Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η Ν. Γκαρά για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών


Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.


Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών , τη θεσμική και οργανωτική ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και άλλες σημαντικές διατάξεις για την στήριξη των εργαζομένων και των ασφαλιζόμενων.

Η Ν. Γκαρά αναφέρθηκε αρχικά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, στο το αναλογικό σύστημα συνταξιοδότησης και στη θέσπιση της εθνικής σύνταξης και υπογράμμισε τις διαρκείς προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας για τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα συνιστά τον σημαντικότερο πυλώνα του κοινωνικού κράτους.

Κατηγορώντας την αντιπολίτευση για αφωνία και απουσία επιχειρημάτων καθ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου,  σημείωσε πως με τη στείρα κριτική, την καταστροφολογία και την παντελή έλλειψη προτάσεων για τη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος, αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την αδιαφορία τους και τρομοκρατούν απλά τον ελληνικό λαό προς δικό τους όφελος.

Το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Συγκεκριμένα, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/2016:

·                     Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από το 20% στο 13,33%.

·                     Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

·                     Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων, έως το 5ο έτος ασφάλισής τους, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

·                     Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, δηλαδή έως 64,5 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Ιδιαίτερη μνεία, ωστόσο,έγινε από τη Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Ορεστιάδα, καθώς ενισχύεται το πλέγμα προστασίας της εργασίας μας στην περιοχή μας και στηρίζεται η εύρυθμη και υγιής λειτουργία των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας.

Εκτός αυτού, η κα. Γκαρά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί τήρηση των δεσμεύσεων της Υπουργού Εργασίας, κας Αχτσιόγλου, η οποία υλοποίησε το αίτημα που κατέθεσαν φορείς και εργαζόμενοι  της περιοχής μας κατά την επίσκεψή της στον Βόρειο Έβρο.

Κλείνοντας, υπενθύμισε στην αντιπολίτευση πως  αυτή η Κυβέρνηση διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς από δω και στο εξής "θα διορθώνονται σιγά σιγά οι άδικες επιβαρύνσεις, που επιβλήθηκαν, φέρνοντας με διορθωτικές κινήσεις ελαφρύνσεις για τους  έλληνες  πολίτες αλλά και τονωτικά  στοιχεία για την παραγωγή, την οικονομία και την κοινωνία μας.  Θα συνεχίσει να στηρίζει τις πιο αδύναμες  και τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, θα συνεχίσει να επιστρέφει τα παραγόμενα πλεονάσματα στον λαό και όχι σε τσέπες φίλων και γνωστών " και φυσικά δεν παρέλειψε να σημειώσει πως "το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ακυρώνεται οριστικά, δεν αναστέλλεται και αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή".

Το Γραφείο Τύπου


* Επισυνάπτεται ολόκληρη η εισήγηση:

Ομιλία –Ολομέλεια
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών


Έχει πάντα για μένα έχει ενδιαφέρον η συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής. Κυρίως διότι αναμένω να ακούσω  ενδιαφέροντα και ουσιαστικά επιχειρήματα για το εκάστοτε θέμα, το οποίο συζητάμε. Περίμενα, λοιπόν, να συζητήσουμε σήμερα με πολιτικά επιχειρήματα για τη φιλοσοφία και τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, βελτιώσεις, αλλαγές ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να διορθωθεί καθώς το ασφαλιστικό σύστημα συνιστά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του κοινωνικού κράτους  και αφορά σε χιλιάδες εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Επίσης θα περίμενα να συζητήσουμε εάν είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ελαφρύνσεις γιατί θα μπορούσαν να υπάρχουν και πιο καλές προτάσεις.
Ωστόσο, περίμενα να ακούσουμε παραδείγματα και  επιχειρήματα για το σύστημα Πινοσέτ, για το αναδιανεμητικό και το αναλογικό σύστημα. Να αναλύσουμε αν πρέπει να παίζουμε τα χρήματα των ασφαλισμένων στον τζόγο ή στο χρηματιστήριο.  Να μιλήσουμε για τα δομημένα ομόλογα  και αν έχουν ωφέλειες. Επίσης  για τις ωφέλειες  του PSI.
Ωστόσο, παρατηρώ μια απουσία επιχειρημάτων, μια σχετικά αφωνία, θα έλεγα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην καλύτερη περίπτωση, ο λόγος της αντιπολίτευσης δίνει έμφαση στην καταστροφολογία- ενίοτε συζητά για μαγειρική- ή και για συνωμοσιολογία.  Ακούσαμε, λοιπόν, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί ταφόπλακα για τους ασφαλισμένους, αλλά δεν μας έχετε εξηγήσει το γιατί. Ή τουλάχιστον δεν έχω αντιληφθεί εγώ.
Γιατί αποτελεί ταφόπλακα;
Γιατί είναι πιο δίκαιο και αναλογικό;
Γιατί μειώθηκαν οι εισφορές για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων;
Γιατί μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε, όχι μόνο να ισορροπήσει αλλά να έχει και πλεόνασμα;
Γιατί θεσπίστηκε η βασική εθνική σύνταξη;
Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει και καλώ τους συναδέλφους να μας εξηγήσουν.
Ακούσαμε, επίσης, ότι ήταν ένα σκοτεινό σχέδιο να επιβάλουμε μέτρα, για να τα βγάλουμε μετά και να φανούμε καλοί στον ελληνικό λαό.
Όπως είπε η κα. Βούλτεψη, η λογική λέει πως τα μέτρα μπαίνουν για να βγαίνουν. Και αφού αυτό λέει η λογική, κατά τη συνάδελφο, ρωτώ:
Γιατί εσείς βάζατε μέτρα δισεκατομμυρίων και μετά δεν τα βγάζατε;
Γιατί δεν επαναφέρατε τις δεκάδες περικοπές που κάνατε στις συντάξεις;
Αφού τα μέτρα είναι για να μπαίνουν κ να βγαίνουν;
Αυτό όμως είναι που ενοχλεί!
Αυτό είναι που προκαλεί ιδιαίτερη αφωνία και απουσία. Γιατί είδαμε ότι ο κύριος Μητσοτάκης, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχανε το θάρρος να έρθουνε στη Βουλή και να συζητήσουμε τον βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους, το ασφαλιστικό σύστημα.
Διότι χρησιμοποιούν το ασφαλιστικό σύστημα μόνο σαν επιχείρημα και σαν στοιχείο καταστροφολογίας, τρομοκρατώντας τον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε ακούσει καμία θετική πρόταση για τη βελτίωση αυτού του συστήματος.
Αυτό λοιπόν που ενοχλεί, δεν είναι μόνο η περικοπή συντάξεων ή οι ελαφρύνσεις στον ελληνικό λαό. Αυτό που σας ενοχλεί και προκαλεί αφωνία. Η επιτυχία της Κυβέρνησης, η επιτυχία της χώρας και του ελληνικού λαού να βγει από την κρίση, να βγει από το Μνημόνιο και να διορθώνονται σιγά σιγά οι επιβαρύνσεις, φέρνοντας με διορθωτικές κινήσεις ελαφρύνσεις για τους  έλληνες  πολίτες αλλά και τονωτικά  στοιχεία για την παραγωγή, την οικονομία και την κοινωνία μας. 
Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ασφαλιστικό σύστημα, όπως κάνουμε από την πρώτη μέρα αλλά και το κοινωνικό κράτος, όσο αντίθετοι κ αν είναι η ΝΔ.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις πιο αδύναμες  και τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Θα συνεχίσουμε να άρουμε αδικίες. Μία μία θα άρουμε τις αδικίες που δημιουργήθηκαν.
Θα συνεχίσουμε να επιστρέφουμε τα παραγόμενα πλεονάσματα στον λαό και όχι σε τσέπες φίλων και γνωστών.
Διότι στον ελληνικό λαό αξίζουν αυτά τα πλεονάσματα. Αυτοί παράγουν, αυτοί κινούν την οικονομία, και δεν κινείται η οικονομία για να μπαίνουνε σε τσέπες και να γίνουνε κάποιοι πλούσιοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
επιστρέφω στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θεωρώ, πως από όποια πλευρά και να το δει κανείς, παραμένει γεγονός πως το παρόν νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/2016, μειώνουμε τις εισφορές των μη μισθωτών για κύρια σύνταξη κατά 33%, από το 20% που είναι σήμερα στο 13,3%, των αγροτών, επίσης, μειώνεται σημαντικά σε 12% από 18%, που θα ήταν το 2019 και διαμορφώνεται σε 13,3% από το 2022 και μετά.
Επίσης θα ήθελα να σημειώσω πως το Υπουργείο Εργασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα νομοσχέδια που έχει φέρει προς ψήφιση, δηλαδή με το παρόν αλλά και με το νομοσχέδιο για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου, την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες αλλά και την αδήλωτη εργασία, εισάγει συνεχώς ρυθμίσεις που ενισχύουν και επεκτείνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, βελτιώνουν την καθημερινότητα τους και σκοπεύουν στη δημιουργία ενός πλαισίου κανονικότητας, που απουσίαζε τα τελευταία χρόνια.
Κυρίες και κύριοι,
Δε θα αναφερθώ αναλυτικά στις θετικές διατάξεις που φέρνει το παρόν Νομοσχέδιο. Θα ήθελα, όμως, να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 24, το οποίο προβλέπει την σύσταση νέου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας με έδρα την Ορεστιάδα και περιοχή αρμοδιότητάς τους Δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου.
Επεκτείνεται, επίσης η αρμοδιότητα του Τμήματος Αλεξανδρούπολης και στη Σαμοθράκη..
Να θυμίσω ότι σε πρόσφατη περιοδεία της κας Αχτσιόγλου και του κ. Ηλιόπουλου στον Έβρο τέθηκε το αίτημα για τη σύσταση του νέου τμήματος στον Βόρειο Έβρο.
Και τότε και οι δύο είχαν δεσμευτεί για την υλοποίησή του. Και σήμερα το βράδυ θα είναι γεγονός. Για μένα έχει ιδιαίτερη αξία οι Υπουργοί μιας Κυβέρνησης να έχουν ανοιχτά τα αυτιά του, να συνομιλούν με τους πολίτες, να αφουγκράζονται τα προβλήματα και να εργάζονται για να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, φανερώνει διαφορετική ποιότητα πολιτικής και διαφορετικό ποιόν πολιτικών εκπροσώπων.
Κλείνοντας αυτήν την ομιλία θα ήθελα να κάνω μια υπενθύμιση.
Είναι οριστικό και αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ακυρώνεται.
Δεν αναστέλλεται.
Κατανοώ γιατί επέμενε η ΝΔ στην αναστολή. Ήθελε να επαναφέρει την περικοπή ακριβώς γιατί είναι μέρος του πολιτικού σας προγράμματος, μέρος της πολιτικής σας φιλοσοφίας.
Και για αυτό διαφέρουμε.
Γιατί εμείς ξέρουμε να βάζουμε στόχους, να δίνουμε μάχες και να κερδίζουμε προς όφελος της κοινωνίας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου