ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Υγεία και ασφάλεια εργαζομένων Πυροσβεστικού Σώματος»
Σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 3 του Ν 4662 /2020: Το πυροσβεστικό προσωπικό είναι ένστολοι, μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν ιδιαίτερη ιεραρχία και κανόνες πειθαρχίας, και είναι εφοδιασμένοι με ειδικό δελτίο ταυτότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Διέπεται από ειδικούς νόμους και κανονισμούς και μόνο για όποια θέματα δεν ρυθμίζονται από αυτούς, εφαρμόζεται η νομοθεσία που ισχύει για τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους.
Η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων (ΥΑΕ) και των Συνθηκών Εργασίας(ΣΕ) τους στο δημόσιο εργασιακό περιβάλλον, είναι ευθύνη της πολιτείας, για τη θέσπιση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και την σωστή λειτουργία των αρμοδίων οργάνων ελέγχου.
Ως τον Μάιο του 2003, στον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και στον Κ.Ε.Υ.Π.Σ δεν υπήρχε η έννοια του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας. Έτσι, δεν ήταν δυνατόν να τύχουν της ειδικής μεταχείρισης για την αποκατάσταση της υγείας τους και δεν γινόταν καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών των δημοσίων Πυροσβεστικών υπαλλήλων.
Με το Νόμο 3144/2003 (ΦΕΚ Α΄ 111) «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις», παρ.4 του άρθρου 9, τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή και για το ένστολο προσωπικό των Ε.Δ. και των Σ.Α., επομένως και στο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Π.Σ. ισχύει όλο το Νομικό Πλαίσιο περί Υ.Α.Ε.
Με το Νόμο 3511/2006 (ΦΕΚ Α΄ 258) «Αναδιοργάνωση του Π.Σ., αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις» με το άρθρο 5 παρ. 5 εδάφιο ε, ιδρύθηκε από τον Νοέμβριο του 2006 η Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας (Δ.Υ.Α.) στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος (Α.Π.Σ), με αντικείμενό της να κάνει προτάσεις για τον τρόπο εφαρμογής του περί Υ.Α.Ε. Νομοθετικού Πλαισίου στο Σώμα.
Με το Νόμο 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84) «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», κωδικοποιήθηκαν αρκετές από τις διατάξεις Νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων του Νομοθετικού Πλαισίου περί «Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Υ.Α.Ε.)», και αντικαταστάθηκε ο όρος «Υγιεινή» με τον ορθό «Υγεία».
Στο Νόμο 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., του Π.Σ. και της Γ.Γ.Π.Π., … κ.α.δ.», παράγραφο 3 του άρθρου 100, ορίζεται ρητά και σαφέστατα, ότι
θέματα Υ.Α.Ε. του Π.Σ. «ρυθμίζονται» με Π.Δ., «που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» και μόνο, χωρίς δηλαδή την προηγούμενη έγκριση του Συμβούλιου Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Σ.Υ.Α.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας ή την συνυπογραφή ή/και τη συναίνεση άλλου ή και άλλων Υπουργών, κάτι που απαιτείται ακόμα για την έκδοση ομοειδών Προεδρικών Διαταγμάτων για άλλες Υπηρεσίες ή/και Οργανισμούς ή/και Επιχειρήσεις.
Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4662/ΦΕΚ Α/27/7.2.2020 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις», δεν υπάρχει ιδιαίτερη μνεία σε Υγεία και Ασφάλεια .
Στο Άρθρο 79 παρ. 3. (Διάρθρωση Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος) γίνεται μνεία στην Υγειονομική Υπηρεσία Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΓ.Υ.Π.Σ.) και στο Άρθρο 76 (Πυροσβεστικό Σώμα και πυροσβεστικό προσωπικό) αναφέρονται ότι
«( 6). Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται:
α. Ο κανονισμός στολών του πυροσβεστικού προσωπικού, των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, των Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και των Εθελοντών του Π.Σ., ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού δελτίου ταυτότητας του πυροσβεστικού προσωπικού, των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) και των Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης, τα εφόδια, τα μέσα και ο εξοπλισμός, που φέρουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
β. Ο τρόπος και τα όργανα επιθεώρησης του οπλισμού, η φύλαξη και συντήρησή του, τα μέτρα ασφάλειας για την πρόληψη ατυχημάτων, οι υπηρεσίες που διαθέτουν οπλισμό, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
γ. Ο τρόπος και ο χρόνος λειτουργίας των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ο χρόνος εργασίας του προσωπικού του και τα σχετικά με αυτή δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από την εκτέλεση της υπηρεσίας.
( 7). Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζεται το προσωπικό της παραγράφου 4 που μπορεί να φέρει οπλισμό, το είδος του οπλισμού, οι υποχρεώσεις του προσωπικού που οπλοφορεί, η εκπαίδευσή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι χώροι προσωρινής κράτησης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Δεδομένου ότι:
- Το πυροσβεστικό προσωπικό είναι ένστολοι, μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
- Η προώθηση της νομοθέτησης κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στο προσωπικό του Π.Σ. αποτελεί πράξη ευθύνης και αναγνώρισης της εργασίας τους εκ μέρους της πολιτείας.
- Η θεσμοθέτηση και λήψη Μέτρων διαρκούς Βελτίωσης των Συνθηκών Εργασίας στο Π.Σ., εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την βούληση και την πρόθεση του Υπουργού, μιας και η βούληση και η πρόθεση των “εργαζομένων” στο Π.Σ. – του Αρχηγού συμπεριλαμβανόμενου – είναι θετική και δεδομένη.
- Κάποιες δραστηριότητες του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες ( συνθήκες ,ΒΑΡΙΕΣ -έντονη σωματική καταπόνηση, ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ - μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα προκαλέσουν προσωρινή ή μόνιμη ασθένεια, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ - μπορεί να προκαλέσουν άμεσα ασθένεια, τραυματισμό, θάνατο, είτε συνδυασμό αυτών)
- Υπάρχει δυστυχώς το γεγονός συνεχόμενων αιφνίδιων θανάτων πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατος, ο τελευταίος άδικος θάνατος του εθελοντή Πυροσβέστη Πυροσβεστικού Σώματος
- Η Κυβέρνηση, ως τώρα, δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας έναντι των επαγγελματικών κινδύνων και των επαγγελματικών ασθενειών. Ακόμα δεν έχει εγκριθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας κατά τη διάρκεια εργασίας των πυροσβεστών, ενώ έχουν περάσει 17 χρόνια (!) από τη ψήφιση του Ν. 3144/203
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, θα επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται (Προεδρικό Διάταγμα, αποφάσεις κλπ.) για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού του Π.Σ., λαμβάνοντας υπ’ όψη και την προστασία τους από τον κορωνοϊό, δεδομένης της άμεσης εμπλοκής τους στη διαχείριση της πανδημίας;
Θα καθιερώσει περιοδικές υγειονομικές εξετάσεις, ώστε βάσει τον συνθηκών που διέπουν το επάγγελμα στα Σώματα Ασφαλείας να υπάρχει πρόβλεψη για υγειονομικές εξετάσεις την γενέθλια μέρα του υπαλλήλου ανά 2/ετία έως το 35ο έτος και μετά ένα (1) έτος; Επίσης, θα καθιερώσει εξετάσεις ικανότητας όπως υπάρχουν στις ΕΜΑΚ για όλους τους Υπαλλήλους σε σχέση με την ηλικία και την υπηρεσία που υπηρετούν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Υγεία και ασφάλεια εργαζομένων Πυροσβεστικού Σώματος»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου