Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ομιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Αναστασίας Γκαρά στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος



Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Αναστασίας  Γκαρά στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
Τι προβλέπεται για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου.
                                                                   

Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στόχος του οποίου είναι η
αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτίων που οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου και αυθαίρετου δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Η κα. Γκαρά υπογράμμισε  αρχικά τις σοβαρές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη αλόγιστη αυθαίρετη δόμηση και τους κατηγόρησε για την πολιτική τους επιλογή να οδηγήσουν τους πολίτες στην εύκολη, αλλά διόλου νόμιμη οδό της φοροδιαφυγής, της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας.

Υποστήριξε το σχέδιο νόμου, που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα, σημειώνοντας πως πρόκειται για ακόμη μια πρωτοβουλία κυβερνητική και νομοθετική με διαφορετική όμως προσέγγιση και λογική. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την αναθεώρηση του μηχανισμού ελέγχου και τις μεθόδους αντιμετώπισης αυθαίρετης δόμησης. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν την απλοποίηση και τη σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και ελέγχου των διαδικασιών δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία και τη διευκόλυνση των πολιτών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερο βάρος όμως έριξε στη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά τη νομιμοποίηση για τις καλύβες στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, μια απαίτηση των τελευταίων χρόνων που ικανοποιείται προς όφελος των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δίνει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας που λειτουργούσε μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 122 του νομοσχεδίου προβλέπεται πρώτον η αναστολή για δύο έτη των προστίμων και των πράξεων κατεδάφισης για τις καλύβες του Δέλτα και αναμένεται, δεύτερον, στο διάστημα αυτό η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά τη συνολική προστασία της περιοχής και θα δίνει οριστικό τέλος στη έλλειψη νομιμότητας που ισχύει μέχρι σήμερα.

Έκτοτε, βασιζόμενοι στους όρους αυτού του διατάγματος και της αρχιτεκτονικής μελέτης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης νομιμοποιούνται οι καλύβες, οι οποίες θα καλύπτουν τους απαιτούμενους όρους.

Η δυνατότητα αυτή που δίνεται στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αξίζει να σημειωθεί πως έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών χρόνων καθώς όπως ανέφερε και η κα. Γκαρά οι άνθρωποι αυτού ζούσαν σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας,με τον μόνιμο φόβο της κατεδάφισης, χωρίς να φταίνε ουσιαστικά σε τίποτα.


*Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία και το σχετικό βίντεο.

*https://www.youtube.com/watch?time_continue=342&v=tPzfGxqn170




Το Γραφείο Τύπου















Ομιλία- Δομημένο Περιβάλλον


Κύριε πρόεδρε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

αρκετά συχνά καλούμαστε μέσα στη Βουλή να συζητούμε νομοσχέδια, τα οποία επιχειρούν να εξορθολογήσουν κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε, το γνωρίζουμε. Κακοδαιμονίες, οι οποίες ήταν απόρροια πολιτικών επιλογών, δε θα σταματήσω να το λέω, εξυπηρέτηση συμφερόντων και συγκεκριμένων επιδιώξεων.

 Ένα από αυτά τα νομοσχέδια είναι και το σημερινό, που αφορά στο δομημένο περιβάλλον της χώρας. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε ένα παντελώς άναρχο και αυθαίρετο, μη δομημένο περιβάλλον. Και επιμένω, ήταν πολιτική σας επιλογή. 

΄Οπως είπε και η κα. Ράπτη, όταν μαζικά η κοινωνία ή οι συμπολίτες μας αυθαιρετούν, φταίει ένας κακός νόμος. Και αναρωτιέμαι. Ποιός νομοθετεί; Ποιός νομοθετούσε αυτούς τους κακούς νόμους και οδήγησε όλους αυτούς τους πολίτες σε φοροδιαφυγή και αυθαιρεσίες;

Τόσα χρόνια, λοιπόν, κυβερνούσατε και μιλούσατε για την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας, για εκσυχγρονισμό, για ανάπτυξη. Πως αλήθεια θα γινόταν όλα αυτά χωρίς χωροταξικό σχέδιο; Χωρίς κτηματολόγιο; Χωρίς δασική πολιτική; Χωρίς βασικά εργαλεία; Βασικά εργαλεία!

Αναρωτιέμαι πολλές φορές όταν σας ακούω αν ζω στο 2017 ή στη δεκαετία του '70. Από την άλλη, ώρες ώρες αναζητώ κι εγώ αυτόν τον χωροταξικό παράδεισο του παρελθόντος, που κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν το βρείτε, παρακαλώ κι εσείς κ. Σταθάκη, να πορευτούμε μαζί σ'αυτόν τον παράδεισο.

Η λέξη αυθαίρετα φέρνει αυτόματα στο μυαλό του καθενός ένα γενικότερο πλαίσιο ασυδοσίας και ανομίας του παρελθόντος, όπου ο καθένας έχτιζε όπου και όπως ήθελε, χωρίς κανόνες, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και κυρίως χωρίς σεβασμό προς τους συμπολίτες του. Σκηνικό βέβαια που χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετωπίζανε όλα τα σοβαρά ζητήματα της χώρας. Αυθαίρετα, άνομα και ασύδοτα.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει εννιά ακόμη προσπάθειες τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Αφού, λοιπόν, δημιούργησαν ένα άναρχο τοπίο, έριχναν ασπιρίνες για να το διορθώσουν. Όμως καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν έβαλε φρένο στην αυθαίρετη δόμηση. Παράλογο;

Σήμερα λοιπόν συζητάμε άλλη μια πρωτοβουλία κυβερνητική και νομοθετική με διαφορετική όμως προσέγγιση και λογική. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την αναθεώρηση του μηχανισμού ελέγχου και τις μεθόδους αντιμετώπισης αυθαίρετης δόμησης. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν την απλοποίηση και τη σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και ελέγχου των διαδικασιών δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία και τη διευκόλυνση των πολιτών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επειδή και ο κ. Υπουργός, και οι συνομιλητές μου και οι εισηγητές ανέφεραν τις θετικές διατάξεις και τις τομές αυτού του νομοσχεδίου δε θα τις αναφέρω προς συντομία και του χρόνου και εξοικονόμησης αυτού.

Αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για εμένα, που πρέπει να τονίζουμε, είναι όχι τόσο η προσπάθεια τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων, όσο τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης και να περάσουμε επιτέλους σε μια εποχή σύγχρονων οικισμών και πόλεων με υποδομές, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες και θα σέβονται τη συνύπαρξή μας με το φυσικό περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να αναφερθώ συγκεκριμένα στο άρθρο 122, το οποίο αφορά στην περιοχή μου και προβλέπει ρυθμίσεις για τις καλύβες στην περιοχή της Θράκης και πιο συγκεκριμένα σε αυτές στο Δέλτα του Έβρου.

 Όπως γνωρίζετε, το Δέλτα του Έβρου είναι μια προστατευόμενη περιοχή σε καθεστώς NATURA τα τελευταία χρόνια. Περιοχή μοναδικής ομορφιάς και σπάνιας βιοποικιλότητας και εκεί δραστηριοποιούνται κυρίως αλιείς και κυνηγοί, φροντίζοντας το περιβάλλον, από τη μία, αλλά και δίνοντας ζωή στα σύνορά μας σε αυτό το ακριτικό και ιδιαίτερο σημείο. Όπου η ανθρώπινη κυρίως παρουσία είναι πάρα πολύ σημαντική.

Εκεί λοιπόν δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο προστασίας και κανόνες δόμησης. Με αποτέλεσμα να έχουν χαρακτηριστεί όλες οι καλύβες αυτή τη στιγμή αυθαίρετες και κατεδαφιστέες, φορτώνοντας πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Αν και στο παρελθόν ακούσαμε πολλές υποσχέσεις από κυβερνώντες και αρμοδίους, οι οποίοι ζούσαν σε αυτόν τον χωροταξικό παράδεισο, κανείς δεν πήρε ουσιαστική πρωτοβουλία τακτοποίησης της κατάστασης αυτής.

Είναι η πρώτη φορά που δρομολογείται η νομιμοποίησή τους, αλλά και ένα σχέδιο κανόνων δόμησης στην περιοχή. Τι ακριβώς προβλέπεται;

Αρχικά αναστέλλονται για δύο έτη τα πρόστιμα και οι πράξεις κατεδάφισης και στο διάστημα αυτών των δύο ετών αναμένεται η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία της περιοχής. Παρακαλούμε λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό να βγάλει γρήγορα και να κινήσει τη διαδικασία ώστε μέσα σε αυτά τα δύο έτη να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα.

Έκτοτε, βασιζόμενοι στους όρους αυτού του διατάγματος και της αρχιτεκτονικής μελέτης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και του Φορέα Διαχείρισης νομιμοποιούνται οι καλύβες, οι οποίες θα καλύπτουν τους απαιτούμενους όρους.

Έτσι για πρώτη φορά, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Έβρου βγαίνουν από την εκκρεμότητα των αυθαιρέτων, και τον φόβο προστίμων και κατεδάφισης ενώ παράλληλα δρομολογείται ένα χαρτογραφημένο πλαίσιο δόμησης και αίσθημα ασφάλειας και νομιμότητας στους πολίτες.

Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή της Θράκης και για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται   εκεί και ζούσαν σε ένα καθεστώς, χωρίς να φταίνε, αυθαιρεσίας.
Ευχαριστώ πολύ.


Ερώτηση κατέθεσε η Αν. Γκαρά προς το ΥΠΕΝ για την περιβαλλοντική προστασία της Σαμοθράκης


Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική προστασία της Σαμοθράκης κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά


Με την ερώτηση της, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλευτής Έβρου έθεσε προς το Υπουργείο βασικά ερωτήματα για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθούν δράσεις αποκατάστασης του νησιού της Σαμοθράκης μετά την καταστροφική βροχόπτωση που έπληξε το νησί.

Δυστυχώς η καταστροφή αυτή έφερε στο προσκήνιο όλες τις παραλείψεις που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση οφείλει  να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να προστατευτεί,αφενός, το νησί από τα καιρικά φαινόμενα του επικείμενου χειμώνα, αλλά και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα  ουσιαστικό σταθεροποιητικό σχέδιο, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Η κα. Γκαρά  προτείνει μια σειρά δράσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή και υπογραμμίζοντας την περιβαλλοντική αξία του νησιού τόσο από μορφολογική άποψη, όσο και από άποψη βιοποικιλότητας του φυσικού περιβάλλοντος θέτει τους βασικούς άξονες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί:

·         Δράσεις αποκατάστασεις του νησιού
·         Πρωτοβουλίες για περιβαλλοντική και οικολογική προστασία του νησιού χωρίς να πλήττονται οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων
·         Πόροι που θα καλύψουν τις παραπάνω δράσεις και την συμπλήρωση των υποδομών που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ
Η μέριμνα για το νησί της Σαμοθράκης πρέπει να είναι διαρκής από όλους τους θεσμικούς φορείς και για το λόγο αυτό η κα. Γκαρά καταβάλει κάθε προσπάθεια να συντονιστούν οι ενέργειες από όλα τα αρμόδια Υπουργεία. Όσο το δυνατόν συντομότερα το νησί πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα του, έχοντας ωστόσο εξασφαλίσει γερές βάσεις και υποδομές ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

* Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε




Το Γραφείο Τύπου





Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντική προστασία της Σαμοθράκης και μέτρα διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.

Η καταστροφική βροχόπτωση που έπληξε το νησί της Σαμοθράκης τον προηγούμενο μήνα έφερε, με το χειρότερο τρόπο, στο προσκήνιο τις παραλείψεις που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, αλλά και έπειτα από τις γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίοι έσπευσαν να συντονίσουν τις δράσεις στη Σαμοθράκη, το συμπέρασμα είναι πως στο νησί παρατηρούνται  σοβαρά προβλήματα λόγω: α) της υπερβόσκησης, β) έλλειψης υποδομών και σοβαρού σχεδιασμού στη διαχείριση των δασών, γ) ελλιπές σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών και έκτακτων αναγκών, δ) καταστροφής των υποδομών και ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και έλλειψης προγραμματισμού.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή µε καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι οποίες παρασύρουν  μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών κι εδάφους καθώς και δέντρα εκατοντάδων ετών προκαλώντας πληµµυρικά φαινόμενα και σοβαρότατες ζηµιές στο οδικό δίκτυο και στις κοίτες των ρεµάτων οι οποίες τροποποιούνται έντονα από διαβρωτικά φαινόμενα και ενίοτε, κατά σημεία, περιορίζεται η διατομή τους. Στα παραπάνω συντελούν οι έντονες κλίσεις και η έλλειψη χαµηλής βλάστησης στο βουνό λόγω της υπερβόσκησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ανάλογες καταστροφές σημειώθηκαν και στο παρελθόν, συγκεκριμένα κατά το έτος 2006, αλλά είναι γεγονός πως από τότε έως σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί σχεδόν καμία από τις λειτουργίες και τις υποδομές της περιοχής.

Δράσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στην προστασία του νησιού από τα καιρικά φαινόμενα του επικείμενου χειμώνα, και μελλοντικά θα αποτελέσουν και τη βάση για ένα  ουσιαστικό σταθεροποιητικό σχέδιο, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής, είναι :

·         Διαχειριστική δασική μελέτη, που θα επιλύει τα θέματα υλοτομίας, αναδάσωσης και δασοπροστασίας, ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει δυνατότητες δασικής αναψυχής και δασικών μονοπατιών.
·         Αντιπλημμυρική μελέτη στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στο Υδατικό Διαμέρισμα Θράκης, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο.
·         Σχέδιο διαχείρισης της βόσκησης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της  κτηνοτροφίας, βασισμένο στη βοσκοϊκανότητα των περιοχών, στη δυνατότητα αναγέννησης των λιβαδιών και με σεβασμό της οικολογικής ισορροπίας.ι
·         Διαχείριση των φερτών υλικών και γενικά των υλικών, που έχει μεταφέρει η πλημμύρα στους κατοίκους του νησιού
·         Σύνταξη σχεδίου ύδρευσης, αποκατάσταση των υποδομών και εξασφάλιση των απαιτούμενων υγειονομικών συνθηκών

Επειδή η περιβαλλοντική αξία του νησιού τόσο από μορφολογική άποψη, όσο και από άποψη βιοποικιλότητας του φυσικού περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά σημαντική και ιδιαίτερη,

Επειδή, η φυσική καταστροφή που συντελέσθηκε είναι πολύ μεγάλης έκτασης και έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους και προβλήματα στους κατοίκους του νησιού,

Επειδή, η προηγούμενη αδιαφορία από τη μεριά του κράτους συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την καταστροφή και πρωταρχικός στόχος μας αποτελεί πάντα η αποκατάσταση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών,

Επειδή, είναι απαραίτητη η παρέμβαση των υπηρεσιών των Υπουργείων, και ιδιαίτερα εν προκειμένω του ΥΠΕΝ, για την αποκατάσταση ζημιών και τη θωράκιση του νησιού για μελλοντικά φαινόμενα,

Επειδή, οι δράσεις και τα σχέδια αποκατάστασης μπορούν να αποτελέσουν και τη βάση για ένα αναπτυξιακό σχέδιο της Σαμοθράκης,


Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να υλοποιηθούν δράσεις αποκατάστασης του νησιού της Σαμοθράκης;
2) Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ώστε να συνδράμει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική και οικολογική προστασία του νησιού, χωρίς να πλήττονται οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων και το τοπικό εισόδημα;
3) Με ποιούς πόρους μπορούν να καλυφθούν οι δράσεις αποκατάστασης και συμπλήρωσης υποδομών, που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ;




Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία


Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Γάκης Δημήτρης

Γιαννακίδης Στάθης

Δημητριάδης Μίμης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καββαδία Αννέτα

Καΐσας Γεώργιος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Μανιός Νικόλαος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξυδάκης Νικόλαος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σιμορέλης Χρήστος

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τζούφη Μερόπη

Τσόγκας Γεώργιος


Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τοποθέτηση της Α. Γκαρά στο νομοσχέδιο που αφορά στη διακίνηση των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων.


Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση της Α. Γκαρά στο νομοσχέδιο που αφορά στη διακίνηση των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων.

Συζητήθηκε  και ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διακίνηση των νωπών και ευαλλοίωτων προιόντων και με την τοποθέτησή της η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τις θετικές τομές που προβλέπονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την κα. Γκαρά,  με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει τα στοχευμένα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι επιλογές των οποίων δημιούργησαν παθογένειες σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αλλά κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως πρόκειται  για ένα νομοσχέδιο, που στηρίζει ουσιαστικά και έμπρακτα  τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, βάζει τάξη στην αγορά σε ό,τι αφορά τους χρόνους αποπληρωμής και προστατεύει τόσο τον έλληνα παραγωγό, όσο και  τον έλληνα καταναλωτή., καθώςεπανατοποθετεί το σχήμα και την προοπτική της ελληνικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας και συνολικά θέτει νέες βάσεις, στις οποίες ο έλληνας παραγωγός θα μπορέσει να στηριχθεί αλλά και να εξελιχθεί.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου εισάγει δύο ουσιώδεις παρεμβάσεις :

·      Την αποπληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών και την επιβολή κυρώσεων στην αντίθετη περίπτωση.
·      Την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επισήμανση, η οποία περιλαμβάνει τα εξής: α) το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα του γάλακτος β) το όνομα της χώρας που έγινε η επεξεργασία του γάλακτος γ) το όνομα της χώρας που έγινε η συσκευασία του προϊόντος.

Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως  με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται χρόνια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές νωπών προϊόντων και το φαινόμενο  της ελληνοποίησης  προϊόντων, που προκαλεί σοβαρό πλήγμα στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προστασία των ελληνικών προϊόντων και η έμπρακτη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας, είναι εξαιρετικά σημαντική και για τον νομό του Έβρου, όπου η κτηνοτροφία παρ' όλο που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της οικονομίας , πλήττεται σοβαρά από το φαινόμενο της ελληνοποίησης προϊόντων από τις γείτονες χώρες. Επομένως, είναι σημαντικό το βήμα που πραγματοποιείται ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανταγωνισμού  στην παραγωγή επώνυμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας και με αυτό τον τρόπο να ενισχυθεί η διακίνηση επώνυμων ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.


Το Γραφείο Τύπου



* Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ:






* Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Θα μου επιτρέψετε σε αυτήν την ζωντανή και διαλογική συζήτηση να σχολιάσω τον συλλογισμό που εξέφρασε πριν από λίγο ένας συνάδελφος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο συνάδελφος Βουλευτής, λοιπόν, είπε, ότι εμείς οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούμε τη Νέα Δημοκρατία και τους λέμε ότι εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς, οι οποίοι χρεωκόπησαν τη χώρα. Και λέει ο συγκεκριμένος συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας: " Μα, δε χρεωκοπήσαμε εμείς τη χώρα, η κρίση έφερε τη χρεωκοπία".
Και αναρωτιέμαι. Την κρίση ποιός την έφερε; Δεν την έφεραν οι πολιτικές που ακολούθησαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; ΄Η μήπως η Νέα Δημοκρατία έχει ενσωματώσει πλέον στην πολιτική της τη λογική του εξωγήινου και πιστεύουν ότι την κρίση την έφερε κάποιος εξωγήινος;
Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, και τη ζωντανή συζήτηση που συμβαίνει εδώ, ανακαλώ στη μνήμη μου το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Ή και το μακρυνότερο παρελθόν. Θεωρώντας πως ο ελληνικός λαός δεν έχει κοντή μνήμη, όπως πολλοί θα ήθελαν και πολλούς θα συνέφερε.
Έτσι λοιπόν προβληματίζομαι και λέω ότι πολλές φορές καλούμαστε να νομοθετήσουμε εδω μέσα ανοίγοντας δρόμους, δημιουργόντας νέο θεσμικό πλαίσιο, νέες συνθήκες, δίνοντας νέες προοπτικές στους πολίτες.
Άλλες φορές όμως καλούμαστε να διορθώσουμε τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, και μάλιστα στοχευμένα λάθη. Τις επιλογές και τις πολιτικές τους που δημιούργησαν τις παθογένειες, οι οποίες παθογένειες φέρανε και την κρίση.
Βασικός μας στόχος είναι η προστασία των πολιτών μας και η ανασύσταση του κράτους σε υγιείς βάσεις. Και το έχουμε τονίσει και το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές. Και το αποδεικνύουμε καθημερινά και με τη δράση μας αλλά και με τη στάση ζωής μας.
Μίλησα, λοιπόν, για στοχευμένα λάθη. Διότι λάθη είναι για τη δική μας πολιτική αντίληψη. Αλλά στόχευση και πολιτική επιλογή ήτανε για τα κόμματα, τα οποία έχουνε κυβερνήσει. Γιατί όλες αυτές οι κινήσεις που κάνανε, και που συνεχίζουνε και κάνουνε, εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρω:
Ο ανύπαρκτος έλεγχος στις επιδοτήσεις. Η έλλειψη προστασίας από ζωονόσους. Η αποψίλωση των υπηρεσιών. Η ανεξέλεγκτη απελευθέρωση της αγοράς. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις τροφίμων. Η ενίσχυση των καρτέλ. Έργα που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Υποδομές που ποτέ δεν σχεδιάστηκαν και δεν υλοποιήθηκαν. Εργαλεία που κατευθύνθηκαν εκτός παραγωγής.  Η διάλυση των συνεταιρισμών και η χρησιμοποίησή τους μόνο για πελατειακούς σκοπούς. Η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας, ενός εργαλείου βασικού για τον πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά έγιναν τυχαία; Έγιναν τυχαία; Αυτές οι επιλογές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Ή ήταν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές;
Αυτά είναι τα έργα σας, Και αυτές οι ημέρες σας. Και ο ελληνικός λαός δεν έχει κοντή μνήμη.
Έτσι λοιπόν συνεχίζω να προβληματίζομαι και λέω. Είτε σας χαρακτηρίζει ανικανότητα και έλλειψη αντίληψης των αναγκών της πρωτογενούς παραγωγής και του κόσμου της αγροτιάς, είτε κάνατε στοχευμένες επιλογές για να εξυπηρετούνται λίγοι, ημέτεροι και φίλοι σας, με γεμάτες τσέπες συνήθως και με μεγάλη δύναμη στην αγορά, οι οποίοι εκμεταλλεύονται διαχρονικά αγρότες και κτηνοτρόφους και εμπαίζουν τους πολίτες.
Ποτέ δε σας ενδιέφερε η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, και το έχετε αποδείξει. Ποτέ δε σας ενδιέφερε η στήριξη και η προστασία των μικρών και μεσαίων παραγωγών και εμπόρων.
Εμείς, ωστόσο, με συνεχείς παρεμβάσεις, με καίρια νομοθετήματα αλλάζουμε τους κανόνες, αλλάζουμε τις προτεραιότητες, βγάζοντας μπροστά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την οργάνωση και προστασία της παραγωγής και διακίνησης προϊόντων. Τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων. Των ελληνικών (και αναφέρομαι σε κάποιους δήθεν πατριώτες).Και την οργάνωση της αγοράς και την ενίσχυση του υγειούς ανταγωνισμού καθώς και την προστασία των καταναλωτών και των συμπολιτών μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όπως έχει ήδη αναφερθεί καθ' όλη την επεξεργασία του παρόντος νομοσχεδίου στις επιτροπές τις προγούμενες ημέρες,  έχουμε να κάνουμε με τη συζήτηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού νομοσχεδίου που στηρίζει ουσιαστικά και έμπρακτα  τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, βάζει τάξη στην αγορά σε ό,τι αφορά τους χρόνους αποπληρωμής και προστατεύει τόσο τον έλληνα παραγωγό, όσο και  τον έλληνα καταναλωτή.
Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο επανατοποθετεί το σχήμα και την προοπτική της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και θέτει νέες βάσεις, μαζί με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στη μείωση του Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια από το 24% στο 13%, στις οποίες ο έλληνας παραγωγός θα μπορέσει να στηριχθεί αλλά και να εξελιχθεί.
Με το παρόν σ/ν  αντιμετωπίζεται εκτός από τα χρόνια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές νωπών προϊόντων και το φαινόμενο  της ελληνοποίησης  προϊόντων, που προκαλεί σοβαρό πλήγμα στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας. Με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας παραγωγής, στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, δηλαδή στο γάλα και το κρέας, θέση που πετύχαμε έπειτα από την πρωτοβουλία του Υπουργείου που διεκδικήθηκε και δεν εξασφαλίστηκε έτσι απλά και άμεσα,  και μέσω της ασφαλούς ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας,προασπίζονται τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διασφαλίζεται η ποιότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένη,  η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης γάλακτος, η οποία περιλαμβάνει τη χώρα αρμέγματος, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας προστατεύεται άμεσα ο Έλληνας καταναλωτής από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και ταυτόχρονα στηρίζεται ο μόχθος και το εισόδημα των ελλήνων κτηνοτρόφων, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ανταγωνισμού  στην παραγωγή επώνυμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας και με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η διακίνηση επώνυμων ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.
Παράλληλα, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε τον πυλώνα του νομοσχεδίου που αφορά το χρόνο πληρωμής των αγροτικών προϊόντων.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
ολοκληρώνω με αυτή τη φράση γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος.
Το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου αγγίζει  ουσιαστικά τους παραγωγούς της περιοχής μου, όπως και άλλες περιοχές, καθώς ο η κτηνοτροφία για τον Έβρο αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό πυλώνα της οικονομίας και χρήζει ουσιαστικής ενίσχυσης. Η γεωγραφική μας θέση επίσης είναι τέτοια, που το φαινόμενο εισαγωγής κρέατος και γάλακτος από γειτονικές περιοχές και του "βαφτίσματος" ως ελληνικό αποτελεί για εμάς καθημερινό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που το βλέπουμε από την παραγωγή μέχρι το ράφι του καταναλωτή  και τη συζήτηση στο καφενείο.
Δεν προλαβαίνω να αναφέρω τις υπόλοιπες ευνοϊκές διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Θα πρέπει όμως να σκεφτούμε ποιοί φέρανε την κρίση, ποιοί φέρανε τη χρωκοπία και ποιοί,με δύσκολο αγώνα χωρίς να εφησυχάζουν, με δύσκολα νομοθετήματα και με υποστήριξη και στήριξη στην πραγματική αγροτική παραγωγή και στο μικρό έλληνα παραγωγό στηρίζουν αυτή τη χώρα και θέλουν να αλλάξουν σελίδα.
Ευχαριστώ πολύ.

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η Α. Γκαρά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Ορεστιάδα.




Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η Α. Γκαρά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Ορεστιάδα.


Τις επόμενες μέρες υπογράφεται η παραχώρηση αγροτεμαχίου (εμβαδού 33.501 τ.μ.) στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας  στην Ορεστιάδα  όπως προέκυψε από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατάθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αίτημα αφορούσε την παραχώρηση του εν λόγω αγροτεμαχίου για να  εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της Σχολής και με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί  ένας πρότυπος αγρός για την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στους τελικούς της αποδέκτες.
Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, η έκβαση της οποίας είχε απόλυτα θετικό πρόσημο για τα πανεπιστημιακά τμήματα που εδράζονται στην Ορεστιάδα. Κατά την εισήγησή της η κα. Γκαρά υπογράμμισε την εξαιρετική σημασία της λειτουργίας της σχολής και τη συμβολή  της στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας αλλά και στην εξέλιξη της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής στο νομό, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Σημειώθηκε πως για την εξέλιξη του τμήματος απαιτείται η έμπρακτη στήριξη από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων ώστε η επιστημονική γνώση να συμβάλει ουσιαστικά στην διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η Βουλευτής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ήδη το Υπουργείο κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα  στην παραχώρηση κτιρίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό τμήμα του ΔΠΘ, η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σύγχρονων εργαστηρίων, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για το τμήμα.
Από τη μεριά του ο Υπουργός κ. Αποστόλου σημείωσε πως βασική προϋπόθεση για την προαγωγή και την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας αποτελεί η δραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα ανθρώπων με κατάλληλη επιμόρφωση και υψηλή εξειδίκευση και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως βασικό στόχο να ενισχύσει το εν δυνάμει προσωπικό που εκπαιδεύεται και πρόκειται να ασχοληθεί με τον τομέα αυτό.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση υπογραφή της απόφασης παραχώρησης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως συνέχεια της αποτελεσματικής συνεργασίας με το συγκεκριμένο τμήμα και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις υπηρεσίες του Υπουργείου η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας  θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την έκταση για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Όπως υποστήριξε η Βουλευτής, η ιδιαίτερα ευχάριστη έκβαση του αιτήματος μας αναμένουμε να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην δημιουργική συνεργασία της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία και οικονομία και κυρίως με τους παραγωγούς και τους αγρότες.
Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως,  ο τόπος μας έχει ανάγκη από μια νέα εποχή καλλιέργειας και αγροτικής οικονομίας και ο κάθε ένας από μας οφείλει να προσπαθήσει τα δέοντα για να πετύχουμε τον σκοπό αυτό.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κα. Γκαρά έκανε λόγο και για τη σημασία αξιοποίησης της σχολάζουσας περιουσίας, που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του δημοσίου αλλά παραμένει για δεκαετίες ανενεργή. Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση για την παραχώρηση τέτοιου είδους ιδιοκτησίας σε αγροτικές κοινότητες και κοινότητες παραγωγών ώστε να ενισχυθεί έμπρακτα το έργο αυτών των ανθρώπων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στον παρακάτω σύνδεσμο:



Το Γραφείο Τύπου

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Σύσκεψη για τα ζητήματα Υγείας του νομού Έβρου στο Υπουργείο Υγείας



Αθήνα, 09 Οκτωβρίου 2017


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη για τα ζητήματα Υγείας του νομού Έβρου στο Υπουργείο Υγείας

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, το μεσημέρι μεταξύ του Υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, του Αν.  Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, των τριών Βουλευτών του Σύριζα Έβρου, του Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κ. Αδαμίδη και του Αν.Διοικητή του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, κ. Καρακόλια με θέμα τη συνολική συζήτηση για τα  ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στην περιοχή μας.
Στην εν λόγω συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας στον Νομό, οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, αλλά και ο καλύτερος προγραμματισμός και οργάνωση λειτουργίας των νοσοκομείων του νομού,  των  Κέντρων Υγείας, των νέων ΤΟΜΥ, καθώς και των  Περιφερειακών Ιατρείων. Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης οι δυο πρώτες Μονάδες Υγείας. Κατά τη συζήτηση, προτάθηκαν λύσεις και ενέργειες που βελτιώνουν την ποιότητα των δομών Υγείας, ενώ υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίλυση καίριων ζητημάτων στα πλαίσια του επερχόμενου προγραμματισμού του Υπουργείου Υγείας.
Ουσιαστικά, υπογραμμίστηκε από τους δυο Διοικητές η αναγκαιότητα της στελέχωσης  των νοσοκομείων, τόσο σε επίπεδο νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, όσο και διοικητικού προσωπικού ώστε η διοίκηση και η λειτουργία των μονάδων υγείας, καθώς και η εξυπηρέτηση των πολιτών να καταστεί απολύτως αποτελεσματική και αποδοτική. Παράλληλα, συζητήθηκε η δρομολόγηση των ενεργειών για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, και η επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης.
Κατά την συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων στις μονάδες υγείας της Σαμοθράκης, ιδιαίτερα από την επομένη της καταστροφικής πλημμύρας και έπειτα, τόσο στο επίπεδο των υποδομών και της ενίσχυσης σε προσωπικό, όσο και για την θεσμοθέτηση επιπρόσθετων κινήτρων για την ενίσχυση της περιοχής
Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, δόθηκε μια σειρά δεσμεύσεων προς την επίλυση των ζητημάτων και αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να συνδράμει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών ώστε οι μονάδες υγείας του νομού Έβρου να εξυπηρετούν ικανοποιητικά  τους κατοίκους της περιοχής.
Συγκεκριμένα:


·         Προτάθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, και διοικητικό προσωπικό στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, κατάσταση που αποτυπώθηκε σε νούμερα και δόθηκε η δέσμευση για την παρέμβαση σε συνεργασία με την αρμόδια Δ' ΥΠΕ ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχής να κατανέμεται με βάση τις ανάγκες στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

·         Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης ιατρού παθολόγου και ουρολόγου στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.

·         Επαναδιατυπώθηκε το πάγιο αίτημα της αυτονόμησης του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και κοινοποιήθηκε ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την κατάθεση σχεδίου νόμου τους επόμενους μήνες που θα προβλέπει μια συνολική θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Κέντρων Υγείας και θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες αποσυνδέσεις νοσοκομείων, τα οποία δύνανται να λειτουργήσουν αυτόνομα.

·         Υπογραμμίστηκε η ανάγκη χαρακτηρισμού του ΚΥ Σαμοθράκης ως Άγονο τύπου Α' και σημειώθηκε πως θα εξεταστεί το αίτημα ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την άμεση στελέχωσή του.


·         Ανακοινώθηκε πως έχει ζητηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ εισήγηση για την επαναλειτουργία κάποιων  Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ), συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Αλεξανδρούπολης ώστε να αξιοποιηθεί ο εξαιρετικός εξοπλισμός του εργαστηρίου, που παραμένει αυτή τη στιγμή ανεκμετάλλευτος.

Σε κοινό σχόλιο τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου αναφέρουν: «Προκαλέσαμε τη συγκεκριμένη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν σφαιρικά τα ζητήματα της Υγείας στον Έβρο. Η συνεργασία μας με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, αλλά και τους Υπουργούς επιφέρει πάντοτε πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ γεννά και νέες δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην περιοχή μας. Πρέπει να σημειωθεί πως οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών έχουν αποφέρει σημαντικά  αποτελέσματα και ο συνεχής αγώνας για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης θα συνεχιστεί  από όλες τις πλευρές, ώστε οι κάτοικοι του νομού μας να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς προβλήματα. Για τους Βουλευτές και την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ανασύσταση του Δημόσιου τομέα της Υγείας βρίσκεται πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον και τη δράση μας, ώστε να βγούμε από την εποχή της αποδόμησης, της διάλυσης και της συρρίκνωσης που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις».



Το Γραφείο Τύπου