Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ν.Γκαρά: Συνέντευξη για τα τελευταία γεγονότα και την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο




Συνέντευξη για τα τελευταία γεγονότα και την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, παραχώρησε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή "Η Ελλάδα στον Κόσμο".

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους  Γιώργο Διονυσόπουλο και Θοδωρή Ψαλιδόπουλο η κα Γκαρά τόνισε πως παρότι χθες και προχθές υπήρξε μερική αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνικά σύνορα, με πολλούς από τους μετανάστες να απομακρύνονται από την περιοχή των συνόρων, σήμερα το πρωί υπήρξαν νέες εστίες έντασης και επεισοδίων και πάλι κυρίως στον χώρο κοντά στο τελωνείο των Καστανεών, στον Βόρειο Έβρο.

Επίσης, επισήμανε πως υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη κινητοποίηση και για τη σύλληψη των διακινητών που προσπαθούν να καθοδηγήσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε συγκεκριμένα σημεία.

Η κα Γκαρά σημείωσε πως από τη πρώτη στιγμή αυτό που συνέβη στον Έβρο ήταν η ξαφνική μαζική έλευση χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά σύνορα, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου για την μεταφορά αυτών των πολυπληθών ομάδων στον χώρο δίπλα από το τελωνείο των Καστανεών, ακριβώς γιατί η πλευρά της Τουρκίας ήθελε να δημιουργήσει συνθήκες κρίσης και έντασης.

Στη συνέχεια η τουρκική πλευρά διεμήνυε ψευδώς στους πρόσφυγες πως τα σύνορα έχουν ανοίξει στην Ελλάδα και μπορούν να περάσουν για να κατευθυνθούν στην Ευρώπη, γεγονός που οδήγησε στη συγκέντρωση και άλλων πληθυσμών στο χώρο δίπλα στα ελληνικά σύνορα.

Η κα Γκαρά τόνισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει τη θέση πως σε συνεννόηση όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να διασφαλίζουν ασφαλείς διόδους μετεγκατάστασης των προσφύγων και να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στις θάλασσες και στα ποτάμια για να πνίγονται.

Συνεχίζοντας η κα Γκαρά τόνισε πως είναι απαραίτητο ένα συνολικό οργανωμένο σχέδιο από τις ευρωπαϊκές χώρες στη διαχείριση του προσφυγικού ώστε να γίνεται ισοκατανομή στη φιλοξενία των προσφύγων και να μετακινούνται οι πληθυσμοί αυτοί  από την Τουρκία στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θέλουν να καταλήξουν.

Η κα Γκαρά επισήμανε πως ακόμη και κατά τη χθεσινή επίσκεψη των Ευρωπαίων στην περιοχή του Έβρου, η Κυβέρνηση της ΝΔ:

- δεν απαίτησε καθαρά και ξάστερα την καταγγελία της πλευράς Ερντογάν για τις πρακτικές που ακολουθεί

- δεν απαίτησε ένα σαφές σχέδιο διαμοιρασμού των προσφυγικών ροών σε όλες τις χώρες της ΕΕ

- δεν πίεσε η ελληνική Κυβέρνηση τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς να επιβάλλουν κυρώσεις  στη Τουρκία για τη στάση της

- ούτε και απαίτησε την πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκιάς για το προσφυγικό από πλευράς της γείτονος.

Αντίθετα, αρκέστηκε να δεχτεί χλιαρές δηλώσεις στήριξης, υλικοτεχνική υποδομή και χρηματοδότηση, γεγονός όμως που δείχνει πως οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν.

Και όσο η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση ολιγωρεί, μένει σιωπηλή, δεν διεκδικεί δυναμικά και δημόσια να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να διαμοιραστεί δίκαια και ισόποσα η ευθύνη σε όλα τα κράτη της ΕΕ, τόσο η χώρα μας θα μετατρέπεται σε μαι τεράστια φυλακή εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Συμπληρώνοντας, η κα Γκαρά αναφέρθηκε στις αστοχίες στις οποίες έχει υποπέσει όλο το τελευταίο διάστημα η ελληνική πλευρά στα ελληνοτουρκικά πχ με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην αναφερθεί καθόλου στις προκλήσεις και τις αυξανόμενες εναέριες παραβιάσεις κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κλπ

Παράλληλα, τόνισε πως η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκμετάλλευση όλων των διπλωματικών μέσων που διαθέτει η χώρα μεταξύ αυτών βεβαίως και του δικαιώματος άσκησης βέτο, σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ, ώστε η Ευρώπη να καταγγείλει εμπράκτως και με σαφή διοικητικά μέτρα την τουρκική προκλητικότητα.

Κλείνοντας η κα Γκαρά τόνισε πως το επόμενο διάστημα οι εντάσεις με τη γείτονα θα συνεχιστούν, όχι μόνο λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού αλλά και στο πλαίσιο των κινήσεων με έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκκινήσει στη περιοχή μας, με αφορμή και ενεργειακά ζητήματα, εξελίξεις πάνω από τις οποίες τόσο η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να ενσκήψουν με προσοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου