Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Χαιρετισμός της κ. Α. Γκαρά στην ενημερωτική εκδήλωση “Γυναικοκτονία: Λέξη που ενοχλεί;” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου κ. Α. Γκαρά αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της σε θέματα βίας κατά των γυναικών,ένα θέμα που δεν γνωρίζει σύνορα και μας αφορά όλους.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών διοργάνωσε το 2ο Διήμερο Φεστιβάλ “Ο Φάρος της Ισότητας”. Το Φεστιβάλ περιελάμβανε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Γυναικοκτονία: Λέξη που ενοχλεί;”
Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός:
Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση στην πολύ σημαντική εκδήλωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και να ζητήσω συγγνώμη που λόγω των αυξημένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπορώ να παραβρεθώ.

Ωστόσο, θα ήθελα να πω σύντομα λίγα λόγια,

Αρχικά, θα ήθελα να εξάρω το σημαντικό έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου. Έργο και δράση, αναγκαία πλέον για τη σύγχρονη κοινωνία και τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα βίας που αντιμετωπίζουμε.

Βλέποντας, λοιπόν τον εύστοχο τίτλο της εκδήλωσης, «Γυναικοκτονία: Λέξη που ενοχλεί;», σκέφτομαι πως ενοχλούν πολλές ακόμη λέξεις, όπως βία, βιασμός, κακοποίηση, ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση, Γυναίκα...

Γυναικοκτονία. Πρόκειται για την πιο ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας. Πρόκειται για δολοφονία γυναικών από πρόθεση με τη μόνη αιτία ότι είναι γυναίκες. Με βαθιά λύπη θυμίζω πως μία τέτοια δολοφονία αφορούσε τη νεαρή συντοπίτισσά μας Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο. Γεγονός που καταδεικνύει, ότι οι γυναικοκτονίες δεν αφορούν τόπους μακρινούς και ανθρώπους ξένους, αλλά όλους και όλες εμάς.

Η βία κατά των γυναικών είναι μείζον πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οφείλουμε να δράσουμε δυναμικά για να το αντιμετωπίσουμε. Και για να το πετύχουμε αυτό, φέρουμε όλοι και όλες μας, ατομικά, αλλά και συλλογικά, μερίδιο ευθύνης. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση. Για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα από όλους μας, να ενημερωθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες και να μην κρατήσουμε το θέμα αυτό στην αφάνεια.

Γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής επιφάνειας και εθνικότητας είναι θύματα βίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τους βίο. Οι γυναίκες είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, βίας σε χώρους εργασίας. Θύματα σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής βίας, σεξουαλικής επίθεσης, βιασμού, δολοφονίας. Είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου, του τράφικινγκ. Είναι όμως και η ίδια Βία στη γειτονιά μας.

Συνεπώς, η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει να αφήνει αμέτοχο κανέναν. Από την πλευρά μου ως γυναίκα και ως Βουλευτής εργάζομαι, ώστε να προαχθούν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της λειτουργίας των δομών που καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, γιατί η βία κατά των γυναικών συνιστά ειδεχθές έγκλημα και ταυτόχρονα παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τις γυναίκες όσο και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Εύχομαι ο «Φάρος της Ισότητας», όπως ονομάστηκε το διήμερο φεστιβάλ που συνδιοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, να επιτύχει τους στόχους του!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση στο έργο σας,
σας ευχαριστώ πολύ.
Νατάσα Γκαρά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου