Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Η Ν. Γκαρά συνυπογράφει ερώτηση για την αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων

Την αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων ζητούν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την αναπληρώτρια τομεάρχη Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι επιτυχημένος και απαραίτητος, εξασφαλίζοντας την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν, οι σχολικοί τροχονόμοι εργάζονται εθελοντικά και λαμβάνουν αποζημίωση, ωστόσο, δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη σε περιπτώσεις ατυχημάτων.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
- Προς τον κο Υπουργό Εσωτερικών
- Προς την κα Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Ασφάλιση σχολικών τροχονόμων και μετατροπή της εργασίας τους από εθελοντική σε σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου τέθηκε σε εφαρμογή το 1997 με στόχο την οδική ασφάλεια των πεζών μαθητών κατά τις μετακινήσεις του προς και από τα σχολεία. Από την έναρξη ισχύος του θεσμού (15-Σεπτ-1997), οι σχολικοί τροχονόμοι αντιμετωπίζονται από το κράτος ως «εθελοντές», οι οποίοι λαμβάνουν ελάχιστες αμοιβές υπό τη μορφή εξόδων μετακίνησης.

Η εν λόγω αποζημίωση δύναται να μειωθεί σημαντικά όταν η υπηρεσία δεν προσφέρεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας ή για όσες ημέρες η υπηρεσία προσφέρεται μόνο κατά την μετάβαση ή κατά την αναχώρηση από τη σχολική μονάδα.

Επιπρόσθετα, οι σχολικοί τροχονόμοι εργάζονται δίχως καμία ασφαλιστική κάλυψη και δίχως ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη. Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν σε περιπτώσεις που εμπλέκονται σε ατυχήματα, όπως στην πρόσφατη περίπτωση μιας σχολικής τροχονόμου στη Χαλκιδική, η οποία υπέστη σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα, κατά τη διάρκεια της «εθελοντικής» της εργασίας.

Δεδομένου ότι:

Ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι απαραίτητος για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου η κατάσταση του οδικού δικτύου και η οδηγική συμπεριφορά δεν ευνοούν τους πεζούς.

Οι εργαζόμενοι αμείβονται για την «εθελοντική» τους εργασία υπό τη μορφή αποζημίωσης για προσχηματικά έξοδα μετακίνησης.

Κάθε εργαζόμενος δικαιούται ασφαλιστικής κάλυψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται να λάβουν μέτρα προκειμένου η εργασία των σχολικών τροχονόμων να μετατραπεί από εθελοντική σε εξαρτημένη σχέση εργασίας;

Προτίθενται να μεριμνήσουν ώστε οι σχολικοί τροχονόμοι να απολαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου