Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/09/20, στα πλαίσια αποτίμησης της περιοδείας στην περιοχή, επεσήμανα την καλύτερη επεξεργασία και προετοιμασία των επισκέψεων, αλλά και των συναντήσεων με τους φορείς, προκειμένου να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί.
Κατά την παρέμβασή μου ανέπτυξα τη σημασία του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της Διακομματικής Επιτροπής, καθώς η ανάπτυξη του λιμανιού αφορά στη συνολική ανάπτυξη της Θράκης, στο εμπόριο, τις συνδυασμένες μεταφορές, την ενέργεια, την εργασία.
Έθεσα το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αυτή τη στιγμή το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει μόνο το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, ενώ η εξαγγελία της Κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα. Η ιδιωτικοποίηση αφορά σε 2 λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και 2 της Σαμοθράκης. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί, ακόμα και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, πιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύει και πως αυτό επηρεάζει την ίδια την πόλη, τη σχέση της και την πρόσβασή της στο λιμάνι, τη λειτουργία του, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Για όλους του παραπάνω λόγους ζήτησα να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση, ώστε η επιτροπή να πάρει θέση στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, έθεσα το ζήτημα της ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στα πλαίσια αλλαγής παραγωγικού μοντέλου και επένδυσης στην οικονομία της γνώσης το ΔΠΘ μπορεί και πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και βασικό πυλώνα ανάπτυξης.
Επιπλέον, πρότεινα να αξιοποιηθούν οι έρευνες και οι προτάσεις του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα, προκειμένου να καταρτιστεί μία πρόταση αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα στη Θράκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου