Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Άρθρο στην εφημερίδα Documento για τα "τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης..."

 


👉Άρθρο στην εφημερίδα Documento για τα "τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης..." που βιώνει ο τόπος από το σύστημα διαπλοκής με το οποίο κυβέρνα ο Κυρ. Μητσοτάκης

👇

Τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης βιώνει η χώρα, τόσο σε επίπεδο δημοκρατικών δικαιωμάτων, όσο και στην αύξηση των ανισοτήτων. Δύο ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος διαπλοκής, με το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης κυβερνά, επιβάλλοντας αντιδημοκρατικά μια ιδιότυπη «ομερτά» στη χώρα, ταυτόχρονα με τη βίαιη φτωχοποίηση και τον εναγκαλισμό του με οικονομικά συμφέροντα. 

Το πρώτο, η καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία που κατέστησαν το κράτος Δικαίου στη χώρα κουρελόχαρτο. Αυταρχισμός, υποκλοπές, ρουσφέτια, αναξιοκρατία, εμπαιγμός, απευθείας αναθέσεις, επιτελικό - πελατειακό κράτος και οικογενειοκρατία, είναι οι «μέθοδοι διακυβέρνησης» των δήθεν αρίστων της ΝΔ. Βασικοί κανόνες λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα έχουν υποστεί σήμερα τεράστιο πλήγμα.  

Άλλωστε, οι πρώτες «ρυθμίσεις» που επέβαλλε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν η μεταφορά αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό και ο έλεγχος των ΜΜΕ. Διόρισε ως Πρόεδρο της ΕΡΤ τον μέχρι πρότινος διευθυντή του Γραφείο Τύπου του, απάλλαξε τους καναλάρχες από την καταβολή δόσης ύψους 21 εκ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες, και από την υποχρέωση κατάθεσης πόθεν έσχες, ενώ μοίρασε αφειδώς χρήμα στα ΜΜΕ, μέσα από τις περιβόητες «Λίστες Πέτσα». Εξαγοράζοντας, με αυτόν τον τρόπο προστασία και σιωπή για τα σκάνδαλα της κυβέρνησής του. Κατατάσσοντας τη χώρα στη θέση 108 στην ελευθερία του Τύπου.

Το δεύτερο, η βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Οι πολίτες, τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, δέχονται συνεχείς επιθέσεις στο εισόδημά τους. Ακρίβεια, πλειστηριασμοί, μείωση μισθών. Χαρακτηριστική επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ η συνδιαλλαγή και εξυπηρέτηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. Με παράλληλη υποβάθμιση κρίσιμων δημόσιων δομών, υπηρεσιών και υποδομών, κυρίως στην Περιφέρεια.  Προς χάριν των ιδιωτικοποιήσεων και του πλουτισμού των γαλάζιων golden boys, σε βάρος των δημόσιων ταμείων, η Περιφέρεια συρρικνώνεται, χωρίς καμία πρωτοβουλία αποκέντρωσης, ανάπτυξης, τόνωσης των επενδύσεων και της εργασίας.

Για να αποκτήσουν «πελατεία» οι ιδιώτες κολλεγιάρχες στο «κέντρο», υποβαθμίστηκαν τα δημόσια Πανεπιστήμια στην Περιφέρεια, μέσω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πάγωσε η ίδρυση 9 νέων Τμημάτων στο  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που είχε αποφασιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταργήθηκαν τα διετή Τμήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Οι σιδηροδρομικές υποδομές απαξιώθηκαν, η ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης πάγωσε, ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, ενώ οι νέοι και οι νέες εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα. Οι δημόσιες δομές υγείας υποβαθμίζονται μέσω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Για τα «μάτια» των εργολάβων, εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης απολύονται. Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνονται σε ελάχιστους ισχυρούς ομίλους, και όχι σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ασφυκτιούν οικονομικά. Το κόστος ζωής αυξάνει συνεχώς, ενώ η εκροή χρήματος σε γειτονικές μη ανταγωνιστικές οικονομικά χώρες γιγαντώνεται. Οι διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μεταφέρονται απευθείας στα Υπουργεία στην Αθήνα, και δρομολογημένα έργα εκατομμυρίων στον Νομό Έβρου, όπως η αποκατάσταση παλιών μεταλλείων Κίρκης, ύψους 5 εκ., απεντάσσονται.

Στις τηλεοπτικές μας οθόνες, βέβαια, καθημερινά βλέπουμε χαμογελαστά τα στελέχη της ΝΔ και δημοσιογράφους να μας μιλάνε για ανάπτυξη και οικονομικό θαύμα. Σα να ζούμε σε άλλη χώρα… Σε μία χώρα με πολλές δυνατότητες και προοπτικές, με εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, που έχει Δημοκρατία, σχέδιο, παραγωγικό μοντέλο, αξιοκρατία. 

Για να μπορέσει να ξανανασάνει ο τόπος μας, για να μπορέσουν οι νέοι να ονειρεύονται και να δημιουργούν, για να συνεχίσουν οι αγρότες να καλλιεργούν τη γη τους, για να μην κλείσουν άλλες επιχειρήσεις και να μην χάσουν οι πολίτες τα σπίτια τους από τους «Πάτσηδες» και τους «Στάσηδες». Για να κάνουμε παρελθόν το σύστημα της ακρίβειας, των υποκλοπών και των σκανδάλων, καλούμαστε να κάνουμε παρελθόν το καθεστώς Μητσοτάκη. Να δημιουργήσουμε ξανά τη χώρα που μας αξίζει, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Με συμμετοχή, επιλογή και πρόταση, με τον σχηματισμό μιας ευρείας δημοκρατικής, προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου