Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Παρέμβαση της Ν. Γκαρά στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη στα πλαίσια αποτίμησης της περιοδείας στην περιοχή

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/09/20, στα πλαίσια αποτίμησης της περιοδείας στην περιοχή, επεσήμανα την καλύτερη επεξεργασία και προετοιμασία των επισκέψεων, αλλά και των συναντήσεων με τους φορείς, προκειμένου να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί.

Κατά την παρέμβασή μου ανέπτυξα τη σημασία του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της Διακομματικής Επιτροπής, καθώς η ανάπτυξη του λιμανιού αφορά στη συνολική ανάπτυξη της Θράκης, στο εμπόριο, τις συνδυασμένες μεταφορές, την ενέργεια, την εργασία.

Έθεσα το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αυτή τη στιγμή το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει μόνο το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, ενώ η εξαγγελία της Κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα. Η ιδιωτικοποίηση αφορά σε 2 λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και 2 της Σαμοθράκης. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί, ακόμα και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, πιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύει και πως αυτό επηρεάζει την ίδια την πόλη, τη σχέση της και την πρόσβασή της στο λιμάνι, τη λειτουργία του, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Για όλους του παραπάνω λόγους ζήτησα να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση, ώστε η επιτροπή να πάρει θέση στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, έθεσα το ζήτημα της ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στα πλαίσια αλλαγής παραγωγικού μοντέλου και επένδυσης στην οικονομία της γνώσης το ΔΠΘ μπορεί και πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Επιπλέον, πρότεινα να αξιοποιηθούν οι έρευνες και οι προτάσεις του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα, προκειμένου να καταρτιστεί μία πρόταση αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα στη Θράκη.

Ερώτηση 59 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει τις εργατικές διαφορές από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ερώτηση 59 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει τις εργατικές διαφορές από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας


Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Βόρειου Τομέα (Β1’) Αθηνών, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της επίλυσης των εργατικών διαφορών από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Υπουργός Εργασίας προτίθεται να αφαιρέσει την αρμοδιότητα επίλυσης των εργατικών διαφορών από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να την μεταφέρει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

- Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν (23.09.2020), αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

- Ο ΟΜΕΔ είναι ένας οργανισμός που διοικείται από εργοδοτικούς φορείς και δεν μπορεί να διασφαλίσει την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (πχ ωράριο εργασίας εργαζομένων, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, καταβολή δώρων και επιδομάτων, τυχόν περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας). Δεν διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό ούτε την αντίστοιχη με το ΣΕΠΕ δομή, ώστε να υποστηρίξει με επάρκεια τον μεγάλο όγκο δουλειάς που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων.

- Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, χρειάζεται να τονιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών και η απαραίτητη γνώση της αγοράς εργασίας και της παραβατικότητας που διαθέτουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης, καθώς και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που εν τοις πράγμασι οδηγούσε στην επίλυση των διαφορών.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Εργασίας εάν αληθεύει ότι προτίθεται να μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Πρόθεση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει τις εργατικές διαφορές από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας»

Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές κατήργησε την αυτονομία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με συνέπεια την υποβάθμιση της λειτουργίας του και την υποστελέχωσή του, σε μια περίοδο που προωθεί την βίαιη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και ενώ εξαιτίας της πανδημίας είναι αυξημένες οι ανάγκες ελέγχου της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν (23.09.2020), αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), κάνοντας πράξη όσα από το 2014 επεδίωκε ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος από τότε υποστήριζε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, ο οποίος διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ,ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ). Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στην προάσπιση τους, σε μια περίοδο κατάφωρης παραβίασης τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΟΜΕΔ είναι ένας οργανισμός που διοικείται από εργοδοτικούς φορείς και δεν μπορεί να διασφαλίσει την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (πχ ωράριο εργασίας εργαζομένων, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, καταβολή δώρων και επιδομάτων, τυχόν περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΟΜΕΔ δεν διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό ούτε την αντίστοιχη με το ΣΕΠΕ δομή, ώστε να υποστηρίξει με επάρκεια τον μεγάλο όγκο δουλειάς που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών και την απαραίτητη γνώση της αγοράς εργασίας και της παραβατικότητας που διαθέτουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης, καθώς και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, που εν τοις πράγμασι οδηγούσε στην επίλυση των διαφορών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, ύστερα και από την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν; Αληθεύει ότι προτίθεται να μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων ;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Αχτσιόγλου Έφη
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παπαχριστόπουλος Θανάσης
Πολάκης Παύλος
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την καταβολή των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων στο σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ΑΜΘ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την καταβολή των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων στο σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ΑΜΘ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: Θα  καταβάλετε τις ανεξόφλητες οικονομικές αξιώσεις στο σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ΑΜΘ, δηλαδή και σε αυτές που αποκλείει η αριθμ.  34341/59991/18-9-2020 ΚΥΑ ;

Η Κυβέρνηση με την ψήφιση του Νόμου 4706/2020 και συγκεκριμένα του άρθρου 87 ισχυρίζονταν ότι θα αντιμετώπιζε το ζήτημα των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων των επιχειρήσεων της Α.Μ.Θ., οι οποίες αφορούσαν στην επιδότηση του μισθολογικού τους κόστους και δεν είχαν καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ κατά την τελευταία δεκαετία. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ34341/59991/18-9-2020) που εκδόθηκε για την εφαρμογή του Νόμου με τις προϋποθέσεις που θέτει δείχνει τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης για τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Θράκης γεγονός που αποτελεί εμπαιγμό στην επιχειρηματικότητα, πλήγμα στην τοπική οικονομία και εκθέτει τα κυβερνητικά στελέχη που θριαμβολογούσαν τις προηγούμενες μέρες.

Με την ΚΥΑ αποκλείονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν προσφυγές στο ΣτΕ δεν θα λάβουν το σύνολο των οφειλόμενων από το Κράτος αλλά ένα πολύ μικρό μέρος  λόγω της παραγραφής της πενταετίας όπως ορίζει η ΚΥΑ στις προϋποθέσεις του άρθρου 2  σημ. 5 όπου  προβλέπεται «ότι οι εν λόγω απαιτήσεις δεν πρέπει να έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Ως εκ τούτου και  σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηρίων της Α.Μ.Θ. μερικές μόνο δεκάδες  μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων θα ευεργετηθούν από τις διατάξεις της ΚΥΑ λαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού που θα καταβληθεί.  Επίσης η εκδοθείσα ΚΥΑ δημιουργεί νέα νομικά κωλύματα θέτοντας ως προϋπόθεση του συμψηφισμού ότι τα συγκεκριμένα ποσά θα είναι ελεύθερα από εκχωρήσεις ή κατασχέσεις και υποχρεώνοντας έτσι τις επιχειρήσεις αυτές να συνεχίσουν τις δικαστικές ενέργειες. 

Σε μια οικονομική συγκυρία που η μικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα ασφυκτιά κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης αβοήθητη και χωρίς στήριξη από τις ασκούμενες πολιτικές  οι περιοριστικές ρυθμίσεις της ΚΥΑ μόνο ως εμπαιγμός μπορούν να εκληφθούν. Γι αυτό είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου που με κοινή επιστολή των Επιμελητηρίων όλης της Περιφέρειας σημειώνουν μεταξύ άλλων με έμφαση ότι η ΚΥΑ τιμωρεί τους μικρούς δικαιούχους που κατά τεκμήριο δεν προσέφυγαν σε ένδικα μέσα, τιμωρεί όσους δεν ήταν δύσπιστοι έναντι του δημοσίου. Ενώ σε άλλο σημείο σημειώνουν ότι ο στόχος αυτών των ενεργειών και οι επιπτώσεις αφορούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.  

 Επειδή  με την  αριθμ. 34341/59991/18-9-2020 ΚΥΑ  η  μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ΑΜΘ αποκλείονται από τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει. 
Επειδή η  ΚΥΑ είναι κοινωνικά άδικη γιατί θέτει ως  προϋπόθεση  να έχει καταφύγει κανείς σε ένδικα μέσα, πράγμα που είναι σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων που δεν είχαν τέτοια δυνατότητα και ευνοεί μόνο ένα μικρό μέρος μεγάλων επιχειρήσεων.

Επειδή ο αποκλεισμός των χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων της Α.Μ.Θ. από την καταβολή της ενίσχυσης του μισθολογικού κόστους τους στερεί την  δυνατότητα  να αντέξουν την οικονομική κρίση που βιώνουν αβοήθητες από τις ασκούμενες πολιτικές. 

 Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

• Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε ώστε να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι της επιδότησης  του μισθολογικού κόστους και οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις της Α.Μ.Θ. που αποκλείονται από την  αριθμ. 34341/59991/18-9-2020 ΚΥΑ;  

• Είναι στις προθέσεις σας να ενεργοποιήσετε παράλληλα το άρθρο 41 του Ν. 4608/2019 που μπορεί να ενισχύσει μικρές επιχειρήσεις μέσω de minimis  έως του ποσού των 200.000€ ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαλίδου Ευφροσύνη
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Αθανάσιος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ερώτηση 29 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων και ενίσχυσης των υπηρεσιών ελέγχου για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις εξορυκτικές-μεταλλευτικές επιχειρήσεις με αφορμή ένα νέο εργατικό δυστύχημα στη Δράμα

Ερώτηση 29 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων και ενίσχυσης των υπηρεσιών ελέγχου γιατην τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις εξορυκτικές-μεταλλευτικές επιχειρήσεις με αφορμή ένα νέο εργατικό δυστύχημα στη Δράμα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας κατέθεσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου και θέμα της την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων και ενίσχυσης των υπηρεσιών ελέγχου για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις εξορυκτικές-μεταλλευτικές επιχειρήσεις με αφορμή ένα νέο εργατικό δυστύχημα στη Δράμα.

 

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:


- Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, ένας οικογενειάρχης εργαζόμενος 45 ετών, πατέρας δύο παιδιών βρήκε τραγικό θάνατο σε λατομείο του Βώλακα κατά την διάρκειας της εργασίας του. Ένα χρόνο πριν, στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ένας άλλος νέος άνθρωπος, 25 ετών, είχε χάσει τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο όγκο μαρμάρου,

- Σε σύσκεψή που είχε πραγματοποιηθεί τον περσινό Σεπτέμβριο στο Εργατικό Κέντρο Δράμας συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, να ζητηθεί η λήψη μέτρων όπως η άμεση πρόσληψη δύο επιθεωρητών στο τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Δράμας και η δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα (από την Θεσσαλονίκη), προκειμένου να ελέγχονται πληρέστερα και αποτελεσματικότερα οι λατομικοί χώροι τους οποίους αδυνατεί να ελέγξει σήμερα η Επιθεώρηση ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών ελέγχου και η αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

- Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δ. Οικονόμου, κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, πριν ένα χρόνο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, αναφέρθηκε σε υποστελέχωση των υπηρεσιών Επιθεώρησης προσθέτοντας ότι “υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και από την πλευρά του κράτους και από την πλευρά των επιχειρήσεων”. Δήλωσε όμως αντίθετος στη δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα.

- Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020, ένα ακριβώς χρόνο από την προηγούμενη σύσκεψη, νέα συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, με τη συμμετοχή και πάλι εκπροσώπου του συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων της περιοχής, του επιθεωρητή του τεχνικού τμήματος ΣΕΠΕ Δράμας και των τριών βουλευτών της Δράμας.

- Οι κεντρικοί άξονες των μέτρων προστασίας των εργαζομένων που κρίθηκαν αναγκαία, όπως συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη ήταν οι ακόλουθοι:1) Αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας 2) Διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων 3) Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο κλπ) ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται στην εργασία τους 4) Δημιουργία σχολών σχετικές με την εξόρυξη του μαρμάρου 5) Στελέχωση των εποπτικών αρχών ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους

 

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Έχουν μεριμνήσει και με ποιους τρόπους, τον τελευταίο ένα χρόνο, για την στελεχιακή και υλικοτεχνική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Δράμα, ώστε να διενεργούνται ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας;

2. Με ποιο τρόπο θα επιτηρήσουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις εξορυκτικές επιχειρήσεις;

3. Εμμένουν στην θέση ότι δεν ενδείκνυται η δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Δράμας;

4. Έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο προσλήψεις στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος με έδρα την Θεσσαλονίκη και με τι είδους εξοπλισμό έχουν ενισχυθεί οι υπηρεσίες της;

5. Από το περσινό εργατικό δυστύχημα έως το φετινό, πόσες επιθεωρήσεις έχουν γίνει σε μεταλλεία και λατομεία της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δράμας; Υπάρχει κάποιο τακτικό και έκτακτο πρόγραμμα επιθεωρήσεων που υλοποιείται;

6. Πως προτίθενται να προστατέψουν στη πράξη και όχι στα λόγια, την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις λατομείων και επεξεργασίας υλικών, που βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο;

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τους υπουργούς

• Περιβάλλοντος και Ενέργειας
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


 
Θέμα: Νέο εργατικό δυστύχημα στη Δράμα: Ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων και ενίσχυσης των υπηρεσιών ελέγχου για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις εξορυκτικές-μεταλλευτικές επιχειρήσεις 
 
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, ένας οικογενειάρχης εργαζόμενος 45 ετών, πατέρας δύο παιδιών βρήκε τραγικό θάνατο σε λατομείο του Βώλακα κατά την διάρκειας της εργασίας του. Ένα χρόνο πριν, στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ένας άλλος νέος άνθρωπος, 25 ετών, είχε χάσει τη ζωή του  όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο όγκο μαρμάρου, στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης, στη Δράμα.   
  
Σε σύσκεψή που είχε πραγματοποιηθεί τον περσινό Σεπτέμβριο στο Εργατικό Κέντρο Δράμας με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου συμπολίτη μας, στην οποία συμμετείχαν επιθεωρητές εργασίας, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και οι τρείς βουλευτές της Δράμας, εκφράσθηκε η αγωνία όλων για τα συνεχιζόμενα εργατικά δυστυχήματα και συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, να ζητηθεί η λήψη μέτρων όπως η άμεση πρόσληψη δύο επιθεωρητών στο τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Δράμας και η δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα(από την Θεσσαλονίκη), προκειμένου να ελέγχονται πληρέστερα και αποτελεσματικότερα οι λατομικοί χώροι τους οποίους αδυνατεί να ελέγξει σήμερα η Επιθεώρηση ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών ελέγχου και η αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 
 
Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δ. Οικονόμου, κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, πριν ένα χρόνο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, αναφέρθηκε σε υποστελέχωση των υπηρεσιών Επιθεώρησης προσθέτοντας ότι “υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και από την πλευρά του κράτους και από την πλευρά των επιχειρήσεων”. Δήλωσε όμως αντίθετος στη δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα. 
 
Μετά τον νέο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο εργαζομένου στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020, ένα ακριβώς χρόνο από την προηγούμενη σύσκεψη, νέα συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, με τη συμμετοχή και πάλι εκπροσώπου του συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων της περιοχής, του επιθεωρητή του τεχνικού τμήματος ΣΕΠΕ Δράμας και των τριών βουλευτών της Δράμας.

Οι κεντρικοί άξονες των μέτρων προστασίας των εργαζομένων που κρίθηκαν αναγκαία, όπως συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη ήταν οι ακόλουθοι:1) Αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας 2) Διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων 3) Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο κλπ) ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται στην εργασία τους 4) Δημιουργία σχολών σχετικές με την εξόρυξη του μαρμάρου 5) Στελέχωση των εποπτικών αρχών ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους

Είναι προφανές ότι ένα ολόκληρο χρόνο μετά τις γενικές και αόριστες αναφορές του κ. Οικονόμου, ούτε οι εποπτικές υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχων έχουν ενισχυθεί ούτε κάποιο άλλο από τα μέτρα που ζητήθηκαν από το Εργατικό Κέντρο της Δράμας και τους τοπικούς φορείς, έχουν υλοποιηθεί.
 
Κατόπιν τούτων:
 
Επειδή, η προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας 
 
Επειδή, η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα, δεν έχει υλοποιήσει κάποια παρέμβαση για την περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας των παραπάνω επιχειρήσεων
   
Επειδή, η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας

Επειδή δυστυχήματα αλλά και πολύ σοβαρά ατυχήματα επαναλαμβάνονται στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας χωρίς ουσιαστικές δράσεις πρόληψης από την Πολιτεία
 
 
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί: 

1. Έχουν μεριμνήσει και με ποιους τρόπους, τον τελευταίο ένα χρόνο, για την στελεχιακή και υλικοτεχνική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Δράμα, ώστε να διενεργούνται ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας; 


2. Με ποιο τρόπο θα επιτηρήσουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις εξορυκτικές επιχειρήσεις;

3. Εμμένουν στην θέση ότι δεν ενδείκνυται η δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Δράμας; 

4. Έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο προσλήψεις στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος με έδρα την Θεσσαλονίκη και με τι είδους εξοπλισμό έχουν ενισχυθεί οι υπηρεσίες της;

5. Από το περσινό εργατικό δυστύχημα έως το φετινό, πόσες επιθεωρήσεις έχουν γίνει σε μεταλλεία και λατομεία της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δράμας; Υπάρχει κάποιο τακτικό και έκτακτο πρόγραμμα επιθεωρήσεων που υλοποιείται;

6. Πως προτίθενται να προστατέψουν στη πράξη και όχι στα λόγια, την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις λατομείων και επεξεργασίας υλικών, που βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο; 


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Φάμελλος Σωκράτης

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Aλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσα

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσείν

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Kαφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέτυ

Τζούφη Μερόπη

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης

35 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από την Κυβέρνηση επιφέρει ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων

35 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από την Κυβέρνηση επιφέρει ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη και θέμα της την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση που έχει επιφέρει ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- επτά μήνες έχουν παρέλθει από την ψήφιση στη Βουλή της κυβερνητικής τροπολογίας, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο.

- Τότε είχε τονισθεί ότι «κάποιοι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ρισκάρουν και τη ζωή τους καθημερινά», με την επιπρόσθετη επισήμανση ότι η εγκατάλειψη και η απαξίωση της εταιρείας θα επιφέρει ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

- Όπερ και εγένετο. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν προκληθεί τέσσερα (4) εργατικά ατυχήματα εντός των χώρων του εργοστασίου, με τους εργαζόμενους να διασώζονται την ύστατη στιγμή.

- Η προαναφερθείσα τροπολογία έχει επιφέρει την πλήρη κατάρρευση καθώς, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι επισκευές έχουν ανασταλεί, ουδεμία εργασία συντήρησης πραγματοποιείται, ενώ απουσιάζουν και αναγκαία ανταλλακτικά.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στη ΛΑΡΚΟ και να αποσοβηθούν ενδεχόμενα νέα εργατικά ατυχήματα;

 

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
• Περιβάλλοντος & Ενέργειας
• Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από την Κυβέρνηση έχει επιφέρει την ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων»

Μόλις επτά μήνες έχουν παρέλθει από την ψήφιση στη Βουλή της κυβερνητικής τροπολογίας, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο. Κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κυβέρνηση κλήθηκε να αποσύρει την εν λόγω επαίσχυντη τροπολογία, ενώ είχε τονισθεί ότι «κάποιοι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ρισκάρουν και τη ζωή τους καθημερινά», με την επιπρόσθετη επισήμανση ότι η εγκατάλειψη και η απαξίωση της εταιρείας θα επιφέρει ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Όπερ και εγένετο. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν προκληθεί τέσσερα (4) εργατικά ατυχήματα εντός των χώρων του εργοστασίου, με τους εργαζόμενους να διασώζονται την ύστατη στιγμή. Η προαναφερθείσα τροπολογία έχει επιφέρει την πλήρη κατάρρευση καθώς, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι επισκευές έχουν ανασταλεί, ουδεμία εργασία συντήρησης πραγματοποιείται, ενώ απουσιάζουν και αναγκαία ανταλλακτικά. Ενώπιον αυτής της κατάστασης, τα αρμόδια Υπουργεία έχουν επιλέξει να τηρούν στάση επ’ αόριστον αναμονής, δίχως την παραμικρή μέριμνα για τις ζωές των εργαζομένων, οι οποίες τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο.

Καθόσον οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την κατάρρευση της εν λόγω εμβληματικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου είναι αδιαμφισβήτητες και επειδή η ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί πρώτιστη μέριμνα της πολιτικής της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στη ΛΑΡΚΟ και να αποσοβηθούν ενδεχόμενα νέα εργατικά ατυχήματα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αναφορά Γκαρά στη Βουλή για προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ως Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ,  Νατάσα Γκαρά, την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός».

 Στην Αναφορά, την οποία η κα Γκαρά απευθύνει στους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, τονίζεται πως σύμφωνα με την Επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, υπάρχει αδυναμία τήρησης των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων με τον υφιστάμενο αριθμό προσωπικού καθαριότητας. 

Για αυτό και επισημαίνεται πως πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας ώστε να μπορέσουν οι καθαρίστριες να ανταποκριθούν στις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ και στις αυξημένες ανάγκες που έφερε η πανδημία (τουαλέτες, απολύμανση επιφανειών, οργάνων γυμναστικής, θρανίων, πληκτρολογίων κλπ).

 Παράλληλα, τονίζεται πως κάθε σχολείο θα πρέπει να έχει τη δική του καθαρίστρια, διότι είναι αδύνατο για τις καθαρίστριες να ανταπεξέλθουν όταν μοιράζονται σε δύο σχολεία και έχουν να καθαρίσουν 80-100 τμ σε κάθε ένα από αυτά, τη στιγμή, μάλιστα, που τα νέα δεδομένα επιτάσσουν την καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως επιβάλλεται όσες καθαρίστριες είναι με συμβάσεις μειωμένου ωραρίου να μετατραπούν άμεσα αυτές σε πλήρους ωραρίου, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται και να διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.



                      



    Θέμα: Προβλήματα με το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων

   

 Μετά από επανειλημμένες αναφορές εκ μέρους μας (συζήτηση στη τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας, τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε ως Σύλλογος και μεμονωμένες επικοινωνίες Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων με το αρμόδιο τμήμα προσωπικού του Δήμου μας), επανερχόμαστε σε ότι αφορά το θέμα των καθαριστριών των σχολείων του Δήμου Αλεξανδρούπολης αφού αυτό μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων δεν έχει λυθεί.


Στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία, πέρα από τις ανάγκες καθαριότητας των χώρων έχει προκύψει μετά τον κορωνοϊό και η ανάγκη απολύμανσης επιφανειών (θρανία, τραπεζάκια, κ.α.), παιχνιδιών, οργάνων γυμναστικής, Η/Υ αλλά και όλων των αντικειμένων που αγγίζουν οι μαθητές τακτικά, (πόμολα, βρύσες, πόρτες, τουαλέτες, κ.α.). Στις αίθουσες  πληροφορικής για παράδειγμα όπου ανά διδακτική ώρα εναλλάσσεται και άλλο τμήμα μαθητών, πρέπει να απολυμανθούν όλα τα αντικείμενα (πληκτρολόγια, ποντίκια, θρανία) που έχουν έρθει σε επαφή οι μαθητές.


Ωστόσο παρά τις νέες συνθήκες με τον κορωνοϊό όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί σε αριθμό  οι καθαρίστριες αλλά αντίθετα αυτές θα πρέπει να αντεπεξέλθουν και στις αυξημένες απαιτήσεις των οδηγιών του ΕΟΔΥ και για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου!


Όλα τα παραπάνω είναι ανέφικτα και χωρίς αποτέλεσμα όταν μια καθαρίστρια πρέπει να μοιράζεται σε δύο σχολεία. Πολύ περισσότερο οι καθαρίστριες μειωμένου ωραρίου με τρεις ώρες εργασίας είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης δύο διθέσιων νηπιαγωγείων 80-100 τμ. Επίσης, δεδομένου του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων σε συγκεκριμένες ώρες π.χ. ειδικά στα διαλείμματα, επιβάλλεται η παρουσία της καθαρίστριας στο σχολείο και αυτό δεν επιτυγχάνεται όταν οι ίδιες ανάγκες υπάρχουν ταυτόχρονα και στο δεύτερο σχολείο που εργάζεται η καθαρίστρια.


Το αποτέλεσμα αυτών: είναι αδύνατον να καλυφθεί η καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τίθενται με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων καθαριστριών/-ων.

Διεκδικούμε:

  • Κάθε σχολείο να έχει την καθαρίστριά του.
  • Μετατροπή των συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε πλήρους ωραρίου για όλες τις καθαρίστριες των σχολείων.
  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας έτσι ώστε να επαρκεί αυτό για όλες τις ανάγκες όλων των σχολείων.

 

Η εξασφάλιση της υγείας στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού!

 

                ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




 


Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ν. Γκαρά: « Μεγάλες ελλείψεις στον Νομό Έβρου για την περίθαλψη καρκινοπαθών και ασθενών σπάνιων παθήσεων»

 

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς σπάνιων παθήσεων στον Νομό Έβρου, κατέθεσε η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.
 
Πιο συγκεκριμένα, η κα Γκαρά επισημαίνει την απουσία μηχανημάτων PET-CT (Ποζιτρονικό – Αξονικό Τομογράφο) και Μονάδας Ιωδίου στον Έβρο, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να μετακινούνται μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται 400 χλμ μακριά για τη θεραπεία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
 
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχος είχε προβλέψει, μέσω δωρεάς, την εγκατάσταση μηχανήματος PET-CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού μηχανήματος παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων.
 
Η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πότε τελικά θα προχωρήσει η εγκατάσταση αυτών των εξαιρετικά σημαντικών μηχανημάτων στο ΠΓΝΑ για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών.
 
Παράλληλα, στην ερώτησή της θέτει και το ζήτημα της μη λειτουργίας δεύτερης, απογευματινής βάρδιας λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, γεγονός που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εξυπηρετηθούν.
 
Τέλος, η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και τη Μονάδα Εγκαυμάτων στο ΠΓΝΑ, ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους, ενώ ζητά να μάθει αν πρόκειται να αυξηθούν οι μέρες, κατά τις οποίες διεξάγονται επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στο εν λόγω Νοσοκομείο.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

 Θέμα: «Βελτίωση συνθηκών περίθαλψης καρκινοπαθών και ασθενών με σπάνιες παθήσεις στον Νομό Έβρου»
 
Τεράστιες παραμένουν οι ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι ασθενείς από τον Νομό Έβρου, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή».
 
Πιο συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις στον Έβρο, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανυπαρξία ιατρικού εξοπλισμού PET-CT (Ποζιτρονικό – Αξονικό Τομογράφο) και Μονάδας Ιωδίου, μηχανήματα αναγκαία και απαραίτητα για τους καρκινοπαθείς ασθενείς.
 
Μάλιστα, το γεγονός ότι η πλησιέστερη πόλη στον Έβρο, που διαθέτει μονάδα PET/CT, είναι η Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται πάνω από 400 χιλιόμετρα μακριά, αναδεικνύει την τεράστια ταλαιπωρία αλλά και το επιπλέον κόστος (για την παραμονή, την μετακίνηση κλπ) στο οποίο αναγκάζονται οι ασθενείς από τον Έβρο για να πραγματοποιήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τη θεραπεία τους.
 
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας τις παραπάνω ελλείψεις στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τους καρκινοπαθείς στον Έβρο και τη Βόρεια Ελλάδα, υπέγραψε το 2018 Σύμβαση με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προέβλεπε την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού PET και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Π.Γ.Ν.Α.)
 
Όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να αφαιρέσει από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος προς το Π.Γ.Ν.Α. το μηχάνημα παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων, γεγονός που είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει νέες, μεγάλες δυσχέρειες για τους ασθενείς στον Έβρο.
 
Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα για την περίθαλψη των ασθενών στον Έβρο παραμένει η μη ύπαρξη δεύτερης, απογευματινής βάρδιας λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων Τεχνολόγων Ακτινολόγων, με τους ασθενείς πολλά απογεύματα να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εξυπηρετηθούν.
 
Επιπρόσθετα, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ομαλή λειτουργία της κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και της Μονάδας Εγκαυμάτων που υφίστανται στο Π.Γ.Ν.Α., που οφείλεται στην έλλειψη θέσεων ειδικευομένων. Επίσης, παρατηρείται εκτόξευση της λίστας αναμονής χειρουργείων, διότι δίνονται μόνο δύο ημέρες χειρουργείων το μήνα για πλαστική χειρουργική.
 
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως για τους καρκινοπαθείς πολίτες του Έβρου η πλαστική αποκατάσταση αποτελεί πράξη, όχι απλά αισθητική, αλλά επαναφοράς του σώματός τους στην προτεραία κατάσταση πριν τη διάγνωση του καρκίνου.
 
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 
- Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο η εγκατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού PET-CT, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανήματος παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων που είχε εξασφαλίσει για το Π.Γ.Ν.Α. η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ώστε οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς σπάνιων παθήσεων από τον Νομό Έβρου, να μην χρειάζεται να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για τις θεραπείες τους;
 
- Σχεδιάζει το Υπουργείο να επεκτείνει τη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, εξετάζοντας τη λειτουργία και δεύτερης βάρδιας του Αξονικού κατά τις απογευματινές ώρες;
 
- Θα διαθέσει το Υπουργείο το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να προχωρήσει η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και της Μονάδας Εγκαυμάτων στο ΠΓΝΑ;
 
- Είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου η αύξηση των ημερών ανά μήνα, κατά τις οποίες διεξάγονται στο Π.Γ.Ν.Α. επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής; Και αν ναι πότε προβλέπεται να το πράξει;
 
Η ερωτώσα βουλευτής
 
Γκαρά Αναστασία

 

 


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ν. Γκαρά: «Η νέα λίστα Πέτσα χτύπημα στη Δημοκρατία και την Ενημέρωση»

  
Ομιλία της Βουλευτή Έβρου για Ν/Σ για πληγέντες από «Ιανό» και τη νέα «λίστα Πέτσα»

Τη συμπαράστασή της προς τους πολίτες που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Ταυτόχρονα κατέκρινε σφόδρα την Κυβέρνηση για την επιλογή εν μέσω πανδημίας και μιας δραματικής κατάστασης για την ελληνική οικονομία, να χαρίσει με το παρόν νομοσχέδιο εκατομμύρια μέσω φοροαπαλλαγών στους μεγαλοεπιχειρηματίες και, βεβαίως, να προσφέρει νέα «λεφτόδεντρα» προς τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας με νέα «λίστα Πέτσα» για να εξαγοράσει πολιτική στήριξη. «Πανικόβλητη η Κυβέρνηση από τις συνεχόμενες αποτυχίες εξαγοράζει, με δημόσιο χρήμα, πολιτική στήριξη και κάλυψη. Πληρώνει το ψέμα, τις χυδαίες επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους. Φιμώνει τη διαφορετική άποψη. Πληρώνει για να κρύβει ειδήσεις, να παραποιεί την αλήθεια. Να δημιουργεί μία νέα εικονική πραγματικότητα» είπε. 

Η κα Γκαρά τόνισε, επίσης, πως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση είναι καταστροφική και αυτό φαίνεται στον κλάδο της εστίασης, στον πολιτισμό, στην εργασία, παντού. «Νομοθετείτε σαν να έχετε πάρει απόσταση από την ελληνική πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Δώσατε 534 ευρώ επίδομα στους πληγέντες του Ιανού αλλά χαρίσατε 35 εκατομμύρια στα ΜΜΕ και τώρα δίνετε και άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η  Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο Νόμος υποχρεώνει τα κανάλια να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου , ιδίως για θέματα Υγείας, Πρόνοιας κλπ. Όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει με το άρθρο 11 του παρόντος νομοσχεδίου και τη νέα «λίστα Πέτσα» να εξαγοράσει από τα ΜΜΕ πολιτική στήριξη σημειώνοντας πως «όταν όλη η κοινωνία έχει βάλει πλάτη με μεγάλο κόστος, γιατί δε ζητάτε από τα κανάλια να βάλουν πλάτη ως υποχρεούνται από τον Νόμο;».

Υπενθύμισε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέσπιση μιας συνολικής στρατηγικής ενίσχυσης των ΜΜΕ, του Κεντρικού και Περιφερειακού Τύπου, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων, θέτοντας κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας και θωρακίζοντας τον πλουραλισμό, τις συνθήκες εργασίας και την ενημέρωση.

Κλείνοντας η κα Γκαρά ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 11 και σημείωσε: «στις λάσπες της Καρδίτσας, στα αποκαΐδια της Κορινθίας, σε όλα τα αρνητικά γεγονότα, δεν θάφτηκαν μόνο περιουσίες. Θάφτηκε και η αδέσμευτη ενημέρωση. Το άρθρο 11 χτυπάει την ίδια τη Δημοκρατία».  

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
 
Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ την συμπαράσταση μου στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τα έκτακτα φαινόμενα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και σε όλους τους πληττόμενους της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, απόρροια της καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης.

Στον αντίποδα της δραματικής πραγματικότητας έρχεται το σημερινό νομοσχέδιο, που αποδεικνύει τον κυνισμό και την αναλγησία της  Κυβέρνησης.

Εισηγείστε μέτρα πενιχρά, ανεπαρκή να στηρίξουν τους πληγέντες συμπολίτες μας. Αναποτελεσματικά και τα μέτρα για την εστίαση, τον πολιτισμό, την εργασία. Νομοθετείτε σαν να έχετε πάρει απόσταση από την ελληνική πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κυνισμός όμως είναι τέτοιος που αντί να ασχοληθείτε με ένα ευρύ πρόγραμμα πραγματικής στήριξης, εσείς με την πρώτη ευκαιρία σκέφτεστε πως θα κάνετε φοροαπαλλαγές σε μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσω της διαφημιστικής δαπάνης, αλλά και να μοιράσετε εκ νέου δωράκια εκατομμυρίων στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, μέσω μιας νέας «λίστα Πέτσα».
Λέτε ότι η έκπτωση φόρου στη διαφήμιση θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις. Το κατάστημα ρούχων, το εστιατόριο, το μαγαζί στη γειτονιά μου πως θα ωφεληθεί; Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στην κοινωνία;

Επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι απολύονται, άνθρωποι πεινάνε.
 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
 
Στην πρώτη φάση της πανδημίας η κοινωνία αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών, σας έδωσε χρόνο και ανοχή για να θωρακίσετε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και την Οικονομία.
Όμως εσείς δεν ενισχύσατε τις επιχειρήσεις. Δεν αυξήσατε τις ΜΕΘ. Δεν προσλάβατε γιατρούς, καθηγητές, καθαριστές.

Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επανειλημμένως προτάσεις ενίσχυσης αυτών των κλάδων, ο κ. Πέτσας μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα».

Ανταυτού εκμεταλλευτήκατε την ανοχή του κόσμου για να κάνετε δουλίτσες με τα voucher. Μικροπολιτική με απευθείας αναθέσεις, διορισμούς, βολέματα. Μόνη έγνοια σας οι μπίζνες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού κυνισμού, αναλγησίας, εξαπάτησης του λαού είναι το άρθρο 11 του παρόντος νομοσχεδίου.

Σε τόσο κρίσιμες συνθήκες η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως μόνη προτεραιότητα τη χορήγηση δωρεάς στα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Και μάλιστα, χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια.

Κι ενώ λεφτόδεντρα για την κοινωνία δεν υπάρχουν, ξαφνικά ξαναφύτρωσαν λεφτόδεντρα για μία «νέα λίστα Πέτσα».

Ενώ επιλέξατε να δώσετε 534 ευρώ επίδομα στους πληγέντες, δώσατε 35 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ και τώρα έρχονται κι άλλα εκατομμύρια.

Φαίνεται πως τελείωσε το γλάσο για το πασπάλισμα. Εξαντλήθηκε η διάθεση κάποιων ΜΜΕ να καλύπτουν την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης, τα σκάνδαλα, τη θλιβερή πραγματικότητα.
 
Κύριοι της Κυβέρνησης,
 
Η ενημέρωση των πολιτών είναι αναγκαία. Πρέπει, όμως, να γίνεται με βάση τη κείμενη νομοθεσία διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.
Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τα Μέσα. Πόσο κοστολογείτε το δευτερόλεπτο μετάδοσης; Γιατί κάνετε αδιαφανή ανάθεση; Δεν έχετε απαντήσει. Ούτε και στην πρώτη «λίστα Πέτσα» απαντήσατε, ενώ σας είχαμε ζητήσει κριτήρια και κοστολόγια. Ούτε και τον αποκλεισμό Μέσων αιτιολογήσατε.

Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι ο Νόμος 3592 του 2007, ορίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου ιδίως για θέματα Υγείας, Πρόνοιας κλπ
Υποχρεούνται!

Γιατί δεν τηρείτε τον Νόμο;

Όταν όλη η κοινωνία έχει βάλει πλάτη με πολλές απώλειες, γιατί δε ζητάτε από τα κανάλια να βάλουν πλάτη, ως υποχρεούνται από τον Νόμο;
 
Όμως φαντάζομαι πως δε σας αφορά αυτό και δεν το έχετε καν ζητήσει. Καθώς ήδη ορισμένα ΜΜΕ έχουν δημοσιοποιήσει τη διάθεσή τους για δημοσίευση δωρεάν καμπάνιας. Αλλά αδιαφορείτε.

Υποκριτικά επικαλείστε το επιχείρημα πως οι μιντιακές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη.

Εμείς λέμε «βέβαια και χρειάζονται», όπως και οι άλλες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Ελάτε, λοιπόν, να συζητήσουμε μια στρατηγική για τα ΜΜΕ. Ένα ευρύ σχέδιο ενίσχυσης του κεντρικού και περιφερειακού τύπου, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων.

Να συζητήσουμε τη βελτίωση των συμβάσεων και των συνθηκών εργασίας. Να θέσουμε κανόνες δεοντολογίας, να θωρακίσουμε τον πλουραλισμό, την ενημέρωση, τη Δημοκρατία.
Αντί αυτής όμως, πανικόβλητη η Κυβέρνηση από τις συνεχόμενες αποτυχίες, εξαγοράζει με δημόσιο χρήμα πολιτική στήριξη και κάλυψη. Ενώ πρόσφατα απάλλαξε τα κανάλια και από την καταβολή της δόσης για τις άδειες.

Πληρώνει με δημόσιο χρήμα το ψέμα, τις χυδαίες επιθέσεις, σε πολιτικούς αντιπάλους, φιμώνει τη διαφορετική άποψη. Πληρώνει για να κρύβει ειδήσεις, παραποιεί την αλήθεια. Δημιουργεί μία νέα εικονική πραγματικότητα.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις λάσπες της Καρδίτσας, στα αποκαΐδια της Κορινθίας, σε όλα τα αρνητικά γεγονότα, δεν θάφτηκαν μόνο περιουσίες.
Θάφτηκε και η αδέσμευτη ενημέρωση. Θάβεται η είδηση.

Επαναλαμβάνω:
Η εξαγορά με δημόσιο χρήμα πολιτικής στήριξης, η  εξαγορά πολιτικής κάλυψης, η εξαγορά συνειδήσεων είναι θέμα Δημοκρατίας.
Η ενημέρωση είναι πολύτιμο αγαθό. Δεν μπορεί να γίνεται προϊόν συναλλαγής. Το άρθρο 11 χτυπάει την ίδια τη Δημοκρατία.