Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Ν. Γκαρά: «Η ΝΔ διαιωνίζει τη διαπλοκή για να κάνει lobbying με συγκεκριμένα συμφέροντα»

 

Επίθεση της Βουλευτή Έβρου στην κυβέρνηση και για την αποψίλωση Δήμων, Σχολείων και Νοσοκομείων από προσωπικό, την ώρα που προσλαμβάνονται σωρηδόν γαλάζια golden boys

Για ένα ακόμη επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» που «αποτυγχάνει σε όλους τους στόχους», κατηγόρησε την κυβέρνηση η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της ΝΔ με τίτλο: «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η κα Γκαρά κατηγόρησε τη ΝΔ πως φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο γενικόλογο, με ασάφειες, διάτρητο νομικά, που όχι απλά δεν ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, όπως θεωρητικά διακηρύσσει, αλλά διαιωνίζει τη διαφθορά και τη διαπλοκή: «θέλουν να συνεχίσουν το Lobbying που κάνουν με καναλάρχες, κλινικάρχες, μεγαλοεργολάβους και κολεγιάρχες, με τα εκατομμύρια στις «Λίστες - Πέτσα» και στις απευθείας αναθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή φέρνουν στον ελληνικό λαό περικοπές, ακρίβεια, μείωση των συντάξεων, οικονομική ασφυξία και λουκέτα», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την «κινητικότητα» των υπαλλήλων στο Δημόσιο, η κα Γκαρά τόνισε πως αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, στους Δήμους, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία που κλείνουν, αναλώνεται σε φωτογραφικές και αποσπασματικές διατάξεις: «απαξιώνετε τον ρόλο του ΑΣΕΠ, προσλαμβάνετε σωρηδόν γαλάζια golden boys, ανασυστήνετε το κράτος της Δεξιάς, τη στιγμή που καταργήσετε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους 5.066 εργαζόμενους για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ «στον αέρα» παραμένουν και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που στελεχώνουν το ΕΣΥ» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναφέρθηκε και στην Τροπολογία για την ένταξη και των Ηλεκτρονικών Μέσων στη ρύθμιση για την κάλυψη δαπάνης εργοδοτικής εισφοράς στον «Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης» (ΕΔΟΕΑΠ), τονίζοντας πως η κυβέρνηση φέρνει μία ακόμη διάταξη – μπάλωμα για να καλύψει δικές της ολιγωρίες και ανικανότητες.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική στήριξης του Τύπου με διαφάνεια. Αφού καταργήσατε τα Προγράμματα Ενίσχυσης ύψους 16 εκατομμυρίων του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσετε  τις «Λίστες – Πέτσα», χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, με στόχο την εξαγορά ΜΜΕ», σημείωσε η κα Γκαρά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επιτελική ανικανότητα, κοινωνική αδιαφορία, προπαγάνδα και αδιαφάνεια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με μία Κυβέρνηση σε αποδρομή και έναν Πρωθυπουργό άβουλο και αδύναμο -από ό,τι φάνηκε και από τις πρόσφατες εξελίξεις- έρμαιο οικονομικών συμφερόντων, αλλά και των βαρονιών εντός του κόμματός τους, να οδηγεί τη χώρα από αποτυχία σε αποτυχία και την ελληνική κοινωνία να συνθλίβεται, δυστυχώς, ανάμεσα στις συμπληγάδες της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και κυρίως της ακρίβειας.

 Με τους νέους και τις νέες -ακόμη και τους άριστους μαθητές- να μένουν εκτός ελληνικών πανεπιστημίων, τις υπηρεσίες να συρρικνώνονται συνεχώς, αλλά παράλληλα τα «golden boys» της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν χρυσές δουλειές.

Ωστόσο, φέρνετε, κύριε Υπουργέ, σήμερα ένα νομοσχέδιο που ενισχύει θεωρητικά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και παράλληλα, ρυθμίζει ζητήματα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δύο άσχετα θέματα σε ένα, όμως, νομοσχέδιο στα πρότυπα της επιτελικής νομοθετικής πρακτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σχολιάσω την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα και αφορά στην ένταξη και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στη ρύθμιση για την κάλυψη δαπάνης εργοδοτικής εισφοράς στον ΕΔΟΕΑΠ.

Λόγω επιτελικής ικανότητας φαίνεται πως στην προηγούμενη ρύθμιση η Κυβέρνηση ξέχασε να εντάξει τα ηλεκτρονικά μέσα και έρχεται και πάλι σήμερα με μία διάταξη μπάλωμα να εντάξει και τα ηλεκτρονικά μέσα. Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κοινωνία πως η συγκεκριμένη ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται σε μια συνολική αναγκαία πολιτική στήριξης των μέσων ενημέρωσης, με κριτήρια και με διαφάνεια. Αφού βέβαια καταργήσατε τα προγράμματα ενίσχυσης 16 εκατομμυρίων των περιφερειακών και των κεντρικών έντυπων μέσων, προτάξατε τις λίστες Πέτσα, χωρίς καμία διαφάνεια, χωρίς καμία λογοδοσία, χωρίς κανένα κριτήριο και με μόνο στόχο την εξάρτηση και την εξαγορά των ΜΜΕ από την Κυβέρνηση.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, πρέπει να συνεννοηθείτε και με τους αρμόδιους συναδέλφους σας και να προσέξετε τη διάταξη η οποία υπάρχει και στην αρμόδια Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, διότι με τις διατάξεις που εγγράφονται εκεί πιθανόν να αποκλειστούν πάρα πολλές κεντρικές πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες από την ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ. ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε την ανασύσταση του κράτους της Δεξιάς με τις γνωστές πρακτικές του παρελθόντος. Με σωρεία κατά παρέκκλιση αποσπάσεων και μετατάξεων υπαλλήλων αλλά και με τον ρόλο του ΑΣΕΠ να απαξιώνεται συνεχώς από την Κυβέρνηση, το κράτος δικαίου, η αξιοκρατία, η διαφάνεια ποδοπατούνται καθημερινά με ευθύνη και επιλογή της ίδιας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες αποψιλώνονται και κλείνουν, κυρίως στην περιφέρεια -χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος μου, ο νομός Έβρου-, μειώνοντας συνεχώς την ποιότητα ζωής και την εξυπηρέτηση των πολιτών, υποδαυλίζοντας οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης, την οποία μόνο επικοινωνιακά ευαγγελίζονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Τα σχολεία στερούνται σχολικές καθαρίστριες, τα οργανογράμματα των υπηρεσιών αγνοούνται και δεν υπηρετούνται, οι δήμοι παραμένουν υποστελεχωμένοι, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας επίσης, ενώ κλείνουν περιφερειακά ιατρεία. Στην περιοχή μου τουλάχιστον, παρότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει τη μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο δημόσιο, προκειμένου να ανακοπεί η αιμορραγία από τις δημόσιες υπηρεσίες. Και αντί η σημερινή Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα προβλήματα και με την ενίσχυση σε προσωπικό, αρκείται σε αποσπασματικές και φωτογραφικές διατάξεις για την κινητικότητα, όπως η μετάταξη των αποσπασμένων εντός δέκα ημερών ή το δικαίωμα να βάζουν υπογραφές και οι συμβασιούχοι τεχνικοί και όχι οι μόνιμοι υπάλληλοι.

Και αναρωτιόμαστε: Δεν έχει η Κυβέρνηση εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση και πρέπει να υπογράφονται σοβαρές αποφάσεις από μετακλητούς; Ακόμη όμως και από αυτές τις διατάξεις λείπουν θεσπισμένα κριτήρια που θα διασφαλίσουν το αντικειμενικό της διαδικασίας και δεν θα ανοίγουν άλλου τύπου παραθυράκια.

Όλο αυτό το διάστημα βέβαια παρατηρούμε την προτίμηση που έχει η Νέα Δημοκρατία στις προσλήψεις μέσω προσωρινών συμβάσεων υπονομεύοντας τις μόνιμες σχέσεις εργασίας, υπονομεύοντας ουσιαστικά τη στελέχωση και την αναβαθμισμένη λειτουργία του δημοσίου, αναγκαία προϋπόθεση για την υγιή λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα. Ακόμη όμως και με αυτήν την πρακτική εξακολουθούν να προσλαμβάνονται σωρηδόν γαλάζια golden boys με παχυλούς μισθούς, ενώ καταργήθηκε το πρόγραμμα των πέντε χιλιάδων εξήντα έξι εργαζομένων που είχε προσλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόληψη πυρκαγιών και την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών.

Στον αέρα παραμένουν και οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ στο ΕΣΥ που λήγουν οι συμβάσεις τους και μία ξεκάθαρη απάντηση δεν έχουν πάρει από την Κυβέρνηση ούτε και σχέδιο στελέχωσης των δομών υγείας υπάρχει παρά μόνο η προώθηση σχεδίων ιδιωτικοποίησης. Είναι θέμα προτεραιότητας άλλωστε.

Τώρα σε ό,τι αφορά το βασικό σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά στο λόμπινγκ η πλειονότητα των μελών του Κοινοβουλίου έχουμε αναγνωρίσει το νομικό κενό που υπάρχει στη χώρα μας και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι ιδιώτες που επιθυμούν να μπορούν οργανωμένα να αναπτύσσουν τις προτάσεις και τις απαιτήσεις τους σε ένα για παράδειγμα επικείμενο νομοσχέδιο. Αντί όμως, να γίνει μια διευρυμένη συζήτηση και διαβούλευση σε ένα ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο πλαίσιο, εσείς φέρνετε ένα νομοσχέδιο ιδιαίτερα γενικόλογο και με πάρα πολλές ελλείψεις οι οποίες έχουν επισημανθεί και στην επιτροπή.

Στην πραγματικότητα μόλις τα 9 από τα 29 άρθρα αφορούν στο λόμπινγκ ή «άσκηση επιρροής» στα ελληνικά και από αυτά, τα πέντε παραπέμπονται σε επόμενες υπουργικές αποφάσεις. Για άλλη μία φορά δεν ακολουθείτε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εμπειρία που υπάρχει σε άλλες χώρες, ενώ δεν έχετε εξηγήσει γιατί το νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει περισσότερα άτομα ή νομικά πρόσωπα άσκησης επιρροής παρά περιορίζεται μόνο στους επαγγελματίες λομπίστες και τις αντίστοιχες εταιρείες.

Στην πραγματικότητα το παρόν νομοσχέδιο δεν επιτυγχάνει επ’ουδενί τον διακηρυχθέντα στόχο του που είναι η επίτευξη της διαφάνειας και της λογοδοσίας όπως έχει πει και ο Υπουργός κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, παρά είναι άλλο ένα μεγαλεπήβολο επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε και να αναφέρουμε πολλά από τα στοιχεία που λείπουν από το σημερινό νομοθέτημα. Τα έχουμε συζητήσει ήδη στις επιτροπές. Ωστόσο από το τελικό αποτέλεσμα αντιλαμβανόμαστε πως η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε στην πραγματικότητα ενδιαφέρθηκε να φέρει ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργούσε ένα ισχυρό και επαρκές θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα διαφάνειας και λογοδοσίας στην κοινωνία.

 Η Νέα Δημοκρατία φέρνει σήμερα ένα νομοσχέδιο με τόσες γενικολογίες και ασάφειες, τόσο διάτρητο νομικά που φοβόμαστε πως το βασικό που καταφέρνει τελικά είναι να διατηρήσει και να διαιωνίσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Άλλωστε ίσως είναι και ο μεγάλος της πόθος. Γιατί τελικά στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους, να συνεχίσουν το λόμπινγκ, που κάνουν όλο αυτό το διάστημα με τον ΣΕΒ, τους καναλάρχες, τους κολεγιάρχες, τους κλινικάρχες, τους μεγαλοεργολάβους, τα δικηγορικά γραφεία και τις μεγάλες εταιρείες, με τα γνωστά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Εκατοντάδες εκατομμύρια δωράκια στους λίγους, λίστες Πέτσα, απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων κ.λπ. και την ίδια στιγμή περικοπές, κατάργηση του οκταώρου, ακρίβεια για τους πολίτες, μείωση συντάξεων, οικονομική ασφυξία και λουκέτα για το λαό.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου