Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Την πορεία υλοποίησης του Ειδικού Προγράμματος Χρηματοδότησης για τον Έβρο ζητά η Ν. Γκαρά με ερώτηση της στη Βουλή αλλά και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για τον νομό.



Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την πορεία υλοποίησης του Ειδικού Προγράμματος Χρηματοδότησης για τον Έβρο ζητά η Ν. Γκαρά με ερώτηση της στη Βουλή αλλά και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για τον νομό.

Ένα χρόνο πριν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενέκρινε το ποσό των 26, 3 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση ενός ειδικού προγράμματος για τον Νομό Έβρου, ορίζοντας ως φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης,  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που προκάλεσαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον νομό.
Δεδομένου ότι έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά  και το γεγονός πως τα κονδύλια αυτά προορίζονταν  κυρίως για έργα και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομές στο οδικό και αρδευτικό δίκτυο, η κα. Γκαρά επαναφέρει στο προσκήνιο το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο  και παράλληλα θέτει το ζήτημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας για την περιοχή.

Θεωρούμε πως ο Έβρος πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών  αλλά και πως οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να ενισχυθεί το επιχειρείν και η τοπική μας οικονομία με δράσεις που θα στοχεύουν στη αξιοποίηση του τοπικού πλούτου, στη στήριξη της εργασίας και της ζωής στην παραμεθόριο και στην ανάδειξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας, υποστηρίζει η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σημαντικό να γίνει μια αξιολόγηση της πορείας του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου για το νομό μας, καθώς τα έργα αυτά συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού για το χειμώνα που έρχεται. Εκτός αυτού, είναι η κατάλληλη χρονικά στιγμή να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών αλλά και  να κατατεθούν προτάσεις για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε η περιοχή μας να μπορέσει αρχικά να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και στη συνέχεια να δει οφέλη στην πραγματική της οικονομία.


Το Γραφείο Τύπου




*Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:



Αθήνα, 12  Οκτωβρίου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς :
-   Οικονομίας και Ανάπτυξης
- Εσωτερικών
Θέμα: Πορεία υλοποίησης του ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης για τον Έβρο
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ακριτική Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχώρησε στη χρηματοδότηση ενός ειδικού προγράμματος για τον νομό Έβρου, για την οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων από τις πλημμύρες και από τις φυσικές καταστροφές καθώς και για παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση, ύψους 26,3 εκ. ευρώ, στόχευε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και  αρδευτικού και οδικού δικτύου, ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά και άμεσα η ποιότητα ζωής των πολιτών, να εξασφαλιστούν πόροι για τη σταθεροποίηση της τοπικής οικονομίας και κυρίως σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ελλείψεις που παρατηρούνται στον νομό μας στον τομέα των υποδομών και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.
Το ειδικό αυτό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε  από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και ως φορέας υλοποίησης ορίστηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εκτός αυτού, το Υπουργείο Οικονομίας αύξησε κατά  47 εκατ. ευρώ τους πόρους για την  Περιφέρεια ΑΜ-Θ από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ το 2017, στα 167 εκατ. ευρώ, από 120 εκατ. που προβλέπονταν αρχικά.
Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχει εισαχθεί στο εθνικό ΠΔΕ ένα συνεκτικό πρόγραμμα με στόχους και προτεραιότητες, καθώς επίσης και διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου των έργων για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, καθώς πολύ συχνά έχει παρατηρηθεί να χρηματοδοτούνται δημόσια έργα, τα οποία επί του πρακτέου δεν έχουν υλοποιηθεί.
Για τον νομό Έβρου, εκτός από τα προγράμματα ενίσχυσης για την υλοποίηση έργων υποδομών, εξαιρετικά σημαντικά θα αποτελέσουν και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, της ανταγωνιστικότητας, των εξαγωγών. Σημειώνουμε, πως η περιοχή μας αποτελεί κόμβο ενεργειακό, διαμετακομιστικό, εμπορικό, ο οποίος χρήζει άμεσης στήριξης από κρατικά αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να μπορέσει να συναγωνιστεί τις γείτονες χώρες, των οποίων οι οικονομίες είναι άκρως ανταγωνιστικές.
Για ακόμη μια φορά υπογραμμίζουμε πως η γεωγραφική θέση της περιοχής μας, έχει μια δυναμική λόγω της εγγύτητας με τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, ωστόσο μέχρι και σήμερα το γεγονός αυτό λειτουργεί αρνητικά για την τοπική οικονομία. Οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των χωρών αυτών, η έλλειψη επιδότησης του κόστους μετακίνησης από και προς τον νομό μας, η απουσία στοχευμένων κονδυλίων για την υποστήριξη, την ανάπτυξη και την προώθηση υφιστάμενων και νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβάλλουν στη μείωση της ανταγωνιστικότητας και έχουν ως αποτέλεσμα την εκροή χρήματος στις γειτονικές χώρες.
Στα πλαίσια στήριξης της εργασίας,  της διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, στα πλαίσια στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θράκης, στα πλαίσια αξιοποίησης του τοπικού πλούτου, των δυνατοτήτων, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως στα πλαίσια στήριξης και ενίσχυσης της παραγωγής, της εργασίας και της ζωής στην παραμεθόριο, είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων και μέτρων ενίσχυσης της παραγωγής και της εργασίας που θα κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία.
         
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, στη δεδομένη χρονική στιγμή, να σκύψουμε πάνω από τις παραμεθόριες περιοχές, όπως ο νομός Έβρου και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση τους, που θα προβλέπει συμπληρωματικούς χρηματοδοτικούς πόρους για τη βελτίωση των υποδομών, την προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεταφορών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εργασίας, ώστε και οι δυο μεριές δυο ή και περισσότερων όμορων χωρών να αναπτύσσονται με αρμονικό τρόπο και να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της γειτονίας.
Επειδή, τα έργα υποδομών για τον Έβρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, καθώς κάθε χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα,
Επειδή, έχει ήδη περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση του ειδικού αυτού προγράμματος για τον νομό Έβρου,
Επειδή, η πολιτική του Υπουργείου στοχεύει στην αποφασιστική στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών,
Επειδή, με την ολοκλήρωση του προγράμματος της οικονομικής στήριξης της χώρας μας, η έμπρακτη στήριξη των παραμεθόριων περιοχών αποτελεί βασική μας προτεραιότητα,  
          Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
- Ποιά είναι η πορεία απορρόφησης του κονδυλίου, ύψους 26 εκ. ευρώ, και ποιά η πορεία υλοποίησης των συνολικά 35 έργων υποδομών για τον νομό Έβρου;
- Ποιος είναι  ο σχεδιασμός του  Υπουργείου  για την στήριξη του νομού Έβρου με    δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας;   

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Γάκης Δημήτρης
Καΐσας Γιώργος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Μανιός Νίκος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θέμης
Μπαλωμενάκης Αντώνης
Ντζιμάνης Γιώργος
Παυλίδης Κώστας
Ρίζος Δημήτρης
Τσόγκας Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου