Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Ν. Γκαρά σε Σ. Πέτσα στη Βουλή: «Σας περιμένουμε και στην Εξεταστική για τη ‘Λίστα Πέτσα’»

  


👉Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τον εθελοντισμό

"Με ένα αιχμηρό σχόλιο για την παρουσία του κ. Πέτσα στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκίνησε την ομιλία της η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τον κ. Πέτσα να παραβρεθεί και στην Εξεταστική Επιτροπή ώστε να δώσει απαντήσεις για την περιβόητη «Λίστα Πέτσα», καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα και απορίες για την εμπλοκή του σε αυτή, αλλά και τη χρηματοδότηση με κρατικό χρήμα που ακολούθησε.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, η κα Γκαρά το χαρακτήρισε ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου και τη χάραξη «εθνικής στρατηγικής» για την οργάνωση του εθελοντισμού και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα.

Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο πρακτικά ανεφάρμοστο, με ασάφειες, αποκλεισμούς, γραφειοκρατικές και οικονομικές αγκυλώσεις, που προκαλεί σύγχυση και ερωτήματα ιδιαίτερα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των οργανώσεων. Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί αποκλείονται όλες οι νεοφυείς οργανώσεις από την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο.

Στάθηκε στην υποχρέωση καταβολής υψηλών παράβολων κατά τη διαδικασία εγγραφής ή ανανέωσης αυτής στα Μητρώα, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο βάρος ιδιαίτερα στις μικρές οργανώσεις, ενώ υπογράμμισε και την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τη διασύνδεση του εθελοντισμού και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για τους ΟΤΑ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, η κα Γκαρά έκανε λόγο για αλλεργία της ΝΔ στις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν περαιτέρω τα ανώτατα συλλογικά όργανα, όπως το δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα κατήγγειλε τον Υπουργό Εσωτερικών για αδιαφορία για τα πραγματικά αιτήματα των Δήμων, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης, η ενίσχυση με νέες προσλήψεις, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών, η κάλυψη του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των Δήμων, η μείωση των δημοτικών τελών, η ουσιαστική εμπλοκή των ΟΤΑ στον αναπτυξιακό σχεδιασμό με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κλείνοντας η Βουλευτής Έβρου αναφέρθηκε και στην τροπολογία-σκάνδαλο της κυβέρνησης που αφορά στην «εκκαθάριση» εκατοντάδων, «μη αρεστών» στο σύστημα Μητσοτάκη, στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με την υποχρεωτική μετακίνησή τους σε διάφορες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας.

«Πρόκειται για εκδιώξεις και πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση από μια κυβέρνηση η οποία, πραγματικά αναρωτιόμαστε, θέλει να γυρίσει τον τόπο δεκαετίες πίσω, σε σκοτεινές  εποχές φακελώματος και πιστοποιητικών φρονημάτων;» συμπληρώνοντας πως «ο δημοκρατικός κόσμος δεν θα επιτρέψει στη ΝΔ να γυρίσει τη χώρα πίσω στη δεκαετία του 60΄»".

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κύριοι Υπουργοί, κύριε Πέτσα 

Χαίρομαι που σας βλέπω δυνατό, γερό, ενεργό στην κοινοβουλευτική δράση και δραστηριότητα και αναμένουμε να σας δούμε και στην εξεταστική επιτροπή να μας δώσετε απαντήσεις και διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την άμεση εμπλοκή σας στη διαμόρφωση της ομώνυμης «λίστας Πέτσα», η οποία χρηματοδοτήθηκε από κρατικό χρήμα. 

Έχουμε πάρα πολλές απορίες να σας θέσουμε, πάρα πολλές ερωτήσεις και η παρουσία σας εκεί θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. 

Στο νομοσχέδιο λοιπόν που συζητάμε σήμερα και αφορά στον εθελοντισμό, στην καταχώριση, εγγραφή και χρηματοδότηση εθελοντικών οργανώσεων που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα ως σωματεία ή ως μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Η δράση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών έχει μία μακρά παράδοση, διαδρομή και δυναμική στη χώρα μας. Και ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπως αυτές που έζησε η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια, οι εθελοντές γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουν τεράστια συμβολή και θα έχουν τεράστια συμβολή και είναι αναγκαιότητα και της κοινωνίας και θα είναι και για τα επόμενα πολλά χρόνια.

 Αυτό που διαχρονικά όμως απουσιάζει είναι ένα συνεκτικό, σύγχρονο σχέδιο, μία εθνική στρατηγική μακράς διάρκειας για την οργάνωση του θεσμικού πλαισίου και την αποτελεσματική διασύνδεση των οργανώσεων με την πολιτεία. Και σήμερα δυστυχώς βλέπουμε να χάνεται μία ακόμη ευκαιρία με αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό άλλωστε είναι και το σημείο το οποίο εμφατικά επισημαίνουν και οι εκατοντάδες εθελοντικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου. Καμία αποτελεσματικότητα, κανένας εξορθολογισμός, κανένας σχεδιασμός παρά την αναγκαιότητα που υπάρχει για όλα αυτά. 

Φέρνετε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ένα νομοσχέδιο που στην πράξη είναι ανεφάρμοστο. Για αυτό και παραπέμπετε την εφαρμογή βασικών διατάξεων στο μέλλον. Ένα νομοσχέδιο που αντί να αποσαφηνίζει και να βάζει ξεκάθαρους ενιαίους κανόνες, εμπεριέχει ασάφειες και δημιουργεί μεγαλύτερες γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ένα νομοσχέδιο που αντί να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα μητρώα οργανώσεων και να επιχειρεί να τα ενοποιήσει, απαλείφοντας τις όποιες αλληλοεπικαλύψεις και θέτοντας αυστηρές δικλείδες ασφαλείας, έρχεται να δημιουργήσει δύο νέα μητρώα προκαλώντας σύγχυση και ερωτήματα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των οργανώσεων που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση. 

Συνολικότερα το νομοσχέδιο με το περιεχόμενό του και τις γραφειοκρατικές και οικονομικές του αγκυλώσεις λειτουργεί σχεδόν αποτρεπτικά για τη δημιουργία νέων οργανώσεων ή την ανάπτυξη των μικρότερων εξ αυτών των οργανώσεων που υφίστανται σήμερα. Αγνοείτε επιδεικτικά την πραγματικότητα που θέλει τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών οργανώσεων να είναι μικρές στο μέγεθος τους και να απασχολούν έως δέκα εργαζομένους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προβλέπεται η καταβολή υψηλών παραβόλων κατά την εγγραφή ή την ανανέωση αυτής, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο οικονομικό βάρος ιδιαίτερα στις μικρές οργανώσεις που -όπως είπα και πιο πριν- είναι και η πλειονότητα των οργανώσεων που λειτουργούν στη χώρα μας. 

Ακόμη και στις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπονται φοροαπαλλαγές ή άλλες ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις, αυτές αφορούν μόνο όσες οργανώσεις είναι εγγεγραμμένες στο νεοσύστατο ειδικό μητρώο, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους αποκλεισμούς στο μέλλον. Είναι δυνατόν για παράδειγμα να θέτετε ως προϋπόθεση για την ένταξη των οργανώσεων στο ειδικό μητρώο την προ τριών ετών σύστασή τους; 

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό αποκλείετε όλες τις νεοσύστατες οργανώσεις, που επιτελούν πραγματικά κοινωφελές έργο και υπήρξε προφανώς κοινωνική αναγκαιότητα για να συσταθούν τους προηγούμενους μήνες ή τα προηγούμενα χρόνια; Εκτός βέβαια και αν ο αποκλεισμός των νεοσύστατων οργανώσεων ήταν εξαρχής ο στόχος σας. Θα μπορούσαν, βέβαια, να είχαν τεθεί διαφορετικά κριτήρια, που και τη διαφάνεια θα υπηρετούσαν, αλλά και δεν θα οδηγούσαν σε a priori αποκλεισμούς. 

Επίσης, μία σοβαρή παράλειψη είναι πως το νομοσχέδιο αυτό δεν κάνει την παραμικρή πρόβλεψη για διασύνδεση του εθελοντισμού και των οργανώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, συζητάμε ένα ακόμη νομοθέτημα της Νέας Δημοκρατίας πρόχειρο, αποσπασματικό, επιφανειακό, μεροληπτικό υπέρ των μεγάλων και οικονομικά ισχυρών ΜΚΟ, που αντί να χτυπά στη ρίζα τη γραφειοκρατία, έρχεται να την αυξήσει, ενώ δεν κινείται στη λογική της εξυπηρέτησης αρχών, όπως η διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση, η λογοδοσία, αλλά οδηγεί σε περαιτέρω αποκλεισμούς.

 Κύριε Πέτσα, με τους όρους της διαφάνειας και τις διαφανείς λειτουργίες, μάλλον υπάρχει κάποια αλλεργία σε ό,τι αναλαμβάνετε. 

Τα θολά, λοιπόν, σημεία, η έλλειψη αυστηρών κριτηρίων για τη χρηματοδότηση των οργανώσεων, αλλά και η έλλειψη κανόνων λειτουργίας δημιουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, αμφιβολίες ως προς την ακεραιότητα αυτής της ρύθμισης από μεριάς της Κυβέρνησης, αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν απαντά, δυστυχώς, στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των εθελοντικών οργανώσεων, κάτι το οποίο έχει επισημάνει με παρατηρήσεις και εισηγήσεις το σύνολο σχεδόν των οργανώσεων που έχουν συμμετάσχει στη διαβούλευση. 

Τώρα σε ό,τι αφορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου και τις λοιπές διατάξεις που αφορούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πραγματικότητα συνιστούν ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο μέσα στο υπάρχον νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό, μία πρακτική η οποία, βέβαια, δεν είναι σημερινή. Τείνει να γίνει ο κανόνας από το επιτελικό κράτος της σημερινής Κυβέρνησης. Με εξαίρεση, λοιπόν, κάποιες λίγες διατάξεις που ρυθμίζουν εκκρεμότητες, κυρίως στα οικονομικά των δήμων, στην πραγματικότητα φέρνετε ρυθμίσεις, όπως αυτή στο άρθρο 50, που στην πράξη αποδυναμώνουν περαιτέρω τα δημοτικά συμβούλια, με την αρμοδιότητα για τον ορισμό εκπροσώπου του δήμου στις γενικές συνελεύσεις των ανωνύμων εταιρειών και των αναπτυξιακών οργανισμών να πηγαίνει στην οικονομική επιτροπή. Για ακόμη μία φορά στη Νέα Δημοκρατία δείχνετε την αλλεργία σας στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, αποδυναμώνοντας ακόμη παραπέρα τα συλλογικά όργανα, τα οποία είναι νομιμοποιημένα από τη λαϊκή βάση, όπως αυτά των δημοτικών συμβουλίων.

 Κύριε Υπουργέ, οι δήμαρχοι ζητάνε από εσάς αύξηση της χρηματοδότησης και των ΚΑΠ, ενίσχυση των δήμων με νέες προσλήψεις, μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών, κάλυψη του τεράστιου ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των δήμων, μείωση των δημοτικών τελών, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή των ΟΤΑ στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Και εσείς, δυστυχώς, δεν κάνετε τίποτα για όλα αυτά. Αδιαφορείτε για άλλη μια φορά για τα πραγματικά προβλήματα των δήμων, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε σκανδαλώδη τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και αφορά στην εκκαθάριση εκατοντάδων -μη αρεστών στο σύστημα Μητσοτάκη- στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με την υποχρεωτική μετακίνησή τους σε διάφορες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για εκδιώξεις και πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση από μία Κυβέρνηση η οποία πραγματικά αναρωτιόμαστε, τι ακριβώς θέλει να κάνει. Να γυρίσει τον τόπο δεκαετίες πίσω, σε σκοτεινές εποχές φακελώματος, διώξεων, πιστοποιητικών φρονημάτων; Πραγματικά αναρωτιόμαστε τι ακριβώς θέλει να κάνει στην ελληνική κοινωνία.

Να είστε, όμως, βέβαιοι πως ο δημοκρατικός κόσμος, οι προοδευτικοί πολίτες, με σύγχρονη και ενεργή σκέψη και δράση, δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση αυτή η Κυβέρνηση να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω και μάλιστα σε σκοτεινές εποχές του ‘50 και του ’60.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου