Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Χαιρετισμός στην Ημερίδα για το Ζεόλιθο Πετρωτών στις 24 Απριλίου 2016 στην Αλεξανδρούπολη

Χαιρετίζω τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία σας να αναδειχθεί για άλλη μία φορά το ζήτημα αξιοποίησης του ζεόλιθου στον δημόσιο λόγο.
Γνωρίζουμε όλοι τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου, αλλά και τις ποικίλες δυνατότητες χρήσης και αξιοποίησής του. Θα μου επιτρέψετε χάριν συντομίας,  να μην αναφερθώ σε ζητήματα γνωστά, γεγονότα που έχουν συμβεί  ή σε θέσεις που θα συζητήσετε εκτενώς στην ημερίδα.
Από την πρώτη στιγμή εκλογής μας, η αξιοποίηση του Ζεόλιθου στον Έβρο ήταν και είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Οι βουλευτές, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το αρμόδιο υπουργείο κι έχουμε αναλάβει και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθούν γνωστοί γόρδιοι δεσμοί, αλλά και να αξιοποιηθεί το πέτρωμα προς όφελος  της τοπικής κοινωνίας, μακριά από την εξυπηρέτηση ίδιων, συγκεκριμένων επιχειρηματικών ή και πολιτικών συμφερόντων, που αφήνουν τους κατοίκους του Έβρου απλούς θεατές.
Ενημερωτικά, λοιπόν, ήδη ομάδα επιστημόνων επεξεργάζεται την αλλαγή του λατομικού και μεταλλευτικού κώδικα. Επιπλέον, γίνεται ήδη επεξεργασία πάνω στη σύμβαση που είχε υπογραφεί για το ορυχείο στον Πεντάλοφο.
Παράλληλα, νομικοί, αλλά και μηχανικοί του Υπουργείου, όπως και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, το ΙΓΜΕ,  καθώς και οι υπηρεσίες της Βουλής, μια και υπάρχει κατατεθειμένος φάκελος, έχουν συγκεντρώσει και επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία της πολύπαθης ιστορίας για το ορυχείο στα Πετρωτά. Οι δικαστικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο, και αναμένονται και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου ώστε το κοίτασμα του ζεόλιθου να είναι άμεσα αξιοποιήσιμο.
Ωστόσο, ήδη παρακολουθούμε στενά και τις ενέργειες και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη νέα περιοχή «Κόκαλο», ώστε από τη μία να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά κυρίως να υπάρχει προοπτική μεταποιητικής μονάδας στην περιοχή εξόρυξης.
Σε ότι αφορά τη θέση μου, συνοπτικά, είναι η εξόρυξη των κοιτασμάτων, αλλά οπωσδήποτε με παράλληλη αξιοποίησή τους με μεταποιητικές μονάδες στην περιοχή του Βορείου Έβρου. Ώστε η προστιθέμενη αξία που παράγεται να παραμένει στον τόπο μας, δίνοντας δυναμική στη δημιουργία και ενδυνάμωση ενός μεγαλύτερου κύκλου εργασιών. Επιπλέον, απαιτείται η συνεργασία και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Το σημαντικότερο, όμως, και σε αυτό που επιμένω είναι να τεθούν οι κατάλληλες ρήτρες και προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές σε όλα τα επίπεδα να διαμένουν στην περιοχή μας, η οποία έχει τεράστια ανάγκη από θέσεις απασχόλησης.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως ο ζεόλιθος αποτελεί εθνικό και κοινωνικό πλούτο κι έχουμε χρέος τα οφέλη αξιοποίησης του πλούτου αυτού να επιστρέφουν ποικιλοτρόπως στον τόπο που γεννά τον ζεόλιθο και στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Δε θα σταματήσω να λέω και να πιστεύω πως έχουμε τον πιο όμορφο και πλούσιο τόπο, αρκεί να αξιοποιήσουμε τα δώρα και τις δυνατότητες σωστά και προς όφελος των συμπολιτών μας, σε αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούνταν δεκαετίες τώρα.
Είμαι στη διάθεση όλων σας για οποιαδήποτε συνεργασία, πληροφορία και συζήτηση.  Για εμάς, ξανατονίζω, η αξιοποίηση του ζεόλιθου και συνολικά της περιοχής του Τριγώνου, έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα και εργαζόμαστε συνεχώς σε αυτή την κατεύθυνση.
Καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας κι εύχομαι ευοίωνο μέλλον και παραγωγικές εξελίξεις στο ζήτημα του ζεόλιθου.

Την ημερίδα με κεντρικό τίτλο «Ζεόλιθος Πετρωτών: Ώρα Μηδέν»συνδιοργανώσαν η Τοπική Κοινότητα Πετρωτών Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης, ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτών Λιθοξόος και η Περιφέρεια ΑΜΘ / Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου