Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Χαιρετισμός στο συνέδριο Συνέδριο «Αλεξανδρούπολη -Διαμετακομιστικό Κέντρο -Συνδυασμένες μεταφορές -Ενέργεια»





Χαιρετισμός της Α. Γκαρά στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα :
«Η Αλεξανδρούπολη ως: Διαμετακομιστικό κέντρο – Συνδυασμένες μεταφορές – Ενέργεια»



Κυρίες και κύριοι,

Δυστυχώς, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων στο εξωτερικό, δεν μπορώ να συμμετέχω στην ημερίδα με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη του Λιμανιού Αλεξανδρούπολης, αν και θα το επιθυμούσα πολύ. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε σύντομα να εκφράσω μερικές σκέψεις.

Κατά την κοινοβουλευτική μου θητεία, μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις ήταν το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι πρώτες μέρες απέδειξαν την απαξίωση του Λιμανιού και την έλλειψη παραγωγικής ενασχόλησης με αυτό. «Ένα Λιμάνι που λιμνάζει» σκεφτόμουν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όμως ξεπρόβαλλαν συνεχώς πλείστες δυνατότητες του Λιμανιού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Έβρου.

Η γεωστρατηγική σημασία, η αναπτυξιακή δυναμική και ο μοχλός συνολικής αλλαγής στην εργασία, στην επένδυση και στον αναπτυξιακό επαναπροσδιορισμό της περιοχής, αποδεικνύονται συνεχώς από το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, από την πίεση των θεσμών, αλλά και επιχειρηματικών συμφερόντων για πώληση του λιμανιού, καθώς και από συγκεκριμένες πολιτικές, παρεμβάσεις και πιέσεις. Μέσα από δύσκολες μάχες,  σε άριστη συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΛΑ, κ. Χρήστο Δούκα, αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία, με τα δίκαια και τεκμηριωμένα επιχειρήματά μας και με σκληρή δουλειά, καταφέραμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε διάθεση  για πώληση του Λιμανιού.

Προτάξαμε τον δημόσιο χαρακτήρα  του Φορέα Διαχείρισης του Λιμανιού, βάλαμε σε προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της εργασίας, ενώ κάνουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό με συνεργασίες με μικρούς και μεγάλους επενδυτές στη λογική των συνεργασιών και των παραχωρήσεων λιμενικών εγκαταστάσεων και   υπηρεσιών .

Θα είναι περιττό, πιστεύω, να εκθέσω σε αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό τα πλεονεκτήματα του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς και τις κινήσεις και τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας που έχει τεκμηριωμένο master plan για συγκεκριμένες επενδύσεις, υποδομές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, ενώ θωρακίζεται και από μία συγκεκριμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης.

Παράλληλα, θα ήθελα να αναφέρω ότι το λιμάνι μας αποτέλεσε τον κύριο άξονα στο επενδυτικό προφίλ της περιοχής που σχεδιάσαμε και έχουμε παρουσιάσει σε μεγάλους επενδυτικούς ομίλους, αλλά και παράγοντες ξένων χωρών για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Και το ενδιαφέρον είναι τεράστιο.

Επιπλέον, πέρα από τον σχεδιασμό για μεγάλες παρεμβάσεις, ήδη έχουν κατατεθεί μελέτες για ένταξη και χρηματοδότηση έργων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για μας, αποτελεί τον κύριο και κεντρικό άξονα ανάπτυξης, επενδύσεων, μεταφοράς, εμπορίου και κυρίως υποστήριξης της εργασίας  και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη θέση να μπορούμε να πούμε πως μία νέα σελίδα γράφεται για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για όλη την περιοχή της Θράκης, αν ληφθεί υπ όψη και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για υλοποίηση projects που έχεουν σχέση με τις υποδομές και τα δίκτυα της περιοχής, όπως ο σιδηρόδρομος και ενεργειακά δίκτυα.

Ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρύς. Ωστόσο, το Λιμάνι προσφέρεται για τη συνεργασία και τη συνέργια όλων των τοπικών φορέων, αλλά και των πολιτών, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις βάσεις και τις διαδικασίες για μία διαφορετική επόμενη μέρα. Είναι ο καιρός να αξιοποιήσουμε την ομορφιά, τον πλούτο, τα εργαλεία, αλλά και τη δυναμική που απλόχερα μας προσφέρει ο τόπος μας.

Καλή και παραγωγική συνέχεια στις εργασίες σας.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Αναστασία Γκαρά – Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου