Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Νατάσα Γκαρά: Τοποθέτηση/ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση για το αντιαναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση της ΝΔ





«Οι Βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν υπέρ της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη;»

 Στο θέμα των εξορύξεων χρυσού, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη Θράκη και τον Έβρο, αναφέρθηκε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, κα Αναστασία Γκαρά, κατά την τοποθέτησή της στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η τοποθέτησή της πραγματοποιήθηκε μετά και την κυνική παραδοχή του Υπουργού, κ. Γεωργιάδη, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να επιδοτήσει την εξόρυξη χρυσού, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την «επένδυση» στη Θράκη.
Η Βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας που εξηγούν με ευκρίνεια τους λόγους για τους οποίους αυτού του είδους οι «επενδύσεις» έχουν δραματικά αρνητικές συνέπειες και αποκλείουν ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, αναρωτήθηκε ως πότε ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του θα συνεχίσουν να αγνοούν την τοπική κοινωνία, τους δεκάδες φορείς της Θράκης που έχουν επανειλημμένα και σε βάθος χρόνου διατρανώσει την πλήρη αντίθεσή τους  στην εξόρυξη χρυσού.
Επίσης, η κα Γκαρά αναρωτήθηκε αν οι Βουλευτές της ΝΔ από τη Θράκη πρόκειται να υπερψηφίσουν την εξόρυξη χρυσού. «Αναρωτιέμαι, οι Βουλευτές της ΝΔ στη Θράκη θα υπερψηφίσουν το άρθρο 3; Θα υπερψηφίσουν τις εξορύξεις χρυσού και τη χρηματοδότησή τους; Οι βουλευτές της ΝΔ θα μπουν απέναντι στη βούληση της τοπικής κοινωνίας; στην κοινωνία που θεωρητικά εκπροσωπούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη η Βουλευτής Έβρου στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο  αποκάλεσε «νομοσχέδιο φρανκεστάιν», τόνισε πως βρίσκεται πολύ μακριά από την ανάπτυξη, δεν δημιουργεί κίνητρα, ούτε χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρόκειται  για μία συρραφή άσχετων διατάξεων που δεν εντάσσονται σε κανένα αναπτυξιακό μοντέλο, ούτε προάγουν  κανένα στρατηγικό σχεδιασμό. Αντίθετα, οδηγούν στην:
·         απορρύθμιση της αγοράς εργασίας/μείωση μισθών/κατάργηση κλαδικών συμβάσεων
·         υποβάθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής και προστασίας
·         «τακτοποίηση ημετέρων» μέσα από φωτογραφικές διατάξεις/αυξήσεις σε μισθούς στα «golden boys» των ΔΕΚΟ
·         Διαπλοκή, ανομία και αδιαφάνεια στο μιντιακό σύστημα
·         δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)

Η κα Γκαρά επισήμανε πως το παρόν σχέδιο Νόμου δεν εντάσσεται στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, η οποία αποσκοπεί στην αντιστροφή της αποβιομηχάνισης, στην αύξηση της παραγωγικότητας, εστιάζει σε βασικούς τομείς καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, αναπτύσσει μια κουλτούρα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αλλά και δικτύωσης δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Δυστυχώς, κατά την κα Γκαρά, τίποτα από τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνεται στο υπάρχον σχέδιο νόμου. Ούτε, βεβαίως, περιγράφονται ή προβλέπονται σε αυτό «εργαλεία» που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της χώρας, όπως πχ το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ή η ανάδειξη βασικών και με μεγάλη δυναμική κλάδων όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι μεταφορές, η κυκλική οικονομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
Συμπληρωματικά, από το κείμενο απουσιάζει και η οποιαδήποτε αναφορά για τη μετάβαση σε ένα νέο δίκαιο αναπτυξιακό υπόδειγμα, χωρίς αποκλεισμούς, με όρους κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής.
Κατά την τοποθέτησή της η Βουλευτής Έβρου δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το «πνεύμα» και η «λογική» που διατρέχει και το παρόν «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, είναι ίδια με τα όσα ίσχυαν και σε προγενέστερους επενδυτικούς νόμους, περιόδων κατά τις οποίες η ΝΔ είχε ξαναβρεθεί στην εξουσία. Αποτυχημένοι αναπτυξιακοί νόμοι με λάθος σχεδιασμό και έλλειψη στόχευσης, που, όπως ανέφερε η κα Γκαρά, άφησαν στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εκκρεμείς υποθέσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου