Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Παρέμβαση της Ν. Γκαρά σε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Χειραγώγηση των ΜΜΕ-Απειλή για τη δημοκρατία"

                          

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

Θα ξεκινήσω από τον τίτλο της εκδήλωσης. Κάνουμε λόγο για απειλή; Ή για πλήγμα- για πλήγμα στη Δημοκρατία; Και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται ως αγαθό και δικαίωμα. Άρα η εποπτεία βρίσκεται στο κράτος. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι η «εποπτεία» δεν ασκείται επαρκώς τον τελευταίο καιρό, καθώς το ΕΣΡ δεν παρεμβαίνει άμεσα. Άρα το ΜΜΕ λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Παράλληλα για να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός και η δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία των ΜΜΕ, απαιτούνται θεσμοθετημένοι κανόνες με ισοτιμία και διαφάνεια, χωρίς παραθυράκια, προκειμένου να υπάρχει η απόσταση εμπλοκής από την εκάστοτε κυβέρνηση ή άλλους φορείς εξουσίας. Και προκειμένου τα ΜΜΕ να υπηρετούν το ρόλο τους ως ελεγκτικός μηχανισμός της εξουσίας.

Η ΝΔ ως κυβέρνηση έσπασε το θεσμικό πλαίσιο και όλους τους κανόνες. Με άμεση χρηματοδότηση, μέσω Λίστας Πέτσα, χωρίς κριτήρια και διαφάνεια, δημιουργώντας άμεση σχέση κυβέρνησης και διαπλοκής. Η οποία αναπαράγεται.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εξασφαλίζει ασυλία, αφού δεν ασκείται έλεγχος ή κριτική, δεν βγαίνουν τα σκάνδαλά της στη φόρα. Αποτέλεσμα; Έχει ελεύθερο πεδίο να προχωρά ανενόχλητη σε αντιλαϊκές πολιτικές και σε ένα αντιδραστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της εργασίας. Ελεύθερο πεδίο έχει και για τα σκάνδαλα, το ξεπούλημα και το φαγοπότι.

Στο μεταξύ τα ίδια μέσα χρησιμοποιούν όλες τις μεθόδους προπαγάνδας.

-                      Αποκρύπτουν ειδήσεις, κάνουν κοπτοραπτική, και παρουσιάζουν αποσπασματικά τα θέματα.

-                      Ψευδείς ειδήσεις ή μονομερής παρουσίαση.

-                      Υπερπληροφόρηση ή γενικεύσεις.

-                      Χρησιμοποιούν την επανάληψη, ίδια γλώσσα, ίδιες ατάκες και ένας βομβαρδισμός της ίδια είδησης, μέσα από ένα δίκτυο που την αναπαράγει.

-                      Κάνουν επίκληση στο συναίσθημα/ στα ένστικτα, στον πατριωτισμό, την ασφάλεια και στην αυθεντία.

-                      Κυριαρχούν ο πατερναλιστικός λόγος και η προσωπολατρία («Σωτήρας, Μωυσής/ Σωτήρης»)

-                      Επίκληση στη μαζικότητα της αποδοχής. («Κοινή γνώμη- Μέσος πολίτης- δημοσκόπηση») Και από την άλλη: Γελοιοποίηση- Απαξίωση – Δυσφήμιση του αντιπάλου.

-                      Κατασκευή εχθρού και αρνητικού προτύπου, μέσω της μεθόδου «Δολοφονίας χαρακτήρων»

-                      Επένδυση στο φόβο. Ενοχοποίηση και στοχοποίηση.

Αποτέλεσμα;

Η παραπληροφόρηση και η τρομοκράτηση των πολιτών. Η απομείωση της κριτικής σκέψης, αλλά και της κριτικής. Άρα, η απομείωση ελέγχου προς την εξουσία.

Είναι όμως το μέτωπο τόσο αρραγές και απροσπέλαστο;

Στα συστημικά ΜΜΕ αυτή την περίοδο βλέπουμε μια μονοφωνία, εκτός λίγων εξαιρέσεων.

Ωστόσο, δημιουργούνται ισχυρές ρωγμές και τριγμοί.

A.           Από τα κοινωνικά δίκτυα, όπου η εμπλοκή του χρήστη είναι άμεση, και το περιεχόμενο δεν μπορεί να ελεγχθεί.

B.           Από τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Αυτά (τα περιφερειακά ΜΜΕ) αναδεικνύονται ιστορικά σημαντικοί πυλώνες Δημοκρατίας, καθώς δημιουργούν μια τοπική δημόσια σφαίρα που αφορά στο σύνολο της κοινότητας. Ενώ η διά δράση των πολιτών είναι πιο άμεση.

            Τα περιφερειακά ΜΜΕ και σήμερα χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό θεμάτων και απόψεων. Μεταφέρουν πληροφορίες από και προς απομακρυσμένες περιοχές και καταγράφουν ιδιαιτερότητες, πολιτισμικές παραδόσεις, γλώσσα και ήθη.

            Τα περιφερειακά ΜΜΕ μιλούν για την καθημερινότητα, για τον Δήμο, τη γειτονιά, τον διπλανό μας. Οπότε η πρόσβασή τους είναι πολύ πιο εύκολη στο τοπικό κοινό.

            Επίσης, παρατηρείται ότι οι αποκλεισμοί προσώπων ή απόψεων είναι περιορισμένοι και δεν συναντώνται συχνά. Άρα, είναι πιο πλουραλιστικά και αναδεικνύοντας ζητήματα καθημερινότητας ασκούν, ταυτόχρονα, έλεγχο και κριτική προς τους φορείς εξουσίας.

            Υπάρχει διαπλοκή ή χειραγώγηση στα περιφερειακά Μέσα;

            Προφανώς και υπάρχει, αλλά εκτιμώ ότι είναι σε πολύ περιορισμένο επίπεδο και κυρίως σε μικροεπίπεδο. Για αυτό και διαχρονικά οι κυβερνήσεις έδιναν βάρος στα Κεντρικά ΜΜΕ.

Ακριβώς επειδή τα περιφερειακά ΜΜΕ πανευρωπαϊκά θεωρούνται σημαντικά για τη συμβολή τους στη Δημοκρατία και τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας. Για να διασφαλιστεί η πολυφωνία και ο πλουραλισμός, αλλά και η ελαχιστοποίηση από την πολιτική ή πελατειακού τύπου εξάρτηση, απαιτείται πλαίσιο με κριτήρια, διαφάνεια και ισοτιμία.

Επίσης, απαιτείται και ένα ολιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης από το κράτος, καθώς την τελευταία δεκαετία τα περισσότερα ΜΜΕ ή έκλεισαν ή είναι στα όρια της βιωσιμότητας. Μειώθηκαν οι κυκλοφορίες και τα διαφημιστικά έσοδα λόγω συρρίκνωσης της οικονομίας.

Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι δημοσιονομικές συνθήκες ήταν ασφυκτικές, όπως και οι πιέσεις, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφέρεια.

-                      Πολύ σημαντικό ότι ενισχύσαμε και στηρίξαμε τη λειτουργία των περιφερειακών ραδιοφώνων της ΕΡΤ.

-                      Επίσης, δώσαμε ανάσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με τη μείωση του τέλους από 20% σε 5%.

-                      Για τις εφημερίδες, παρατείναμε για 5 έτη την υποχρέωση δημοσίευσης διακηρύξεων, το βασικό έσοδο για αυτές, που λήγει το 2020 και η ΝΔ δεν έχει πράξει τίποτα.

-                      Επίσης, ενημερώσαμε με κριτήρια το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου και Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων, προκειμένου η κρατική διαφήμιση να μην πηγαίνει σε μέσα ανύπαρκτα.

-                      Διασφαλίσαμε την τήρηση της ποσόστωσης καταβολής της κρατικής διαφήμισης κατά 30% στα περιφερειακά.

-                      Θεσμοθετήσαμε πρόγραμμα ενίσχυσης Πανελλαδικού και Περιφερειακού Τύπου. Για τον Περιφερειακό Τύπο, είχαμε προϋπολογίσει 16 εκ. για 4 χρόνια. Το πρόγραμμα, βέβαια, καταργήθηκε από τη ΝΔ, μετά το φιάσκο του κ. Πέτσα με το «μακελειό».

Ωστόσο, απαιτούνται και μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Απαιτείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση διάσωσης και στήριξης του κλάδου, πάντα με διαφάνεια, που θα περιλαμβάνει τη σύσταση ενός εγγυοδοτικού ταμείου, φορολογικά και οικονομικά κίνητρα.

Αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των Μέσων και προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας.

Τέλος, σε ότι αφορά και τον δικό μας πολιτικό χώρο, εκτιμώ ότι ο περιφερειακός και τοπικός τύπος, προσφέρει ένα προνομιακό πεδίο παρέμβασης και αξιοποίησης για την εκφορά του πολιτικού μας λόγου και των προτάσεων μας.

Κυρίως γιατί ο δικός μας λόγος και οι πολιτικοί μας αφορούν και μιλάνε για την καθημερινότητα των πολιτών και για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

Και επιβάλλεται θεωρώ η παρουσία μας, η παρέμβαση και η αξιοποίηση των Μέσων της Περιφέρειας και του τοπικού Τύπου ως φορέα του πολιτικού μας λόγου. Όπως επίσης, και η δημιουργία ενός δικτύου παρέμβασης σε όλη την Περιφέρεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου