Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Απαντήσεις για την πορεία υλοποίησης του Ειδικού Προγράμματος Χρηματοδότησης για τον Έβρο


Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαντήσεις για την πορεία υλοποίησης του  Ειδικού Προγράμματος Χρηματοδότησης για τον Έβρο

Μικρή απορροφητικότητα κονδυλίων για το Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για τον Έβρο, επιπλέον χρηματοδοτήσεις για έργα στον Νομό και χρηματοδοτικά εργαλεία αναφέρονται στις εκτενείς απαντήσεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επεξεργάστηκε  το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στόχευε στην οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων από πλημμύρες και φυσικές καταστροφές, αλλά και στην ενίσχυση  βασικών  υποδομών στην περιοχή μας.
Η κα Γκαρά, μαζί με άλλους 13 Βουλευτές, είχε καταθέσει ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία για την πορεία απορρόφησης του κονδυλίου, ύψους 26 εκ. ευρώ, που προέβλεπε το Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης του Έβρου, αλλά και για την  πορεία υλοποίησης των συνολικά 36 έργων υποδομών για τον Νομό (βλ. συνημμένο 6). Εκτός αυτού, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας τέθηκε το ερώτημα για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για την στήριξη της περιοχής.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων, γνωστοποιήθηκαν τα εξής:
1. Παρατηρείται σχετικά μικρή απορρόφηση των κονδυλιών του Ειδικού Προγράμματος Χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων, αναφέρεται ότι συνολικά για τα 36 έργα συνολικού Προϋπολογισμού 26.356.780.00 ευρώ πραγματοποιήθηκαν έως και τις 23/10/2018 πληρωμές συνολικά 3.492.580,00 ευρώ, και συγκεκριμένα 3.458.000,00 ευρώ κατά το 2017 και μόνο 34.580,00 ευρώ κατά το 2018. (βλ. συνημμένο 1)
2. Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος ΑΜΘ για το 2014-2020, που δίνει βάση στην ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις διασυνοριακές και διεθνείς συνεργασίες, προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις για τον νομό Έβρου:

α) Βρίσκεται σε αξιολόγηση πράξη που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης και αφορά στη λειτουργία προθερμοκοιτίδας με φορέα το Επιμελητήριο Έβρου.

β)  Εκχωρήθηκαν από το Πρόγραμμα ΑΜ-Θ συνολικά 10 εκ. ευρώ προ το Τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ για δράσεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
γ) Μέχρι τέλος του έτους ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εκχώρηση 15 εκ. ευρώ για δράσεις ενισχύσεων για νέες επιχειρήσεις αλυσίδας αξίας τουρισμού προς το ΕΠΑΝΕΚ και κάποιες επιπλέον Δράσεις ενισχύσεων επιχειρηματικότητας που θα ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο.
δ) Προβλέπονται συγκεκριμένες Δράσεις Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας που θα υλοποιηθούν με ενδιάμεσο φορέα τον ΕΦΕΠΑΕ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2010. (βλ. πίνακα στο συνημμένο 3)

3. Σχετικά με τις υποδομές που ενισχύθηκαν στον νομό Έβρου σε συνέχεια των πλημμυρών που προκλήθηκαν τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο 2015 υποβλήθηκε και εγκρίθηκε αίτημα για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ). Στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ χρηματοδοτήθηκαν έως το τέλους του 2017 στην ΠΕ Έβρου έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.830.894,56 ευρώ, τα οποία αφορούσαν σε έργα αποκατάστασης αναχωμάτων του ποταμού Έβρου, που καταστράφηκαν λόγω των πλημμυρών.

4. Από το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.)- Σ.Α.Τ.Α επιχορηγήθηκαν οι Δήμοι του Ν. Έβρου ως εξής:
·                  2.158.200 ευρώ για τη δράση " Έργα και Επενδυτικές Δραστηριότητες των ΟΤΑ"
·                  794.186,68 ευρώ από τη ΣΑΕ 055 και το Πρόγραμμα Θεομηνιών
·                  460.000 ευρώ από τη ΣΑΕ 055 και το Πρόγραμμα της Λειψυδρίας
(βλ. αναλυτικό πίνακα στο συνημμένο 4)

5. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως αυτά παρουσιάζονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΝΕΚ
(βλ. συνημμένο 2)

6. Σε αυτό το πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, το Υπουργείο Οικονομίας κατέστησε σαφές πως  παρά το γεγονός πως ο σχεδιασμός του προγράμματος  "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία", που υλοποιείται αυτή τη στιγμή, είναι οριζόντιος και δεν μπορεί να έχει τοπικό χαρακτήρα, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι μια από τις Περιφέρειες της επικράτειας, όπου κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, σε ποσοστό της τάξης του 65%. Συγκεκριμένα, από το ξεκίνημα ενεργοποίησης του ΕΠΑΝΕΚ μέχρι και σήμερα έχουν προκηρυχθεί έργα συνολικού ύψους δημόσιας δαπάνης 4,019 δις ευρώ, και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 3,064 δις ευρώ και έχουν εκταμιευτεί τα 457 εκ. ευρώ.
Συνοψίζοντας, από τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών και Υπουργείων,  γίνεται κατανοητό πως εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο μέρος ο σχεδιασμός αυτής της Κυβέρνησης για την έμπρακτη ενίσχυση των περιφερειών, λαμβάνοντας υπόψη τα κατά τόπους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες τους. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, τα στενά περιθώρια στα οικονομικά, η Κυβέρνηση έσκυψε στα προβλήματα του Νομού, βάζοντας σε προτεραιότητα την υλοποίηση προγραμμάτων για τη στήριξη των πολιτών.  Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι για τις προαναφερόμενες δράσεις, αρμοδιότητα υλοποίησης έχει η Περιφέρεια, αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα εντατικότερης εργασίας για την άμεση υλοποίηση των έργων, αλλά και την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων κατά τις αρμοδιότητες που αντιστοιχούν στον καθένα. Από την πλευρά μας, δηλώνουμε καθημερινά  το παρών, ώστε όχι μόνο να συμβάλλουμε  στη λύση ζητημάτων που χρονίζουν ή δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον ανάπτυξης και δραστηριοποίησης των πολιτών σε επίπεδο αναγκαίων υποδομών, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Ακολούθως παρατίθενται αναλυτικά οι Δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας:

·         Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Α' και Β' κύκλος), 155 εκ. ευρω: Έχουν ενταχθεί 2.738 σχέδια προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης (ΔΔ) 68,17 εκ. ευρώ. Από αυτές 177 νέες επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων προέρχονται από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Εκτός αυτών, ξεκίνησαν οι εντάξεις νέων επιχειρηματικών σχεδίων πτυχιούχων στο πλαίσιο του Β' κύκλου της δράσης. Συνολικά, και από τις 3 περιόδους υποβολής, προχώρησαν στο δεύτερο στάδιο αξιολόγησης 5.461 σχέδια με προϋπολογισμό ΔΔ 140,8 εκ ευρώ και έχουν ενταχθεί τα 519 σχέδια νέων επιχειρήσεων (13,56 εκ ευρώ).
·         Νεοφυής Επιχειρηματικότητα συνολικού προϋπολογισμού 116 εκ. ευρώ: Έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις με την έκδοση οριστικού καταλόγου ενταγμένων που περιλαμβάνει 1.170 έργα δημόσιας δαπάνης 66.63 εκ. ευρώ από τα οποία τα 46 προέρχονται από την ΑΜΘ.
·         Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές προϋπολογισμού 310 εκ. ευρώ. Έχουν ήδη ενταχθεί 3.618 σχέδια επιχορηγούμενης δημόσιας δαπάνης 214,85 εκ. ευρώ ενώ πρόκειται να γίνουν νέες εντάξεις στο επόμενο διάστημα. Από αυτές, 266 επιχειρήσεις βρίσκονται στην ΑΜΘ για να υλοποιήσουν επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 11,6 εκ. ευρώ.
·         Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ: Έχουν ενταχθεί συνολικά 1.699 σχέδια συνολικής δημόσιας δαπάνης 95,54 εκ. ευρώ (64 επιχειρήσεις στην ΑΜΘ).
·         Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών ΜΜΕ προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ στην οποία υποβλήθηκαν 7.297 σχέδια συνολικής αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 1,12 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 390 προέρχονται από την ΑΜΘ ( με αιτούμενη δημόσια δαπάνη πάνω από 62 εκ. ευρώ). Έχει ήδη αποφασιστεί η σημαντική αύξηση στο διαθέσιμο προϋπολογισμό της δράσης προκειμένου να καλυφθεί η μέγιστη δυνατή ζήτηση με την αξιοποίηση και πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
·         Επιχειρούμε Έξω, προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ. Στις 18.01.2018 ξεκίνησαν οι υποβολές και γίνονται σταδιακά οι εντάξεις. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 379 σχέδια ύψους δημόσιας δαπάνης περίπου 16,75 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 22 έργα αφορούν σε επιχειρήσεις που προέρχονται από την ΑΜΘ. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων είναι ανοικτή.
·         Ερευνώ- Καινοτομώ- Δημιουργώ, προϋπολογισμού 410 εκ. ευρώ: Τα ενταγμένα έργα και στις 3 παρεμβάσεις της δράσης είναι 576, συνολικής δημόσιας δαπάνης 308.5 εκ. ευρώ. Από τους 1.808 συμμετέχοντες, οι 90 έχουν έδρα την ΑΜΘ με ποσοστό συμμετοχής 4,60% στον συνολικό προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων.
·         Ψηφιακό Βήμα- Ψηφιακό Άλμα, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ: Οι δράσεις στοχεύουν στην ψηφιακή αναβάθμιση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στις 11/6 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής η οποία αναμένεται να παραμείνει ανοικτή έως 31/10.
·         Ποιοτικός εκσυγχρονισμός Μεσαίων Επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ. Η δράση στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεσαίων επιχειρήσεων, επενδύοντας στον παραγωγικό εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση συστημάτων τυποποίησης και πιστοποίησης. Έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα 77 μεσαίες επιχειρήσεις με επενδύσεις που αντιστοιχούν σε 13,56 εκ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, εκ των οποίων οι 6 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην ΑΜΘ. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων είναι ανοικτή.
·         Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Malls) προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ. Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Η διαδικασία υποβολής είναι ανοιχτή.

Χρηματοδοτικά εργαλεία για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της αστικής ανάπτυξης.
·         Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) για την παροχή επιχειρηματικών κεφαλαίων σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ και με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων: Τα επιλεγμένα 9 επενδυτικά σχήματα (Fund Managers) που ανέλαβαν τη διαχείριση των επιμέρους ταμείων του EquiFund επενδύουν στις επιχειρήσεις με μόχλευση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Μέσω της μόχλευσης αυτή αναμένεται συνολικά να διοχετευτούν σε νεοφυείς, καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις πόροι άνω των 450 εκ. ευρώ. Ήδη, έχουν επιλεγεί και έχουν εκταμιευτεί ποσά στις πρώτες επιχειρηματικές ιδέες μέσω των επενδυτικών αυτών σχημάτων.
·         Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) για την παροχή δανείων και εγγυήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ και με διαχειριστή το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας κ Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ): Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση προς τις τράπεζες που θα συνεπενδύσουν και θα υλοποιήσουν τις σχετικές δράσεις. Εντός του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή δανείων.
·         Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ) για την παροχή δανείων σε συνδυασμό με επιχορηγήσεις για ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες. Το Ταμείο συμμετέχει με πόρους ύψους 68 εκ. ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης μαζί με τις επιχορηγήσεις έχει φτάσει τα 532 εκ. ευρώ.
·         Ταμείο Υποδομών για την παροχή δανείων για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας, ΑΠΕ και αστικής ανάπτυξης, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης ύψους 450 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενοι πόροι από το ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020.

Επιπρόσθετα των δράσεων που αναφέρθηκαν και που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επιδρώντας θετικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διαθέσιμη ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι ακόλουθες νέες Δράσεις αναμένεται να ανακοινωθούν οι οποίες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, συμβάλλοντας στην τόνωση της επιχειρηματικότητας:

- Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ. Στόχος της δράσης η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά επενδύοντας στην προμήθεια παραγωγικού εξοπλισμού, σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και άλλες δαπάνες.
- Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο- Εστίαση- Ιδιωτική Εκπαίδευση, η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας των κλάδων.
- Ενισχύω- Επιβραβεύω για τη δημιουργία απασχόλησης, για την ενίσχυση της δυναμικής των επιχειρήσεων μέσω της αύξησης της απασχόλησης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εντός του 2019.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου