Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Εγκαίνια των Εκθέσεων «Δρόμοι επιβίωσης» και «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22»

Πραγματοποιήθηκαν χθες 24/01/2017 τα Εγκαίνια των Εκθέσεων «Δρόμοι επιβίωσης» και «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά - Παλαιό Ταχυδρομείο και ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής είχα την τιμή να παρευρεθώ στην εκδήλωση και να δω από κοντά αξιόλογες φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν τη ζωή και την παραμονή χιλιάδων μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά το 2016, αλλά και το 1922 όταν χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στην πόλη. 
Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικά τα συμπεράσματα από την αντιπαραβολή των προσφυγικών κυμάτων για το σήμερα.


Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2017

Εγκαίνια των Εκθέσεων «Δρόμοι επιβίωσης» και «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά - Παλαιό Ταχυδρομείο.


Τα εγκαίνια των  εκθέσεων «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» και «Δρόμοι επιβίωσης» του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, που στεγάζεται στο Παλαιό Ταχυδρομείο της πόλης. Οι δύο εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα και έχουν μεταφερθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, εμπλουτίστηκαν με εικόνες από το  πρώτο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, που βίωσε με έντονο τρόπο και τα δύο προσφυγικά κύματα τόσο του 1922 όσο και του 2016, τα οποία αποτυπώνονται στις εκθέσεις.
Εγκαινιάζοντας τις δύο εκθέσεις ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος καθηγητής κ. Παύλος Σούρλας, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Ιδρύματος της Βουλής και την επιδίωξη να ταξιδεύουν οι εκθέσεις του ανά την Ελλάδα. Επικεντρώνοντας στις δύο εκθέσεις εστίασε στην δύναμη της φωτογραφικής τέχνης, ως αποτύπωση της πραγματικότητας μέσα από την προσωπικότητα και το καλλιτεχνικό βλέμμα των φωτογράφων. Ο αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στην έντονη εμπειρία που έζησε το πρώτο λιμάνι της χώρας από την παραμονή χιλιάδων μεταναστών στο λιμάνι το 2016, αλλά και το 1922 όταν χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στην πόλη. Η δημοτική σύμβουλος Πειραιά, εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά, τόνισε ότι οι δύο εκθέσεις επικεντρώνονται στον ανθρώπινο πόνο και στον αγώνα για επιβίωση, ενώ η διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη ευχαρίστησε το Ίδρυμα της Βουλής για τη θερμή ανταπόκριση στο αίτημα να μεταφερθούν οι δύο εκθέσεις στον Πειραιά, αλλά και να εμπλουτιστούν με εκθέματα που αφορούν στην εμπειρία της πόλης από τα προσφυγικά κύματα. Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κ. Μάριος Λώλος αναφέρθηκε  στον αξιοπρεπή αγώνα των συναδέλφων του να αποτυπώσουν μέσα από το φακό τους την ανθρώπινη τραγωδία της προσφυγιάς.
Στα εγκαίνια τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε η βουλευτής Έβρου κυρία Αναστασία Γκαρά (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παραβρέθηκαν: ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης και οι βουλευτές Α΄ Πειραιά κ. Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), κα. Ελένη Σταματάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Β΄ Πειραιά κα. Εύη Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ).
Οι εκθέσεις θα λειτουργήσουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά - Παλαιό Ταχυδρομείο, Φίλωνος 29, από 23 Ιανουαρίου έως 5 Μαρτίου 2017.  Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-4101400 & 210-4101402.
Τι περιλαμβάνουν οι δύο εκθέσεις:

  • «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22»
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2006, ξεκινώντας από το ιστορικό και το πολιτικό πλαίσιο της εποχής ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους καθώς και στην προσπάθειά τους για αποκατάσταση και ένταξη. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς, στην Αττική γενικότερα αλλά και στην περιοχή του Πειραιά ειδικότερα. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από πολλά ιστορικά αρχεία και προσωπικές συλλογές.
  • «Δρόμοι επιβίωσης»
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το καλοκαίρι του 2016, περιλαμβάνει φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, από το αναγκαστικό ταξίδι −τον δρόμο της επιβίωσης− των προσφύγων. Εποπτικό υλικό και χάρτες συμπληρώνουν τη φωτογραφική διαδρομή με στοιχεία για τις χώρες προέλευσης, τους θαλάσσιους και χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς, τον αριθμό των ανθρώπων που μετακινήθηκαν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δρόμοι επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου