ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
• Εσωτερικών
• Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: «Επικίνδυνη η αδιαφορία της κυβέρνησης αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων»
Ενάμισης χρόνος έχει περάσει από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που έπληξε την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε ολόκληρο τον νομό.
Μεγάλες είναι οι πληγές που άφησε και στα σχολικά κτίρια, επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό πρόβλημα της σχολικής στέγης που υπάρχει στο Ηράκλειο, ζήτημα για το οποίο έχουμε παρέμβει επανειλημμένως κοινοβουλευτικά, χωρίς ωστόσο τα πράγματα να έχουν δρομολογηθεί όπως θα έπρεπε.
Πρόκειται για κτίρια που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ παλιά και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές με την πάροδο του χρόνου, ενώ μετά τον σεισμό σε πολλά από αυτά χρειάστηκε να γίνουν επισκευές και επιδιορθώσεις, ακόμη και ανακατασκευές.
Όπως επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου στα τοπικά μέσα, μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι μετασεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία του δήμου. Για το σύνολο των σχολείων του δήμου διενεργήθηκε πρωτοβάθμιος μετασεισμικός έλεγχος και δευτεροβάθμιος, όπου κρίθηκε απαραίτητο ότι χρειαζόταν από την επιτροπή. Από τον 1ο έλεγχο κρίθηκαν ότι χρήζουν επισκευαστικών εργασιών το Γερωνυμάκειο, όπου στεγάζονται τα 24ο&31ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, η Πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία, όπου στεγάζονται τα 53ο&54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, το 21ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στην Φορτέτσα, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στο κέντρο και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στον Πόρο.
Αυτή τη στιγμή οι εργασίες συνεχίζονται στο Γερωνυμάκειο και στο κτίριο της Πρώην Ακαδημίας, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία έχουν ολοκληρωθεί. Όλα αυτά πραγματοποιούνται με ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, χωρίς καμία χρηματοδότηση, παρότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε 1,5 εκατομμύριο για παρεμβάσεις, ακριβώς για να ελεγχθούν τα κτίρια τα οποία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, χρήματα που δεν δόθηκαν ποτέ.
Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, όπου κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της ελλιπούς αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων που επεκτείνεται σε όλο τον νομό Ηρακλείου, με σοβαρές ανησυχίες να εκφράζουν τόσο εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, όσο και το Συνδικάτο Οικοδόμων, η αδιαφορία της κυβέρνησης συνεχίζεται, με την πρόσφατη Ερώτηση που καταθέσαμε στις 21/2/23 στον Υπουργό Εσωτερικών να παραμένει αναπάντητη.
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει αναφορικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα για τους υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια. Ο στόχος να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε 18.000 σχολικά κτίρια και σε 2.500 κτίρια νοσοκομειακών εγκαταστάσεων σε διάστημα τριών μηνών φαίνεται ανέφικτος, λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Ωστόσο, η ανάγκη άμεσων ελέγχων στα σχολικά κτίρια ολόκληρης της χώρας, πολλές περιοχές της οποίας παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα, κρίνεται επιτακτική.
Επειδή, τα σχολεία του Ηρακλείου είναι γερασμένα, με πολλά διατηρητέα και πολύ παλιά κτίρια, τα οποία χρήζουν συντήρησης και υπολείπονται αιθουσών.
Επειδή, το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων στον νομό Ηρακλείου είναι μείζον, λόγω σημαντικών φθορών που έχουν υποστεί με το πέρασμα του χρόνου αλλά και εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Επειδή, η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων ολόκληρης της χώρας είναι ζήτημα που αφορά την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων του νομού Ηρακλείου;
2. Προτίθενται να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τους δήμους του νομού, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες μελέτες αλλά και επισκευές που απαιτούνται στα σχολικά κτίρια του νομού;
3. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί αναφορικά με το πρόγραμμα υποχρεωτικών προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτίρια όλης της χώρας που ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία - Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου