Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Τοποθέτηση της Βουλευτή Ν. Γκαρά, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής


« Η Γεωργία Ακριβείας μπορεί να μετασχηματίσει την παραγωγή και την οικονομία του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα»



Την πρόθεση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να υλοποιήσει το πολύ σημαντικό έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Γεωργικού Τομέα» που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 – επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ζήτησε από τον νέο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, η Νατάσα Γκαρά, κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα,  με προβλεπόμενη χρηματοδότηση 33,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που βρισκόταν στο στάδιο του ελέγχου,  προέβλεπε την εγκατάσταση 6.500 επίγειων σταθμών με τους οποίους θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα. Σε πρώτη φάση θα αφορούσε το μισό του συνόλου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, δηλαδή περίπου 15 εκ. στρέμματα.
Η κα Γκαρά τόνισε στην ομιλία της τη σημασία αυτή η «συλλογή δεδομένων» να είναι μία ανοιχτή δημόσια δομή και περιουσία, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επιστήμονας ή παραγωγός.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες και οργανισμούς οι οποίοι περιμένουν πότε θα λειτουργήσει αυτή η δημόσια υποδομή δεδομένων ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια με δικές τους πλακέτες ή πατέντες να τα αξιοποιήσουν.

Επιπλέον, ρώτησε τον Γ.Γ. αν έχει  σκεφτεί ή εξετάσει να δώσει νέα κίνητρα που θα προωθήσουν τη χρήση της Ευφυούς Γεωργίας, ή αν έχει σκεφτεί να δοθούν κίνητρα ώστε να προχωρήσει η κατασκευή πλατφόρμας ή άλλων συστημάτων που θα «κουμπώνουν» και θα συνδέονται με την κεντρική δημόσια δομή δεδομένων του γεωργικού χώρου.

«Ο τομέας και η εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία μικρή ή μεγάλη σύγχρονη επανάσταση» επισήμανε η Βουλευτής Έβρου, Ν. Γκαρά, κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων.

Η κα Γκαρά τόνισε ότι η εφαρμογή της Γεωργία Ακριβείας μπορεί να αλλάξει όλο τον τρόπο της αγροτικής παραγωγής, όπως επίσης και της χρήσης των αγροτικών προϊόντων -  συμπεριλαμβανομένης και της διατροφής - αλλά και να μετασχηματίσει αυτόν τον πολύ μεγάλο τομέα της εθνικής οικονομίας.

Παράλληλα, η Βουλευτής από τον Έβρο επισήμανε πως η Γεωργία Ακριβείας μπορεί να επηρεάσει και τον Πανεπιστημιακό Τομέα, την Έρευνα, την Τεχνολογία, με τη δημιουργία νέων, σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, αξιοποιώντας και την επιστήμη της Ρομποτικής.
Επιπλέον, η κα Γκαρά διευκρίνισε ότι με την εκτεταμένη χρήση της Γεωργίας Ακριβείας ανοίγεται μία νέα προοπτική για νέα επαγγέλματα, όχι μόνο αυτά των Γεωργικών Συμβούλων, αλλά και τεχνικών πάνω στις ψηφιακές πλατφόρμες, νέων ερευνητών που θα φτιάξουν πατέντες για τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και εξειδικευμένων γεωπόνων, εδαφολόγων και όσων ασχολούνται με την ποιότητα τροφίμων.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κα Γκαρά επισήμανε το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η σύνδεση της Γεωργίας Ακριβείας με το branding στα τρόφιμα με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, γεγονός που, σύμφωνα και με έρευνες, μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας εφόσον συνδυαστεί και με τον τομέα της σίτισης.

Τέλος, η κα Γκαρά σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι τα τέσσερα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας - μεταξύ των οποίων και αυτό της Ορεστιάδας – είναι εκείνα που έχουν αναλάβει την οργάνωση της εξέλιξης και του μετασχηματισμού του γεωργικού χώρου, γεγονός που δείχνει ότι στο άμεσο μέλλον μπορούν και πρέπει να «ανοίξουν» και νέες ειδικότητες επιστημόνων στα εν λόγω ιδρύματα ώστε σε αυτούς να στηριχθεί η εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας και της Κτηνοτροφίας Ακριβείας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου