Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Παρέμβαση σε εκδήλωση για τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξωτερική Πολιτική

 

Εκδήλωση για τις Προγραμματικές Θέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - "Εξωτερική πολιτική και οι Τελευταίες εξελίξεις" διοργάνωσαν οι ΝΕ Έβρου, Καβάλας και Δράμας με προσκεκλημένο ομιλητή τον Γ. Κατρούγκαλο.


Στην εκδήλωση πραγματοποίηση την παρέμβαση, όπως αυτή ακολουθεί:

Καλησπέρα συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή στη σημερινή εκδήλωση η συμμετοχή και παρουσία του σ. Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος διαθέτει πλούσια γνώση κι εμπειρία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Με ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένω την εισήγησή του, οπότε θα αρκεστώ σε κάποιες γενικότερες επισημάνσεις σχετικά με τις θέσεις του κόμματος για την εξωτερική πολιτική. Ζητήματα τα οποία, ειδικά για εμάς που ζούμε σε μία ακριτική, διασυνοριακή περιοχή βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα κι επηρεάζουν την καθημερινότητα, αλλά και τον σχεδιασμό μας για το μέλλον και την ανάπτυξη της περιοχής.

Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη διαμόρφωση μιας φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, μίας πολιτικής συνεργασίας, ως άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι αρχές που διέπουν την πολιτική που προτείνει και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής;

Σύμφωνα με την ιδεολογική μας προσέγγιση που βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, υπηρετούμε τον ενεργητικό φιλειρηνισμό και την πολυεπίπεδη ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Αυτό σημαίνει ειρηνικές και φιλικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των λαών και ταυτόχρονη απόρριψη της βίας και της απειλής άσκησης βίας ή εντάσεων. Εναντιωνόμαστε σε ιμπεριαλιστικές προσεγγίσεις, ρατσιστικές και εθνικιστικές θέσεις και ασπαζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, της ισότιμης διεθνούς συνεργασίας, της διεθνούς αλληλεγγύης, κατοχυρώνοντας και υπερασπιζόμενοι και ασφαλή τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως έχουμε καθήκον.

Σε ότι αφορά την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις, αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα της αναδιοργάνωσης, της ενίσχυσης και του εκσυγχρονισμού της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή η επιδίωξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προαγωγή της σχετικής εγχώριας έρευνας και καινοτομίας, την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και άλλους Οργανισμούς της χώρας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Προχωρά σε πολυέξοδα εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς σχεδιασμό, διαφάνεια και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Επίσης, είναι δεδομένη η αμηχανία και το έλλειμμα στρατηγικής της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική, παγώνοντας πολλές από τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και προκαλώντας πολλές εντάσεις κι αδιέξοδα στις σχέσεις μας με άλλες χώρες.

Έλλειμα το οποίο έχουμε δει και στον Έβρο, είτε με το Ουρούτς Ρέις να κόβει βόλτες στο Αιγαίο, είτε με τις πιέσεις και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, είτε με το Τουρκολυβικό Σύμφωνο, είτε και με την απαράδεκτη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, που από προδοτική έγινε καλή συμφωνία που την τιμούν και την τηρούν.

Δε θα σταθώ παραπάνω σε αυτά, θα τα αναλύσει και ο σύντροφος Κατρούγκαλος. Ωστόσο, Το μέλλον της χώρας και η διεθνής παρουσία της δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με στενά όρια, αλλά να προσβλέπει στην αντιμετώπιση σύγχρονων εγχώριων και παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός, η εξάλειψη της φτώχειας, η παραγωγή και η πρόοδος και γενικότερα η αλληλεγγύη και ειρηνική συνύπαρξη τόσο με τους  γειτονικούς όσο και με τους υπόλοιπους λαούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου