Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Ν. Γκαρά: «Ραβασάκι λογοκρισίας από το Μαξίμου στην ΕΡΤ για το φαγοπότι Μητσοτάκη στην Ικαρία»

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ άσκησε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ως εισηγήτρια του νομοσχεδίου κ. Λιβάνιου για τα ΜΜΕ.

Η κα Γκαρά αναφέρθηκε στην άμεση παρέμβαση στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ από το Μαξίμου. Χτες είδαν το φως της δημοσιότητας ραβασάκια με οδηγίες για το τι και με ποιον τρόπο πρέπει να κρύψουν τα κανάλια από τα μάτια και τα αυτιά των τηλεθεατών, για να μην χαλάσει το αφήγημα της αριστείας της ΝΔ και η άμεμπτη εικόνα του Μωυσή.

Στη συνέχεια η Βουλευτής κάλεσε τον αρμόδιο για το σχέδιο νόμου υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του αλλά και της Διοίκησης της ΕΡΤ, καθώς αυτή ανήκει απευθείας στον Πρωθυπουργό. Επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέλεξε να έχει πάνω του την ευθύνη του επιτελικού κράτους, και θα πρέπει να απολογηθεί για τις πρακτικές που πληγώνουν την Ενημέρωση και την Δημοκρατία και ρεζιλεύουν τη χώρα διεθνώς.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, η κα Γκαρά τόνισε επανειλημμένα τις κύριες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή τελευταία συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής:

-Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη για την απελευθέρωση των μισθών στελεχών στην ΕΡΤ.

-Να επανέλθει τη διάταξη για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των απλών εργαζόμενων,

-Να δρομολογηθεί η ένταξη των ειδικοτήτων που απαιτείται στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.

-Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μην αλλάξει η ρύθμιση του ν. Παππά για 400 εργαζόμενους ανά ιδιωτικό κανάλι.

-Να μην προχωρήσει η προκλητική έκπτωση του 98,6% στο ποσό που οφείλουν να καταβάλουν για την άδεια.

Κλείνοντας, η Αν. Τομεάρχης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά ανάφερε χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο βρίθει εξυπηρετήσεων, χαριστικών διατάξεων, διευκολύνσεων για λίγους και διαμορφώνει ένα πολύ σκοτεινό περιβάλλον στον χώρο των ΜΜΕ με ευθύνη της Κυβέρνησης. Σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, δεν θα σας ακολουθήσουμε».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κύριε Υπουργέ,

Εκτιμώ πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου τις προηγούμενες μέρες κάναμε σαφείς τις θέσεις, τις διαφωνίες και τις προτάσεις μας. Θα μου επιτρέψετε, όμως, σήμερα να και να ασχοληθούμε με την επικαιρότητα, με τη λειτουργία των Μέσων  και με την ίδια την πραγματικότητα, η οποία συνεχώς σας διαψεύδει.

Μας είπατε χθές ότι η ΕΡΤ έχει βελτιωθεί, ότι «έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της» και πως «μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο ειδήσεων». «Δεν τους παίρνουμε εμείς τηλέφωνο. Δεν κάνουμε παρεμβάσεις» είπατε χαρακτηριστικά.

Και τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν τους παίρνετε τηλέφωνο, γιατί τους γράφετε ραβασάκια, τα οποία τα τοιχοκολλάτε στην ΕΡΤ, με εντολές προς τους εργαζόμενους να μην παίξουν φωτογραφίες και βίντεο από το φαγοπότι του Μητσοτάκη στην Ικαρία. Ή να παρουσιάζεται ο Λιγνάδης μόνος του. Μη χαλάσει την εικόνα του Μωυσή.

Μας κουνήσατε το δάχτυλο λέγοντας πως πλέον το δελτίο ειδήσεων «δεν βγαίνει ούτε από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ούτε από αλλού» όπως δήθεν γινόταν στο παρελθόν. Αλήθεια; Και τα ραβασάκια της λογοκρισίας από πού εμφανίζονται;

Τα φέρνει ο εξωγήινος από τον Υμηττό;  Κι όμως, την τοιχοκολλημένη εντολή λογοκρισίας  την έχουν δει δεκάδες μάτια στην ΕΡΤ και δεν διαψεύδεται.

Βγάλατε μία μεταμεσονύχτια δήλωση χθες, απαντώντας στα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση παρέμβαση Μαξίμου στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Μου κάνει εντύπωση ότι εσείς υιοθετήσατε έναν ακραίο λόγο γεμάτο ψέματα, που είχαμε συνηθίσει από άλλα στελέχη σας.

Μου κάνει εντύπωση ότι εσείς που παρουσιάζεστε ως προοδευτικός, εκσυγχρονιστής, καλείτε την αντιπολίτευση να σιωπά. Διότι σε αυτή την Κυβέρνηση δεν έχετε μάθει στην κριτική. Δεν δέχεστε τον έλεγχο.

Επειδή εξαγοράζετε την ασυλία των ΜΜΕ, νομίζετε πως δε δικαιούται κανείς να μιλά. Εσείς, που χθες μας καλούσατε σε διάλογο για τη βελτίωση και τη ρύθμιση του μιντιακού τοπίου. Ποιον καλύπτετε και γιατί;

Μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, μου προκαλεί πως βγάλατε ανακοίνωση για το ραβασάκι λογοκρισίας, χωρίς να πείτε λέξη για το ραβασάκι. Κι αυτό αποδεικνύει και την επιβεβαίωση του γεγονότος και την ενοχή σας.

Κύριε, υπουργέ, πραγματικά, είναι προτιμότερο κάποιος να σιωπά, αν δεν θέλει να πει την αλήθεια.

 

Μας είπατε επίσης χθες πως «η διοικητική ιεραρχία της ΕΡΤ δεν είναι κομματικά χρωματισμένη». Αναρωτιέμαι, μια πραγματικά μη κομματική διοίκηση, που δεν υπηρετούσε κυβερνητικές εντολές, θα δεχόταν να υλοποιήσει μια τέτοια εντολή για το ραβασάκι; Μία πρακτική που μας γυρίζει στις ημέρες της ΥΕΝΕΔ.

Κι έτσι εξηγείται και η επιμονή σας να δοθούν οι χρυσοί μισθοί στα γαλάζια στελέχη της ΕΡΤ, προκειμένου να τους ανταμείψετε για την υπακοή στις κυβερνητικές εντολές για την απόκρυψη της αλήθειας που πλήττει την εικόνα σας.

            Επιμένετε εσείς και τα στελέχη σας, πως στα δελτία της Κυριακής «έπαιξε» το θέμα της Ικαρίας. Τρία Δευτερόλεπτα «έπαιξε» το διάσημο «μπαλκόνι Στεφανάδη» στο δελτίο των 12.00.

Τρία Δευτερόλεπτα και στο μεσημεριανό δελτίο, με πλάνο «παρμένο» από άλλη ενημερωτική ιστοσελίδα, ενώ η ΕΡΤ είχε στείλει δικό της συνεργείο στην Ικαρία. Τα ίδια και στο βραδινό δελτίο. Τρία δευτερόλεπτα.

 Όλα τα υπόλοιπα πλάνα είναι από την ανέμελη βόλτα του κ. Μητσοτάκη στο νησί, εν μέσω πανδημίας και λοκντάουν.

Τέλος, σε ότι αφορά στην κάλυψη του θέματος το Σάββατο, μέρα που κατακλύστηκαν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από βίντεο και φωτογραφίες, τα μεν υπόλοιπα κανάλια δεν άκουσαν τίποτα, η δε ΕΡΤ έπαιξε την αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να παρουσιάσει καν το θέμα, και χωρίς να δείξει ούτε μισό πλάνο ή φωτογραφία.

Κύριε Υπουργέ,

Οι ευθύνες της Διοίκησης της ΕΡΤ, οι δικιές σας και του Πρωθυπουργού είναι μεγάλες και προφανείς. Θα πρέπει να τις αναλάβετε και να λογοδοτήσετε. Η ΕΡΤ, επιτελικό κράτος, ανήκει απευθείας στον Πρωθυπουργό άλλωστε. Αυτός επέλεξε να έχει πάνω του αυτή την ευθύνη, αυτός θα πρέπει να απολογηθεί γι αυτές τις πρακτικές που πληγώνουν την Ενημέρωση και την Δημοκρατία και μας κάνουν ρεζίλι διεθνώς.

Όπως ρεζίλι μας έκανε και το κορωνογλέντι του και είδαμε και δημοσιεύματα σε διεθνή Μέσα να αναφέρονται στον Έλληνα Πρωθυπουργό που έσπασε ΞΑΝΑ την καραντίνα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε ότι, αφορά την ΕΡΤ και το νομοσχέδιο που συζητάμε, είναι αυτονόητο ότι μετά από τις τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη για την απελευθέρωση των μισθών στελεχών. Προκαλείτε την κοινωνία.

Θα πρέπει δε, να επαναφέρετε τη διάταξη για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των απλών εργαζόμενων, καθώς και να δρομολογήσετε την ένταξη των ειδικοτήτων που απαιτείται στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.

Επίσης, μετά την παραδοχή του Προέδρου της ΕΙΤΗΣΕΕ χθες, ότι οι καναλάρχες έχουν στόχο τηλεοπτικούς σταθμούς με 250 εργαζόμενους, έχετε υποχρέωση να προστατέψετε τις θέσεις εργασίας και να μην αλλάξετε τη ρύθμιση του ν. Παππά για 400 εργαζόμενους ανά ιδιωτικό κανάλι. Η διάταξη αυτή πρέπει να αποσυρθεί.

Επιπλέον, σας ζητάμε να μην προχωρήσετε στην προκλητική έκπτωση του 98,6% στο ποσό που οφείλουν να καταβάλουν για την άδεια. Μια τέτοια σκανδαλώδης έκπτωση δεν δικαιολογείται, ακόμα κι αν η μείωση των εσόδων τους από τη διαφήμιση είναι στο 50%, όπως μας είπε ο κ. Κυριακόπουλος και για την οποία δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο.

Κυριε Λιβάνιε,

Το νομοσχέδιο βρίθει εξυπηρετήσεων, χαριστικών διατάξεων, διευκολύνσεων για λίγους. Δυστυχώς, διαμορφώνεται ένα πολύ σκοτεινό περιβάλλον στον χώρο των ΜΜΕ με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ό,τι δεν εξυπηρετεί το αφήγημα, λογοκρίνεται και κόβεται. Όποιος δεν εξυπηρετεί την προπαγάνδα της κυβέρνησης, απολύεται.

Σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, δεν θα σας ακολουθήσουμε. Μπορεί οι πολίτες να μην βλέπουν στα κανάλια τι γίνεται, αλλά βιώνουν καθημερινά τη φτώχεια, τον αυταρχισμό, την ανεπάρκεια και την αλαζονεία της Κυβέρνησης.

Κι αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούν να τη σταματήσουν ούτε οι άνωθεν εντολές του αόρατου αρχισυντάκτη του Μαξίμου, ούτε η λογοκρισία, ούτε και τα ραβασάκια. Και για το ραβασάκι της ΕΡΤ αναμένουμε απαντήσεις, κι ανάληψη ευθύνης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου