Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Επιτακτική η ανάγκη παραμονής των εργαζόμενων μέσω του Γ΄ κύκλου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στα Κ.Υ.Τ και τις λοιπές δομές φιλοξενίας

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επιτακτική η ανάγκη παραμονής των εργαζόμενων μέσω του Γ΄ κύκλου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στα Κ.Υ.Τ και τις λοιπές δομές φιλοξενίας

Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού και τις υπογραφές 39 συνολικά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατατέθηκε ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης και Ασύλου, με θέμα τη συνέχιση του Γ’ κύκλου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια πλήθους κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για το θέμα -που είχαν οδηγήσει και στην προηγούμενη παράταση πριν από τέσσερις μήνες- καθώς το προσωπικό της κοινωφελούς εργασίας έχει, πλέον, μια πολύ σημαντική εμπειρία που είναι απαραίτητη για την ομαλή καθημερινή λειτουργία των δομών.

Επιπλέον τίθεται το αίτημα για την αναγνώριση εξειδικευμένης προϋπηρεσίας, στις προκηρύξεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για όσους συμμετείχαν σε κάποιον από τους τρεις κύκλους του προγράμματος που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη παραμονής των εργαζόμενων μέσω του Γ’ κύκλου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στα Κ.Υ.Τ και τις λοιπές δομές φιλοξενίας»

Μετά από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, με την υπ’ αρ. 0.5270/18.12.2020 (Β’ 5584) τροποιήθηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών - Οικονομίας και Ανάπτυξης- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών «Πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δομές προσωρινής φιλοξενίας μέσω Δήμων, Περιφερειών και της Υπηρεσίας Υποδοχής και ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής - Γ’ κύκλος» και παρατάθηκαν για ένα τετράμηνο οι συμβάσεις των ωφελούμενων.

Σε λίγες ημέρες θα έρθει το τέλος της εν λόγω παράτασης χωρίς να έχει διαπιστωθεί η βούληση των αρμόδιων Υπουργών για να διασφαλιστεί η παραμονή των εν λόγω εργαζόμενων στις δομές όπου απασχολούνται.

Επειδή, οι εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι απαραίτητοι για την ομαλή καθημερινή λειτουργία των Κ.Υ.Τ και των ανοικτών δομών προσωρινής φιλοξενίας.
Επειδή, η αβεβαιότητα των εργαζόμενων δεν μπορεί να συνεχίζεται.
Επειδή, το προσωπικό που βρίσκεται στις αναφερόμενες δομές έχει αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Θα εκδοθούν εγκαίρως οι απαραίτητες Αποφάσεις, με αναδρομική ισχύ, για την παράταση του προγράμματος του Γ` κύκλου Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για τις Ανοικτές Δομές Φιλοξενίας και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης;

2. Θα φροντίσουν ώστε όσοι συμμετείχαν και στους τρεις (Α, Β, Γ) κύκλους των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, να έχουν μοριοδότηση εξειδικευμένης προϋπηρεσίας σε μελλοντικές προκηρύξεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για πρόσληψη τακτικού και έκτακτου προσωπικού;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ψυχογιός Γιώργος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βίτσας Δημήτρης
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου