Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το έλλειμμα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και η μη αξιοποίηση ακινήτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το έλλειμμα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και η μη αξιοποίηση ακινήτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Τουρισμού

Θέμα: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το έλλειμμα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή και η μη αξιοποίηση ακινήτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ»

Η παραθαλάσσια ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, που έχει ως επίκεντρο τους οικισμούς Φαναρίου και Αρωγής και τις ομώνυμες παραλίες, αποτελεί περιοχή μεγάλης σημασίας για την τουριστική αναπτυξιακή προσπάθεια και την τόνωση της τοπικής οικονομίας σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και οικονομικής κρίσης που πλήττει τους  εργαζόμενους και τη μικρή επιχειρηματικότητα.
Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του παραθαλάσσιου μετώπου, με αιχμή τη θάλασσα, το φυσικό περιβάλλον, τις λιμνοθάλασσες, έργα που υλοποιούνται όπως ο βιολογικός καθαρισμός, σε συνδυασμό με τις μεγάλες  δυνατότητες που δημιουργεί ο ελληνο-βουλγαρικός κάθετος άξονας και ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας για τον οδικό τουρισμό από τους βόρειους γείτονες μας, μπορούν να καταστήσουν την ΠΕ Ροδόπης σημαντικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης.  
Όμως, οι ενέργειες των παραγωγικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών του τουρισμού να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα, σκοντάφτουν στα εμπόδια της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα των ακίνητων  «φιλέτα» σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο της περιοχής. Αντί να αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία με βάση το δημόσιο συμφέρον και προς όφελος της περιοχής, αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική της ανάπτυξη με την αδικαιολόγητη ανοχή της κυβέρνησης, που συμπίπτει με το έλλειμμα της δικής της πολιτικής για τον τουρισμό στην περιοχή.
Πρόκειται για κατεστραμμένα ακίνητα, εγκαταλελειμμένους χώρους που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες δίπλα στο κύμα, συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης και πλήττουν την δυναμική του τουρισμού με σοβαρή ευθύνη της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΤΑΔ.
Ενώ την ίδια στιγμή η ΕΤΑΔ προχωράει με αδικαιολόγητη καθυστέρηση τις διαγωνιστικές διαδικασίες, στις αρχές Ιουνίου, όταν έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, για την εκμίσθωση παραθαλάσσιων εκτάσεων για την εγκατάσταση αναψυκτηρίων,  ένδειξη της ανευθυνότητας και της υποβάθμισης της περιοχής.
Τη ίδια πολιτική ακολουθεί και στην εκμίσθωση εγκαταλελειμμένων για χρόνια εκτάσεων, όπως η παραλιακή ζώνη δίπλα στο λιμάνι Φαναρίου με οικονομικούς όρους που δεν ανταποκρίνονται στο τουριστικό προφίλ της περιοχής, γι’ αυτό άλλωστε παραμένουν αναξιοποίητες σε βάρος τελικά της περιοχής και του δημοσίου συμφέροντος.
Ακόμη και το έργο «Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου», για την ανάπλαση της εγκαταλελειμμένης για δεκαετίες έκτασης δίπλα από τον camping Φαναρίου και την δυτική παλιά Πλαζ, που εκτελείται σήμερα από την ΕΤΑΔ μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Περιφέρειας, η ολοκλήρωση του καθυστερεί σημαντικά.


Επειδή η παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα η περιοχή του Φαναρίου, έχει ενταχθεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας, κυρίως μετά τη διάνοιξη του ελληνο-βουλγαρικού κάθετου άξονα και την κατακόρυφη αύξηση του οδικού τουρισμού στην περιοχή και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης.


Επειδή η ΕΤΑΔ με τη μέχρι σήμερα παρουσία της στην περιοχή  αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη και δεν υπηρετεί, ενώ όφειλε, το δημόσιο συμφέρον.


Επειδή η ευθύνη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, όπως επίσης και η ευθύνη για τις πολιτικές που ασκεί η ΕΤΑΔ.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της κυβέρνησης για την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και ιδιαίτερα για το παραθαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής;


2.Εντάσσεται η ΕΤΑΔ στους σχεδιασμούς αυτούς και αν όχι τι μέτρα θα λάβουν ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θέτει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;


3. Προτίθενται να ενεργήσουν ώστε να παραχωρηθούν στην αυτοδιοίκηση ακίνητα που διαθέτει η ΕΤΑΔ σε Φανάρι και Αρωγή, ειδικότερα στον Δήμο Κομοτηνής που έχει κατά καιρούς καταθέσει τεκμηριωμένα αιτήματα παραχώρησης και αξιοποίησής τους;


Ζητούμε ο αρμόδιος κ. Υπουργός να μας καταθέσει εγγράφως:
Τα ακίνητα που διαθέτει η ΕΤΑΔ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κομοτηνής.
Σε ποια από τα ακίνητα αυτά έχει προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών.
Σε ποια από τα ακίνητα αυτά έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξιοποίησης.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Νίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Θάνος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου