Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία: "Μονομερής μετακίνηση των εργαζομένων του ΟΤΕ σε θυγατρικές εταιρίες"

Ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τη μονομερή μετακίνηση των εργαζομένων του ΟΤΕ σε θυγατρικές εταιρίες. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

- Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι εταιρία με δεσπόζουσα θέση στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας, η οποία συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες διακρίνεται από υψηλότατη κερδοφορία. Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη οικονομική χρήση (2019) τα μικτά κέρδη (αφού είχε πληρωθεί η μισθοδοσία) ήταν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2018 ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τρέχουσα οικονομική χρήση, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι πολύ ικανοποιητικοί, γεγονός που το αποδεικνύει και η πορεία της μετοχής.

- Η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom μεταφέρει βίαια και μονομερώς 5.200 εργαζόμενους σε θυγατρικές εταιρείες, με σκοπό να μη σχετίζονται οι μισθοί τους με τα υψηλότατα κέρδη της μητρικής εταιρίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί στο μέλλον να μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να απολύει ευκολότερα και να εκμηδενίσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα τους έχουν απομείνει.

- Η στοχοποίηση είναι εμφανής στους εργαζόμενους που έχουν ώριμα εργασιακά δικαιώματα. Ένα μέρος από αυτούς τους εργαζομένους τους μεταφέρει στα τηλεφωνικά κέντρα, δηλαδή στη θυγατρική E-Value, η οποία δεν έχει υπογράψει ποτέ συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ).

- Για να «πετύχουν» οι διώξεις των εργαζομένων, εκτός από το τέχνασμα των «θυγατρικών», χρησιμοποιούν την κατάργηση υπηρεσιών στην επαρχία (σώμα υποστήριξης πωλήσεων, καταστήματα, υποστήριξη πωλήσεων πόρτα-πόρτα), τις καταργήσεις ειδικοτήτων με ταυτόχρονη ανάθεση σε εργολάβους (φύλακες, καθαρίστριες, πωλήσεις πόρτα-πόρτα).

- Δεδομένης της  εκπροσώπησης του Δημοσίου στη διοίκηση του ΟΤΕ, που ασκεί τα δικαιώματα ψήφου του 5% του μετοχικού κεφαλαίου (εκπροσωπώντας το 1% των μετοχών που ανήκει στο Δημόσιο και το 4% που ανήκει στον ΕΦΚΑ) και της υποχρέωσης της κυβέρνησης να ενημερώσει με ποιόν τρόπο ασκούνται τα δικαιώματα ψήφου του Δημοσίου στη διοίκηση του ΟΤΕ και κατά πόσο το Δημόσιο διά των εκπροσώπων του στη διοίκηση έχει συνηγορήσει στις αποφάσεις για συρρίκνωση της εταιρείας.

- Δεδομένων των εξαγγελιών της Κυβέρνησης περί ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και της οικονομίας, που θα συνοδευτεί με μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το κλείσιμο των καταστημάτων του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη συρρίκνωση, την αποεπένδυση, τις απολύσεις και την μονομερή και αυταρχική μεταφορά των εργαζομένων.

- Δεδομένου ότι η ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε κάθε γωνία της Ελλάδας, ιδίως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, εκτός από δικαίωμα κάθε πολίτη, αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες παρεμβάσεις θα προβούν προκειμένου να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων και να σταματήσει η αυταρχική και μονομερής μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρικές εταιρίες που θίγει κατάφορα τα εργασιακά  δικαιώματα τους;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Μονομερής μετακίνηση των εργαζομένων του ΟΤΕ σε θυγατρικές εταιρίες»

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι εταιρία με δεσπόζουσα θέση στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας, η οποία συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες διακρίνεται από υψηλότατη κερδοφορία. Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη οικονομική χρήση (2019) τα μικτά κέρδη (αφού είχε πληρωθεί η μισθοδοσία) ήταν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2018 ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τρέχουσα οικονομική χρήση, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι πολύ ικανοποιητικοί, γεγονός που το αποδεικνύει και η πορεία της μετοχής.

Ωστόσο, η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom μεταφέρει βίαια και μονομερώς 5.200 εργαζόμενους σε θυγατρικές εταιρείες, με σκοπό να μη σχετίζονται οι μισθοί τους με τα υψηλότατα κέρδη της μητρικής εταιρίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί στο μέλλον να μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να απολύει ευκολότερα και να εκμηδενίσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα τους έχουν απομείνει.

Η στοχοποίηση είναι εμφανής στους εργαζόμενους που έχουν ώριμα εργασιακά δικαιώματα. Ένα μέρος από αυτούς τους εργαζομένους τους μεταφέρει στα τηλεφωνικά κέντρα, δηλαδή στη θυγατρική E-Value, η οποία δεν έχει υπογράψει ποτέ συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ). Μάλιστα, δύο χρόνια πριν, η διοίκηση του ΟΤΕ και της E-Value είχαν αρνηθεί να υπογράψουν ΣΣΕ, παρά τη θετική γνωμοδότηση του ΟΜΕΔ, με γραπτές νομικές αιτιάσεις προς τον ΟΜΕΔ για τη χαμηλή κερδοφορία αυτής της εταιρίας (τότε ήταν 4%). Η χαμηλή αυτή κερδοφορία δεν επιτρέπει στην εταιρία, σύμφωνα με τη διοίκηση, να απασχολεί εργαζόμενους με «υψηλή» μισθοδοσία ή με τα όποια δικαιώματα απορρέουν από συλλογική σύμβαση.

Στους εργαζομένους που θέλει να μεταφέρει η διοίκηση στην E-Value (τηλεφωνικά κέντρα) και στους εργαζομένους των καταστημάτων που θέλει να μεταφέρει στη «Γερμανός», η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom προτίθεται να αλλάξει και τον ασφαλιστικό φορέα, με αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της ασφάλισής τους, αλλά και στις προσδοκώμενες συντάξεις-εφάπαξ-επικουρικά. Στο σύνολο των 5.200 εργαζομένων η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom προτίθεται να αφαιρέσει κοινωνικές παροχές, όπως έχει ήδη αναγγείλει σχετικά (Ταμείο Αλληλοβοήθειας, το οποίο -ας σημειωθεί ότι- είναι κατοχυρωμένο με σύμβαση, Ταμείο Νεότητας και Συνταξιοδοτικό Ταμείο Cosmote).

Είναι προφανές ότι η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτούς τους εργαζομένους. Μαζί με τους εργαζομένους που στέλνει στις θυγατρικές, τα τελευταία δέκα χρόνια και συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας «εθελούσιας» εξόδου, θα έχουν «εκδιωχθεί» από τη μητρική εταιρία περίπου 17.000 εργαζόμενοι.

Από αυτούς, μόνο φέτος, θα έχουν «εκδιωχθεί» περί τους 6.500! Είναι εύκολα αντιληπτό ότι αυτή η εξέλιξη επιδρά αρνητικά στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην αγορά εργασίας, στο μέσο αγοραίο μισθό, αλλά και στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι προαναφερθείσες πολιτικές αποεπένδυσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ετήσιας μισθοδοσίας τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 650 εκατομμύρια, δηλαδή τη μείωση από 850 εκατομμύρια σε μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Για να «πετύχουν» οι διώξεις των εργαζομένων, εκτός από το τέχνασμα των «θυγατρικών», χρησιμοποιούν την κατάργηση υπηρεσιών στην επαρχία (σώμα υποστήριξης πωλήσεων, καταστήματα, υποστήριξη πωλήσεων πόρτα-πόρτα), τις καταργήσεις ειδικοτήτων με ταυτόχρονη ανάθεση σε εργολάβους (φύλακες, καθαρίστριες, πωλήσεις πόρτα-πόρτα).

Συγκεκριμένα, το δίκτυο καταστημάτων μεταφέρεται εξ’ ολοκλήρου στη «Γερμανός», κλείνοντας μάλιστα ακόμα 10 καταστήματα σε ακριτικές ή/και τουριστικές περιοχές (π.χ. Λήμνος, Λουτράκι, Σητεία, Κρανίδι, Γύθειο, Μοίρες κλπ.), ξεσπιτώνοντας τους εργαζόμενους χωρίς να τους δίνει εναλλακτική λύση εργασίας (τηλεργασία ή άλλη δουλειά στον τόπο τους), παρά μόνο τη μετακίνησή τους στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η Deutsche Telecom, μετά την εξαγορά του ΟΤΕ, έχει κλείσει 300 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη βίαιη και μονομερή μετακίνηση εργαζομένων με υψηλό μέσο όρο ηλικίας και υψηλό μέσο μισθό προς τα τηλεφωνικά κέντρα (E-Value). Τους συγκεκριμένους εργαζόμενους τους μετατρέπουν από διοικητικούς υπαλλήλους σε υπαλλήλους τηλεφωνικών κέντρων. Τους αναθέτουν, δηλαδή, εργασία που προτιμούν συνήθως οι φοιτητές, ή, οι ανειδίκευτοι, ή, οι χωρίς εξειδίκευση νέοι στην αγορά εργασίας. Μοναδικός σκοπός αυτής της μετακίνησης είναι να αναγκάσουν τους εργαζομένους να υπογράψουν την «εθελούσια» απόλυσή τους. Σε αυτή την κατηγορία είναι και η υπηρεσία πωλήσεων πόρτα-πόρτα που δημιουργήθηκε από τη σημερινή διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ το 2013, μεταφέροντας εκεί μονομερώς εργαζομένους με υψηλό μέσο όρο ηλικίας, τους οποίους είχαν μετατρέψει από διοικητικούς υπαλλήλους σε πωλητές πόρτα-πόρτα ή σε υποστήριξη πωλητών πόρτα-πόρτα. Τη συγκεκριμένη υπηρεσία από 1/1/2021 την καταργούν και όσους εργαζόμενους παρέμειναν και δεν ενέδωσαν σε πιέσεις για «εθελούσια» έξοδο, τους ταπεινώνουν εργασιακά εκ νέου.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκπροσώπηση του Δημοσίου στη διοίκηση του ΟΤΕ, όπου ασκεί τα δικαιώματα ψήφου του 5% του μετοχικού κεφαλαίου (εκπροσωπώντας το 1% των μετοχών που ανήκει στο Δημόσιο και το 4% που ανήκει στον ΕΦΚΑ) και την υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώσει με ποιόν τρόπο ασκούνται τα δικαιώματα ψήφου του Δημοσίου στη διοίκηση του ΟΤΕ και κατά πόσο το Δημόσιο διά των εκπροσώπων του στη διοίκηση έχει συνηγορήσει στις αποφάσεις για συρρίκνωση της εταιρείας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και της οικονομίας, που θα συνοδευτεί με μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το κλείσιμο των καταστημάτων του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη συρρίκνωση, την αποεπένδυση, τις απολύσεις και την μονομερή και αυταρχική μεταφορά των εργαζομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε κάθε γωνία της Ελλάδας, ιδίως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, εκτός από δικαίωμα κάθε πολίτη, αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιες παρεμβάσεις θα προβούν προκειμένου να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων και να σταματήσει η αυταρχική και μονομερής μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρικές εταιρίες που θίγει κατάφορα τα εργασιακά δικαιώματα τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Μανώλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου