Αθήνα, 23 Ιουνίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστολή της Α. Γκαρά προς το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων στο ΔΙΕΚ Διδυμοτείχου που αφορούν στον πρωτογενή τομέα
Με την επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την πρόταση για την ένταξη νέων ειδικοτήτων Μελισσοκομίας και Ζωοτεχνολογίας στα ΔΙΕΚ Διδυμοτείχου αλλά και στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας με προτεραιότητα τις δομές που λειτουργούν στον Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εκπαίδευσης που αφορά στον πρωτογενή τομέα με πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Με σκοπό την αμεσότερη σύνδεση της εκπαίδευσης των νέων με την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, η κα. Γκαρά προτείνει τη δημιουργία των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, καθώς η ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τους νέους και η στροφή του ενδιαφέροντος προς την πρωτογενή παραγωγή καθιστούν επιτακτική την εξέλιξη των μέχρι σήμερα τετριμμένων επαγγελματικών ειδικοτήτων ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων.
* Ακολουθεί η επιστολή όπως κατατέθηκε:
ΠΡΟΣ :
1.Υπουργό Παιδείας, Έρευνας &
Θρησκευμάτων
2.Υφυπουργό Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. ΓΓΔΒΜ
2. Περιφερειακό Διευθυντή Α/βάθμιας &
Β/βαθμιας Εκπ/σης Αν. Μακεδονίας και
Θράκης
3. Δ/ντή Δ/βαθμιας Εκπ/σης Έβρου
4. Δ/ντή Δ.ΙΕΚ Διδυμοτείχου
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2017
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ : Αίτημα για την ένταξη των ειδικοτήτων Μελισσοκομίας και Ζωοτεχνολογίας στα ΔΙΕΚ Διδυμοτείχου.
Κύριοι Υπουργοί,
Η περιοχή του Έβρου, όπως προκύπτει από τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία, είναι περιοχή με ως επί το πλείστον αγροτικό πληθυσμό. Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής και του αγροτικού τομέα, θεωρείται απαραίτητη η εκπαίδευση των συμπολιτών μας που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν στο πεδίο της πρωτογενούς παραγωγής. Η μη πρόβλεψη για ειδικότητες που αφορούν στον πρωτογενή τομέα στο Δημόσιο Σύστημα Παιδείας στην περιοχή του Έβρου, έχει σαν αποτέλεσμα τη στέρηση της δημόσιας εκπαίδευσης σε ενδιαφερόμενους μαθητές που είτε προέρχονται από οικογένειες που παραδοσιακά ασχολούνται με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, είτε επιθυμούν να στραφούν σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής με νέες δραστηριότητες.
Ενώ παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από μαθητές του Έβρου και των γύρω περιοχών για εκπαίδευση σε ειδικότητες του πρωτογενούς τομέα, δεν υφίσταται δομή που να καλύπτει την εν λόγω ανάγκη εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η δημιουργία ειδικότητας α) Μελισσοκομίας και β) Ζωοτεχνολογίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Διδυμοτείχου.
Απαραίτητο κρίνεται να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει από μια νέα γενιά, οι οποία θα εκσυγχρονίσει τις μελισσοκομικές εργασίες και εγκαταστάσεις και θα αποκτήσει επιστημονική κατάρτιση και γνώση στον τομέα αυτό. Επίσης, η ειδικότητα της ζωοτεχνολογίας θα προετοιμάσει τους ενδιαφερόμενους να διαχειρίζονται ορθολογικά την εκμετάλλευσή τους, ώστε να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια αναζητούνται τόσο από τις εθνικές όσο και τις ευρωπαϊκές πολιτικές νέοι τρόποι ανάπτυξης της υπαίθρου και η εκπαίδευση των νέων είναι σίγουρα ο βασικότερος. Είναι ανάγκη ο κάθε τόπος να στραφεί και πάλι στους δικούς του πόρους και τις δικές του δυνατότητες με στόχο όχι την εσωστρέφεια, αλλά την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και την εξωστρέφεια. Σημειώνεται ότι στον Έβρο λειτουργούν ήδη αρκετές μεταποιητικές μονάδες αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που μπορούν να απασχολήσουν νέους με εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ υπάρχει η δυναμική για τη δημιουργία νέων μονάδων υψηλών προδιαγραφών, παραγωγής και ποιότητας με την παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω παρακαλώ όπως προβείτε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να συμπληρωθούν στη λειτουργία του ΔΙΕΚ Διδυμοτείχου οι ειδικότητες μελισσοκομίας και ζωοτεχνολογίας, γεγονός το οποίο δεν απαιτεί επιπλέον οικονομική δαπάνη, λόγω της ύπαρξης των κτιριακών – εργαστηριακών εγκαταστάσεων και της ύπαρξης του υλικού εξοπλισμού για τη λειτουργία των δύο αυτών ειδικοτήτων.
Στα πλαίσια του συνολικού σχεδιασμού της Παραγωγής, αλλά και της Εκπαίδευσης στη χώρα, θα παρακαλούσα να λάβετε υπ’ όψιν σας όχι μόνο την παραπάνω πρόταση, αλλά και την ένταξη των δύο αυτών ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας με προτεραιότητα τις δομές που λειτουργούν στον Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω ζήτημα με πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Παρακαλώ για τις ενέργειες σας.
Με εκτίμηση,
Γκαρά Αναστασία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου