Υποχώρηση στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου παρουσίασε για το 2020 η Ελλάδα στη σχετική έκθεση του οργανισμού, «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα». Είναι η 1η φορά μετά από 5 χρόνια συνεχούς ανόδου, που η χώρα μας υποχωρεί στον δείκτη αυτό.
Οι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βιώνουν καθημερινά την κυβερνητική απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ, τη συρρίκνωση της Ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού, την επιβολή προπαγάνδας, αλλά και την απαξίωση ποιότητας, περιεχομένου και δημοσίου λόγου. Έντονα, μάλιστα είναι πλέον και τα πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας σε έγκριτους κι έμπειρους δημοσιογράφους, οι απειλές σε εργαζόμενους, αλλά και η λασπολογία.
Δυστυχώς, είμαστε πεπεισμένοι, πως η καθοδική τροχιά και η συρρίκνωση της Δημοκρατίας θα συνεχιστεί. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει ο κ. Πέτσας, θα επιστρέψει την Ελλάδα σε μια γκρίζα ζώνη ανυποληψίας και ανελευθερίας. Οι εργαζόμενοι στα κανάλια έχουν ήδη αντιδράσει και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο αυτό που φέρνει απολύσεις, ανελεύθερο εργασιακό περιβάλλον και επισφάλεια.
Δεν μας προκαλούν, όμως, έκπληξη τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ΜΜΕ. Εξάλλου, έχει δείξει δείγματα γραφής από την πρώτη μέρα με τις αδιαφανείς «Λίστες σιωπής και προπαγάνδας», καθώς και με τη μετατροπή της ΕΡΤ σε ΝΔtv.
Η πρακτική της ΝΔ, βέβαια, έρχεται κι από το πρόσφατο παρελθόν. Θυμίζουμε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση, η Ελλάδα βρίσκονταν 91η ανάμεσα σε 180 χώρες, στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου. Χαρακτηριστικές οι αναφορές της έκθεσης του Οργανισμού Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα το 2014:
• «Πολλοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα είναι άνεργοι»
• «Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν χάσει την αξιοπιστία τους λόγω χρόνιων πελατειακών σχέσεων»
• «Πολύ συχνά ρεπόρτερς που καλύπτουν διαδηλώσεις πέφτουν θύματα βίας»
• «Η Χρυσής Αυγή και οι οπαδοί της στοχοποιούν ανοιχτά, δημοσιογράφους»
• «Οι σωματικές επιθέσεις έχουν συστηματοποιηθεί και οι απειλές θανάτου αυξάνονται»
Αναφορά, βέβαια, υπήρχε και στην «πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο - για χώρα της ΕΕ - απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ». Μια απόφαση που «άφησε άναυδη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο» κάνοντας το 2013 «σημείο καμπής στην ιστορία των ΜΜΕ στην Ελλάδα».
Το 2019, όμως, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Η καθοδική πορεία όχι μόνο είχε ανακοπεί αλλά και είχε αντιστραφεί πλήρως. Σχεδόν 5 χρόνια μετά, η Ελλάδα είχε κερδίσει 26 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, σκαρφαλώνοντας πολύ πάνω από την βάση, στην 65η θέση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε για την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία των ΜΜΕ, αλλά και τη θωράκιση και τη βελτίωση των συνθηκών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες θεσμικής βαρύτητας, μεταξύ άλλων:
• ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 30 χρόνια λειτουργίας χωρίς άδειες,
• επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης,
• διασφάλιση της εύρυθμης θεσμικής λειτουργίας του Ε.Σ.Ρ
• επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αρχής γενομένης από τα δημόσια μέσα,
• στήριξη και διασφάλιση του ασφαλιστικού και ιατροφαρμακευτικού πυλώνα για όλους πλέον τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, προσφέροντας ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας.
Ο κ. Πέτσας, στη σύντομη θητεία του, θα μείνει στην ιστορία, μόνο για τις Λίστες. Αυτές με τις οποίες χάριζε κατά το δοκούν λεφτά με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία, περιορίζοντας την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.
Νατάσα Γκαρά,
Βουλευτής Έβρου - Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου