Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ν. Γκαρά: Συμβούλιο Αρχηγών στην Αθήνα, Σύνοδος στην Ευρώπη και συμφωνία μετεγκατάστασης

Κάνει πως δεν βλέπει... τον Ερντογάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν παίρνει μέτρα προς την Τουρκία και δεν απαιτεί κυρώσεις, εμείς λέμε άμεσα σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, άμεσα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και διεκδίκηση συμφωνίας ασφαλούς μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά σε συνέντευξή της ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Καβάλας.
Μέχρι τώρα, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν απευθύνονται στην Τουρκία, ούτε απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση κυρώσεις προς την Τουρκία, ούτε καταγγέλλεται η Άγκυρα γιατί δεν τηρεί την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είχε κάνει διαχειρίσιμη την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπογράμμισε η κ. Γκαρά, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχουν μέτρα και δεν λαμβάνονται μέτρα από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς μηχανισμούς. Η κ. Γκαρά παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
  • πρώτον, να συγκληθεί Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αξιοποιηθεί η εμπειρία του πολιτικού δυναμικού της χώρας
  • δεύτερον, να συγκληθεί άμεσα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ληφθούν μέτρα απέναντι στην Τουρκία
  • τρίτον, να διεκδικηθεί συμφωνία ασφαλούς μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες με επιμερισμό, κυρίως προς τις κεντρικές και βόρειες χώρες
Η ίδια ευχήθηκε η επίσκεψη της ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο να μην είναι συμβολική αλλά να υπάρξει ανακοίνωση «δραστικών, αποτελεσματικών μέτρων προκειμένου να αποφύγουμε κρίση -και ασφάλειας για την χώρα και ανθρωπιστική … κυρίως στο Αιγαίο».
«Είναι προφανώς υποχρέωση κάθε κράτους να φυλάξει τα σύνορα, σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές Δίκαιο», είπε νωρίτερα η κ. Γκαρά, «αλλά από εκεί και πέρα η απειλή για την χώρα δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που εργαλειοποιούνται. Απειλή είναι οι χειρισμοί του Ερντογάν που δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στο επίκεντρο. Εκεί είναι που ασκείται η δική μας κριτική, εκεί επικεντρώνονται οι δικές μας προτάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου