Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Άρθρο στην Εφημερίδα "Η Αυγή" για την πολιτική της Κυβέρνησης, τη φίμωση και την παρέμβασή της στα ΜΜΕ

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεπεράσει τα όρια της «επιτελικής» του επιλογής για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ

Δημοσιογράφοι που οδηγούνται σε παραίτηση ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις του Μαξίμου γιατί έγραψαν για το αποτυχημένο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

Αρθρογράφοι που λογοκρίνονται επειδή οι απόψεις τους δεν αρέσουν στο Μαξίμου.

Εκπομπές έρευνας στην κομματικοποιημένη ΕΡΤ οδηγούνται σε «λήξη» επειδή κάνουν έρευνα και όχι προπαγάνδα την οποία επιτάσσει το Μαξίμου.

Εργαζόμενοι και πολίτες στα όρια της ανέχειας συλλαμβάνονται επειδή διαφωνούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνει το Μαξίμου.

Βουλευτές διώκονται και ποινικοποιείται η άποψή τους κατά παραγγελία του Μαξίμου.

Αυτά τα περιστατικά σημειώθηκαν μέσα σε 72 ώρες και έχουν όλα κάτι κοινό. Φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του πρωθυπουργού, ο οποίος το ήθος με το οποίο ασκεί την εξουσία που του δόθηκε από τον ελληνικό λαό δεν παρέλειψε να το δείξει και από του βήματος της Βουλής με τις ειρωνικές και προσβλητικές αναφορές στον Ν. Φίλη και τον Ε. Τσακαλώτο.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεπεράσει τα όρια της «επιτελικής» του επιλογής για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι δεν αρκείται στον εκβιασμό των μέσων μέσω οικονομικής εξάρτισης και συνδιαλλαγής - μια πρακτική που εισήγαγε με τα 20 εκατ. ευρώ της αδιαφανούς λίστας Πέτσα. Πλέον επιχειρεί απροκάλυπτα να επιβάλει και ένα καθεστώς φόβου με εκδιώξεις δημοσιογράφων, μηνύσεις σε βουλευτές και απασφαλισμένα μιντιακά «πιστόλια» που «πυροβολούν λάσπη και ψεύδη» κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Στόχος, η καθολική φίμωση του Τύπου και κάθε φωνής κριτικής. Κάθε ρεπορτάζ που δεν τον αποθεώνει θα κόβεται από τον... αόρατο αρχισυντάκτη. Κάθε άποψη που αποκαλύπτει την ένδεια της κυβέρνησης μένει στο συρτάρι. Κάθε κείμενο που αποκαλύπτει την αλήθεια διαγράφεται.

Πολύ σύντομα τα μέσα που τον χαρακτηρίζουν ως «Μωυσή» θα τον αναφέρουν ως «Όρμπαν των Βαλκανίων». Το τραγικό είναι ότι τόσο εκείνα όσο και ο Κ. Μητσοτάκης θα νιώθουν περήφανοι γι’ αυτή την πολιτική εξέλιξη - πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις βέβαια για την κοινωνία.

Ακόμη μια φορά, όμως, αποδεικνύεται ότι η καταστολή και η φίμωση είναι το μοναδικό καταφύγιο κάθε ανίκανης και φοβισμένης κυβέρνησης. Κάθε κυβέρνησης που στην καρδιά της πολιτικής της δεν έχει την ευημερία του λαού, αλλά βάζει ως προτεραιότητα τον περαιτέρω πλουτισμό των εχόντων και κατεχόντων. Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια μιας ελίτ που δεν νοιάζεται για τις δυσκολίες μιας κοινωνίας που έχει να αντιμετωπίσει πέρα από την οικονομική και την υγειονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός έχει δείξει τις προθέσεις του ξεκάθαρα. Με τις λίστες Πέτσα, με την εξαίρεση των καναλαρχών από την υποβολή πόθεν έσχες και εσχάτως με το νέο νομοσχέδιο Πέτσα.

Ένα νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων που ικανοποιεί κάθε απαίτηση των καναλαρχών, ευθυγραμμισμένο πλήρως με την ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό έγκειται και η βίαιη υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων με την εξαφάνιση κάθε πρόνοιας που είχε προβλεφθεί για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια, οδηγώντας τους δημοσιογράφους σε απόλυση, ανασφάλεια, υποταγή. Αλλά και με διάφορα δωράκια, όπως η απαλλαγή στο 100% της διαφημιστικής δαπάνης, η έκπτωση 98,6% στα ποσά της τηλεοπτικής άδειας και στους παχυλούς μισθούς που πρόκειται να δώσει στα «γαλάζια παιδιά» της ΕΡΤ και του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Δεν μας ξαφνιάζει ο τρόπος που κυβερνά η Δεξιά. Με αυταρχισμό, φόβο, διώξεις και εξυπηρετήσεις φίλιων συμφερόντων που πέσανε στη χώρα σαν κοράκια.

Αλλά όσο προβλέψιμες είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο προδιαγεγραμμένη είναι και η κατάληξή της. Το μονοπάτι αυτών των πολιτικών είναι ένας μονόδρομος που οδηγεί μαθηματικά σε αδιέξοδο και, όπως πάντα, την ευθύνη της ανατροπής, την περπατησιά σε φωτεινά μονοπάτια έχουν οι δημοκρατικές, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου αυτού.

Νατάσα Γκαρά είναι βουλευτής  Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αν. τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου