Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ν.Γκαρά: «Ετοιμάζονται να ξαναχρεοκοπήσουν τη χώρα, την οικονομία, τον τουρισμό»


Νέα παρέμβαση της Βουλευτή Έβρου στην Επιτροπή Περιφερειών για το άνοιγμα των τελωνείων με τη Βουλγαρία αλλά και για το ξεπούλημα του λιμανιού της Αλεξ/πόλης


Σκληρή κριτική επιφύλαξε για μία ακόμη φορά στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Οι νέες προκλήσεις σχεδιασμού και αναπτυξιακής προοπτικής των Περιφερειών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υγειονομική κρίση».

Η κα Γκαρά ανάφερε χαρακτηριστικά πως «η τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι ευχολόγια, υποσχέσεις, (χρηματοδοτικά) εργαλεία που θα έρθουν αλλά ποτέ δεν έρχονται, επίπλαστες εικόνες μακριά από την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, μακριά από τις ανάγκες της καθημερινότητας».

Ταυτόχρονα η κα Γκαρά αναφέρθηκε στην έλλειψη σχεδιασμού αλλά και στην προχειρότητα με την οποία πορεύεται η Κυβέρνηση, φέρνοντας πάλι το παράδειγμα του «επιτελικού μπάχαλου» της Κυβέρνησης στο ζήτημα των τελωνείων της Θράκης, στα σύνορα με την Βουλγαρία, στην απουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ από τα τελωνεία στον Έβρο όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στις επικίνδυνες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Πέτσα, περί άμεσης επαναλειτουργίας του τελωνείου των Καστανέων, δηλώσεις που προκάλεσαν ανησυχία.

Η Βουλευτής από τον Έβρο υπενθύμισε ακόμη ότι με ευθύνη της ίδιας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, λίγο καιρό πριν, τα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου είχαν στιγματιστεί ως «νησιά υψηλού κινδύνου» ως προς τον κορονοϊό και μάλιστα ότι στερούνται υποδομών υγείας και βρίσκονται μακριά από μεγάλα νοσοκομεία ή νοσοκομεία αναφοράς.

Η κα Γκαρά επισήμανε πως οι παραπάνω κυβερνητικές παλινωδίες έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό της Θράκης, οδηγώντας σε μαζικές ακυρώσεις επισκέψεων από τουρίστες στη περιοχή και σπρώχνοντας χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χείλος της καταστροφής.

Παράλληλα, η Βουλευτής Έβρου αναφέρθηκε στους χιλιάδες εργαζόμενους - που με ευθύνη της Κυβέρνησης - αναγκάστηκαν να περάσουν 3 μήνες με μόλις 800 ευρώ, στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και είναι αποκλεισμένες από κάθε μορφή στήριξης ή ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, στους χιλιάδες αγρότες, παραγωγούς, κτηνοτρόφους που δεν έχουν λάβει την παραμικρή βοήθεια από την Κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες της  κρίσης, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Συν-εργασία» της Κυβέρνησης που έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, τις εκκρεμείς συντάξεις και τα ελλείμματα στον ΕΦΚΑ που γιγαντώνονται μέρα τη μέρα και σύντομα θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε νέες περικοπές.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κα Γκαρά αναφέρθηκε στο ξεπούλημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που επιχειρεί η Κυβέρνηση, που αποτελεί δημόσια υποδομή εθνική σημασίας, στα μεγάλα έργα που όλα έχουν «παγώσει» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στα εγκεκριμένα έργα από τον «Φιλόδημο» ή άλλα προγράμματα που έχουν μείνει καιρό τώρα στάσιμα, με την ίδια την Περιφέρεια είτε να σιωπά, είτε να απουσιάζει από τις εξελίξεις, είτε να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Θέλει πολλή δουλειά και έμπρακτο ενδιαφέρον, κυρίως στις ακριτικές περιοχές και στις ακριτικές περιφέρειες», σημείωσε καταλήγοντας η κα Γκαρά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Άκουσα, λοιπόν, με πάρα πολύ ενδιαφέρον, κύριε Περιφερειάρχη, την εισήγησή σας. Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις, ωστόσο μου θυμίσατε την πρακτική που ακολουθεί και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ευχολόγια, υποσχέσεις, προγράμματα σε ένα επίπεδο συσκέψεων και σκέψεων, εργαλεία που θα έρθουν και δεν έρχονται, επίπλαστες εικόνες, μακριά, όμως, από την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, μακριά από τις ανάγκες της καθημερινότητας μας.


Δώσατε, κύριε Τζιτζικώστα, ιδιαίτερη βαρύτητα στον καλό σχεδιασμό. Ας δούμε, λοιπόν, ένα παράδειγμα, χαρακτηριστικό θα έλεγα, έλλειψης σχεδιασμού. Προέρχομαι από την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης από το νομό Έβρου και όπως γνωρίζετε η περιφέρειά μας συνορεύει με δύο χώρες, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Συνεπώς, γίνεται εξαρχής αντιληπτή η σημασία της καλά σχεδιασμένης εύρυθμης λειτουργίας των πυλών εισόδου και εξόδου, από και προς τη χώρα μας, ενόψει και της επανεκκίνησης τουρισμού και οικονομίας. Εδώ, επιτρέψτε μου να πω, ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε στον Έβρο και στη Θράκη, αλλά και σε όλη την περιφέρεια μας, να εξελίσσεται ένα πρωτοφανές μπάχαλο, και με συγχωρείτε και για την χρήση αυτής της λέξης, μία απίστευτη ανοργανωσιά από μεριάς της Κυβέρνησης με το κλείσιμο των τελωνείων της Θράκης, σε ότι αφορά τα σύνορα με τη Βουλγαρία, την ίδια στιγμή που ο Προμαχώνας παραμένει ανοιχτός, χωρίς να έχουμε καμία αιτιολόγηση ή επιστημονικά δεδομένα γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση, η ξαφνική απόφαση.

Ένα απίστευτο μπάχαλο, λοιπόν, που επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στον τουριστικό κλάδο και συνολικά στην οικονομία της Θράκης και έρχεται να προστεθεί στην ήδη χτυπημένη και δοκιμαζόμενη οικονομία της περιοχής μας, από την περίοδο της καραντίνας, λόγω και των ελλιπέστατων μέτρων στήριξης προς τους εργαζόμενους, αλλά και τους επαγγελματίες από την Κυβέρνηση, αλλά και των αντιαναπτυξιακών, θα έλεγα εγώ, νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών εμμονών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας και έλλειψη σχεδιασμού είναι, επίσης, πως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, λίγες μέρες πριν, την επαναλειτουργία του τελωνείου των Καστανιών παραγνωρίζοντας, ουσιαστικά, όλα τα σοβαρά γεγονότα, τα οποία εκτυλίχθηκαν στα σύνορα όλους τους προηγούμενους μήνες. Αυτό επιδεικνύει την προχειρότητα της Κυβέρνησης που προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση στην τοπική μας κοινωνία.

Το ίδιο μπορούμε να ισχυριστούμε και για την απουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ μέχρι σήμερα, από τις συνοριακές εισόδους στη Θράκη, γεγονός που έρχεται να επιτείνει την ανασφάλεια στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι πραγματικά αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει και ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για νέες αναπτυξιακές προοπτικές, για νέο σχεδιασμό στην περιφέρεια, αν πρώτα δεν οργανωθεί κατάλληλα και διευθετηθεί, όπως πρέπει, το ζήτημα της λειτουργίας των πυλών εισόδου και εξόδου της χώρας και αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό είναι αυτό το ζήτημα. Μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση, ειδικά στην περίπτωση δική μας της Θράκης, του Έβρου, της Σαμοθράκης, της Θάσου, το μοναδικό που κατάφερε ήταν να πλήξει βίαια με τις αναιτιολόγητες όπως είπα και πολλές φορές αντιφατικές αποφάσεις της, την τοπική οικονομία, τον τουρισμό, τους επαγγελματίες, να οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις επισκεπτών στην περιοχή μας, να οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους στο χείλος της καταστροφής.

Να θυμίσω, επίσης, πως η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού, είχε φροντίσει, ήδη νωρίτερα, να τορπιλίσει στην κυριολεξία την περιοχή μας, κατατάσσοντας την περιοχή και συγκεκριμένα τα νησιά μας Σαμοθράκη και Θάσο σε νησιά υψηλού κινδύνου, ως στερούμενα, υποτίθεται, υποδομών υγείας και ευρισκόμενα, δήθεν, μακριά από μεγάλα νοσοκομεία ή νοσοκομεία αναφοράς.

Επίσης, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ αμιγώς και στην οικονομική διάσταση όλων αυτών των ζητημάτων, διότι συζητάμε σήμερα, υποτίθεται, για νέους σχεδιασμούς και νέες αναπτυξιακές προοπτικές, στη μετά την υγειονομική κρίση εποχή, τη στιγμή που δίπλα μας έχουμε την παλινόρθωση όλων εκείνων των πρακτικών, που οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία. Δεν θα τα αναλύσω λόγω χρόνου. Νομίζω ότι τα βιώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες.

Την ίδια στιγμή όμως χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να περάσουν τρεις μήνες με μόλις 800 ευρώ. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αποκλεισμένες από κάθε μορφή στήριξης και ρευστότητας. Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Συνεργασία» της Κυβέρνησης έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως περίπου συνέβη και με όσα άλλα εργαλεία είχε επιστρατεύσει νωρίτερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα, δεν έχουν λάβει ακόμη, έστω και αυτό το πενιχρό βοήθημα των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ, μετά το κυβερνητικό αλαλούμ το οποίο έχει προκαλέσει η ίδια η κυβέρνηση στον εαυτό της, αλλά και στην κοινωνία, στον τουρισμό, στην εστίαση. Η εικόνα που έρχεται από σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας είναι σοκαριστική.

Ακόμη, άλλα επαγγέλματα όπως παραγωγοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ουδέποτε, μέχρι σήμερα, σε όλη αυτή την πολύμηνη κρίση που περνάμε δεν έλαβαν οποιαδήποτε βοήθεια. Η κυβέρνηση απλά τους ξέχασε. Είναι αόρατοι γι’ αυτήν. Οι εκκρεμείς συντάξεις στον ΕΦΚΑ αυξάνονται δραματικά. Τα ελλείμματα στο συνταξιοδοτικό αρχίζουν να γιγαντώνονται ξανά, επικίνδυνα, με αποτέλεσμα πολλοί ειδικοί να κάνουν λόγο και για έλευση νέων περικοπών, οι οποίες δεν θα αργήσουν να έρθουν, αν συνεχίσουμε με αυτήν την κατάσταση.

Παράλληλα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. όλα τα μεγάλα εμβληματικά έργα έχουν σταματήσει. Ξεπουλιούνται δημόσιες υποδομές εθνικής σημασίας, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, άρα σταματάει και η αναπτυξιακή αξιοποίηση των περιβαλλοντικών αυτών τόπων. Εγκεκριμένα έργα από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ έχουν εδώ και ένα χρόνο μείνει στάσιμα. Η διαχείριση απορριμμάτων, μεταφορές, αναδασμοί, προγράμματα ενίσχυσης εργασίας και τουρισμού, ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, τα πάντα έχουν μείνει στάσιμα, με την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, είτε να σιωπά, είτε να βρίσκεται απούσα, είτε να μην τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι αρκετά μακριά από όσα ωραία μας παρουσιάσατε και ακόμη κι αν εγκριθούν ευρωπαϊκά εργαλεία, φοβάμαι, πως με πολύ δυσκολία, τουλάχιστον στη δική μας Περιφέρεια, μπορούν να αξιοποιηθούν. Άρα θέλει πολλή δουλειά και έμπρακτο ενδιαφέρον, κυρίως στις ακριτικές περιοχές και στις ακριτικές περιφέρειες.

Ευχαριστώ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου