Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Άρθρο στην εφημερίδα "Η Γνώμη" με τίτλο: «Παλινωδίες, κυνική αδιαφορία, ατομική ευθύνη… και ο σώζων εαυτόν σωθήτω;»

 «Παλινωδίες, κυνική αδιαφορία, ατομική ευθύνη… και ο σώζων εαυτόν σωθήτω;»

Σε άνισο αγώνα δρόμου επιβίωσης έχει μετατραπεί η καθημερινότητα των πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Με αποφάσεις που λαμβάνονται με κριτήριο την αισχροκέρδεια και την εξυπηρέτηση ημετέρων και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Με χειρισμούς που αφήνουν τις τοπικές κοινωνίες ανοχύρωτες και τις σύρουν σε μια πολλαπλή κρίση: στην υγεία, στην οικονομία, στην ενέργεια, στην επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη, στην εργασία. Με παλινωδίες και αντιφάσεις, όπως στη διαχείριση της πανδημίας, με τίμημα την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων. Με εργαλειοποίηση των επιστημόνων και στοχοποίηση των πολιτών, με αυτοσκοπό την παραμονή στην εξουσία με κάθε μέσο, τρόπο και κόστος.

Με την επιβολή νέων μέτρων αστυνόμευσης, με κατάργηση ελευθεριών, δικαιωμάτων και αυταρχισμό. Με το ΕΣΥ αντί να ενισχύεται, να υποβαθμίζεται και να αποδιοργανώνεται συνειδητά.

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί και η επιχειρηματικότητα. Η επιβολή άτυπου lockdown στο λιανεμπόριο και την εστίαση, απειλεί με άμεσο λουκέτο 40.000 επιχειρήσεις. Η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ανεργία αυξάνει. Κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και προστασίας των εργαζόμενων δεν λαμβάνεται.

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια καλπάζει στη χώρα. Με την Ελλάδα να κατέχει την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ευρώπη. Με τα τιμολόγια ρεύματος να αυξάνονται έως και 120% και του φυσικού αερίου κατά 110%. Με τις τιμές στα καύσιμα να αυξάνουν επίσης δραματικά και την ενεργειακή φτώχεια να χτυπά για τα καλά την πόρτα της ελληνικής κοινωνίας.

Το ράλι των ανατιμήσεων συμπαρέσυρε και όλα τα είδη μαζικής κατανάλωσης, με τρομακτικές αυξήσεις στα τρόφιμα, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στις πρώτες ύλες κλπ. Με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να απειλούνται με νέο κύμα φτωχοποίησης, και την κυβέρνηση παντελώς απούσα να αρκείται σε ρόλο «θεατή» των εξελίξεων.

Οι αρνητικές συνέπειες και στον Έβρο

Οι επιπτώσεις από την αδιαφορία και τις εγκληματικές κυβερνητικές επιλογές και στον Νομό Έβρου είναι τραγικές. Μία πρωτοφανής διαδικασία ερημοποίησης κι αποψίλωσής του από κρίσιμες υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη: τραπεζικά υποκαταστήματα, υπηρεσίες ΟΓΑ και ΕΦΚΑ, δομές εκπαίδευσης, υποκαταστήματα ΕΛΤΑ, Περιφερειακά Ιατρεία, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών κ.ά καταργούνται ή συγχωνεύονται. Οι Εβρίτες και οι Εβρίτισσες αφήνονται κυριολεκτικά, στο έλεος.

Η Εκπαίδευση στον Έβρο πλήττεται βαρύτατα. Πανεπιστημιακά Τμήματα συρρικνώθηκαν δραματικά, αφού εκατοντάδες θέσεις εισακτέων έμειναν κενές λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ ακυρώθηκε η ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τμήματα συγχωνεύονται σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλο τον Νομό, εξυπηρετώντας τις πολιτικές συρρίκνωσης και υποβάθμισης του Δημόσιου Σχολείου που προωθεί η κυβέρνηση.

Απούσα η Κυβέρνηση και από το πεδίο των υποδομών και των πολιτικών ανάπτυξης. Η αντιπλημμυρική θωράκιση στον Νομό δεν προχώρησε ποτέ, ενώ πάγωσαν και υποδομές κρίσιμες για την αγροτική παραγωγή. Το «Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για τον Έβρο» που φτιάχτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 26,3 εκ. ευρώ, σχεδόν αγνοείται. Έργα και μελέτες που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορούν στον Νομό Έβρου κινδυνεύουν να απενταχθούν. Ακύρωσαν την αποκατάσταση των παλιών μεταλλείων της Κίρκης, ύψους 5 εκ. ευρώ. Έργα για την άρδευση και την αγροτική παραγωγή δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πολιτικές συρρίκνωσης και ερήμωσης της υπαίθρου, το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί αισθήματα οργής και απόγνωσης. Οργή και απόγνωση στους νέους και τις νέες, στον αγροτικό κόσμο, στους επαγγελματίες,  οι οποίοι βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό: τα χρέη να  γιγαντώνονται, την ακρίβεια να σαρώνει τα πάντα, τον νέο πτωχευτικό κώδικα να απειλεί ακόμα και την πρώτη κατοικία.

Η πρόσφατη εγκύκλιος της κυβέρνησης, με την οποία περικόπτονται χιλιάδες συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, μέχρι και 268 ευρώ τον μήνα, ήρθε να υπενθυμίσει πως από τον «μητσοτακικό οδοστρωτήρα», κανείς δεν γλυτώνει.

Όλο αυτό το μείγμα δεινών που πλήττει τον Νομό μας, είναι συνέπεια των πολλαπλών κρίσεων που άλλοτε δημιουργεί, άλλοτε αδυνατεί να διαχειριστεί, σε κάθε περίπτωση βλέπει ως «ευκαιρίες» πλουτισμού και διόγκωσης των ανισοτήτων η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι παλινωδίες, η κυνική αδιαφορία, η προπαγάνδα, οι Λίστες Πέτσα, οι απευθείας αναθέσεις και η εξυπηρέτηση ημετέρων, η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, τα κορωνοπάρτι στην Ικαρία, η «ποδηλατάδα» στην Πάρνηθα, τα τριήμερα ανεμελιάς, ο αυταρχισμός, η καταστολή, η λογοκρισία, η ατομική ευθύνη…και ο σώζων εαυτόν σωθήτω;

Διαβάστε το Άρθρο στη "Γνώμη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου