Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Η απουσία κυβερνητικών πρωτοβουλιών οδηγεί το νόμο για τις μικροχρηματοδοτήσεις σε ‘’αδράνεια’’

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η απουσία κυβερνητικών πρωτοβουλιών οδηγεί το νόμο για τις μικροχρηματοδοτήσεις σε ‘’αδράνεια’’

Με κοινή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και οι αναπληρωτές Τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, αναδεικνύουν την απουσία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το νόμο των μικροχρηματοδοτήσεων,
γεγονός που οδηγεί τον συγκεκριμένο νόμο σε «αδράνεια».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 38 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει αξιοποιήσει τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων, ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, το οποίο δρομολογήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αδράνεια της σημερινής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το πλήγμα που έχει δεχτεί η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της, έχει συμβάλει - μεταξύ άλλων - και στην ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας στο ελληνικό επιχειρείν, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι μικροχρηματοδοτήσεις, μπορούν να διευκολύνουν την έναρξη και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την ένταξη στο σύστημα παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας μεγάλου τμήματος ενεργού πληθυσμού και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού. Ταυτόχρονα, όπως παραδέχτηκε και ο Υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαββός, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της καίριας αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος που είναι η προσαρμογή του στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην Ερώτηση τονίζεται επίσης ότι μέσω των μικροχρηματοδοτήσεων, ο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει συνολική χορήγηση, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ποσού ύψους έως και 25.000 €, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καλύψει επενδυτικές ανάγκες ή να το χρησιμοποιήσει ως κεφάλαιο κίνησης. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να καρπωθούν οι δυνητικοί δικαιούχοι τα οφέλη του θεσμού, είναι να τον αξιοποιήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να χορηγηθούν άδειες λειτουργίας σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων.

Επισημαίνεται τέλος και το γεγονός ότι το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο πτωχεύσεων ΜμΕ που καταγράφεται από τους παραγωγικούς φορείς, επιβραδύνουν την όποια αναπτυξιακή δυναμική και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για την απόκτηση άδειας λειτουργίας ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων, εάν έχει εκδοθεί τέτοια άδεια, καθώς και σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να μην καταστεί στην πράξη «αδρανής» ο σχετικός νόμος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς Οικονομικών
και
Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Η απουσία κυβερνητικών πρωτοβουλιών οδηγεί το νόμο για τις μικροχρηματοδοτήσεις σε ‘’αδράνεια’’».

Από τις αρχές του 2020 η πανδημία αλλά και τα μέτρα περιορισμού της έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας παράλληλα σημαντική αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας, που διατρέχει όλες σχεδόν τις πτυχές της. Η αύξηση της αβεβαιότητας έχει επηρεάσει τις οικονομικές αποφάσεις ατόμων και επιχειρήσεων, οι οποίες λαμβάνονται με βάση τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον άσκησης δραστηριότητας μικροχρηματοδοτήσεων και ο θεσμός παραμένει αναξιοποίητος. Το κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο, και ενώ ο νόμος 4701 που ρυθμίζει το πλαίσιο μικροχρηματοδοτήσεων ισχύει από 30.06.2020, παρουσιάζεται αδρανές.
Η «υιοθέτηση» του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις μικροχρηματοδοτήσεις, παρότι έγινε νόμος του κράτους επί κυβέρνησης ΝΔ, ήταν από τους πυλώνες της στρατηγικής της απελθούσας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο θεσμός αυτός μπορεί να διευκολύνει την έναρξη και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την ένταξη στο σύστημα παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας μεγάλου τμήματος ενεργού πληθυσμού και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι μικροχρηματοδοτήσεις, όπως παραδέχτηκε και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Ζαββός μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της καίριας αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος που είναι η προσαρμογή του στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτή τη περίοδο, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του τραπεζικού μας συστήματος. Μέσω αυτού του θεσμού ο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει συνολική χορήγηση, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, μέχρι του ποσού ύψους 25.000€ προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καλύψει επενδυτικές ανάγκες ή να το χρησιμοποιήσει ως κεφάλαιο κίνησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να καρπωθούν οι δυνητικοί δικαιούχοι τα οφέλη του θεσμού είναι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να χορηγηθούν άδειες λειτουργίας σε ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων. Με το ν.4701 (Α’128/30.06.2020), ως αρμόδια αρχή, επιφορτισμένη με την αδειοδότηση και την εποπτεία των εν λόγω ιδρυμάτων ορίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι, η ΤτΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της εξέδωσε την υπ’αριθμ.178/1/02.10.2020 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) με την οποία εξειδικεύτηκαν η διαδικασία και τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά για την παροχή άδειας λειτουργίας. Επιπλέον, με το Α.Π. 58/02.02.2021 απαντητικό της έγγραφο, στη με Αρ.Πρωτ. 3520/25.01.2021 ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ., πληροφορηθήκαμε ότι έχει υποβληθεί μία μόνο, και μάλιστα ελλιπής, αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας.
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το έτος 2020 η οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα μας έφτασε σε επίπεδα ιδιαίτερα υψηλά γεγονός που θα επιβραδύνει την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας.
Με δεδομένο ότι στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά στον ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πτωχεύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) το 2020 καταγράφηκαν μειωμένες κατά 6,4%, σε σύγκριση με το 2019, συστάσεις επιχειρήσεων.


Και με δεδομένο ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για απόκτηση άδειας λειτουργίας ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων;
2. Έχει χορηγηθεί σε κάποια οντότητα άδεια λειτουργίας ως ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων;
3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου ο ν.4701/2020 που ρυθμίζει το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων να μην καταστεί «αδρανής»;
4. Εξετάζετε το ενδεχόμενο τροποποίησης του ν.4701/2020 ούτως ώστε να τεθεί εν τοις πράγμασι σε εφαρμογή;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξης
Μαμουλάκης Χάρης
Σαρακιώτης Γιάννης

Αβραμάκης Λευτέρης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου