Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Η Νατάσα Γκαρά καταθέτει ερώτηση για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των Δασώσεων




Αθήνα, 05 Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Νατάσα Γκαρά καταθέτει ερώτηση για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των Δασώσεων

Έπειτα από διαρκείς παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα της αποπληρωμής των αγροτών για το πρόγραμμα των Δασώσεων η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατέθεσε ερώτηση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.
Λόγω της τροποποίησης της μηχανογραφικής εφαρμογής στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, και λόγω της ανάθεσης υλοποίησης του νέου αυτού συστήματος στα κατά τόπους Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών, όπου παρατηρείται έλλειψη προσωπικού, σημειώθηκαν καθυστερήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα,  προέκυψαν κάποια προβλήματα με την εφαρμογή, για πρώτη φορά, του νέο ψηφιακού Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς δεν ταυτοποιήθηκαν σωστά οι ενεργοί αγρότες.   
Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει διαβεβαίωση πως η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, και ευελπιστούμε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, καθώς στους νομούς του Έβρου και της Ροδόπης ο αριθμός των παραγωγών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Προγράμματος «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών» του Μέτρου 221 του ΠΑΑ, είναι αρκετά σημαντικός.
Η ερώτηση αυτή, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 19 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά αποδεικνύει πως, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, συμβάλλουμε με όλα μας τα μέσα για την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους.  Έχουμε χρέος να στηρίζουμε την αγροτική οικονομία και τους παραγωγούς, οι οποίοι ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκονται σε καλλιεργητική περίοδο και οφείλουμε έμπρακτα να συμβάλλουμε στη διευκόλυνσή τους.

Το Γραφείο Τύπου


* Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 04 Ιουλίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σοβαρές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του προγράμματος για τις δασώσεις


Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια συνεχής παράταση για την αποπληρωμή του προγράμματος «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών» του Μέτρου 221 του ΠΑΑ, γεγονός το οποίο προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα αγροτών, ειδικά στο νομό του Έβρου και της Ροδόπης, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός παραγωγών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Λόγω της τροποποίησης της μηχανογραφικής εφαρμογής στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ,μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέθεσε ήδη μέσα στο 2017 στα κατά τόπους Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών, που είναι φορείς υλοποίησης, να εισάγουν τα απαραίτητα στοιχεία όσων είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να αποζημιωθούν.
Σημειώνουμε πως λόγω προηγούμενων λανθασμένων πρακτικών οι δικαιούχοι του προγράμματος έχουν μείνει απλήρωτοι από το 2015 έως και σήμερα, γεγονός που, αφενός,  προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις και , αφετέρου, αντιπαρέρχεται τις δεσμεύσεις μας για την αποκατάσταση των παθογενειών και των καθυστερήσεων του παρελθόντος.

Δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στα Δασαρχεία, παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση σε λογικά πλαίσια έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της  μηχανογράφησης, ωστόσο τους τελευταίους δυο μήνες παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην ταυτοποίηση των στοιχείων με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλεύσεων (ΜΑΑΕ).
Μετά από συνεχή επικοινωνία με τα Δασαρχεία του νομού Έβρου και Ροδόπης, ενημερωθήκαμε πως παρά το γεγονός που έχει ήδη σταλεί το αρχείο ΜΑΑΕ και δόθηκε εντολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για οριστικοποίηση των συμβάσεων και αποστολή των αιτημάτων για πληρωμή, εντοπίστηκαν σοβαρές αναντιστοιχίες σε μεγάλο αριθμό  παραγωγών, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν φαίνονται ενεργοί αγρότες και έτσι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματα τους, τα οποία ήδη περιμένουν τρία χρόνια.
Επειδή, οι διαβεβαιώσεις τόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και από το ΥπΑΑΤ έχουν πολλές φορές δοθεί χωρίς να ανταποκρίνονται όμως στο χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζεται,
Επειδή, έχουμε χρέος να στηρίζουμε την αγροτική οικονομία και τους παραγωγούς, οι οποίοι ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκονται σε καλλιεργητική περίοδο και οφείλουμε έμπρακτα να συμβάλλουμε στη διευκόλυνσή τους,
Επειδή, ότι η αοριστία του  χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων μόνο σύγχυση και ανησυχία προκαλούν  στον αγροτικό κόσμο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Για ποιό λόγο δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία ταυτοποίησης του ΜΑΑΕ και των αιτήσεων των δικαιούχων για το πρόγραμμα των Δασώσεων;
2) Ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα σοβαρών καθυστερήσεων στις διαδικασίες ολοκλήρωσης και αποπληρωμής των προγραμμάτων του ΠΑΑ;
3) Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του προγράμματος  «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών» του Μέτρου 221 του ΠΑΑ;


Η ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία
Βράντζα Παναγιώτα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θελερίτη Μαρία
Καΐσας Γεώργιος
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Καστόρης Αστέριος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κώστας
Μουσταφά Μουσταφά
Ντζιμάνης Γιώργος
Ρίζος Δημήτρης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σηφάκης Ιωάννης
Σιμορέλης Χρήστος
Στογιαννίδης Γρηγόρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου