«Σε ομηρία οι φοιτητές της νοσηλευτικής
Διδυμοτείχου»
Στη Βουλή το θέμα από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Γκαρά και Α. Τριανταφυλλίδη
Ερώτηση στη Βουλή ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο μείζον ζήτημα της λειτουργίας του Τμήματος Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου, κατέθεσαν από κοινού η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, και ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.
Στη ερώτηση αναφέρεται πως περίπου 600 φοιτητές της Νοσηλευτικής αυτή τη στιγμή αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς το Τμήμα βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη, πρωτοφανή αρρυθμία (ακύρωση μαθημάτων, έλλειψη προσωπικού, κίνδυνος οριστικής απώλειας εξαμήνων κλπ), με τις συνέπειες και τον αντίκτυπο να είναι επίσης καταστροφικές για την τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου αλλά και συνολικά του Βορείου Έβρου.
Παράλληλα, 4 μήνες μετά την πρόταση από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας της ΝΔ για τη διοικητική μεταφορά και ένταξη του Τμήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα το παραμικρό, με τα ερωτήματα και τις αβεβαιότητες για το μέλλον της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου να γιγαντώνονται καθημερινά.
Υπενθυμίζεται πως με τον Ν.4610/2019 δόθηκε η δυνατότητα σε όσους φοιτητές της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, είχαν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και έπειτα, να παρακολουθήσουν οκτώ (τέσσερα υποχρεωτικά και τέσσερα επιλογής) επιπλέον μαθήματα και να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.
Σήμερα, 18 φοιτητές που επέλεξαν την ανωτατοποίηση του τίτλου σπουδών τους, βιώνουν μία απίστευτη ομηρία και στέρηση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τους δικαιωμάτων - τη στιγμή μάλιστα που το ΕΣΥ έχει τόσο ανάγκη από επιπλέον νοσηλευτές - καθώς λόγω μερικής μόνο διεξαγωγής μαθημάτων τα τελευταία δύο εξάμηνα (κανένα κατά το τρέχον χειμερινό εξάμηνο), αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους!
Κατόπιν όλων των παραπάνω οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν την αρμόδια Υπουργό Παιδείας:
1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας για τους 18 φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, οι οποίοι επέλεξαν να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών και έχουν περιέλθει σε καθεστώς ομηρίας;
2. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τη συνολική λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής;
3. Η όποια λύση δοθεί στο
πρόβλημα θα λαμβάνει υπόψη τη σημαντικότητα της ύπαρξης του Τμήματος στη πόλη
του Διδυμοτείχου, με τον συμβολικό όσο και υλικό χαρακτήρα της ύπαρξης της
έδρας του Τμήματος στην πόλη;
Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Θέμα: «Άμεση λύση στο μείζον ζήτημα λειτουργίας του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου».
Με το
Ν.4610/2019 το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου εντάχθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας
(ΣΕΥ) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) ως Παράρτημα του Τμήματος
Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης.
Ο ανωτέρω νόμος έδινε τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές του τμήματος είχαν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και έπειτα και δεν είχαν υπερβεί τη διάρκεια εξαμήνων που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου τους, να παρακολουθήσουν τα οκτώ (τέσσερα υποχρεωτικά και τέσσερα επιλογής) επιπλέον μαθήματα, που προστέθηκαν στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Νοσηλευτικής ΣΕΥ του ΔΙ.ΠΑ.Ε. προκειμένου να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.
Από τον Νοέμβριο του 2019, λόγω της αδυναμίας στελέχωσης του Τμήματος Νοσηλευτικής με το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό, 18 φοιτητές που επέλεξαν την ανωτατοποίηση του τίτλου σπουδών τους βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του περασμένου εαρινού εξαμήνου οι εν λόγω φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μόνο τρία από τα οκτώ απαιτούμενα μαθήματα, ενώ το τρέχων χειμερινό εξάμηνο δεν πραγματοποιήθηκε κάποιο μάθημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον «αέρα» είναι και το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος έτους καθώς αναμένεται να διεξαχθεί μόνο ένα μάθημα.
Όπως γίνεται
αντιληπτό, η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους φοιτητές,
καθώς τους αποστερούνται τόσο ακαδημαϊκά
δικαιώματα όσο και το δικαίωμα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, σε μια
περίοδο μάλιστα που τους έχει άμεση ανάγκη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ταυτόχρονα, 600 περίπου φοιτητές αγωνιούν για την πορεία των σπουδών τους, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία του Β. Έβρου.
Σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ του Υφυπουργού Παιδείας, Β. Διγαλάκη και φορέων του Ν. Έβρου και από την οποία αυθαίρετα αποκλείστηκε η εκλεγμένη βουλευτής της αντιπολίτευσης, κατατέθηκε η πρόταση της διοικητικής μεταφοράς του τμήματος από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και η λειτουργία του ως αυτοτελούς Τμήματος.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, τέσσερις μήνες μετά τα προβλήματα παραμένουν άλυτα ενώ το μέλλον της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου καθίσταται αβέβαιο.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας για τους 18 φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, οι οποίοι επέλεξαν να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών και έχουν περιέλθει σε καθεστώς ομηρίας;
2.Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τη συνολική λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής;
3.Η όποια
λύση δοθεί στο πρόβλημα θα λαμβάνει υπόψη τη σημαντικότητα της ύπαρξης του
Τμήματος στη πόλη του Διδυμοτείχου, με τον συμβολικό όσο και υλικό χαρακτήρα
της ύπαρξης της έδρας του Τμήματος στην πόλη;
Οι ερωτώντες
βουλευτές
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου