Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα της την περικοπή αδειών στους νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
- Με εγκύκλιο του το Υπουργείο ορίζει πως «η διάρκεια της άδειας ανατροφής στην περίπτωση υπάλληλου ο οποίος κατά τον χρόνο του διορισμού του έχει ήδη τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών ποσοτικώς περιορίζεται».
- Έτσι «εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που κατά́ την ημερομηνία διορισμού του/της έχει τέκνο άνω των δύο ετών δεν δικαιούται άδεια ανατροφής. Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού έχει τέκνο κάτω των δύο ετών δικαιούται τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής, το οποίο υπολογίζεται αναλογικά».
- Τα διαλαμβανόμενα στην εγκύκλιο για την άδεια ανατροφής τέκνου δεν βρίσκουν έρεισμα σε κάποια νομοθετική διάταξη
- Η εγκύκλιος αντιτίθεται σε διάταξη του υπαλληλικού κώδικα, ευρωπαϊκή οδηγία και άρθρο του Συντάγματος.
Ρωτούν, λοιπόν, την Υπουργό:
1. Θα προβεί σε ανάκληση της υπ’ αριθμ. 108357/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενιαία εφαρμογή των διευκολύνσεων, που αφορούν την προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, στους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. και σύμφωνα με το Σύνταγμα;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Με περικοπή αδειών “καλωσορίζει” τους νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας»
Το υπουργείο Παιδείας, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων χωρίς προετοιμασία και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τον covid-19, αποφασίζει να διαταράξει περαιτέρω το κλίμα στην κοινότητα των εκπαιδευτικών με την αρ. αριθμ. 108357/Ε3/21-8-2020 εγκύκλιο καθορίζοντας ότι «… η διάρκεια της άδειας ανατροφής στην περίπτωση υπάλληλου ο οποίος κατά́ τον χρόνο του διορισμού́ του έχει ήδη τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών ποσοτικώς περιορίζεται, και έχει τόση διάρκεια σε μήνες όση είναι το άθροισμα των ωρών του μειωμένου ωραρίου που θα ελάμβανε ο γονέας μέχρι τη συμπλήρωση των ετών διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου του τέκνου του. Κατά́ συνέπεια, εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που κατά́ την ημερομηνία διορισμού́ του/της έχει τέκνο άνω των δύο ετών δεν δικαιούται άδεια ανατροφής. Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού έχει τέκνο κάτω των δύο ετών δικαιούται τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής, το οποίο υπολογίζεται αναλογικά …».
Τα διαλαμβανόμενα, όμως, στην εγκύκλιο για την άδεια ανατροφής τέκνου δεν βρίσκουν έρεισμα σε κάποια νομοθετική διάταξη. Η προκείμενη εγκύκλιος απέχει ακόμα και από την αριθ. 64/2008 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, που επικαλείται το υπουργείο, ως προς το όριο ηλικίας των τεσσάρων ετών του τέκνου, που δέχεται η γνωμοδότηση. Εξάλλου, σύμφωνα με νομολογία των αρμόδιων δικαστηρίων, έχει αναγνωριστεί πλήρη εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου σε νεοδιόριστη εκπαιδευτικό, που είχε αποκτήσει τέκνο κάτω των 4 ετών πριν τον διορισμό (ΔεφΠειρ 32/2014).
Επειδή στη διάταξη του άρθρου 53 του υπαλληλικού κώδικα, όπως ισχύει, ορίζεται ότι «Ο χρόνος εργασίας του υπάλληλου που είναι γονέας μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών, και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Υπάλληλος που είναι γονέας δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο».
Επειδή σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο για τη γονική άδεια, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 97/75/ΕΚ του Συμβουλίου της 15.12.1997 (L 10/16.1.1998), παρέχεται ατομικό δικαίωμα γονικής άδειας στους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, λόγω γέννησης ή υιοθεσίας παιδιού, ώστε να μπορέσουν να ασχοληθούν με το παιδί αυτό, τουλάχιστον επί τρεις μήνες, μέχρι μιας ορισμένης ηλικίας, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι τα 8 έτη και προσδιορίζεται από τα κράτη μέλη ή/και τους κοινωνικούς εταίρους.
Επειδή ενόψει της αρχής της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία τίθεται η μητρότητα και η παιδική ηλικία υπό την προστασία του Κράτους και της συνταγματικής αρχής της ισότητας, οι διευκολύνσεις ανατροφής τέκνου και χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου, που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, πρέπει να ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς.
Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδιος υπουργός:
1. Θα προβεί σε ανάκληση της υπ’ αριθμ. 108357/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενιαία εφαρμογή των διευκολύνσεων, που αφορούν την προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, στους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. και σύμφωνα με το Σύνταγμα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φίλης Νίκος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Βαρδάκης Σωκράτης
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρεμένος Γεώργιος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου