Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ν. Γκαρά: Ομιλία στη Βουλή για την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης





Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


"Ιδιαίτερα σημαντική μέρα σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς νομοθετούμε ένα θεσμικό πλαίσιο υπεράσπισης και θωράκισης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων!"


Ψηφίστηκε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και εναρμονίζεται πλέον το εν λόγω πλαίσιο  με το εθνικό μας δίκαιο. Με  τον τρόπο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.

Κατά την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια της Βουλής, η Αναστασία Γκαρά, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, υπογράμμισε πως με το παρόν νομοσχέδιο θέτουμε, ουσιαστικά, το βασικό θεμέλιο της υποστήριξης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης για όλα εκείνα τα άτομα, τα ευάλωτα σε κάθε μορφή βίας.  Εκτός αυτού, Το εν λόγω πλαίσιο, από τη μία ενισχύει τις δομές φιλοξενίας των θυμάτων ή εκβιαζόμενων γυναικών και παιδιών, ενισχύει το επίπεδο πρόληψης κι αντιμετώπισης φαινομένων βίας, κι από την άλλη, προβλέπει την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων ή πρακτικών του εθιμικού Δικαίου, που πλέον χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα, όπως ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κύρωση αποτελεί ένα κοινώς αποδεκτό νομικό πλαίσιο από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και όπως πολύ εύστοχα ανέφερε η Βουλευτής, είναι μεγάλος ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει στη χώρα μας, μεγάλη και η ευθύνη μας για την υλοποίηση όλων των παραπάνω ως Κυβέρνηση, ως Βουλευτές, ως σύγχρονα και προοδευτικά μέλη της κοινωνίας μας.

Με αφορμή την  εκδήλωση του Συμβουλευτικού κέντρου υποστήριξης γυναικών στην Αλεξανδρούπολη για την παγκοσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, στην οποία συμμετείχε η κα. Γκαρά, έκανε λόγο  στην τοποθέτησή της για τον στρεβλό κόσμο της βίας που αναπτύσσεται γύρω μας, για τις παθογένειες και τις πατριαρχικές αντιλήψεις, για τον φόβο και τις αναχρονιστικές απόψεις, όλα αποτέλεσμα της έλλειψης παιδείας και δομών.

Επιβάλλεται στην Ελλάδα του 2018 η Πολιτεία, εφαρμόζοντας θεσμικά πλαίσια όπως η παρούσα Σύμβαση, να διαδραματίσει τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο στην ευαισθητοποίηση, στην ενημέρωση, στην αύξηση των δομών, στην  κοινωνική παιδεία και στην εκπαίδευση ώστε να εξαλειφθούν από την κοινωνία μας τα φαινόμενα της έμφυλης βίας.


*Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία καθώς και το αντίστοιχο βίντεο.








Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου