Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει την πολιτική της για τις τεχνολογίες cloud του ελληνικού Δημοσίου και για τις σχετικές επενδύσεις Data Centers στην Ελλάδα

Ερώτηση 43 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει την πολιτική της για τις τεχνολογίες cloud του ελληνικού Δημοσίου και για τις σχετικές επενδύσεις Data Centers στην Ελλάδα


Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και την συμμετοχή των Τομεαρχών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου με αφορμή τις ανακοινώσεις για την ανάπτυξη νέων ιδιωτικών Κέντρων Δεδομένων (data centers).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν στην ερώτησή τους ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας με συνδυαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως έχει δώσει προτεραιότητα σε τέτοιες επενδύσεις όχι μόνο γιατί συνεισφέρουν στον εθνικό πλούτο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά επειδή κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση και αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αποσαφηνίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει στην ανάπτυξη των υπολογιστικών νεφών, εάν δηλαδή θα υιοθετήσει μια on site αναβάθμιση των υπαρχόντων κυβερνητικών νεφών ή αν θα αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και ποιο μοντέλο προκρίνει.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αποδείξεις έλλειψης σχεδιασμού ορθολογικής ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στο επίπεδο του ΔΕΔΔΗΕ. Ενώ, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πληθαίνουν και οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στη λειτουργία του Διαχειριστή, αλλά και καθυστερήσεων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, που αποδεικνύουν την αδυναμία της παρούσας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στις ανάγκες σχεδιασμού ανάπτυξης δικτύου και κάλυψης των απαιτήσεων για την υποστήριξη των επενδύσεων Data Center.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

Υπάρχει κάποια σύνδεση αυτών των επενδύσεων με τις διαδικασίες αγοράς, από το ελληνικό δημόσιο, υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους από τις συγκεκριμένες εταιρείες;
2. Υπάρχει μελέτη που να πιστοποιεί ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη (οικονομοτεχνικώς) επιλογή για το ελληνικό δημόσιο;

3. Πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας από την λειτουργία των νέων ιδιωτικών κέντρων δεδομένων; Υπάρχει κάποια αξιόπιστη μελέτη για αυτήν την εκτίμηση; Ποιό θα είναι το πρόσθετο όφελος του δημοσίου, των Ελλήνων πολιτών και των Ελληνικών επιχειρήσεων από την δημιουργία αυτών των Κέντρων Δεδομένων;

4. Ποιά είναι η εκτιμώμενη αναλογία εισαγόμενου και εγχώριου εξοπλισμού;

5. Πόση θα είναι η συνολική επιδότηση που θα δοθεί από το δημόσιο για την ανάπτυξη των ιδιωτικών Κέντρων Δεδομένων, στο πλαίσιο των "στρατηγικών επενδύσεων"; Με βάση αυτή τη συνολική δημόσια επιδότηση και τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν, ποιο θα είναι το κόστος ανά νέα θέση εργασίας;

6. Ποια στρατηγική ακολουθεί η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των κυβερνητικών νεφών, την on site ή την as a service; Σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα προαναφερόμενα έργα της ΚτΠ ΜΑΕ και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

7. Έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία σε επίπεδο υποδομών και υπάρχει σχεδιασμός ορθολογικής ανάπτυξης δικτύων ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις επενδύσεων data centers, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο που το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και απαιτούνται σημαντικές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό;

8. Για όλα τα παραπάνω, ποιοι είναι οι όροι, οικονομικοί και μη (π.χ. διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων των φορέων του ελληνικού δημοσίου) των υπογεγραμμένων συμβάσεων και ποιες οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων δεδομένων; Πρόκειται να κοινοποιηθούν οι συμβάσεις αυτές στην Εθνική Αντιπροσωπεία;

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς,

· Ανάπτυξης και Επενδύσεων

· Ψηφιακής Διακυβέρνησης

· Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει την πολιτική της για τις τεχνολογίες cloud του ελληνικού Δημοσίου και για τις σχετικές επενδύσεις Data Centers στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Ελλάδα διεκδικεί να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή και την Αφρική μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων (data centers) άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft, Amazon και Google ανακοίνωσαν ότι θα εντάξουν την Ελλάδα στο παγκόσμιο δίκτυο των κέντρων δεδομένων τους, με την δημιουργία τριών νέων data centers από κάθε εταιρεία. Με τα νέα αυτά Κέντρα θα αυξηθεί το υπολογιστικό και αποθηκευτικό δυναμικό κάθε εταιρείας, για την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τις αρχές των νεφοϋπολογιστικών εφαρμογών Cloud computing. Επιπλέον, και η εταιρεία Digital Realty έχει ανακοινώσει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όπως μας διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Ανάπτυξης πρόσφατα στη Βουλή, με συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για το αποτύπωμα των επενδύσεων της Microsoft ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας. Εξάλλου, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας έχει ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2022, γνωμοδότησε θετικά προς την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centres in Greece». Επιπλέον, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε διαβούλευση η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης για τη δημιουργία των Κέντρων Δεδομένων.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο της εν λόγω εταιρείας, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σημείωσε ότι «η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία καθώς διευρύνει τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, πιστοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ο κλάδος προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με παγκόσμια εμβέλεια, και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας». Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι «η επένδυση της Google για ανάπτυξη υποδομών και περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud μπορεί να συνεισφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ ως το 2030 και να δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δώσει προτεραιότητα σε τέτοιες επενδύσεις όχι μόνο γιατί συνεισφέρουν στον εθνικό πλούτο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά επειδή κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση και αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας με συνδυαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.

Την ίδια στιγμή η παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών από τους φορείς του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τον νόμο 4727/23-9-2020, γίνεται με τη χρήση υπολογιστικών υποδομών νέφους (cloudfirst policy) και σε κάθε περίπτωση μέσα από τις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) ή του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RΕ-Cloud) ή του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Υγείας (H-Cloud). Το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αποσαφηνίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει στην ανάπτυξη των υπολογιστικών νεφών, εάν δηλαδή θα υιοθετήσει μια on site αναβάθμιση των υπαρχόντων κυβερνητικών νεφών ή αν θα αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και ποιο μοντέλο προκρίνει (IaaS, PaaS,SaaS).

Η ΚτΠ ΑΕ ανάρτησε τον Σεπτέμβριο του 2022 τη διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού (Διεθνούς) Άνω των Ορίων Διαγωνισμού για το Έργο «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services) [ΟΠΣ ΤΑ 5166485] προϋπολογισμού (χωρίς ΦΠΑ) 95.000.000,00 € με δικαίωμα προαίρεσης 50%, χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διαγωνισμός ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμβασιοποίησή του.

Λίγο πριν, τον Μάιο του 2022 η ΚτΠ ΑΕ ενέταξε το έργο “G-Cloud Next Generation» με Κωδικό ΟΠΣ 5073641 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με συνολικό κόστος 34.031.800,00 € και με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 21.487.340,00€.

Από την άλλη πληθαίνουν οι αποδείξεις έλλειψης σχεδιασμού ορθολογικής ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στο επίπεδο του ΔΕΔΔΗΕ, όπως επιβεβαιώθηκε και με τη μεγάλη μείωση του στόχου του προϋπολογισμού επενδύσεων του Διαχειριστή για το 2021 αλλά και με τον συνυπολογισμό στο στόχο των επενδύσεων ακόμα και της αποκατάστασης των βλαβών λόγω κακοκαιρίας και των εργασιών επισκευών. Ακόμη, πληθαίνουν οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στη λειτουργία του Διαχειριστή, αλλά και καθυστερήσεων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, που αποδεικνύουν την αδυναμία της παρούσας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στις ανάγκες σχεδιασμού ανάπτυξης δικτύου και κάλυψης των απαιτήσεων για την υποστήριξη των επενδύσεων Data Center.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή, τα οφέλη της ανάπτυξης των data centers μπορούν να διαχυθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας

Επειδή, κάθε συζήτηση που αφορά την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό της οικονομίας δεν μπορεί να μην έχει στον πυρήνα της την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα

Επειδή, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μετασχηματιστεί σε μία οικονομία με υψηλό ψηφιακό αποτύπωμα απαιτείται η συντονισμένη και συμπληρωματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής.

Επειδή, δεν έχει γίνει σαφής ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την υλοποίηση του cloud first policy και δεν γνωρίζουμε σε ποιό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα προαναφερόμενα σχετικά έργα,

Επειδή, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2020, τα κέντρα δεδομένων στις τότε 28 χώρες χρησιμοποιούσαν 53,9 TWh το 2010, αυξήθηκαν σε 76,8 TWh το 2018, που μεταφράζεται στο 2,7% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, και η κατανάλωση αναμένεται να φτάσει το 3,2% της συνολικής ζήτησης το 2030,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

Υπάρχει κάποια σύνδεση αυτών των επενδύσεων με τις διαδικασίες αγοράς, από το ελληνικό δημόσιο, υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους από τις συγκεκριμένες εταιρείες;
2. Υπάρχει μελέτη που να πιστοποιεί ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη (οικονομοτεχνικώς) επιλογή για το ελληνικό δημόσιο;

3. Πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας από την λειτουργία των νέων ιδιωτικών κέντρων δεδομένων; Υπάρχει κάποια αξιόπιστη μελέτη για αυτήν την εκτίμηση; Ποιό θα είναι το πρόσθετο όφελος του δημοσίου, των Ελλήνων πολιτών και των Ελληνικών επιχειρήσεων από την δημιουργία αυτών των Κέντρων Δεδομένων;

4. Ποιά είναι η εκτιμώμενη αναλογία εισαγόμενου και εγχώριου εξοπλισμού;

5. Πόση θα είναι η συνολική επιδότηση που θα δοθεί από το δημόσιο για την ανάπτυξη των ιδιωτικών Κέντρων Δεδομένων, στο πλαίσιο των "στρατηγικών επενδύσεων"; Με βάση αυτή τη συνολική δημόσια επιδότηση και τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν, ποιο θα είναι το κόστος ανά νέα θέση εργασίας;

6. Ποια στρατηγική ακολουθεί η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των κυβερνητικών νεφών, την on site ή την as a service; Σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα προαναφερόμενα έργα της ΚτΠ ΜΑΕ και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

7. Έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία σε επίπεδο υποδομών και υπάρχει σχεδιασμός ορθολογικής ανάπτυξης δικτύων ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις επενδύσεων data centers, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο που το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και απαιτούνται σημαντικές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό;

8. Για όλα τα παραπάνω, ποιοι είναι οι όροι, οικονομικοί και μη (π.χ. διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων των φορέων του ελληνικού δημοσίου) των υπογεγραμμένων συμβάσεων και ποιες οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων δεδομένων; Πρόκειται να κοινοποιηθούν οι συμβάσεις αυτές στην Εθνική Αντιπροσωπεία;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Κάτσης Μάριος

Φάμελλος Σωκράτης

Αθανασίου Αθανάσιος

Αναγνωστοπούλου Σια

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου