Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Στο επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού στη Δαδιά


 Στο επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού στη Δαδιά στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού πάρκου Δαδιάς -Λευκίμης -Σουφλίου, όπου πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ). 

Η πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη μέρα σε πολλά μέτωπα, πολλαπλές εστίες με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς, απειλείται ο πυρήνας του δάσους υψηλής προστασίας. Πυροσβέστες, στρατός, δασικοί υπάλληλοι, πολιτική προστασία, μηχανήματα έργου, υλοτόμοι, δασικοί συνεταιρισμοί, εθελοντές, οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις δίνουν μεγάλη μάχη για την οριοθέτηση της φωτιάς και την προστασία και φροντίδα των ζώων και πτηνών. Επιχειρούν με εναέρια κι επίγεια μέσα, σε ένα δύσκολο πεδίο, δυσπρόσιτα σημεία, πυκνό παρθένο δάσος με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης. 

Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη και απαιτείται η ενεργοποίηση των διαθέσιμων μέσων και δυνάμεων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τo Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης. Επιπλέον φιλοξενεί και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, ενώ είναι πλούσιο σε χλωρίδα κ πανίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου