Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 14.10.2015 ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κ. ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΛΑΡΗ.

- Συνεχίζοντας, φίλοι και φίλες, όπως ουσιαστικά είχαμε προαναγγείλει, έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με την βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Νατάσα Γκαρά. Με αφορμή την συνάντηση αυτή, κάναμε μια αναφορά στα ζητήματα και στα θέματα, που συζητήθηκαν λίγο νωρίτερα.
 Κ. Γκαρά, καλημέρα.
- Καλημέρα σας.
- Θα θέλαμε να μας πείτε για το δια ταύτα και την αίσθηση που σας άφησε αυτή η συνάντηση και αν έγινε πιστευτός ο Υπουργός από εσάς σε όσα είπε. Γιατί σε κάποια ζητήματα υπάρχουν καθυστερήσεις που έχουν φτάσει στα όρια, κυρίως τους κτηνοτρόφους.
- Εκτιμούμε ότι ήταν  μια πολύ θετική πρωτοβουλία και πολύ θετική η συνάντηση που έγινε, διότι ήταν μια εφ' όλης της ύλης συνάντηση, ουσιαστική. Μιλήσαμε για τα πραγματικά προβλήματα του νομού. Δεν γίνανε απλά ανακοινώσεις "για τις κάμερες".  Από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν πρώτον, η διαχείριση των ζωονόσων στην περιοχή, και κυρίως η διαχείριση της οζώδους  δερματίτιδας, που πλήττει αυτή την περίοδο τον νομό, αλλά και γενικότερα την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί βγήκανε ειδήσεις, αλλά πιέσαμε κι εμείς  από την πλευρά μας για να υπάρχουν περισσότερες παρεμβάσεις. Το βασικό, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, η τελευταία εξέλιξη, είναι  η άρση των περιορισμών στη διακίνηση του γάλακτος και του νωπού κρέατος, τόσο στην περιοχή προστασίας, όσο και στην περιοχή επιτήρησης. Ένα θέμα που διεκδικούσαν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες  που υπάρχουνε στην περιοχή, διότι δεν πετάνε ουσιαστικά την παραγωγή γάλακτος, που έχουνε από τις μονάδες τους. Το ένα βασικό ζήτημα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι η εκτίμηση που υπάρχει για την αναγκαιότητα των κτηνιάτρων, οι οποίοι  θα είναι μόνιμα στην περιοχή, και δεσμεύτηκε ο υπουργός ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν περίπου δέκα κτηνίατροι στην περιοχή, για να επιβλέπουνε την κτηνοτροφία στο πεδίο, και να  είναι εδώ κοντά. Θέσαμε πάρα πολλές φορές το ζήτημα ότι οι υπηρεσίες είναι αποψιλωμένες και δεν υπάρχει έλεγχος και βοήθεια  στους κτηνοτρόφους για τις μονάδες τους. Το τρίτο και ουσιαστικό για τις ζωονόσους είναι ο σχεδιασμός που γίνεται αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία δυο ή τριών μόνιμων θαλάμων απολύμανσης για τα ζώα και τα φορτηγά που έρχονται μέσα από τον Έβρο. Οι θάλαμοι αυτοί εκτιμάμε ότι θα γίνουνε στα τελωνεία της χώρας, στους Κήπους και στις Καστανιές, πιθανόν και στο Ορμένιο. Το τελευταίο είναι η υπογραφή της ΚΥΑ, της κοινής υπουργικής απόφασης για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που έχουν απολέσει το ζωικό τους κεφάλαιο λόγω της ζωονόσου και έχει ενισχυθεί με 3 εκ. ευρώ. Αυτή ήταν και η τροποποίηση που έγινε. Θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες και τα χρήματα θα δοθούν στους κτηνοτρόφους. Σε αυτό το σημείο από την πλευρά μας σαν βουλευτές πιέσαμε και προτείναμε να υπάρχει μια πρόνοια για τους κτηνοτρόφους που έχουν απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, άρα έχουνε απώλεια εισοδήματος και δεν έχουν κανένα εισόδημα για να ζήσουν. Εκεί θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να υπάρχει ένα προνοιακό  επίδομα για τους ανθρώπους που χάνουνε όλο το κεφάλαιό τους ουσιαστικά και δεν έχουν εισόδημα για να ζήσουν.
- Πάντως το θέμα της οζώδους δερματίτιδας είναι ένα ζήτημα που έχει παρουσιαστεί εδώ και  δυο μήνες και ταλαιπωρεί τον  κτηνοτροφικό κόσμο. Και ήταν δικαιολογημένα τα παράπονα ότι η ΚΥΑ δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Βέβαια έπεσαν και σε περίπτωση, ήταν και αυτό ένας παράγοντας. Αλλά είναι δικαιολογημένο το παράπονό τους.
- Πέσαμε στην περίπτωση των εκλογών, της αλλαγής , όπου δεν είχαν δικαίωμα υπογραφών οι υπουργοί. Από την άλλη όμως, για να μη γίνεται και δουλειά του ποδαριού έπρεπε να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, να ολοκληρωθεί ουσιαστικά το περιστατικό ώστε να γνωρίζουμε πόσα ζώα έχουν απολεστεί, πόσα ζώα έχουν σφαγιαστεί για να υπογραφεί και η κοινή υπουργική απόφαση. Να υπάρχει μια εικόνα. Διότι , αυτό που μας είπαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, συνολικά για την Ελλάδα τα δηλωθέντα ζώα που υπάρχουνε στη Θράκη κυρίως, γιατί εκεί γίνανε οι έλεγχοι, δεν αντιστοιχούν  με τα νούμερα που υπάρχουνε στις υπηρεσίες. Επομένως  έπρεπε να γίνει και αυτός ο συσχετισμός και να μπει και μια τάξη για να γνωρίζουμε ουσιαστικά που ακριβώς θα δοθούνε τα χρήματα των αποζημιώσεων.

- Το ζήτημα βέβαια των εμβολιασμών ήταν ένα θέμα. Ταλαιπώρησε τους κτηνοτρόφους. Το ζήτημα είναι εάν θα υπάρχει πρόβλεψη, γιατί το εμβόλιο θα πρέπει να επαναληφθεί  κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
-Ναι, βεβαίως. Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Οι κτηνοτρόφοι το γνωρίζουνε αρκετά  καλά  ότι για την οζώδη δερματίτιδα υπήρχανε πάρα πολλά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι δεν είχαν αναγνωρισμένο εμβόλιο, ήταν το πρώτο κρούσμα που υπήρχε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έχουνε χρονοβόρες και σφιχτές διαδικασίες για να ξεμπλοκάρουνε πράγματα άμεσης παρέμβασης και δώσανε οι υπηρεσιακοί παράγοντες και το υπουργείο μια πολύ μεγάλη μάχη για να πείσουνε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς πως εδώ πλήττονται οι περιοχές, πλήττεται η κτηνοτροφία, πρέπει να υπάρχει πρόληψη, πρέπει να  υπάρχει προστασία διότι θα περάσει η νόσος σε όλη την Ευρώπη. Ήδη έχουνε ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στον Έβρο. Περίπου 14.000 και πάνω ζώα έχουν εμβολιαστεί. Ολοκληρώνονται και σε όλη τη Θράκη και προχωράνε και στην Μακεδονία και περιμένουμε άλλα 40.000 περίπου εμβόλια για να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί που διεξάγονται τώρα και ήδη γίνονται παραγγελίες και για τον επαναληπτικό εμβολιασμό την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Ήδη εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
- Προφανώς το ξέρετε κι εσείς, αλλά δεν υπάρχουν κτηνίατροι για να βοηθήσουν τις εκτροφές. Είναι πολύ σημαντικό για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να ενισχυθούν, καιρό ακούμε για την ενίσχυσή τους, αλλά κτηνιάτρους δεν βλέπουμε ακόμα. Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο όσον αφορά κάποιο χρονοδιάγραμμα;
- Την ίδια απορία εκφράσαμε κι εμείς, γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά. Η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι για το επόμενο διάστημα έχει δρομολογηθεί θα υπάρχουνε περίπου δέκα κτηνίατροι στον Έβρο. Οπότε αναμένουμε.
Από εκεί και πέρα συζητήσαμε το θέμα των πλημμυρών, ένα θέμα που μαστίζει την περιοχή. Την σχέση και τις πιέσεις, την απεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή επιτροπή έτσι ώστε από την πλευρά τους  οι ευρωπαϊκοί  θεσμοί να πιέσουνε την Βουλγαρία για καλύτερη διαχείριση των υδάτων. Εξετάσαμε παρεμβάσεις με έργα, τόσο αντιπλημμυρικά, όσο και αρδευτικά για να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά το νερό που υπάρχει στον Έβρο και κυρίως τη δημιουργία ζωνών αγροτικής καλλιέργειας που θα αξιοποιούν το νερό που υπάρχει στην περιοχή ή θα προστατεύονται από αυτό. Πέρα από τα αγροτικά, τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, τις μη πληρωμές των βιολογικών καλλιεργειών, την καθυστέρηση αποπληρωμής των αποζημιώσεων για κάποιους αγρότες το σημαντικό που συζητήσαμε και είναι και αισιόδοξο ήτανε το ζήτημα αναζωογόνησης και ανασύστασης της σηροτροφίας στην περιοχή του κεντρικού Έβρου. Είναι ένα ζήτημα που συζητάμε εδώ και καιρό. Ήδη έχουνε πιστωθεί χρήματα, γύρω στα 4,5 εκ. ευρώ, συνδεδεμένης ενίσχυσης για την περίοδο 2015-2020, 800.000 ευρώ για το 2015. Είναι χρήματα για την συνδεδεμένη ενίσχυση των σηροτρόφων. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρχει ενίσχυση και μια βοήθεια στους σηροτρόφους, ώστε να ανασυσταθεί η σηροτροφία στην περιοχή του Έβρου. Σημειώνω ότι υπάρχουνε άλλα 9 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ  για την ανασύσταση της σηροτροφίας κυρίως σε μεταποιητικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν  μικρά αναπηνιστήρια  ή μονάδες επεξεργασίας. Είναι σημαντικό το ότι έχουμε έρθει σε επαφή με  τον σύνδεσμο έτοιμων ενδυμάτων, με εξαγωγικές εταιρείες και παραγωγικές οι οποίες ενδιαφέρονται να παράγουν, να δημιουργήσουνε ρουχισμό από μετάξι υψηλής ποιότητας της περιοχής του Σουφλίου, αλλά δεν έχουνε την πρώτη ύλη. Οπότε εκτιμούμε ότι μια συνεχή στήριξη και ενίσχυση και στήριξη της σηροτροφίας θα έχει πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την περιοχή.
- Ναι, υπάρχει. Το θέμα είναι εάν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών να ξαναστηθεί σιγά σιγά και  αν υπάρχει ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα είναι μακροχρόνιος.
- Αυτό εξετάζουμε αυτή τη στιγμή. Το να μην πάμε σε αποσπασματικές δράσεις, αλλά  να υπάρχει μια συνολική διαχείριση και ένας σχεδιασμός που θα κρατήσει για χρόνια. Αλλά πιστεύω πως σε αυτήν την δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνουμε όλοι, μια βιώσιμη καλλιέργεια που αποφέρει κέρδος σε μια οικογένεια είναι θελκτική, σε περίπτωση που θέλει κάποιος να ασχοληθεί με αυτή.
- Υπάρχει εικόνα για αυτούς που ήδη ασχολούνται με τη σηροτροφία;
- Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ λίγοι οι παραγωγοί. Γι' αυτό θέλουμε να γίνει και εκπαίδευση και νέων παραγωγών. Γνώση υπάρχει στους παλαιότερους, αλλά θέλουμε να γίνει και εκπαίδευση σε νέους παραγωγούς, έτσι ώστε  να ενισχυθεί η σηροτροφία στην περιοχή.

- Γιατί προφανώς και οι τεχνικές έχουν βελτιωθεί, υπάρχουν αλλαγές σίγουρα. Είναι σημαντικό κομμάτι αυτό το θέμα της σηροτροφίας. Γιατί δίνει και αναγνωρισιμότητα. Η περιοχή του Σουφλίου, για παράδειγμα, είναι συνδεδεμένη και αναγνωρίσιμη με την παραγωγή μεταξιού. Είναι σημαντικό για την περιοχή.
- Είναι σε αυτή τη λογική που λέμε ότι έχουμε πάρα πολλά πλεονεκτήματα στον νομό, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε και να μην τα αφήνουμε να πεθαίνουν ή να γραφτούν στην ιστορία του χρόνου.
- Έχουμε και πάρα πολλά προβλήματα βεβαίως.
- Πάρα πολλά προβλήματα και εκεί είναι που προσπαθούμε να παρέμβουμε.
- Το κακό είναι ότι τα προβλήματα υπερκαλύπτουν  τα πλεονεκτήματα σε πολλές περιπτώσεις. Δηλαδή στο ζήτημα της διασυνοριακότητας δεν μπορούμε να χαΐρι και προκοπή από όλα αυτά τα οποία έρχονται ως είσπραξη των άσχημων της συνύπαρξης. Κυρίως με την Τουρκία δηλαδή. Μιλάμε για το θέμα με τις ζωονόσους, το θέμα με τις πλημμύρες που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και είναι μεγάλο θέμα. Για το θέμα των πλημμυρών. Υπάρχει και το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων. Το άμεσο, έτσι δεν είναι; Πρέπει να γίνει άμεσα. Υπάρχει και το μακρόπνοο της συνεργασίας για μια άλλη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σε αυτούς τους τομείς, και με τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε.
- Το άμεσο, ήδη, απ' όσο γνωρίζω εργάζονται για να δημιουργηθούν τα αναχώματα  και να ανασυσταθούν. Γνωρίζουμε όλοι όμως ότι δεν δίνουμε μόνιμες λύσεις με τα αναχώματα. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, και το έχουμε σημειώσει. Είναι όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Επίσης, άμεσα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεννοηθούμε με την Βουλγαρία και επειδή η δική μας σχέση δεν είναι ιδιαίτερα καλή σε ότι αφορά τη διαχείριση υδάτων, έχουμε απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι είναι και η Βουλγαρία μια ευρωπαϊκή χώρα, και πρέπει επιτέλους να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές και κοινοτικές οδηγίες οι οποίες υπάρχουνε.
- Αυτό το άμεσα προβληματίζει λίγο, γιατί ξέρετε πόσο καιρό ακούμε οτι άμεσα πρέπει να συνεργαστούμε με την Βουλγαρία, ότι είναι διασυνοριακό το πρόβλημα, όπως και με τα κουνούπια βέβαια, με την Τουρκία. Είναι θέματα που εδώ και χρόνια μπαίνουν άμεσα αλλά η αμεσότητα δεν μένει εδώ μάλλον..

- Δε διαφωνώ, αλλά δεν μπορείς να παρατήσεις και την προσπάθεια. Εκτός αν αποφασίσουμε να μετακομίσουμε όλοι για να μην αντιμετωπίζουμε το θέμα της διασυνοριακότητας.  Αφού λοιπόν είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε αυτήν την περιοχή και τη διασυνοριακότητα πρέπει να την αξιοποιήσουμε προς θετική κατεύθυνση. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια συνεργασίας και με τις άλλες δυο χώρες. Θα πιέζουμε λοιπόν όσο το δυνατόν μπορούμε περισσότερο για μια συνεργασία με αυτές τις χώρες. Από τη μια με την Τουρκία σε ότι αφορά τις ζωονόσους, τα κουνούπια αλλά και τη διαχείριση των υδάτων, γιατί και αυτοί αντιμετωπίζουνε προβλήματα και δέχονται επιπτώσεις από τις κινήσεις της Βουλγαρίας. Και από την άλλη την κακή διαχείριση των υδάτων, και τη μη  ενημέρωση και πληροφόρηση προς την ελληνική πλευρά από τη Βουλγαρία.
- Σε επίπεδο συνεννόησης δηλαδή, που δεν υπάρχει.
- Δεν είναι μόνο σε επίπεδο συνεννόησης, έχει γίνει και μια συζήτηση για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής ένωσης έτσι ώστε να δημιουργηθούνε και υποδομές ή κάποια έργα που θα προστατεύουνε την Ελλάδα από τη διαχείριση της Βουλγαρίας σε θέμα υδάτων. Είναι μια συζήτηση ώστε να υπάρχει μια συνεργασία σε επίπεδο δομών και έργων, ώστε να συγκεντρώνεται και να ελέγχεται  και να διαχειρίζεται το νερό στη Βουλγαρία, για να μην έρχονται οι μεγάλοι όγκοι σε μας.
- Μάλιστα. Νομίζω ολοκληρώσαμε όσον αφορά τη συνάντηση αυτή και τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν. Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία. Να είστε καλά!

- Ευχαριστώ κι εγώ πάρα πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου