Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Νατάσα Γκαρά: Βουλιάζει από ερωτήματα η προκήρυξη πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης


Από τη συνέντευξη που παραχώρησα στο ραδιόφωνο "Κόκκινο Καβάλας" σχετικά με το ξεπούλημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που προχωρά η Κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.
Τόνισα πως «δεν καταλαβαίνουμε γιατί ένα λιμάνι εθνικής, γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας, και, μάλιστα, σ’ αυτήν την τεταμένη περίοδο κρίσης και μεγάλης έντασης με την Τουρκία, πρέπει να φύγει από τον δημόσιο έλεγχο και να περάσει στα χέρια ενός και μόνο επενδυτή».
Παράλληλα, υπενθύμισα τα πολλά ερωτήματα για το πώς και με ποιους όρους θα πουληθεί το λιμάνι από την Κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων και τα εξής:

- Δεν καθορίζονται οι χώροι που θα ιδιωτικοποιηθούν, διότι στο λιμάνι δραστηριοποιούνται εργαζόμενοι, αλιείς, ναυτεργάτες, αθλητικοί και άλλοι σύλλογοι. Δεν αναφέρεται ότι θα εξαιρεθούν από την πώληση.
- Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραχωρήσει για 13 χρόνια τμήμα της χερσαίας λιμενικής ζώνης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, για την υλοποίηση προγράμματος αστικής ανάπλασης. Ούτε αυτό εξαιρείται.
- Με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων, που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλεπόταν ότι χώροι που αξιοποιούνται από κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς δεν θα δοθούν σε επενδυτές.
- Στην προκήρυξη δεν περιγράφονται συγκεκριμένες δραστηριότητες κι έτσι μπορεί ο επενδυτής να αξιοποιήσει το λιμάνι με δράσεις που θα έχουν βαρύ, καταστροφικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
- Επίσης, για λόγους ανταγωνισμού, μπορεί να δεσμεύσει το λιμάνι και να μην κάνει καμία δραστηριότητα, όταν πρόκειται για την πύλη στην Ευρώπη.
- Τέλος, επισήμανα ότι στην εισαγωγή της η προκήρυξη αναφέρει ότι ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και του τιμήματος, «όμως, από τη στιγμή που οι μετοχές βρίσκονται στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ και δεν υπάρχει καμία άλλη δεσμευτική ρήτρα, όσα χρήματα δοθούν για να αγοραστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα περάσουν απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ και θα πάνε στην τρύπα του χρέους. Δεν θα μείνει ούτε το 1% στο ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΝΔ».
Επίσης, γνωστοποίησα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Δήμο να διοργανωθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και συζήτηση επί του περιεχομένου της προκήρυξης και των επιπτώσεων που θα επιφέρει η πώληση του λιμανιού, καθώς και για διεκδικηθούν δεσμευτικές ρήτρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου