Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Σάββατο (29/10) στην Ορεστιάδα η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Βαγγέλη Καπετάνιο.


Συνέντευξη τύπου για το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Β. Έβρου όπως το παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Β. Καπετάνιος, για την πολιτική βούληση να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιηθεί ο ζεόλιθος στην περιοχή μας και τη σημασία να διατηρηθεί το ποσοστό της συμμετοχής και του ελέγχου στον δημόσιο φορέα καθώς και για την παράδοση του τμήματος Μάνδρα-Ψαθάδες στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού έως τον Απρίλιο του 2017.

Εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες η τροποποίηση του καταστατικού της Αναπτυξιακής Εταιρείας βορείου Έβρου, δίνοντάς της τη δυνατότητα να διεκδικήσει μερίδιο από την αξιοποίηση του ζεόλιθου της περιοχής Πετρωτών.

«Για μας είναι σημαντικό να παραμείνει στα χέρια του δημοσίου η εκμετάλλευση του πετρώματος και να έχει συμμετοχή και έλεγχο ο δημόσιος φορέας, από όποιο πόστο κι αν βρίσκεται», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το Σάββατο (29/10) στην Ορεστιάδα η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά μαζί με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Βαγγέλη Καπετάνιο. 

Η κα. Γκαρά υποστήριξε πως με κυβερνητικές παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, η υπόθεση της αξιοποίησης του ζεόλιθου «ξεμπλοκάρεται» από τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε επί σειρά ετών. «Το θέμα είχε μπλέξει σε δικαστικές διαμάχες, ωστόσο αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε πολιτική βούληση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής Πετρωτών», ανέφερε συγκεκριμένα. 

Μέχρι τον Απρίλιο του ’17 παραδίδεται το τμήμα Μάνδρα-Ψαθάδες 

Αναφερόμενη στον κάθετο άξονα, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της «Εγνατίας Οδού Α. Ε.», σύμφωνα με τις οποίες μέχρι τον Απρίλιο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί το πολύπαθο τμήμα Μάνδρα-Ψαθάδες, του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο-Ορμένιο». Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση και των υπολοίπων εκκρεμών τμημάτων του άξονα, με ορίζοντα το 2018, όπως ανέφερε η Βουλευτής. 

Το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Β. Έβρου παρουσίασε ο Β. Καπετάνιος  

Από την πλευρά του, ο Γ. Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του σχεδιασμού που αφορά την περιοχή του βορείου Έβρου. Όπως σημείωσε, ο προηγούμενος περιφερειακός σχεδιασμός είχε μεγάλο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη και για τον λόγο τροποποιήθηκε, συγκρατώντας τη διαχείριση σε μικρότερες, τοπικές κλίμακες. Για τον νέο σχεδιασμό του βορείου τμήματος του νομού Έβρου ο κ. Καπετάνιος επανέλαβε ότι περιλαμβάνει τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων που βρίσκεται στη Θυρέα του δήμου Διδυμοτείχου, το οποίο εκτός από τους δήμους Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας θα εξυπηρετεί και τον δήμο Σουφλίου, και τη Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), συνολικού προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, που θα δημιουργηθούν στην Ορεστιάδα για τις ανάγκες των δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Σημειώνεται ότι για τα σύμμεικτα του δήμου Σουφλίου, ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά τους στη Μονάδα που θα δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων εκτίμησε ότι το 2017 αναμένεται να έχουν ωριμάσει τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2018 για τις υποδομές του Διδυμοτείχου και το 2019 για εκείνες του δήμου Ορεστιάδας. 


Πηγή: ert.gr

http://e-vertigo.gr/dailynews/news/localnews/4587-diaxeirisi-aporrimmaton-zeolithos-kai-kathetos-aksonas-sti-synentefksi-typou-n-gara-v-kapetaniou.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου