Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα

Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο. Ο Έβρος το αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια ως περιοχή εισόδου. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν επιθετικές πολιτικές από τις Κυβερνήσεις, και φοβικά σύνδρομα στην κοινωνία προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ότι η αντιμετώπιση αυτή άλλαξε ευτυχώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια επιμένει ότι η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιμέναμε στα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης, καθώς κανένας φράχτης και κανένα τοίχος δε σταματά ανθρώπους που θέλουν να περάσουν και δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Επίσης, επιμέναμε στην κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο εν τέλει καταργήθηκε στην πράξη, γιατί κρατούσε εγκλωβισμένους - φυλακισμένους ουσιαστικά ανθρώπους σε μία χώρα.
Για μένα προτεραιότητα στην Ελλάδα, και στον Έβρο, είναι η δημιουργία δομών και χώρων υποδοχής διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα μας. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίσαμε καταστάσεις με μετανάστες και πρόσφυγες που «φιλοξενούνταν» σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Στην κορυφή βρίσκεται η προστασία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών τους αναγκών. Ήδη έχουμε δει σημαντικά βήματα με χώρες της Ευρώπης να ανοίγουν τα σύνορά τους και να δέχονται πρόσφυγες. Με αλληλεγγύη και σεβασμό, καθώς και συνεργασία και συντονισμό των χωρών, οι ροές των προσφύγων μπορούν να είναι ελεγχόμενες, ώστε να διασφαλίζεται η φιλοξενία τους με ανθρώπινους όρους.
Οριστικές λύσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο να σταματήσουν οι πόλεμοι. Ωστόσο, αν υπάρχει βούληση μπορούν να βρεθούν τρόποι να διευκολυνθεί η μετακίνηση των προσφύγων με ασφαλή τρόπο. Μπορούν για παράδειγμα οι πρόσφυγες να παίρνουν «πρόσκληση» ή άδεια και να μετακινούνται απευθείας στη χώρα όπου επιθυμούν να μεταβούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου