Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ομιλία στο σχέδιο νόμου για τη Στελέχωση, Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης στην Ολομέλεια της Βουλής

"Είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε τομές και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους , για την προστασία της κοινωνίας, για το όφελος των πολιτών και να στήσουμε γερά θεμέλια για να βγει η χώρα από την κρίση και να βαδίσει σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης."

Στη σημασία της δομής και της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης εστίασε η Αναστασία Γκαρά στη σημερινή τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τη Στελέχωση, τη Διαφάνεια και την Αξιοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του παρόντος συστήματος.

Η αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης σε επίπεδο λειτουργικότητας, παροχής υπηρεσιών και γραφειοκρατίας επηρεάζει την ζωή των πολιτών και είναι κοινώς αποδεκτό πως η έννοια του "δημοσίου" είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες. Η πλειοψηφία των πολιτών, αντιμετωπίζει ένα αδιάφορο σύστημα διοίκησης, χωρίς αρμοδιότητες και  με σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματική διαχείριση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

Εκτός αυτού,  η Βουλευτής σημείωσε την άρρηκτη σχέση της Δημόσιας Διοίκησης και με το κομματικό σύστημα,  δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "το δημόσιο σύστημα διοίκησης μεγάλωσε μαζί με το κομματικό σύστημα στη χώρα" και πως " ολόκληροι κομματικοί στρατοί φτιάχτηκαν για μια θέση στο Δημόσιο, με μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης την εντολή του εκάστοτε Βουλευτή". Ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος εξυπηρέτησης συντέλεσε στο γεγονός πως "η Δημόσια Διοίκηση αντιμετωπιζόταν έως τώρα ως λάφυρο του πολιτικού μας συστήματος με μοναδικά θύματα τους συνεπείς και ηθικούς πολίτες".

Στη συνέχεια, έγινε λόγος για την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της λειτουργίας τους κράτους, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτό θα σχηματιστεί με τις διεργασίες της ουσιαστικής μεταρρύθμισης που εισάγεται με το παρόν σχέδιο νόμου.

Συγκεκριμένα, η κα. Γκαρά αναφέρθηκε στο "νέο παραγωγικό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις και θα αποτελεί θεματοφύλακα των κοινωνικών αξιών και της κοινωνικής συνοχής" και στο γεγονός πως θα πρέπει να εισάγουμε "μια αξιοκρατική δομή δημόσιας διοίκηση και θωρακισμένη από τη διαπλοκή, τη μίζα και αποκομμένη από κάθε κομματική παρέμβαση".

Τέλος, αποδίδοντας ευθύνες διαιώνισης και τροφοδοσίας της υπάρχουσας προβληματικής κατάστασης στην αντιπολίτευση, αντιπαρέβαλε την απροθυμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και αξιοκρατικού συστήματος Δημόσιας Διοίκησης με την ετοιμότητα της Κυβέρνησης "να προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την προστασία της κοινωνίας και για το όφελος των πολιτών" και "να στήσει γερά θεμέλια για να βγει η χώρα από την κρίση και να βαδίσει σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης".



*Παρατίθεται το σχετικό βίντεο της ομιλίας και ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κα. Γκαρα.

https://www.youtube.com/watch?v=lVHcoQedCco&feature=youtu.be





Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου