Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Άρθρο στην εφημερίδα "Η ΓΝΩΜΗ" με τίτλο: «Μεθοδεύουν τις εξορύξεις χρυσού αγνοώντας το πάνδημο "όχι" των Θρακιωτών»


«Μεθοδεύουν τις εξορύξεις χρυσού αγνοώντας το πάνδημο "όχι" των Θρακιωτών»

Άρθρο παρέμβαση στη ΓΝΩΜΗ από τη βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ 

Της Νατάσας Γκαρά👇

Οι τελευταίες ημέρες υπήρξαν το λιγότερο αποκαλυπτικές για τις πραγματικές προθέσεις και μεθοδεύσεις  της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη.

Τον χορό «έσυρε» ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο οποίος απαντώντας στις 04.07.22 σε ερώτηση στη Βουλή για τις εξορύξεις χρυσού στη Θράκη, πίσω από το γενικόλογο «όλες οι ανθρωπογενείς δράσεις μπορούν να προχωρήσουν, εφόσον συμβάλλουν θετικά στην τοπική κοινωνία, εφόσον προστατεύεται το περιβάλλον, εφόσον δημιουργούνται θέσεις εργασίας». Εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσουν οι εξορύξεις, οι έρευνες για χρυσό και να λάβει ο επενδυτής τις συγκεκριμένες άδειες στη Θράκη.

Με λίγα λόγια, ο Υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη άφησε «ορθάνοιχτη» την πόρτα για εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, αμφισβητώντας το διαχρονικό πάνδημο «όχι» της τοπικής κοινωνίας του Έβρου και της Θράκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με τη χαρακτηριστική δήλωσή του πως «η θέση της τοπικής κοινωνίας μένει να τεκμηριώνεται κάθε φορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος  κατά την παρουσία του στη Ροδόπη πριν λίγες ημέρες, ουσιαστικά αμφισβήτησε την εκπεφρασμένη άποψη και θέση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις εξορύξεις χρυσού, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους κατοίκους της Θράκης.

-Τι κρύβεται πίσω από την ψεύτικη εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ;

Οι συνεχείς δηλώσεις των κυβερνητικών  στελεχών, επιχειρούν συνειδητά να «θολώσουν τα νερά», να διαστρεβλώσουν, να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εικόνα πως δήθεν οι κάτοικοι της Θράκης, οι συλλογικότητες και οι φορείς από την περιοχή, επανεξετάζουν τη στάση τους και, ενδεχομένως, διάκεινται θετικά υπέρ των εξορύξεων.

Παριστάνουν στη ΝΔ πως δεν άκουσαν τίποτα για τα πρόσφατα ομόφωνα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρώνειας – Σαπών, όπως και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, της Διανομαρχιακής Επιτροπής, του Εργατικού Κέντρου Έβρου και άλλων, που επιβεβαίωσαν την πάγια θέση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Παριστάνουν πως αγνοούν το αρραγές μέτωπο ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη εδώ και δεκαετίες, τους διαρκείς αγώνες και τις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας επί 25 χρόνια, ώστε να μην προχωρήσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Και το πράττουν, διότι στη πραγματικότητα στη ΝΔ ουδέποτε έπαψαν να «κλείνουν το μάτι» στους χρυσοθήρες. Το πράττουν διότι βασικό, πρωταρχικό, ιδεολογικό τους πρόταγμα παραμένει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων οικονομικά ισχυρών ομιλών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες ή για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, πριμοδοτώντας συγκεκριμένες «επενδύσεις».

Απόδειξη του διαρκούς «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και χρυσοθήρων, αποτελεί και το γεγονός πως, μέχρι σήμερα, ουδείς έχει διαψεύσει ότι επίκειται χρηματοδότηση της Ελληνικός Χρυσός ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ (συν ακόμη 500 εκατομμύρια δανεισμό), από κονδύλια και χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους Θρακιώτες κυριολεκτικά απροστάτευτους απέναντι στο κύμα ακρίβειας, τους υπέρογκους λογαριασμούς στο ρεύμα, τις απλησίαστες τιμές στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες, στα είδη πρώτης ανάγκης.

Τελικά, όταν στη ΝΔ υποσχόταν προεκλογικά «πολλές και καλές δουλειές», μάλλον εννοούσαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ετοιμάζονται να δώσουν – δανεικά και αγύριστα – στους χρυσοθήρες. Όταν μιλούσαν για «ανάπτυξη στη Θράκη», δεν εννοούσαν ένα μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, την εργασία, την υγεία, την αειφορία, αλλά την καταστροφή του περιβάλλοντος, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, του τουρισμού, της ίδιας της γης της Θράκης.

Αν θέλει η σημερινή κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Θρακιωτών, θα πρέπει να υιοθετήσει τα όσα πρόβλεπε το Περιφερειακό  Χωροταξικό Πλαίσιο για την ΑΜ-Θ, που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου σαφώς απαγορεύονταν  δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη χρυσού, καθώς δεν είναι συμβατή με τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής. Οι Εβρίτες, οι Θρακιώτες, δεν αντέχουν να ακούν άλλα μισόλογα, υπεκφυγές και ψέματα.

Το άρθρο στη "ΓΝΩΜΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου