Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Χαιρετισμός για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις πόλεις του Έβρου Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, θα τιμηθεί και φέτος, στις 6 Απριλίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Α. Γκαρά:
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας που αφορά στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Δυστυχώς,  λόγω υποχρεώσεων κοινοβουλευτικού έργου δε θα μπορέσω να παραβρεθώ στις εκδηλώσεις, οι οποίες φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιούνται σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα και Σουφλί. Θα ήθελα μέσω της επιστολής μου να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας να αναδείξετε την ιστορία του τόπου μας και τα δεινά που υπέστη ο Θρακικός πληθυσμός κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ανατολική Θράκη είχε αποτελέσει πεδίο έντονων και επαναλαμβανόμενων πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων  με θύματα τον πληθυσμό της περιοχής, όπου το ελληνικό στοιχείο υπερτερούσε. Ο διωγμός  των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης  των ετών 1913-1918, έδωσαν την ευκαιρία στους Νεότουρκους να εκμεταλλευτούν κατά των Ελλήνων τη δυσαρέσκεια του ντόπιου μουσουλμανικού στοιχείου. Έτσι, οι διωγμοί  και η κατατρομοκράτηση του ελληνικού πληθυσμού πήρε ιδιαίτερα βίαιο χαρακτήρα. Κατά την περίοδο αυτή εκατοντάδες Έλληνες κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης εξοντώθηκαν, χιλιάδες εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και δεκάδες χιλιάδες διώχθηκαν ή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Οι μνήμες των παθών των ανθρώπων του τόπου μας πρέπει με φροντίδα να κρατούνται ζωντανές και να μεταλαμπαδεύονται στις νέες γενεές, γιατί η ιστορία παρέχει απαντήσεις για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στο παρελθόν και την προέλευση συνηθειών, κοινωνικών και πολιτικών ιδεών του παρόντος.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο επεξεργαζόμαστε προτάσεις και δράσεις ανάδειξης της σημαντικής Ιστορίας των Θρακών, ενώ παράλληλα θα ήθελα να εξάρω το έργο και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνετε για τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση
Γκαρά Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου