Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ν. Γκαρά: «Να σταματήσει το ξεπούλημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης – Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία έπεσε 9 μονάδες στην ΑΜ-Θ»



Τοποθέτηση της Βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την επιδότηση μισθολογικού κόστους»

Ως ένα θετικό βήμα που έρχεται να αμβλύνει την αδικία και το τεράστιο πλήγμα  που δημιουργήθηκε την περίοδο 2010-2015 στις επιχειρήσεις της Θράκης, επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ,  χαρακτήρισε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο και δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των εταιρειών προς το Δημόσιο με την ενίσχυση που αυτές δεν έλαβαν κατά τα προαναφερθέντα χρόνια.

Παράλληλα, η Βουλευτής Έβρου τόνισε πως η τροπολογία με τη μορφή που έχει κατατεθεί είναι λειψή και με πολλές εκκρεμότητες, διότι δεν συμπεριλαμβάνει και τις οφειλές του 2009, δεν δίνει δικαίωμα σε όσους δεν έχουν υποβάλει αίτημα για να λάβουν τα χρωστούμενα των ετών 2010-2015 να το πράξουν, και σειρά άλλων προβλέψεων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη διάταξη, αλλά αποτελούν δίκαια αιτήματα των τοπικών φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Γκαρά κατηγόρησε την Κυβέρνηση της ΝΔ για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει τον ψηφισμένο από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ν. 4608/2019 και συγκεκριμένα το άρθρο 41 που προβλέπει την ενίσχυση, σε μορφή επιχορήγησης, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Παραμεθόριο και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, αμέλεια από μεριάς Κυβέρνησης της ΝΔ που στέρει αυτή τη στιγμή τις επιχειρήσεις της Θράκης από το να λαμβάνουν αυτές τις επιδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, η κα Γκαρά απέναντι στη συστηματική προσπάθεια των Βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι οργανωμένα στις ομιλίες τους προσπάθησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να κάνουν το άσπρο-μαύρο, υπενθύμισε πως επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης έπεσε σχεδόν 9 μονάδες, από το 24,2% που ήταν στο τέλος του 2014, στο 15,9% το β΄ τρίμηνο του 2019.

Τέλος, σε ότι αφορά την τροπολογία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που διευκολύνει την παραχώρηση σε ιδιώτη των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ που βρίσκονται εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, η κα Γκαρά για μία ακόμη φορά επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιδιώκει να ξεπουλήσει ένα εθνικής σημασίας λιμάνι, αδιαφορώντας πλήρως για τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες αυτής της επιλογής.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αποκλείει πλήρως την τοπική κοινωνία από το λιμάνι και πως ετοιμάζεται να πετάξει έξω από αυτό αλιείς, ναυταθλητικούς  και πολιτιστικούς συλλόγους, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το πακέτο των μετοχών που επιθυμεί να ξεπουλήσει η Κυβέρνηση αφορά και στα γειτονικά λιμάνια της Μάκρης, της Καμαριώτισσας και των Θέρμων της Σαμοθράκης.

Μάλιστα, η κα Γκαρά υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μέσα από το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που αποτελεί διεθνή πρακτική της λιμενικής βιομηχανίας, με τις παραχωρήσεις δομών και δραστηριοτήτων για χρήση και όχι με την μεταβίβαση των μετοχών και της ιδιοκτησίας.


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:


Κυρίες  και  Κύριοι Συνάδελφοι
Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου καταθέτοντας δύο πολύ σημαντικά νούμερα. Θα καταθέσω δύο πολύ σημαντικά νούμερα που αφορούν στην ανεργία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κυρίως γιατί εδώ μέσα, σε αυτήν την αίθουσα και ενώπιον του ελληνικού λαού πρέπει να ακούγονται αλήθειες. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία έχει συνηθίσει να λέει ψέματα, όμως τα ψέματα τα οποία λέει δεν σημαίνει ότι αλλάζουν και την πραγματικότητα την οποία έχουν βιώσει οι Θρακιώτες και όλοι οι Έλληνες. 

12ος του 2014, Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, 24,2% η ανεργία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Μάρτιος του 2019, αφότου έχει περάσει η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό ανεργίας σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 15,9%.

Κάτω (η ανεργία) εννέα μονάδες. Με θετικό ισοζύγιο και για τη δημιουργία επιχειρήσεων. Αυτά γιατί έχω ακούσει δύο ή τρεις φορές επαναλαμβανόμενα ψέματα από βουλευτές και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, να καταφέρονται με ψέματα εναντίον της σκληρής δουλείας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της εργασίας.

Επέλεξα να λάβω τον λόγο σήμερα για να αναφερθώ σε δύο διατάξεις που κατατέθηκαν στο σημερινό νομοσχέδιο κι αφορούν στη Θράκη αλλά και στον Έβρο.

Η πρώτη, επί του άρθρου 4 της τροπολογίας, έρχεται να διευθετήσει μια παλιά εκκρεμότητα των Κυβερνήσεων της περιόδου του 2010-2015, σχετικά με την επιδότηση μισθολογικού κόστους μέσω του ΟΑΕΔ – γνωστό σε εμάς στη Θράκη ως 12% - των επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

Με την παρούσα τροπολογία δίνεται η δυνατότητα χρωστούμενα που δεν έλαβαν οι επιχειρήσεις, από το 2010 έως το 2015 επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, να συμψηφιστούν με υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου.

Είναι θετικό, προφανώς είναι θετικό, ότι επιτέλους αποκαθίσταται αυτή η αδικία που δημιούργησε τεράστιο πλήγμα σε επιχειρήσεις της Θράκης, με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ  και του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο γιατί από το 2010 δεν καταβάλλονται τα χρήματα, αλλά γιατί δεν διόρθωσαν και τα λάθη στη νομοθέτηση της συγκεκριμένης διάταξης, με αποτέλεσμα για χρόνια να συσσωρεύονται χρέη στις επιχειρήσεις.

Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατήργησε τη μη σύννομη διάταξη σας, αλλά δεν λέτε στον ελληνικό λαό ότι είχαμε πλείστες αρνητικές συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν λέτε ότι σήμερα καταργείτε οριστικά το μέτρο και τα κίνητρα. Δεν λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας άφησε γεμάτα ταμεία και έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τη ρύθμιση. Δεν λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε εκείνο το μη σύννομο κίνητρο και εσείς δεν το υλοποιείτε.

Κύριοι συνάδελφοι,
Θετικό το ενδιαφέρον για τη Θράκη αλλά δεν είναι ανεκτά από τους Θρακιώτες τα κροκοδείλια δάκρια. Διότι για την υποβάθμισης της Θράκης, για την έλλειψη υποδομών, για τα κουφάρια, για την ανεργία, για τις επιδοτήσεις από τους επενδυτικούς νόμους που μπήκαν σε πολύ συγκεκριμένες τσέπες, η ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η τροπολογία παραμένει λειψή, με πολλές εκκρεμότητες. Απαιτείται λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους που δεν υπέβαλαν αίτηση για το διάστημα 2010-2015 να την υποβάλουν, θέτοντας όριο για την υποβολή της αίτησης το διάστημα των τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε και οφειλές του 2009, δεν καταλαβαίνουμε γιατί αποκλείονται αυτές οι οφειλές.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα φορολόγησης του δικαιούμενου ποσού, κατ’ επιλογήν της επιχείρησης. Οι μελλοντικές οφειλές για τον συμψηφισμό του δικαιούμενοι ποσού να γίνεται κατ’ επιλογή του δικαιούχου με σχετική αίτηση στον αντίστοιχο φορέα.

Το αιτούμενο και δικαιούμενο ποσό να συμψηφιστεί μόνο με οφειλόμενο κεφάλαιο και τέλος οι δε αναλογούσες σε αυτό προσαυξήσεις και τόκοι να διαγραφούν.

Παρακαλώ,  κύριε Υπουργέ, να ενσωματώσετε αυτές τις ρυθμίσεις που είναι και αιτήματα των τοπικών φορέων.

Παράλληλα, όμως, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε από κοινού νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για τις επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές. Όχι μόνο για να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές οι εταιρείες, αλλά και για να στηριχθεί η εργασία, η οικονομική και κοινωνική ζωή σε ακριτικές περιοχές.

Επιπλέον, κύριοι Υπουργοί, θα έπρεπε να διαχειρίζεστε και ζητήματα διασυνοριακότητας με μεγαλύτερη σοβαρότητα, ειδικότερα αυτή την περίοδο, όπως για παράδειγμα την απόφαση σας να κρατάτε κλειστά τα τελωνεία Ορμενίου και Νυμφαίας, αποκλείοντας όλη τη Θράκη από το τουριστικό ρεύμα.

Ειδικότερα, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να εισέρχονται επισκέπτες αφού προηγούμενα έχουν κάνει τεστ, δεν κατανοούμε γιατί είναι ανοιχτό μόνο το τελωνείο του Προμαχώνα; Οι Θρακιώτικες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι δεύτερης κατηγορίας για εσάς; Απάντηση δεν έχουμε πάρει.

Το κυριότερο, όμως, που θέλω να επισημάνω, και θα ήθελα να μου δώσετε μια απάντηση, είναι γιατί δεν υλοποιείτε τον ψηφισμένο νόμο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει κίνητρα και οικονομική ενίσχυση σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και δεν βγάζετε την υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2019, ψήφισε τον νόμο 4608 υπό τον τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων»

Σε αυτόν τον νόμο συμπεριλήφθηκε και διάταξη στο άρθρο 41, η οποία προβλέπει την ενίσχυση, σε μορφή επιχορήγησης, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Παραμεθόριο και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν θα αναφέρω ακριβώς τι ορίζει η διάταξη, ωστόσο αναρωτιέμαι γιατί στερείται έσοδα από τις επιχειρήσεις. Γιατί δεν υλοποιείται τον ψηφισμένο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπάρχει και ψηφισμένο κονδύλιο. Γιατί στερείται από αυτές τις επιδοτήσεις τις επιχειρήσεις;

Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στο Άρθρο 2 της τροπολογίας, με το οποίο η Κυβέρνηση διευκολύνει την παραχώρηση σε ιδιώτη των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ που βρίσκονται εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.

Η διάταξη μπορεί να μοιάζει γενική, ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε ότι φωτογραφίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζετε ως ένα ακόμη «φιλέτο» που πρέπει να ξεπουλήσετε χωρίς όρους. Αδιαφορώντας πλήρως για τη γεωστρατηγική, γεωπολιτική και εθνικής σημασίας θέση που έχει το συγκεκριμένο λιμάνι.

Ξεπουλάτε το πακέτο μετοχών το Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, το οποίο αφορά σε 4 λιμάνια (Αλεξανδρούπολη, Μάκρη, Καμαριώτισσα και Θέρμα στη Σαμοθράκη), αγνοώντας πως τα λιμάνια βρίσκονται στο Θρακικό Πέλαγος και έχουν έναν αναντικατάστατο ρόλο στην προστασία των συνόρων και την άμυνα της χώρας. Και εσείς έρχεστε τώρα να παραχωρήσετε εξ’ολοκλήρου αυτή τη δυνατότητα σε κάποιον ξένο επενδυτή.

Αποφεύγετε να αναφέρετε ότι το ξεπούλημα του πακέτου των μετοχών σημαίνει και κατάργηση του Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης και παραχώρησης όλων των δραστηριοτήτων και λιμενικών υπηρεσιών στον ιδιώτη.

Κρύβετε ότι ξεπουλώντας  το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, διαρρηγνύετε την άρρηκτη σχέση πόλης και λιμανιού. Πλέον, η τοπική κοινωνία δεν θα έχει κανένα λόγο στη νέα ζωή του λιμανιού. Ετοιμάζεστε να πετάξετε έξω από το λιμάνι στον κάλαθο των αχρήστων ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς, Ναυταθλητικούς Συλλόγους της περιοχής, πολιτιστικούς Συλλόγους, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται για χρόνια στο λιμάνι.

Παράλληλα, αγνοείτε τη διεθνή πρακτική λιμενικής βιομηχανίας για την αξιοποίηση λιμένων, όπου υπερέχει το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων και των μισθώσεων δομών και δραστηριοτήτων για χρήση. Μοντέλο που νομοθετήσαμε και εμείς ως  Κυβέρνηση.

Καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν «αξιοποιεί» τα λιμάνια της μεταβιβάζοντας μετοχές, ιδιοκτησία και το management σε ιδιώτη.

Τέλος, θα πρέπει να μας εξηγήσετε πως θα προχωρήσετε την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας, σε κρίσιμους τομείς για την εθνική οικονομία, όπως η ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς και διανομής προϊόντων, η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλα. Πως θα προχωρήσει αυτό όταν ξεπουλάτε σε ιδιώτες βασικές υποδομές της χώρας, εθνικού μάλιστα χαρακτήρα, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

Και αν ο ιδιώτης έχει σχέδια εντελώς διαφορετικά για την περιοχή από αυτά που χαράσσουμε εμείς, ως πολιτεία, μέσω της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής; Εάν τα Περιφερειακά και τα Τοπικά Προγράμματα Ανάπτυξης, βρίσκονται στον αντίποδα των όσων επιδιώκει ο ιδιώτης, ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας που βάζετε ώστε να επιτυγχάνονται οι εθνικοί στόχοι σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας;

Η Θράκη, η χώρα, θα εξαρτώνται από τις ορέξεις ενός ξένου επενδυτή;

Αν τον επενδυτή δεν τον ενδιαφέρει για παράδειγμα η ανάπτυξη του τουριστικού προφίλ του λιμανιού, ώστε να βοηθηθεί με αυτόν τον τρόπο και η ανάπτυξη της πόλης της Αλεξανδρούπολης, τότε τι θα κάνουμε;

Αν τον ενδιαφέρει να αναπτύξει στο λιμάνι μια οχλούσα δραστηριότητα, μια βιομηχανία βαριάς μορφής με τρομακτικό αρνητικό αντίκτυπο στην πόλη ή αν ακόμη ο ιδιώτης επιθυμεί για τους δικούς του λόγους ή τελικά αναγκαστεί να κρατήσει σε μια «νεκρική ακινησία» για χρόνια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εσείς πως ακριβώς θα διασφαλίσετε το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον;

Και από αυτό το βήμα, σας καλώ να αναθεωρήσετε αυτήν την αποτρόπαιη και καταστροφική απόφασή σας να ξεπουλήσετε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λιμάνι κυρίως εθνικής σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου