Σας ευχαριστώ,
Καλή χρονιά και πάλι σε όσους δεν ευχηθήκαμε.
Καλούμαστε, κυρίες, κύριοι συνάδερφοι, να συζητήσουμε σήμερα για ένα από τα πιο σοβαρά και τραγικά συνάμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και βλέπουμε τα περιστατικά να εντείνονται δυστυχώς συνέχεια. Αυτό το ζήτημα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Και μάλιστα συζητάμε σε μια τραγική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με νέες κοπέλες να βιάζονται, με γυναίκες να κακοποιούνται καθημερινά, άλλες να οδηγούνται σε θάνατο.
17 γυναικοκτονίες σημειώθηκαν μόνο σε έναν χρόνο κι αυτές είναι μόνο όσες έχουν γνωστοποιηθεί, διότι τα περιστατικά, απ΄ όσο γνωρίζουμε, είναι πολύ περισσότερα.
Η Ελένη Τοπαλούδη, η Κατερίνα, η Τζεβριέ, η Καρολάιν κι άλλες, είναι γυναίκες θύματα στερεοτύπων, πατριαρχίας, εξουσιαστικής αντίληψης πάνω στο σώμα και την ψυχή της γυναίκας.
Είναι θύματα μίας πολιτείας που δεν προλαμβάνει, που δεν στέκεται αρωγός στα θύματα έμφυλης βίας. Ωστόσο, -και αυτό είναι αισιόδοξο- ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει αρχίσει να αντιδρά, να συμπαραστέκεται σε αυτές τις γυναίκες, να σπάει τη σιωπή της, κι αυτό ειλικρινά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Σε αυτή την τραγική κατάσταση λοιπόν, καλούμαστε να συζητήσουμε παίρνοντας στα χέρια μας μία έκθεση ιδιαίτερα φλύαρη, αλλά κυρίως με ελλιπή στοιχεία, με θεωρητικολογίες και πάρα πολλούς ορισμούς. Το πιο σημαντικό, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, είναι ότι στην έκθεση λείπουν συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα μέτρα. Δεν προτείνονται πρακτικές και πολιτικές για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της κακοποίησης.
Και σήμερα επείγει όσο ποτέ να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και να πάρουμε άμεσα μέτρα για να μην υπάρξει κανένα άλλο θύμα είτε γυναίκα είτε παιδί ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Μέτρα, όπως για παράδειγμα, εκπαίδευσης στο σχολείο, αυστηροποίησης του κώδικα δεοντολογίας και παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα ανέφεραν αναλυτικότατα και συνάδελφοί μου και συναδέλφισσες πριν από εμένα.
Δυστυχώς όμως, τα στοιχεία στην Έκθεση, μεταξύ άλλων, φανερώνουν ότι η κατάσταση- λόγω των πολλαπλών κρίσεων, της πανδημίας και του εγκλεισμού, της ανασφάλειας, της ακρίβειας, των υψηλών ποσοστών ανεργίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, στους νέους και στις νέες,- έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο και αυτό αποτυπώνεται μέσα στην έκθεση.
Πρόσφατα μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας και νέες μορφές βίας κατά των γυναικών, μέσω διαδικτύου, φαινόμενο που λαμβάνει τραγικές διαστάσεις. Και σε αυτό πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα, να αναλύσουμε το φαινόμενο και να δράσουμε αποτελεσματικά.
Παράλληλα, οι εδραιωμένες κοινωνικές νόρμες, στερεότυπα, πατριαρχικές αντιλήψεις, η έλλειψη ισχυρών θεσμών κατατάσσουν τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον δείκτη ισότητας των φύλων. Και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα και να μας «κουνήσει» από τη θέση μας, αν μου επιτρέπεται τη φράση αυτή.
Η ευθύνη όλων μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και η δράση μας πρέπει να είναι ουσιαστική. Να προαχθούν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της λειτουργίας των δομών που καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Και σε αυτό το πλαίσιο, θέλοντας να είμαι αρκετά σύντομη και συνοπτική, σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει μια σειρά από μέτρα και δράσεις που στοχεύουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μέσω πολιτικών, τις οποίες έχουμε καταθέσει στο δημόσιο λόγο και θα μου επιτρέψετε να τις καταθέσω και σήμερα. Μεταξύ αυτών των προτάσεων είναι:
- Αρχικά, να ενταχθεί ο όρος «Γυναικοκτονία» ως διακριτό έγκλημα στον Ποινικό μας Κώδικα. Κάτι το οποίο βέβαια η Κυβέρνηση έχει αρνηθεί πολλαπλώς να το πράξει, όσες φορές και να έχουμε καταθέσει την πρόταση αυτή, παρά τις εισηγήσεις μας, αλλά και τις εισηγήσεις και τις πιέσεις των φεμινιστικών οργανώσεων, αλλά και ενός πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνίας.
- Επίσης έχουμε προτείνει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης με εργαλεία τα οποία έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο και από διεθνείς οργανώσεις και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Να εισαχθεί ουσιαστικά η οπτική του φύλου και της σεξουαλικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία με την αντίστοιχη επιμόρφωση και των εκπαιδευτικών, αλλά και των θεσμικών φορέων.
- Να επεκταθούν και να αναβαθμιστούν οι δομές των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων φιλοξενίας και της Γραμμής SOS για τη στήριξη των γυναικών. Να υποστηριχθούν παράλληλα οι εν λόγω δομές με μόνιμους υπαλλήλους. Δομές οι οποίες έχουν κάνει πολύ σημαντική δουλειά και βρίσκονται στο πλευρό κακοποιημένων γυναικών, αλλά και των παιδιών που τις συνοδεύουν.
- Επίσης, έχουμε προτείνει να ιδρυθούν πανελλαδικά, Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στα Αστυνομικά Τμήματα και να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα εκπαιδεύεται συνεχώς.
- Να καταργηθεί ο νόμος για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αναγκάζει τις γυναίκες και τα παιδιά να παραμένουν σε γεωγραφική εγγύτητα με τους ίδιους τους κακοποιητές και των παιδιών και των συζύγων.
- Επιπλέον, να προσφέρεται φιλοξενία, πρόγραμμα οικονομικής και νομικής υποστήριξης γυναικών και παιδιών που δραπετεύουν από κακοποιητικό περιβάλλον, περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας.
- Και επίσης να εφαρμοστούν μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση και να αναπροσδιοριστούν και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο επίσης χρήζει στελέχωσης από εξειδικευμένο προσωπικό.
Κάποιες από τις προτάσεις, τις οποίες έχουμε θέσει ως ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο διάλογο και θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να συζητηθούν άμεσα και πολλές από αυτές να εφαρμοστούν και στην πράξη.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, η χάραξη πολιτικών για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας προφανώς είναι άμεση υποχρέωση και καθήκον όλων μας, για μια χώρα που θα μπορεί να εγγυηθεί επιτέλους για τα δικαιώματα και για την ασφάλεια στο σύνολο των πολιτών της.
Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω και εύχομαι και αιτούμαι η συζήτηση αυτή να είναι ανοιχτή.
Να συνεχίσουμε μια πιο ουσιαστική συζήτηση, μιλώντας πλέον και συζητώντας πάνω στη χάραξη πολιτικών και στη χάραξη συγκεκριμένων μέτρων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, διότι καμία δεν πρέπει να είναι μόνη, καμία και κανένα παιδί δεν πρέπει να είναι ανασφαλές στο περιβάλλον στο οποίο ζούνε.
Ευχαριστώ και πάλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου