Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Η Νατάσα Γκαρά για τον Προϋπολογισμό του 2019






Αθήνα,  17 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Νατάσα Γκαρά για τον Προϋπολογισμό του 2019

Τις πολιτικές της Κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες ανέφερε στην τοποθέτησή της στην Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού η Νατάσα Γκαρά. Επίσης αντιπαρέθεσε τις βασικές πολιτικές διαφορές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπηρέτηση του εκάστοτε παραγωγικού μοντέλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της η κα. Γκαρά, δεν παρέλειψε να καταδικάσει απερίφραστα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στον μιντιακό όμιλο του ΣΚΑΙ, αλλά και οποιαδήποτε επίθεση που παρεμποδίζει το δημοσιογραφικό έργο, επιθέσεις που αφορούν σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο.

Στη συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, η απουσία πολιτικής επιχειρηματολογίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και η αόριστη καταστροφολογία στην οποία βασίζονται σχεδόν όλες οι τοποθετήσεις των Βουλευτών της, αποδεικνύει περίτρανα το χάσμα ανάμεσα στα δυο μοντέλα διακυβέρνησης αλλά και οι διαφορετικές επιλογές άσκησης πολιτικής, όπως αποτυπώνονται στον σημερινό προϋπολογισμό.

Ακολούθως, υπογράμμισε πως οι πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, το παραγωγικό μοντέλο της νεοφιλελεύθερης λογικής που επέβαλαν, η εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και φίλιων συμφερόντων, η διάλυση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας και πλήθος δυσβάσταχτων μέτρων που εφαρμόστηκαν, οδήγησαν στην αποψίλωση του κοινωνικού κράτους και στην απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης του Προϋπολογισμού, κατά την οποία περιγράφεται και αποτυπώνεται το ιδεολογικό κ πολιτικό στίγμα κάθε κυβέρνησης, το παραγωγικό μοντέλο, το οποίο σχεδιάζει και υπηρετεί, έχει μέχρι στιγμή αποδειχθεί πως η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε, μεταξύ άλλων :

- Τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
- Τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας.
- Την αύξηση των κονδυλίων για την Κοινωνική πρόνοια (προγράμματα στέγασης, ΚΕΑ, επίδομα τέκνων, βρεφονηπιακοί σταθμοί)
- Τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας.
- Τις πρωτοβουλίες και υψηλά κονδύλια για την έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια (αντιμετώπιση brain drain)
- Τη μείωση της ανεργίας και την αυξητική τάση των νέων θέσεων εργασίας

Όλα τα παραπάνω μαζί με το γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, όπως έχει εφαρμοστεί έως τώρα, αποτελούν δείγμα της διαφορετικής οπτικής για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της κοινωνίας, "μίας κοινωνίας που θα πατάει γερά στα πόδια της και θα εργάζεται, θα δημιουργεί, θα παράγει με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, θα βρίσκει αρωγό το κράτος και που επιτέλους θα απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας της. "

Εκτός αυτού, αναφερόμενη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η κα. Γκαρά και θέλοντας να υπογραμμίσει τη διαφορετική κατεύθυνση στην οποία κινείται η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως για πρώτη χρονιά, μετά από δεκαετίες, στον Έβρο δημιουργήθηκε Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για βασικές υποδομές 36 έργων, ύψους πάνω από 26 εκ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα πως το δημόσιο χρήμα δεν κατασπαταλάται πλέον σε ανύπαρκτους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά εστιάζει στις βασικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής μας και στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.


Το Γραφείο Τύπου





* Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:



Απερίφραστη και απόλυτη η καταδίκη στην τρομοκρατική επίθεση στο μιντιακό όμιλο του ΣΚΑΙ και σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση ή επίθεση παρεμποδίζει το δημοσιογραφικό έργο ή το έργο της ενημέρωσης και της ελεύθερης έκφρασης.
Και αυτή η επίθεση είναι μια επίθεση που αφορά σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ακούγοντας τους προηγούμενους συναδέλφους μου δημιουργήθηκε μια απορία, πολύ πρόσφατη. Χαρακτηρίζεται τα μόνιμα μέτρα, τα οποία θεσμοθετούνται κάθε βδομάδα, ως μέτρα προεκλογικά. Μποναμάδες, όπως λέτε.
Και έχω μια απορία. Το επίδομα 2.000 ευρώ σε κάθε ελληνόπουλο, που εξήγγειλε προχθές ο κ. Μητσοτάκης, είναι χριστουγεννιάτικος μποναμάς; Θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις;
Προχωρώ, λοιπόν,
H συζήτηση του προϋπολογισμού κάθε έτους χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
Και δικαίως, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία περιγράφεται και αποτυπώνεται το ιδεολογικό κ πολιτικό στίγμα κάθε κυβέρνησης, περιγράφοντας και το παραγωγικό μοντέλο, το οποίο σχεδιάζει και υπηρετεί.
Κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτό εδώ το βήμα, επιμένω και ζητώ να εκφέρονται πολιτικά επιχειρήματα από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.
Άκουσα ένα μεγάλο μέρος των ομιλιών και παρατηρώ παντελή έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ακούμε μόνο μια αόριστη καταστροφολογία, χωρίς να αποδεικνύεται.
Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι ότι η δική μας πολιτική είναι καταστροφική για τα δικά τους σχέδια, για τη δική τους ιδεολογική προσέγγιση.
Εδώ συζητάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους! Και παρουσιάζονται δυο διαφορετικοί κόσμοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η χώρα τα προηγούμενα χρόνια πέρασε από μια ανελέητη κρίση, κρίση οικονομική, κοινωνική, θεσμική. Ήταν άραγε τυχαίο;
Δεν θεωρώ πως ήταν τυχαίο, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, υπηρετούσαν τα πιστεύω σας και το δικό σας μοντέλο διακυβέρνησης.
Ένα παραγωγικό μοντέλο της νεοφιλελεύθερης λογικής, της μείωσης του κοινωνικού κράτους, της εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και φίλιων συμφερόντων.
Θα περίμενα, λοιπόν, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για όλα αυτά. Επί της βάσης της πολιτικής.
Να μας πείτε, δηλαδή, ότι ήταν πολιτική επιλογή η αποψίλωση του κοινωνικού κράτους, γιατί λειτουργεί ως ανάχωμα στην ακραία καπιταλιστική ανάπτυξη.
Ότι η διάλυση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας ήταν πολιτική επιλογή για να δημιουργηθεί χώρος για ιδιωτικές εταιρίες.
Ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων ήταν επιλογή σας. Πολιτική επιλογή.
Η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, η περικοπή μισθών και οι μαζικές απολύσεις ήταν πολιτική επιλογή, διότι το δικό σας μοντέλο βασίζεται στο φθηνό εργατικό κόστος, στη φθηνή εργασία.
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας ήταν επίσης πολιτική επιλογή, διότι δημιουργεί πεδίο ανταγωνισμού και μειώνει τους μισθούς.
Η φυγή των νέων επιστημόνων ήταν επίσης επιλογή.
Δε θυμάμαι ούτε ένα μέτρο ανακοπής της μαζικής αυτής φυγής.
Η απαξίωση της δημόσιας  ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν πολιτική επιλογή, γιατί υποστηρίζετε το trash και χειραγωγούμενο ενημερωτικό προϊόν, υποβαθμίζοντας το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας.
Ο μη σεβασμός του περιβάλλοντος, επίσης ήταν επιλογή, καθώς θεωρείτε ότι λειτουργεί ως τροχοπέδη στις επενδύσεις γι' αυτό και προωθείτε επενδύσεις, όπως τα χρυσορυχεία στη Θράκη.
Τα δυσβάσταχτα μέτρα, η υπερφορολόγηση, η φυλάκιση των ελεύθερων επαγγελματιών, ήταν και αυτά επιλογή, γιατί και οι μικρές επιχειρήσεις είναι τροχοπέδη στη λειτουργία πολυεθνικών.
Οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος,  τα 5ευρα στα νοσοκομεία, έπρεπε για σας να επιβληθούν για να οδηγήσουν τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση και πολλά άλλα τέτοια μέτρα, τα οποία ήταν οι δικές σας πολιτικές επιλογές.
Γιατί, λοιπόν, δεν παρουσιάζετε το πραγματικό σας πρόγραμμα, την πολιτική σας, τις αξίες σας, τη σκέψη σας στον ελληνικό λαό; Και να κρίνουν. Και να συγκρίνουν.
Διότι, επαναλαμβάνω, μιλάμε, για δυο διαφορετικούς κόσμους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εμείς στον αντίποδα έχουμε άλλες αξίες, άλλα πιστεύω, έχουμε διαφορετικό ενδιαφέρον για τον λαό. Και έχουμε και άλλο μίγμα πολιτικής.
Γι' αυτό και κάνουμε άλλες επιλογές  κι αυτό αποτυπώνεται και στον σημερινό προϋπολογισμό.
Η σημερινή κατάσταση της οικονομίας είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2014 και αυτό καταγράφεται σε  όλους τους οικονομικούς δείκτες.
Δείκτες που αποτυπώνουν τη βελτίωση της ζωής κοινωνικών ομάδων, κυρίως αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Στηρίξαμε τη Δημόσια Υγεία και Παιδεία, μειώσαμε την ανεργία, μειώσαμε τα ποσοστά φτώχειας, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, στηρίξαμε επαγγελματίες, αγρότες, νέους επιστήμονες.
Αυξήσαμε τα κονδύλια στην κοινωνική πρόνοια με προγράμματα στέγασης, ΚΕΑ, επίδομα τέκνων, βρεφονηπιακοί σταθμοί και πολλά άλλα.
Δημιουργήσαμε φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, κόψαμε το μακρύ χέρι της διαφθοράς.
Το 2017-2018 ήταν έτη ραγδαίας βελτίωσης του ισοζυγίου σύστασης και διαγραφής επιχειρήσεων. Πλέον, η αναλογία είναι 3 προς 1 επιχειρήσεις, που συστήνονται.
Όταν πριν λίγα χρόνια, αν θυμάστε έκλειναν μαζικά οι επιχειρήσεις.
Η ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας δεν είναι τυχαία. Αντανακλά την προσήλωσή μας στη μείωση της γραφειοκρατίας, των διοικητικών βαρών στην απλοποίηση αδειοδότησης, στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τη μεταστροφή του παραγωγικού προτύπου προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Και μιας και έγινε ένα σχόλιο πριν για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ένα πράγμα θα πω:
Για πρώτη χρονιά, μετά από δεκαετίες, στον Έβρο δημιουργήθηκε Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για βασικές υποδομές 36 έργων, ύψους πάνω από 26 εκ. ευρώ. Δεν το είχαμε ξαναδεί, τουλάχιστον όσο εγώ ζω και αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. 
Και σε ότι αφορά στους νέους, καθώς γίνεται πολύς λόγος για το brain drain.
Επαναλαμβάνω. Δε θυμάμαι καμία πρωτοβουλία, κανένα μέτρο επί ημερών σας για την ανακοπή της φυγής των νέων επιστημόνων.
Αντίθετα, σήμερα αρκετοί νέοι επιστήμονες μένουν και εργάζονται στη χώρα ή επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Υψηλά κονδύλια κατευθύνθηκαν στην έρευνα σε ελληνικά πανεπιστήμια.
Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις ΔΕΠ, προκηρύσσονται θέσεις υψηλών προσόντων στη Δημόσια Διοίκηση και στα Νοσοκομεία.
Δημιουργήθηκαν προγράμματα ενίσχυσης νέων επιστημόνων που εργάζονται σε επιχειρήσεις δημιουργήθηκε το πρόγραμμα ψηφιακής γεωργίας και τρέχουν μεγάλα ενεργειακά projects, όπου θα απασχοληθούν μηχανικοί και νέοι επιστήμονες.
330.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ήδη και η τάση είναι αυξητική!
Όλα αυτά είναι ένα δείγμα της δικής μας πολιτικής, του δικού μας παραγωγικού μοντέλου, του δικού μας σχεδίου για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της κοινωνίας.
Μία κοινωνία που θα πατάει γερά στα πόδια της και θα εργάζεται, θα δημιουργεί, θα παράγει με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Μια κοινωνία που θα βρίσκει αρωγό το κράτος. Μια κοινωνία που θα απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας της.
Και ξέρετε, όλα αυτά τα νούμερα, τα σχεδιαγράμματα, τα ποσοστά κρύβουν πίσω τους ανθρώπινες ζωές. Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την οποία τα προηγούμενα χρόνια εσείς κλέψατε.
Γι' αυτό, λοιπόν, η χώρα γυρίζει σελίδα. Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, της διαπλοκής, των συμφερόντων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, έχουν ήδη ηττηθεί.
Εμείς βλέπουμε μόνο μπροστά!
Για μια δυνατή Ελλάδα που διεκδικεί τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.
Για μια Ελλάδα δημοκρατική, σύγχρονη, αξιοκρατική παραγωγική και μια κοινωνία που ζει με αξιοπρέπεια.
Και με το κεφάλι ψηλά.
Ευχαριστώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου