Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εθνική σύνταξη ομογενών

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εθνική σύνταξη ομογενών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Αναπλ. Τομεάρχη Εξωτερικών, αρμόδιας για τον Απόδημο Ελληνισμό και το Εξωτερικό Εμπόριο, Θεοδώρας Τζάκρη, για το θέμα που έχει προκύψει με τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ομογενών (Βορειοηπειρωτών και από την πρώην Σοβιετική Ένωση) οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και αφορά σε συνταξιούχους που στερούνται την πλήρη εθνική σύνταξη, παρόλο που διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις αναφορικά με το απαιτούμενο όριο ηλικίας, τα απαιτούμενα χρόνια και τις εισφορές τους.

Οι συνταξιούχοι αυτοί, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν να σταματήσουν οι διαχωρισμοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες, διότι πρόκειται για αδικία με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα έπρεπε.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφης Αχτσιόγλου και την υπογραφή 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε την 24η/2/2020 τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( e-Ε.Φ.Κ.Α.)» για την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το ίδιο ύψος εισφορών, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση.

Ο Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών και δεσμεύτηκε να διορθώσει το θέμα, φέρνοντας σχετική ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση», το οποίο ψηφίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η σχετική τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε διότι, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία, ουδέποτε συντάχθηκε η απαραίτητη Έκθεση από το ΓΛΚ. Αποτέλεσμα είναι ότι το πρόβλημα των δικαιούμενων εθνικών συντάξεων ομογενών εξακολουθεί να παραμένει.

Σημειώνεται ότι η λύση του προβλήματος των συντάξεων των ομογενών έχει εξαγγελθεί από τη Νέα Δημοκρατία ήδη τρεις φορές, ξεκινώντας από την προεκλογική περίοδο του 2019 και φτάνοντας μέχρι τον Νοέμβριο 2021 μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία εξαγγελία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τον Υπουργό να απαντήσει γιατί δεν συντάχθηκε η απαραίτητη έκθεση από το ΓΛΚ, ώστε η εν λόγω τροπολογία να κατατεθεί εγκαίρως στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και αν προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χορήγηση της δικαιούμενης εθνικής σύνταξης στους ομογενείς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Εθνική σύνταξη ομογενών»

Το θέμα που έχει προκύψει με τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ομογενών (Βορειοηπειρωτών και από την πρώην Σοβιετική Ένωση) οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα αφορά σε συνταξιούχους που στερούνται την πλήρη εθνική σύνταξη παρόλο που διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις αναφορικά με το απαιτούμενο όριο ηλικίας, τα απαιτούμενα χρόνια και τις εισφορές τους.

Όλοι οι παραπάνω συνταξιούχοι ζητούν να σταματήσουν οι διαχωρισμοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες διότι πρόκειται για αδικία με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα έπρεπε.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφης Αχτσιόγλου και την υπογραφή 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε την 24η/2/2020 τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( e-Ε.Φ.Κ.Α.)» για την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το ίδιο ύψος εισφορών, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση.

Για το θέμα αυτό στις 7 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να δώσει λύση.

Στη συνέχεια για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών, ο οποίος, επίσης στη βάση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, δεσμεύτηκε να διορθώσει το θέμα, φέρνοντας σχετική ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση», το οποίο ψηφίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η σχετική τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε διότι, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία, ουδέποτε συντάχθηκε η απαραίτητη Έκθεση από το ΓΛΚ. Αποτέλεσμα είναι ότι το πρόβλημα των δικαιούμενων εθνικών συντάξεων  ομογενών  εξακολουθεί να παραμένει.

Σημειώνεται ότι η λύση του προβλήματος των συντάξεων των ομογενών έχει εξαγγελθεί από τη Νέα Δημοκρατία ήδη τρεις φορές, ξεκινώντας από την προεκλογική περίοδο του 2019 και φτάνοντας μέχρι τον Νοέμβριο 2021 μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία εξαγγελία.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Γιατί δεν συντάχθηκε η απαραίτητη έκθεση από το ΓΛΚ ώστε η εν λόγω τροπολογία να κατατεθεί εγκαίρως στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση»;
2)Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χορήγηση της δικαιούμενης εθνικής σύνταξης στους ομογενείς;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Δώρα
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Να ενταχθούν στους αξιολογικούς Πίνακες Διορισμών οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν πιστοποίηση επιμόρφωσης σε σεμινάρια 400 ωρών στην Ε.Α.Ε

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να ενταχθούν στους αξιολογικούς Πίνακες Διορισμών οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν πιστοποίηση επιμόρφωσης σε σεμινάρια 400 ωρών στην Ε.Α.Ε

Με ερώτηση που κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη και της Αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο, Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη, ζητούν να ενταχθούν στους αξιολογικούς Πίνακες Διορισμών οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν πιστοποίηση επιμόρφωσης σε σεμινάρια 400 ωρών στην Ε.Α.Ε.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση
Προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Να ενταχθούν στους αξιολογικούς Πίνακες Διορισμών οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν πιστοποίηση επιμόρφωσης σε σεμινάρια 400 ωρών στην Ε.Α.Ε

Με το ν. 4589/2019 εισήχθηκε νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών στην γενική εκπαίδευση και Ε.Α.Ε. με αξιολογικά κριτήρια. Αν και ο νομοθέτης είναι ελεύθερος να καθορίζει το ουσιαστικό περιεχόμενο των κριτηρίων πρόσβασης σε δημόσιες θέσεις έχοντας την ευχέρεια ακόμη και να μεταβάλλει τους προϊσχύοντες κανόνες δικαίου και οι ρυθμίσεις του ν. 4589/2019 εισήχθησαν κατά τρόπο απρόσωπο και αντικειμενικό, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών σχετικά με τα σεμινάρια επιμόρφωσης - εξειδίκευσης στην Ε.Α.Ε. είτε ως μοριοδοτούμενο κριτήριο για τους αξιολογικούς πίνακες στην γενική εκπαίδευση ή στην Ε.Α.Ε. είτε ως απαιτούμενο προσόν ένταξης στον επικουρικό αξιολογικό πίνακα της Ε.Α.Ε.. Συγκεκριμένα πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί, που είχαν παρακολουθήσει πριν την έναρξη ισχύος του ν.4589/2019 ετήσιο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή συνολικής διάρκειας 400 ωρών λαμβάνοντας σχετικό πιστοποιητικό, εντάχθηκαν στους κλάδους εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε., όπως αυτοί συστάθηκαν με το άρθρο 19§1 περίπτ. δ΄ του ν. 3699/2008, και εντάσσονταν μέχρι τη ψήφιση του ν. 4589/19 στους πίνακες αναπληρωτών-ωρομισθίων.

Ακολούθως, καθίσταται εύλογη και δικαιολογημένη η ύπαρξη ειδικής μέριμνας για την κατηγορία των προαναφερθέντων εκπαιδευτικών, ώστε τα ετήσια σεμινάρια επιμόρφωσης στην ΕΑΕ από Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα, που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4589/2019, να αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα προβλεπόμενα στην υποπερ. ιι’ της περίπτ. α’ του άρθρου 57, στην υποπερ. ιι’ της περίπτ. α’ της παρ. 1 και στην υποπερ. αα’ της περίπτ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 58 του ν. 4589/2019, και μάλιστα άμεσα προτού δημοσιευτεί η προκήρυξη για τους νέους αξιολογικούς πίνακες στην Ε.Α.Ε., όπως εύλογα αναμένονται.
Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
Προτίθεται να προβεί άμεσα σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, όπως σε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε τα ετήσια σεμινάρια επιμόρφωσης στην ΕΑΕ από Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα, που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4589/2019, να αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα προβλεπόμενα στην υποπερ. ιι’ της περίπτ. α’ του άρθρου 57, στην υποπερ. ιι’ της περίπτ. α’ της παρ. 1 και στην υποπερ. αα’ της περίπτ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 58 του ν. 4589/2019;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Στο ετήσιο μνημόσυνο για όσους αστυνομικούς έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον παραβρέθηκε η Βουλευτής Έβρου

Σε μνήμη και τιμή για όσους αστυνομικούς έχασαν τη ζωή τους τελώντας το καθήκον τους τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη ετήσιο μνημόσυνο.

Στην κοπή βασιλόπιτας του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Αλέξιος Κομνηνός παραβρέθηκε η Ν. Γκαρά

 

Στην κοπή βασιλόπιτας του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Αλέξιος Κομνηνός με την ευχή για πολλές ακόμα δράσεις.
Υγεία, και καλή δύναμη στο έργο του Δ.Σ. και στα μέλη του Συλλόγου.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Η Ν. Γκαρά παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς τιμήν των Πεσόντων στους αγώνες του Έθνους και των θανόντων Αστυνομικών

 

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σήμερα στο Διδυμότειχο προς τιμήν των Πεσόντων στους αγώνες του Έθνους και των θανόντων Αστυνομικών. Των στελεχών εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για να προσφέρουν τα μέγιστα στην υπηρεσία της κοινωνίας υπερασπιζόμενοι την ασφάλειά μας.

Συνάντηση και εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου

Με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Χατζηγιαννόγλου όπου πραγματοποιήσαμε μια εποικοδομητική συζητήση εφ'όλης της ύλης για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Διδυμοτείχου.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Απαράδεκτος αποκλεισμός ανέργων από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Απαράδεκτος αποκλεισμός ανέργων από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον αποκλεισμό ανέργων από προγράμματα του ΟΑΕΔ, πραγματοποίησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες βγήκε η δημόσια πρόσκληση Νο 2/2022 του ΟΑΕΔ η οποία απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων, για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, αποκλείονται από τη συμμετοχή οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις υπ’ αρ. 9/2017, 16/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ!

Και είναι άξιο απορίας γιατί θεωρήθηκε απαραίτητος αυτός ο αποκλεισμός, που αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας, εφόσον υπάρχουν κριτήρια πρόσληψης, όπως η μοριοδότηση με βάση τη διάρκεια ανεργίας, το εισόδημα, η μονογονεϊκότητα, που διασφαλίζουν μία αξιοκρατική διαδικασία επιλογής.

Για όλα τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει τους λόγους αποκλεισμού των ωφελούμενων προηγούμενων προσκλήσεων, αλλά και να άρει την αδικία, τροποποιώντας την εν λόγω πρόσκληση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ  
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 
Θέμα: «Απαράδεκτος αποκλεισμός ανέργων από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ»

Πριν λίγες ημέρες βγήκε η δημόσια πρόσκληση Νο 2/2022 του ΟΑΕΔ, η οποία απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων, για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, αποκλείονται από τη συμμετοχή οι ωφελούμενοι που συμμετείχαν στις υπ’ αριθ. 9/2017, 16/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018, 3/2019 και 4/2020 Δημόσιες Προσκλήσεις του ΟΑΕΔ!
Επειδή, κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας. 
Επειδή, ένας άνεργος που συμμετείχε το 2017, πέντε χρόνια πριν, σε κάποιο κοινωφελές, ενδεχομένως να είναι πάλι άνεργος και είναι απαράδεκτο να αποκλείεται.
Επειδή, υπάρχουν κριτήρια πρόσληψης, όπως  η μοριοδότηση με βάση τη διάρκεια ανεργίας, το εισόδημα, τη μονογονεϊκότητα, που διασφαλίζουν την διαδικασία.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιος ο λόγος αποκλεισμού των ωφελούμενων προηγούμενων προσκλήσεων;
2. Προτίθεται να τροποποιήσει την πρόσκληση και να άρει αυτή την αδικία;
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Βαγενά Άννα

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Θα εγκρίνετε τα επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» του Ν.4399/2016 των αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ;

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  Θα εγκρίνετε τα επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» του Ν.4399/2016 των αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Θα εγκρίνετε τα επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» του Ν.4399/2016 των αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ;

 
Όπως είναι γνωστό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των  περιοχών των οποίων η οικονομία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, η ενίσχυση μέσω επενδυτικών εργαλείων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι απολύτως αναγκαία. Αυτή τη λογική υπηρετούσε ο Αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά με τα ενεργοποιηθέντα Καθεστώτα Ενισχύσεών του, όπως της Επιχειρηματικότητας των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματική πρωτοβουλία στον αγροτικό τομέα και επομένως την ευκαιρία για επενδύσεις σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βάση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων.
 
Όμως τα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα που αφορούν στον κλάδο των αροτραίων καλλιεργειών που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) απορρίφθηκαν χωρίς ουσιαστική αιτιολογία  με τον χαρακτηρισμό ότι δεν τεκμηριώνεται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του επενδυτικού σχεδίου. Η ευθύνη για την ενιαία τήρηση των κριτηρίων αξιολόγησης σε  όλη την επικράτεια  ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η  διαφορετική όμως αξιολόγηση και αντιμετώπιση ανάλογων επενδυτικών σχεδίων από τις Περιφέρειες της χώρας φανερώνει ότι δεν έχει  αποσαφηνιστεί το πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων  του νόμου ώστε να εναρμονίζονται με αυτόν και να μην υπάρχει διαφορετική ερμηνεία και ενδεχομένως καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων.
 
Γεννώνται σοβαρά ερωτήματα εάν θέλετε πραγματικά να ενταχθούν ή όχι  τα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο των αροτραίων καλλιεργειών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον αναπτυξιακό νόμο. Όταν μάλιστα οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή είναι πολύ σημαντικές μια που αυτός αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, στηρίζει την τοπική οικονομία  και συγκρατεί  τον κόσμο στην ύπαιθρο.
 
Επειδή,  απορρίφθηκαν τα επενδυτικά  σχέδια της Περιφέρειας ΑΜΘ στον πρωτογενή τομέα που αφορούν στον κλάδο των αροτραίων καλλιεργειών.
 
Επειδή,  η ΑΜΘ είναι μία περιφέρεια  που η ανάπτυξη της  και η τοπική οικονομία της βασίζεται  στον πρωτογενή τομέα  και άρα έχει ανάγκη από  βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Αν είναι στις προθέσεις του να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο τα απορριφθέντα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο των αροτραίων καλλιεργειών των αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ.
 


Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Aβραμάκης Ελευθέριος

Eλευθεριάδου Σουλτάνα

Zεϊμπέκ Χουσεΐν

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων»

Το κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) έχει ως σκοπό την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από τη διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλές του ΕΦΚΑ. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ έστω και για ένα μήνα έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ τον επόμενο μήνα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών
Η ρύθμιση χρεών γίνεται σε 12 δόσεις με προσαύξηση τόκων και καταβάλλονται ταυτόχρονα με τις τρέχουσες ασφαλιστικές οφειλές ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, επέρχεται απώλεια ρύθμισης και με το εάν καθυστερήσουν να καταβληθούν οι δύο τελευταίες δόσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
Επιπλέον η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή του διαμορφούμενου ποσού οδηγεί άμεσα σε αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας του ασφαλιζόμενου ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος των κατασχέσεων ακόμη και για οφειλές μικροποσών. Σε συνέχεια μάλιστα της επανέναρξης της διαδικασίας των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές αναμένεται πλήθος υλοποίησης αυτών προς τους πολίτες.
Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας αλλά και της οικονομικής ασφυξίας που έχει διαμορφωθεί στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες αναζητούν τρόπους επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος διακανονισμού της εξόφλησης των ρυθμιζόμενων ασφαλιστικών οφειλών τους ώστε να καταστεί εφικτή η εμπρόθεσμη ανταπόκριση τους ως προς τις ασφαλιστικές οφειλές . Απαιτείται άμεσα η δυνατότητα να συμπεριληφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων και όχι μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επίσης, αναφορικά με τους αγρότες όπου η είσπραξη των εισοδημάτων τους είναι εποχιακή, η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί πλήθος προβλημάτων και είναι απαραίτητη η παροχή δυνατότητας εμπρόθεσμης πληρωμής τους σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος προκειμένου να καθίσταται δυνατή η εμπρόθεσμη πληρωμή τους.

Επειδή υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επειδή το αγροτικό επάγγελμα χαρακτηρίζεται από ιδιομορφίες ως προς την τακτικότητα και συχνότητα είσπραξης των εισοδημάτων του.
Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προκλήθηκαν από απολεσθείσες ρυθμίσεις.
Επειδή μεγάλο μέρος των  οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο καθώς πολλές επιχειρήσεις με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, αδυνατούν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα με τις  τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12 δόσεων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε ρύθμιση των 36-72 δόσεων
2. Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος η εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών;


Ο ερωτών Βουλευτής
Κόκκαλης Βασίλειος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά- Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεμπέκ Χουσείν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Παπαήλιου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλιένος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Κίνδυνος κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών και επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην αγορά

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Κίνδυνος κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών και επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην αγορά

Τον κίνδυνο κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών, λόγω της εντεινόμενης αδυναμίας και της στάσης πληρωμών που γίνεται χιονοστιβάδα και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και δυσπιστίας στους καταναλωτές που φοβούνται μία αναβίωση φαινομένων Energa/ HellasPower, αναδεικνύουν σαράντα επτά (47) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.
Επισημαίνουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει στο έλεος της ακρίβειας την κοινωνία, με τους πολίτες να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών και τα χρέη των επιχειρήσεων να σωρεύονται σε σημείο που να αμφισβητείται η ίδια η παραγωγική διαδικασία, ως αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να μη ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και ακόμα και οι ΔΕΥΑ αναζητούν τρόπο για να καλύψουν τις οφειλές τους, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες οφειλές των ιδιωτών παρόχων προς τους Διαχειριστές Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και προς τους Δήμους, με το σύνολο των οφειλών να υπερβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα 500 εκατομμύρια Ευρώ. Το ζήτημα εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή βόμβα για τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, καθώς ενδεχόμενο λουκέτο αυτών των εταιρειών (όπως έγινε πρόσφατα και με ενεργειακές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα συμπαρασύρει τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής αγοράς, με επιπτώσεις εκτός των Διαχειριστών και στη ΔΕΗ και στις υγιείς εταιρείες του κλάδου.

Δημιουργείται παράλληλα σοβαρό έλλειμμα εσόδων στους διαχειριστές των δικτύων και στους ΟΤΑ και άρα αμφισβητείται η λειτουργία τους και η κάλυψη των δικών τους οικονομικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρουν δήμαρχοι σε δημόσιες δηλώσεις τους, τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ και αυτό δημιουργεί και πρόβλημα στην κάλυψη ενταλμάτων και οικονομικών υποχρεώσεων των ΟΤΑ.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν ποιο είναι το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών στη χώρα και ποιες είναι αναλυτικά οι οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και ΟΤΑ, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα των οφειλών των ενεργειακών παρόχων, καθώς και πώς σκοπεύει να συνδράμει στην εξομάλυνση της αγοράς και στη διάσωση των υγιών εταιρειών του κλάδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οικονομικών
Θέμα: «Κίνδυνος κατάρρευσης των ενεργειακών εταιρειών και επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην αγορά»
Τους τελευταίους μήνες καταγράφονται υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ειδικότερα στο ρεύμα, εξαιτίας των ενδογενών χαρακτηριστικών και των στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έκρηξης/αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών του CO2 στο Χρηματιστήριο των Ρύπων. Το ζήτημα απασχολεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη να επεξεργάζονται λύσεις προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ακρίβειας.
Η Ελλάδα παρουσιάζεται όμως στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για συνεχόμενους μήνες. Η λειτουργία της αγοράς ενέργειας χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, η απουσία προθεσμιακών διμερών συμβολαίων, η λειτουργία ολιγοπωλίου με χειραγώγηση των τιμών, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ουρανοκατέβατων κερδών, η λανθασμένη ενεργειακή στρατηγική με πρόσδεση στο φυσικό αέριο πίσω από την επικοινωνιακή εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, αλλά και οι επιλογές των γαλάζιων διοικήσεων των ενεργειακών φορέων και του ΥΠΕΝ, συντελούν στο ακραίο ράλι ακρίβειας που οδηγεί σε ακραία ενεργειακή φτώχεια και λουκέτα στην αγορά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει στο έλεος της ακρίβειας την κοινωνία, οι πολίτες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών και τα χρέη των επιχειρήσεων σωρεύονται σε σημείο που να αμφισβητείται η ίδια η παραγωγική διαδικασία, ως αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να μη ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή που οι πολίτες οι επιχειρήσεις, οι αγρότες και ακόμα και οι ΔΕΥΑ αναζητούν τρόπο για να καλύψουν τις οφειλές τους, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεγάλες οφειλές των ιδιωτών παρόχων προς τους Διαχειριστές Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και προς τους Δήμους, με το σύνολο των οφειλών να υπερβαίνει , σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα 500 εκατομμύρια Ευρώ. Το ζήτημα εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή βόμβα για τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, καθώς ενδεχόμενο λουκέτο αυτών των εταιρειών (όπως έγινε πρόσφατα και με ενεργειακές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα συμπαρασύρει τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής αγοράς, με επιπτώσεις εκτός των Διαχειριστών και στη ΔΕΗ και στις υγιείς εταιρείες του κλάδου.
Επιπλέον, θα δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και δυσπιστίας στους καταναλωτές που φοβούνται μία αναβίωση φαινομένων Energa / HellasPower.
Παράλληλα δημιουργείται σοβαρό έλλειμμα εσόδων στους διαχειριστές των δικτύων και στους ΟΤΑ και άρα αμφισβητείται η λειτουργία τους και η κάλυψη των δικών τους οικονομικών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρουν δήμαρχοι σε δημόσιες δηλώσεις τους, τινάζεται στον αέρα ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ και αυτό δημιουργεί και πρόβλημα στην κάλυψη ενταλμάτων και οικονομικών υποχρεώσεων των ΟΤΑ. Και όλο αυτά ενώ αυξάνεται συνεχώς ο πληθωρισμός, συνεχίζεται το ράλι ακρίβειας και περιορίζεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Είναι προφανές ότι η ανεπάρκεια της κυβέρνησης αλλά και οι επιλογές της οδηγούν σε μία εντεινόμενη αδυναμία και στάση πληρωμών που γίνεται χιονοστιβάδα και αμφισβητεί τις βασικές κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες της χώρας μας.
Δεδομένου ότι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας δεν έχει πραγματοποιηθεί με σαφείς ρυθμιστικούς κανόνες και επαρκή έλεγχο.
Δεδομένου ότι ήδη συσσωρευμένα χρέη απειλούν την βιωσιμότητα και την ευστάθεια του ενεργειακού μας συστήματος.
Δεδομένου ότι η προδιαγεγραμμένη κατάρρευση των ζημιογόνων εταιρειών θα συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών στη χώρα και ποιες είναι αναλυτικά οι οφειλές τους σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και ΟΤΑ;
2. Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα των οφειλών των ενεργειακών παρόχων;
3. Πώς σκοπεύουν να συνδράμουν στην εξομάλυνση της αγοράς και στη διάσωση των υγιών εταιρειών του κλάδου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Γεροβασίλη Όλγα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος

Ν. Γκαρά: «Πληρώνουμε το πιο ακριβό και αργό ίντερνετ στην ΕΕ – Πανάκριβη η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα»

 Παρέμβαση της Βουλευτή Έβρου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής

 👉 "Τα ζητήματα του ακριβού διαδικτύου, της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και της υποβάθμισης των ΕΛΤΑ ανέδειξε στην τοποθέτηση της, η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αναστασία Γκαρά, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η κα Γκαρά παρουσίασε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία, οι τιμές στη χώρα μας για τις μεσαίες, υψηλές και πολύ υψηλές ταχύτητες σταθερής σύνδεσης διαδικτύου είναι από 6% έως 136% πιο ακριβές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφορικά με τις ταχύτητες σύνδεσης, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε στοιχεία τα οποία φέρνουν την Ελλάδα προτελευταία στη σχετική λίστα, πολύ πίσω ακόμα και από άλλες γειτονικές χώρες όπως Κροατία και Βουλγαρία. Επισήμανε δε, πως η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και στο θέμα της συνδεσιμότητας αλλά και της χρήσης οπτικών ινών.

Η κα Γκαρά ζήτησε από την ΕΕΤΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου οι πάροχοι να προχωρήσουν άμεσα στην αναβάθμιση των γραμμών προσφέροντας γρήγορες συνδέσεις μειώνοντας παράλληλα το κόστος σύνδεσης, τουλάχιστον, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ότι αφορά τις τιμές κινητής τηλεφωνίας στηλίτευσε το γεγονός πως η χώρα μας παρουσιάζει υπερβάσεις από 23% έως 95% σε 7 από τις 12 κατηγορίες τιμολόγησης που θέτει η Κομισιόν. Ζήτησε από την ΕΕΤΤ να παρέμβει ουσιαστικά στην αναπροσαρμογή και μείωση των τιμών.

Εκτενή αναφορά έκανε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχόμενη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ. Επικαλέστηκε την έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΤΤ για το 2020 όπου αναφέρεται πως η τεράστια επιδείνωση σε όλους τους μετρήσιμους δείκτες (ταχύτητα, αξιοπιστία, ημέρες επίδοσης) οφείλεται, συν τοις άλλοις, στην  υποστελέχωση του δικτύου και τις πεπαλαιωμένες υποδομές.

Υπογράμμισε πως από τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και η κυβέρνηση ξεκίνησε την περιβόητη αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, υποκαταστήματα κλείνουν συνεχώς, ακόμη και σε ακριτικές περιοχές όπως είναι ο Έβρος, σε πολλές περιοχές συγχωνεύονται ή παραμένουν υποστελεχωμένα με μειωμένες ώρες λειτουργίας, με αποτέλεσμα υπηρεσίες να συρρικνώνονται και οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες να μένουν χωρίς ακόμη και τις βασικές υπηρεσίες.

Κλείνοντας, η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε πως αν συνεχιστεί η ραγδαία και συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους ως Φορέας Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας".

Στη Βουλή από Γκαρά - Χαρίτση το ζήτημα της ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον Έβρο

🔊 "Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι παραγωγοί στον Έβρο λόγω της ακρίβειας, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, μαζί με τον Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Χαρίτση.

«Οι εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος αγγίζουν και ξεπερνούν ακόμη και το 100% ενώ η ακρίβεια σαρώνει όλα τα βασικά αγαθά: τα τρόφιμα, τα καύσιμα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, το αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα, με την κυβέρνηση να επιλέγει τον ρόλο του παρατηρητή των ανατιμήσεων, διευκολύνοντας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και φτωχοποίησης της κοινωνίας», σημειώνουν οι Βουλευτές συμπληρώνοντας πως «την ίδια στιγμή στα εμπορικά μαγαζιά η πτώση του τζίρου φτάνει στο 40% - 50% όπως σημειώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης».

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζουν πως εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης η Ελλάδα πληρώνει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και την 4η υψηλότερη τιμή στη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη: «προμηθευόμαστε 30% ακριβότερο φυσικό αέριο από ό,τι η Βουλγαρία και αυτό είναι επίτευγμα της ΝΔ».

Επιπρόσθετα, στέκονται και στο ζήτημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» που προκύπτει καθημερινά για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία του Έβρου, λόγω της γειτνίασης με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, υπενθυμίζοντας τη διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 (ν. 4608/2019), για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος, και που η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα αρνείται να εφαρμόσει. 

Επισημαίνουν σειρά κοστολογημένων και ρεαλιστικών προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  για την ανάταση της εγχώριας οικονομίας και τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών όπως η ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση,  η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και προϊόντα, με την παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ αναφέρονται και στην πρόταση που κατέθεσε το Επιμελητήριο Έβρου και άλλοι φορείς, για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, με το κράτος να καλύπτει μέρος της αύξησης του ρεύματος σε κάθε επιχείρηση για όσο διάστημα ισχύει η αύξηση.

Κλείνοντας, απευθύνουν στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα: 

❓ Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την τόνωση της ρευστότητας και την ενίσχυση των επιχειρήσεων,  του εμπορικού και αγροτικού κόσμου, στον Έβρο αλλά και σε όλη τη χώρα, που σήμερα πλήττονται βαρύτατα με ευθύνη της κυβέρνησης, και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αντιμετωπίζοντας κατάματα το φάσμα του λουκέτου και της χρεωκοπίας;

❓ Γιατί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αρνούνται να υιοθετήσουν τις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, όπως η επιδότηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων (νόμος ΣΥΡΙΖΑ 4608/2019), η ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα κλπ, που έχει καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  όσο και φορείς όπως το Επιμελητήριο Έβρου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ);

❓ Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις απαραίτητες αλλαγές στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να έχουν ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;"

Ακολουθεί  η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Δραματική η κατάσταση, λόγω ακρίβειας, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στον Έβρο»

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στον Έβρο, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να αδιαφορεί απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, οι αγρότες και οι παραγωγοί.

Την ώρα που η μείωση του τζίρου σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 40% - 50%, όπως σημειώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, λόγω και των περιοριστικών -  και πολλές φορές άστοχων -  μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για την πανδημία, την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες, εξωφρενικές αυξήσεις στο ρεύμα, που πολλές φορές αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 100%.

Ταυτόχρονα, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που σαρώνει στην κυριολεξία όλα τα βασικά αγαθά, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, το αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα κλπ με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει επιλέξει τον ρόλο του παρατηρητή των ανατιμήσεων, διευκολύνοντας έτσι φαινόμενα αισχροκέρδειας και φτωχοποίησης της κοινωνίας, οδηγεί τα νοικοκυριά να βιώνουν το λεγόμενο «σύνδρομο της 3ης εβδομάδας»: την 3η εβδομάδα κάθε μήνα να τελειώνουν τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της η μέση οικογένεια για να τα βγάλει πέρα.

Η χώρα πληρώνει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά και την 4η υψηλότερη τιμή στη βενζίνη. Προμηθευόμαστε 30% ακριβότερο φυσικό αέριο από ό,τι η Βουλγαρία και αυτό είναι ένα ακόμη «επίτευγμα» της Νέας Δημοκρατίας. Σε νησιωτικές, ακριτικές περιοχές όπως ο Έβρος η βενζίνη αυτή τη στιγμή αγγίζει και πολλές φορές ξεπερνάει την τιμή του 1,90 ευρώ/λίτρο.

Επιπλέον, στον Έβρο η τοπική οικονομία και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάλλονται καθημερινά από τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» που προκαλεί η γειτνίαση με τη Βουλγαρία και Τουρκία. Με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει καν αγγίξει, 2,5 χρόνια τώρα που κυβερνά, αυτό το τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα για τον ακριτικό Νομό. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει με τον ν. 4608/2019 συγκεκριμένη διάταξη για την επιδότηση των λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες και μειονεκτικές περιοχές. Διάταξη που μέχρι και σήμερα, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, παρότι ψηφισμένη, παραμένει ανενεργή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται κατανοητό, πως οι πολίτες αδυνατούν να βρουν χρήματα για να αγοράσουν ακόμη και βασικά εμπορεύματα και προϊόντα: διστάζουν και φοβούνται λόγω της ανέχειας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που γενικεύονται στην ελληνική κοινωνία. Αν δεν υπάρξει άμεσα στήριξη από την οργανωμένη πολιτεία, οι μικρές επιχειρήσεις, οι έμποροι, το λιανεμπόριο, ο αγροτικός κόσμος και οι παραγωγοί του πρωτογενή τομέα, είναι δεδομένο πως θα οδηγηθούν στην οικονομική ασφυξία, στο λουκέτο, στη χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καταθέσει επανειλημμένα πληθώρα προτάσεων, ρεαλιστικών και βιώσιμων, που αποτελούν μονόδρομο για την ανάταση της εγχώριας οικονομίας και τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ώστε να αναστραφεί και η μαζική φυγή νέων επιστημόνων και εργαζομένων προς το εξωτερικό από την περιοχή του Έβρου, όπως:

Ρύθμιση του χρέους που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πλήρη διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων και διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, με βάση το ποσοστό μείωσης του τζίρου – Η αποπληρωμή της οφειλής να γίνει με ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις

Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Ταυτόχρονα, φορείς όπως το Επιμελητήριο Έβρου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, ζητώντας από το κράτος να καλύπτει μέρος του κόστους της αύξησης του ρεύματος σε κάθε επιχείρηση, και για όσο διάστημα ισχύει αυτή η αύξηση.

Τέλος, θα πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και τις εμμονές της, προχωρώντας στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να συμπεριλαμβάνονται - επί της ουσίας - και να μην αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις και δανειοδοτήσεις οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και οι ατομικές αντίστοιχα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την τόνωση της ρευστότητας και την ενίσχυση των επιχειρήσεων,  του εμπορικού και αγροτικού κόσμου, στον Έβρο αλλά και σε όλη τη χώρα, που σήμερα πλήττονται βαρύτατα με ευθύνη της κυβέρνησης, και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, αντιμετωπίζοντας κατάματα το φάσμα του λουκέτου και της χρεωκοπίας;

2. Γιατί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αρνούνται να υιοθετήσουν τις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, όπως η επιδότηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων (νόμος ΣΥΡΙΖΑ 4608/2019 για επιδότηση σε παραμεθόριες περιοχές), η ρύθμιση του χρέους της πανδημίας, η μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα κλπ, προτάσεις που έχει καταθέσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  όσο και φορείς όπως το Επιμελητήριο Έβρου, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ); 

3. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις απαραίτητες αλλαγές στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να έχουν ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

Χαρίτσης Αλέξης


Παρέμβαση Ν. Γκαρά σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: "Η Ακρίβεια απειλή για την κοινωνική συνοχή - Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ"

 


Παρέμβαση της Βουλευτή Έβρου Ν. Γκαρά στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΝΕ Έβρου με θέμα: "Η Ακρίβεια απειλή για την κοινωνική συνοχή - Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ"

Παρακολουθήστε αναλυτικά εδώ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Maximum fm για τη βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Maximum fm για τη βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και υποστήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ακούστε αναλυτικά

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των δασικών υπαλλήλων

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των δασικών υπαλλήλων

Την προστασία του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους δασικούς υπαλλήλους ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση για την προτεινόμενη εξαίρεση μεγάλου αριθμού δασικών υπαλλήλων από τους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κατέθεσαν, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πενήντα τρεις (53) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη του έργου των δασικών υπαλλήλων για την αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων καθώς καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους κάτω από ιδιαίτερα επαχθείς και επικίνδυνες συνθήκες. Υποχρεώνονται να παραμένουν και να διανυκτερεύουν στο δάσος υπό αντίξοες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, έρχονται αντιμέτωποι με καταπατητές, λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμους, με απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας, καθώς και είναι οι πρώτοι που καλούνται στις δασικές πυρκαγιές.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι, τη στιγμή που προωθείται η μείωση των δικαιούχων του επιδόματος δασικών υπαλλήλων, η κυβέρνηση της ΝΔ τροποποιεί και περιορίζει αρμοδιότητες των δασικών υπηρεσιών με τροπολογίες και καθυστερεί την υπαγωγή τους στο ΥΠΕΝ, παρότι είχε εξαγγελθεί ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Αντί δηλαδή να ενισχύονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, επιχειρείται η αποδυνάμωσή τους και φυσικά παραμένουν υποστελεχωμένες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι η προωθούμενη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας συνεπάγεται μείωση των αποδοχών των δασικών υπαλλήλων και υποτίμηση των συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και ζητούν τέλος συγκεκριμένες απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Εσωτερικών
• Οικονομικών
• Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Η κυβέρνηση προωθεί την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δασικούς υπαλλήλους;»
Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση της επιτροπής Μεταρρύθμισης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας του ΓΛΚ, προτείνεται η μείωση ή ακόμα και η περικοπή του επιδόματος στους υπαλλήλους (δασολόγους, δασοπόνους, δασοφύλακες) των δασικών υπηρεσιών της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους δασικούς υπαλλήλους καθώς, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, προτείνεται η διάκριση και εξαίρεση μεγάλου αριθμού των δασικών υπαλλήλων από τους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος. Ήδη, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην γνωμοδότηση της Επιτροπής η Π.Ε.Δ.Δ.Υ., η Ε.Ε.Δ.Υ. και η Π.Ο.Δ.Δ.Υ άλλα και οι Πρόεδροι των Τμημάτων Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.
Οι δασικοί υπάλληλοι ασχολούνται με την δασοπροστασία της χώρας στην οποία συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν.1845/1989 «α) Η προστασία των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων, των δασικών βοσκοτόπων, των ως αναδασωτέων χαρακτηριζόμενων εδαφών, των αλσών και πάρκων αναψυχής, των εθνικών δρυμών και αισθητικών δασών, των υπό καθεστώς προστασίας υπαγομένων σπάνιων φυτών της άγριας χλωρίδας και μνημείων της δασικής φύσης από κάθε κίνδυνο από τον οποίο απειλούνται και ιδιαίτερα τις πυρκαγιές, την όξινη βροχή, την παράνομη υλοτομία, εκρίζωση, εκχέρσωση και βόσκηση καθώς και την παράνομη κατάληψη, οικοπεδοποίηση, περίφραξη και ανέγερση κάθε μόνιμου ή πρόχειρου κτίσματος ή παραπήγματος β) Η προστασία της πανίδας και των βιοτόπων, η εποπτεία για την τήρηση των περί θήρας κανόνων, η φύλαξη και η άσκηση ελέγχου στις κυνηγετικές περιοχές, η φύλαξη των καταφύγιων άγριας ζωής και των εκτροφείων θηραμάτων, καθώς και η προστασία του αλιευτικού πλούτου των ορεινών ιχθυοτρόφων ρευμάτων και η άσκηση ελέγχου της αλιείας σε αυτά γ) Η μέριμνα για την καταπολέμηση εντόμων και μυκήτων καθώς και κάθε παθογόνου αιτίας που προσβάλλει τα δάση, τις τεχνητές δασικές φυτείες και γενικότερα τη δασική βλάστηση δ). Η φύλαξη των δημόσιων δασικών κτιρίων και εγκαταστάσεων των δασικών φυτωρίων, των έργων δασικής οδοποιίας και δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων διευθετήσεως λεκανών απορροής χειμάρρων και βελτιώσεως ορεινών βοσκοτόπων, των επιφανειών στις οποίες ενεργούνται δασικές ερευνητικές εργασίες και γενικότερα κάθε έργου δασικής ανάπτυξης και εξυπηρέτησης ε.) Η άσκηση ελέγχου στη διακίνηση των κάθε είδους δασικών προϊόντων και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και καταστολή παρανομιών κατά τις μεταφορές δασικών προϊόντων διατάξεις Στ.) Η περίφραξη δασών δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, η τοποθέτηση οροσήμων και ρυθμιστικών, υπομνηστικών και πληροφοριακών πινακίδων και η φύλαξη αυτών από παράνομες μετατοπίσεις και φθορές ζ) Η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής από τους εκμεταλλευτές μελετών αντιμετώπισης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς και η άσκηση ελέγχου για την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων στα δάση από τη λειτουργία μεταλλευτικών, λατομικών και βιομηχανικών εκμεταλλεύσεων η) Η άσκηση ελέγχου στην εισαγωγή, διακίνηση, διάθεση στην αγορά και κατοχή όλων γενικά των υπό καθεστώς προστασίας υπαγόμενων ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας κα των δειγμάτων αυτών ζώντων ή νεκρών, επεξεργασμένων ή μη, και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και καταστολή των παρανομιών»
Από την περιγραφή του αντικειμένου της δασοπροστασίας προκύπτει με σαφήνεια το συμπέρασμα ότι οι δασικοί υπάλληλοι καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους κάτω από ιδιαίτερα επαχθείς και επικίνδυνες συνθήκες και παράλληλα η υποστήριξη του έργου τους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους υποχρεώνονται να παραμένουν και να διανυκτερεύουν στο δάσος υπό αντίξοες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Η προστασία των δασών από καταπατήσεις, λαθροθηρίες, και λαθροϋλοτομίες φέρνουν τους δασικούς υπαλλήλους πολλές φορές αντιμέτωπους με ανθρώπους που παρανομούν και ενίοτε οπλοφορούν και έχουν σημειωθεί περιστατικά σωματικής βίας και απειλών σε βάρος τους. Ακόμη, η φυσική παρουσία τους που είναι επιβεβλημένη στο πεδίο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη περιστατικά δασικών πυρκαγιών εντείνει τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Η προωθούμενη περικοπή ή μείωση του επιδόματος στους δασικούς υπαλλήλους έρχεται την στιγμή που με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ δημιουργείται σώμα Δασοκομάντος που έχει ως αντικείμενο την δασοπροστασία και την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων δηλαδή έργα που μελετά και εκτελεί η Δασική Υπηρεσία και ενώ ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η κάθετη υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είχε εξαγγελθεί με τυμπανοκρουσίες τον Αύγουστο του 2021 και δεν έχουν ενισχυθεί με προσωπικό δυναμικό οι υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες.
ΕΠΕΙΔΗ οι δασικοί υπάλληλοι εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα επαχθείς και επικίνδυνες συνθήκες και η εκτέλεση του έργου τους προστατεύει τα δασικά οικοσυστήματα της Χώρας μας.
ΕΠΕΙΔΗ η προωθούμενη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που δικαιούνται συνεπάγεται την μείωση των αποδοχών τους και υποτίμηση των συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να προβούν στην περικοπή και μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τους δασικούς υπαλλήλους;
2. Ποια είναι τα κριτήρια που χρησιμοποίησε η Διυπουργική Επιτροπή για την διάκριση και εξαίρεση μεγάλου αριθμού των δασικών υπαλλήλων από τους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας;
3. Ποια στοιχεία έλαβε υπόψη της για την βαθμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτοί οι εργαζόμενοι;
4. Πότε θα ενισχύσουν τις Δασικές Υπηρεσίες με προσωπικό και πόρους;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης

Ζαχαριάδης Κώστας

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Ερώτηση 39 βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του προγράμματος απασχόλησης ανέργων

Ερώτηση 39 βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του προγράμματος απασχόλησης ανέργων

Με ερώτηση τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, 39 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Κιλκίς, Ειρήνης Αγαθοπούλου, αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του προγράμματος απασχόλησης ανέργων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές (ΛΑΠ) της χώρας.

Η συγκεκριμένη δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ, παρόλα αυτά και ενώ έχουμε κλείσει σχεδόν ένα χρόνο από την ένταξη κάποιων επιχειρήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα της ΠΕ Κιλκίς.

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσπαθούν να επιβιώσουν από το τεράστιο οικονομικό πλήγμα των τελευταίων δύο ετών, αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης αρχικά και αργότερα της ενεργειακής κρίσης αλλά και της κρίσης ακρίβειας που ακολούθησε, οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνουν ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς τόσο για την καταβολή των επιχορηγήσεων στις ωφελούμενες επιχειρήσεις όσο και για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα και καθυστερήσεις στην πληρωμή του προγράμματος απασχόλησης ανέργων».

Τα τελευταία δύο χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δεχτεί ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα, αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης αρχικά και αργότερα της ενεργειακής κρίσης αλλά και της κρίσης ακρίβειας που ακολούθησε. Πολλές επιχειρήσεις προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον και να πετύχουν ένα όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και παραγωγής, εντάχθηκαν στη δράση «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την Απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας, ανάμεσα τους και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ανήκει και η ΠΕ Κιλκίς.
Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης και αφορούν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του ωφελούμενου για 12 μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβάνοντας τις μηνιαίες μικτές αποδοχές, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.
Παρόλα αυτά, και ενώ έχουμε κλείσει σχεδόν ένα χρόνο από την ένταξη κάποιων επιχειρήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα στην καταβολή των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα της ΠΕ Κιλκίς.
Επειδή, οι επιχειρήσεις έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα που τους οδηγεί στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.
Επειδή, η ταμειακή ρευστότητα αποτελεί σημαντικό στοιχείο της επιβίωσης των επιχειρήσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Επειδή είναι σημαντικό, για την επιτυχία όλων των παρόμοιων προγραμμάτων, η αμοιβαία και όχι μονόπλευρη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων, επιχειρηματιών και πολιτείας ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να προχωρήσουν στην καταβολή των επιχορηγήσεων στις ωφελούμενες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την Απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών» και οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί;
2. Παρά τις καθυστερήσεις, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των επιχορηγήσεων στις ωφελούμενες επιχειρήσεις;

Οι ερωτώντες/σες βουλευτές/τριες

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πούλου Παναγιού
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία