Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τι αλλάζει στις προστατευόμενες περιοχές του Έβρου. Τι προβλέπεται για τη Σαμοθράκη.



Αθήνα, 08 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της Ν. Γκαρά  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης.


Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης όλων των προστατευόμενων περιοχών της επικράτειας.
Πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο που έρχεται να τακτοποιήσει ένα θολό τοπίο για τη χώρα μας, έρχεται να διευρύνει την  εποπτεία των προστατευόμενων περιοχών καθώς και το πλαίσιο και τη διαδικασία δράσης των Φορέων Διαχειρίσης, να ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην όλη διαδικασία. Μάλιστα πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση όλων των  παραπάνω δράσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 10 εκ. ευρώ.
Στην τοποθέτηση της, η Νατάσα Γκαρά, αφού υπογράμμισε τις καινοτομίες και τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, στάθηκε ιδιαίτερα στις θετικές διατάξεις που αφορούν στους Φορείς Διαχείρισης του νομού μας αλλά και τις διατάξεις που αφορούν στο νησί της Σαμοθράκης.
Συγκεκριμένα, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ένταξη πλέον του νησιού της Σαμοθράκης στον Φορέα Δέλτα του Έβρου και Σαμοθράκης αλλά και την διεύρυνση του Φορέα Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης - Σουφλίου που αναλαμβάνει 7 περιοχές του Δικτύου καλύπτοντας, επιτέλους, τα ποτάμια Έβρου, Άρδα, Ερυθροποτάμου και τα δασικά οικοσυστήματα Βορείου και Κεντρικού Έβρου.
Εκτός αυτού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν τη νομιμοποίηση του κάμπινγκ της Σαμοθράκης, τηρουμένων των όρων της δασικής νομοθεσίας αλλά και στην υλοποίηση απαραίτητων υποδομών ύδρευσης και άρδευσης στο νησί.
Η κα. Γκαρά τέλος ευχαρίστησε εκ μέρους των πολιτών το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την τήρηση των δεσμεύσεων για τα μέτρα προστασίας του νησιού της Σαμοθράκης έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου αλλά και για τη  δέσμευση του ποσού των 90.000 ευρώ για τη δημιουργία δασικών μονοπατιών στο νησί.
Κλείνοντας, η Βουλευτής σημείωσε πως με το παρόν νομοσχέδιο αναδεικνύεται στην πράξη η αξιοποίηση των μοναδικών δυνατοτήτων που δίνει το περιβάλλον στην τοπική ανάπτυξη, στην απασχόληση και συνολικά στη συνολική οικονομία.

* Ακολουθεί το βίντεο και ολόκληρη η ομιλία



Το Γραφείο Τύπου



Oμιλία- Φορείς Διαχείρισης 08.02.2018
Η παγκόσμια ιστορία έχει αποδείξει και μας έχει διδάξει ότι φασισμός και πατριωτισμός είναι έννοιες ασύνδετες και δεν πήγαιναν ποτέ μαζί, για να μη χάνουν και οι λέξεις το νόημά τους εδώ μέσα.
Από κει και πέρα πολύς λόγος γίνεται για την επικαιρότητα. Όντως η επικαιρότητα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τις περισσότερες φορές είναι ακόμα και πιο νοσηρή από τη φαντασία των ποιητών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κύριε  Υπουργέ,
Καταστρέφετε τη χώρα,
Ξεπουλάτε τα πάντα και την ίδια στιγμή κρατικοποιείτε τα πάντα,
Παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη,
Στήνετε σκευωρίες,
Κουκουλώνετε,
Σπιλώνετε συνειδήσεις ιστορικών πολιτικών,
Στήνετε δίπολα νέου- παλιού, ηθικής- μη ηθικής, ενδιαφέροντος- αδιαφορίας,
Τσικνοπέμπτη σήμερα, μη σας φαίνεται τίποτα περίεργο. Αυτές όμως είναι μερικές από  τις κορώνες της ΝΔ και από τα επιχειρήματα τους.
Κατανοώ ότι πρέπει να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κατανοώ ότι πρέπει να δικαιολογήσουν  τη χρόνια αντιλαϊκή τους πολιτική. Όμως εγώ τους καλώ να απαντήσουν σε ένα ερώτημα. Σε ένα και μόνο ερώτημα:
Επί 30 χρόνια υπήρχε διαπλοκή ή διαφθορά στη χώρα μας;
Πολιτικοί από τα δικά τους κόμματα πήρανε και κάλυψαν μίζες ή όχι;
Χρέωσαν τον ελληνικό λαό για να γεμίζουν τις τσέπες τους;
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτή τη χώρα και να γυρίσουμε σελίδα;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία, κι όχι οι δικαιολογίες και οι απειλές προς πάσα κατεύθυνση.
Εν τέλει, είναι θέμα ηθικής και εντιμότητας απέναντι στον λαό ;
Και προχωρώ στον παρόν νομοσχέδιο που αφορά στους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, άκρως επίκαιρο και αυτό.
Ένα νομοσχέδιο που συζητείται σε ένα πλαίσιο αλλαγής της χώρας, των δομών, της λογικής, της νοοτροπίας, της αλλαγής των διαδικασιών.
Σε ένα πλαίσιο αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων και δυνάμεων για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας. Σε ένα πλαίσιο προόδου.
Παρά τις αγωνιώδεις  προσπάθειες της ΝΔ  να μας πείσει ότι έδειξε  το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την προστασία και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, η πραγματικότητα δυστυχώς τους διαψεύδει.
Δεν ήταν ποτέ τις προτεραιότητες σας! Δεν το αντιμετωπίσατε ποτέ ως πεδίο ανάπτυξης και εργασίας!
Για σας λειτουργούσε μόνο ως απαγόρευση, ως τροχοπέδη στην άναρχη και ασύντακτη "επένδυση".
Λειτουργούσε, βέβαια, και ως μέσο πλουτισμού για πολιτικού ή υπηρεσιακούς παράγοντες ή μέσο άσκηση τοπικής και πελατειακής εξουσίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους δεν προωθήσατε πολιτικές χάραξης δομημένου περιβάλλοντος.
Δεν προχώρησε το κτηματολόγιο, η ανάρτηση δασικών χαρτών, οι χρήσεις γης ανά την επικράτεια ούτε και η συντεταγμένη και αναπτυξιακή παρέμβαση στις περιοχές Natura.
 Το παρόν σχέδιο νόμου, λοιπόν, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσης περιβαλλοντικής πολιτικής θέτει το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές σε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, εποπτείας και δράσης, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
Από τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου, καθώς τα περισσότερα έχουν αναφερθεί, είναι:
- Η διεύρυνση εποπτείας των προστατευόμενων περιοχών
- Το πλαίσιο και η διαδικασία δράσης των Φορέων Διαχειρίσης
- Η στοχοθεσία και ο έλεγχος των Φορέων στα σχέδια υλοποίησης
- Η ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης στις προστατευόμενες περιοχές
- Η ανάδειξη τοπικών προϊόντων
- Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό
- Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Η πρόβλεψη χρηματοδότησης για πρώτη φορά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 10 εκ. ευρώ τον χρόνο
Να θυμίσουμε βέβαια, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους το περιβάλλον, δεν είχαν προβλέψει ποτέ ούτε 1 ευρώ για τους φορείς διαχείρισης. Ενώ οι εργαζόμενοι ήταν σε καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου με συνεχείς παρατάσεις, και αυτές εξαρτώμενες από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και κυρίως από ΕΣΠΑ.
Το καλύτερο όλων δε, είναι πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει τη διάλυση των φορέων και την απόλυση όλων των εργαζομένων.
Και τώρα αυτό το κόμμα μας καλεί να δημιουργήσουμε  μόνιμες θέσεις εργασίας, το οποίο το κάνουμε.
Τι εμπαιγμός! Τι υποκρισία στην αίθουσα της ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω λίγο χρόνο στην περιοχή που εκπροσωπώ.
Ο Έβρος απαρτίζεται στο 70 % από προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar. Μια περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας, μοναδικής και απίστευτης ομορφιάς, μοναδικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που δεν τα συναντάς αλλού στον κόσμο.
Μία περιοχή όμως αναξιοποίητη, πληττώμενη δυστυχώς από αδιαφορία ετών και από έλλειψη σχεδιασμού. Και κυρίως από έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών.
Το καθεστώς Natura για μας δημιουργούσε μόνο απαγορεύσεις και απομακρύνσεις από τις περιοχές.
Σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπεται η ένταξη των ακέφαλων προστατευόμενων περιοχών στην εποπτεία των φορέων.
- Ο φορέας Δέλτα του Έβρου και Σαμοθράκης έχει πλέον χωρική αρμοδιότητα σε 7 περιοχές του Δικτύου, με διεύρυνση στο Νότιο δασικό σύμπλεγμα, στη θαλάσσια περιοχή Θράκης και στη Σαμοθράκη. Ένα νησί κατά 93% Natura που δεν εντάσσονταν πουθενά έως τώρα.
Δεύτερον, ο Φορέας Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου που αναλαμβάνει 7 περιοχές του Δικτύου καλύπτοντας, επιτέλους, τα ποτάμια Έβρου, Άρδα, Ερυθροποτάμου και τα δασικά οικοσυστήματα Βορείου και Κεντρικού Έβρου.
Επαναλαμβάνω ότι οι περισσότερες περιοχές, που ήταν εκτός εποπτείας Φορέων , έχουν αμέτρητες δυνατότητες ήπιας αξιοποίησης σε τουριστικό, αγροτικό, οικοτουριστικό, πολιτιστικό και κυρίως παραγωγικό τομέα.
Είμαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως αισιόδοξη με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη αυτών των περιοχών καθώς ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες, οι διαδικασίες, οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς και κυρίως η υποχρέωση σχεδίου υλοποίησης δράσεων προς την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω 2 σημεία ζωτικής σημασίας για εμάς.
Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Σαμοθράκη ανέδειξαν σημαντικά δομικά και χρόνια προβλήματα.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη θωράκιση του νησιού το Υπ. Περιβάλλοντος εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα κ πρωτοβουλίες.
Η δέσμευση του ποσού τω 90.000 ευρώ για τη δημιουργία δασικών μονοπατιών στο νησί ήταν το πρώτο βήμα.
Τα άρθρα 14 κ 15 του παρόντος νομοσχεδίου είναι η άμεση υλοποίηση μέρους των δεσμεύσεων του Υπουργείου.
Συγκεκριμένα, νομοθετείται η νομιμοποίηση του κάμπινγκ της Σαμοθράκης, τηρουμένων των όρων της δασικής νομοθεσίας.
Μία νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει διέξοδο σε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει χρόνια τώρα, ανοίγοντας προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης του συνόλου της περιοχής της Σαμοθράκης με παράλληλες αναπτυξιακές δράσεις.
Επιπλέον, δίνεται διέξοδος στην υλοποίηση απαραίτητων υποδομών ύδρευσης και άρδευσης στο νησί.
Ως εκπρόσωπος και λάτρης του νησιού, θα μου επιτρέψετε να μεταφέρω τις ευχαριστίες μας για το άμεσο ενδιαφέρον που δείξατε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και ελπίζω η στάση και η δουλειά αυτή να συνεχιστεί και για τα υπόλοιπα ζητήματα.
Κλείνοντας, θα ήθελα μόνο να τονίσω πως με το παρόν νομοσχέδιο αναδεικνύεται στην πράξη η αξιοποίηση των μοναδικών δυνατοτήτων που δίνει το περιβάλλον στην τοπική ανάπτυξη, στην απασχόληση και συνολικά στη συνολική οικονομία.
Ευχαριστώ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου